Aktuális

Ufónő vagyok

É.-nek ajánlva @Csak az olvassa

Olvasom itt a blogkolleginák vallomásait testsúlyról-testképről, magassarkúról-magas labdáról, esküvőről, házasságról, sémákról és mintákról… és persze mindarról, amiről a női lét a külföldről licenszelt glossy magazinokon túl szól. Olvasom, élvezem, mégis számos olyan mozzanat van, amikor kicsit – na jó, nem kicsit: kurvára – ufónak érzem magamat. Miért is?

Na jó, a hajam lehetne mindig egyenes és rendezett, mint a képen, emiatt szoktam néha nyavalyogni

1. A magazinokban ugyanolyan vak automatizmussal ugrom át a szépség-divat rovatokat, mint a hirdetéseket (csak foglalja a helyet, hol a kontent, az olvasnivaló?). Na jó, a hirdetéseket azért nem mindig: általában eltűnődöm, hogy a pozíció és a példányszám függvényében vajon mi mennyibe kerülhetett, mert hát ez is a szakmám része, vagy mi. Azt viszont soha nem fogom megérteni, hogyan lehet háromnál többféle módon felvinni a szemhéjpúdert a szemhéjra, pedig tisztában vagyok azzal, hogy legalább hatszáz lehetőség van erre az egyszerűnek tűnő műveletre, hiszen a női lapok minden egyes számában van friss tipp erre is (ezt is csak a munkám miatt tudom).

2. Soha az életben nem fogyókúráztam még, és nem is tervezek ilyesmit. Tizenegy éves koromban hirtelen nőttem sokat, így csíkos a lábam, tizennyolc évesen csak ötvenkét kiló voltam, a Victoria’s Secrethez bizonyára fogynom kellene az ötvennyolcból (ami néha, végül is, hatvan), de mindennek ellenére szeretem a testemet, ezért megadok neki mindent, amit kíván (sok alvást, forró fürdőt, jó kajákat, olykor némi szeszt, bár a sör nem számít annak, ugye?). Főként azért szeretem a testemet, mert egy-két apróbb (főként múltbéli) üzemzavartól eltekintve (nem, ne tekintsünk el: azok is csak közelebb vittek az igazán lényeges dolgokhoz) kezdettől korrektül működik: nem szoktam náthás lenni, tizenöt évente egyszer van szükség antibiotikumra, általában percre pontosan jön a menstruációim (gyógyszer nélkül, igen), tudok tejfölös dinnyére sört inni fosás nélkül este tizenegykor, és bármikor gond nélkül lesétálok ötven kilométert akár hegymenetben is. És a legjobb dolog: okosabb nálam, okosabb, mint egy ötödikes, mert mindig pontos tükre a szellemi-lelki állapotomnak… más kérdés, hogy nekem fel kellett nőnöm a kód megfejtéséhez, és bizonyos lépésekhez, amelyek felszabadítottak, felszabadítanak. Mi kell még?

3. Szeretem a melleimet is. Nem túl kicsik, nem túl nagyok, pont jók, formásak. Ráadásul a 80/85 C-re a legkönnyebb melltartót találni, ez az átlagméret. Gyűlölöm a merevítős, szivacsos csalókat (azért van belőlük pár darab), hétköznap fekete Triumph sportmeltartót hordok, ami szépen kiadja az eredeti formát, és hidegben a bimbó is átüt, ezért a szőrösebbik nem is szereti. (Hidd el, a magazinokban sem a sovány nők, sem a plus size modellek nem úgy néznek ki, ahogy az életben. Az izmos, csillogó testű férfiak sem. Néha úgy érzem, ufó vagyok, hogy nő létemre nem sivalkodom a kebelzóna vélt vagy valós hibái miatt, de vállalom. Aztán ha még fognak változni, akkor is szeretem majd őket: akkor talán másért és máshogy, de fogom.)

4. Valahogy észrevétlenül suhant el mellettem az egész kozmetika-ipar. Minden fogadkozásom ellenére összesen egyszer jártam kozmetikusnál életem során (persze idén, mert kicsit szíven ütött, hogy fél éven át sehol sem kértek személyit vodkavásárláskor), mi több, 30 előtt még hajbalzsamot sem használtam a sampon mellé. Asszem, ha nem kapnék egy rakat csodakrémet a melóm kapcsán, nem is tudnám, mit szoktak használni a nők a szempillaspirálon, a fekete tuson és a szemhéjpúderen kívül, amit ugye legalább hatszáz – számomra jobbára ismeretlen módon – tudnak szemhéjukra varázsolni a profik meg a fémfatálok. Mindenesetre idén ősszel kaptam L’Oreal Revitaliftet is, és ha eszembe jut, néha az arcomra is kenem (mit??? hát a L’Orealt, hülyegyerek): ha karácsonyig nem követelik a személyimet a pénztárnál a kisboltban, írni fogok a fogyasztóvédelemnek. Sok a bunkó pénztáros mostanában, na…

5.  Szégyen-gyalázat, de utálok vásárolni és ruhákat próbálni. Birtokolni persze szeretek, de az odáig vezető út kicsit sincs ínyemre. Olyat szeretnék, amilyen Kudlik Julinak volt a Szeszélyes évszakok szilveszteri adásaiban: egy kis fülke, amibe bemész melegítőben, és kijössz jólfésült, csinos princesszként.

6. Nagyon, nagyon, nagyon le tud fárasztani, hogy a legtöbb ember baromi hosszasan készülődik, míg én normál esetben – azzal, amit én sminkelésnek hívok – 15 perc alatt menetkész vagyok. Na jó, nem mondom, hogy nagyobb bulik előtt nem szoktam hisztizni, hogy “nincs egy göncöm, amit felvegyek”, “már megint eltűnt az a nyavalyás piros neccharisnya, ami megy a szoknyához”, “a faszért csillog megint a képem két perccel púderezés után”, de általában azért hamarabb menetkész vagyok, mint a “be kéne még pakolni”-típus. A legkiborítóbb a strand: bikiniben egy helyes nyári ruhát, egyrészesben (amit utál “a férfiak” 82 százaléka, de az én mellrészem push-upos) egy szoknyát kapok a dressz fölé, felveszem az egy szál szandálomat, felmarkolok egy ezrest és az Euceryntől kapott hiperszuper naptejet, és elindulok. Nem, nem kell törölköző, nyár van, ötven fokban két perc alatt megszáradok és újraizzadok. Végig a vízben vagyok, a fűben meg a homokban fetrengeni imádok, de padra is szívesen kiülök, fölösleges tehát pokrócot cipelgetni magunkkal. Táska meg minek, strandra???!!! Egy pár órát csak kibír az ember Facebook nélkül.

7. Hát igen, nem vagyok cipő- és táskamániás. Legyen: 1. kényelmes; 2. strapabíró; 3. nézzen ki jól – így, ebben a sorrendben. Tény, hogy nagyanyós holmit vagy gatyi konfekciószart nem veszek fel, de még gót korszakom csúcsán be kellett látnom, hogy Gothique Princess sem leszek soha: kizárt dolog, hogy platformcipőben vagy fétistűsarokban szaladgáljak egy fesztiválon. Ha ilyesmit felveszek, az maximum ágyban, párnák közt képzelhető el, de idegenek ne képzelgessék azt se.

8. Azt már leírtam, hogy az esküvőről mit gondolok. Nos, nem változott.

9. Azt is leírtam már, hogy mit gondolok a gépesített szerelemről, amiben a férf… pasi pénzautomata, a csaja meg háztartási robotgép. Az sem változott.

10. Nem tudok, és soha nem is akarok feedback-függő lenni. Az a típus, aki csak férfivel az oldalán érzi magát teljesnek, aki ezért méltatlan kompromisszumokat köt (mit köt? megerőszakolja magát!), és aki az önbizalomhiányosabb, csendesebb időszakokban a neten és a liftben flörtöl boldog-boldogtalannal, hogy kicsikarjon pár elismerő megjegyzést, bókot. “Jaj, olyan kövér vagyok” – sírnak ezek a nők, és várják, hogy a hozzájuk legközelebb álló férfiember – bárki is legyen – heves tiltakozását rövid dicshimnusszal zárja. Nem vagyok, nem is akarok az a típus (milyen csúnya szó, típus… micsoda általánosítás és ítélet van benne) lenni, aki a szerelemtelen időszakokban csak akkor nyugszik meg, ha ötösével fordulnak utána az utcán, és egy céges bulin falhoz nyomja egy részeg idegen. Nem, kösz, ettől soha nem éreztem magamat jobban egy percre se.

Szóval, néha valóban úgy érzem, ufó vagyok, más, mint a legtöbb nő. Az életem nagyobbik felében volt bennem szorongás, mert nem tudok mit kezdeni a biztonságot adó sztereotípiákkal, nincs mélyebb azonosulásom a nagy női kollektív tudattalannal a felszínes külsőségek szintjén, amivel az ember hajlamos magát azonosítani. Ma már örülök annak, hogy én én vagyok, és köszönöm, nem akarok senki más bőrébe bújni. Még ha akadnak is nehéz pillanatok**, azért jó így ufóként is – szeretetben, szabadon.


*”Heike, miután Patrick megcsalta, Balira utazott mellplasztikára a csajokkal”, “5 tuti póz hűvös téli estékre”, “Te hogy csinálod? Sztáranyák és szupersztárok ötven felett”
**Nem linkelnék, you know who you are.

About these ads
About Eszter (1001 Articles)
Szabó Magda novellája, A mosolygó Bacchus jut eszembe: “Azt akarom, hogy a gyerek ne féljen. Ne legyen a szókincsében bosszúálló Jehova, kárhozat, kénköves láng, pokol. Hiszen érted”. Nos, én is épp így érzek, még ha más megfontolásból is, mint a vegyész, aki a történetben nevet sem kapott. Én inkább olyan vagyok, mint a Naphoz imádkozó sámán, akit az inkvizíció máglyára ítélt, a következő váddal: "A teremtő helyett a teremtményt tisztelte és imádta". Mire az eretnek megkérdezte: "Miért, mi a különbség...?".

21 Comments on Ufónő vagyok

 1. Na, jó, hogy fennmaradtam, történelmi pillanat ez. Erre inni fogunk. Már nem szoptatok.

  Hát igen. Azért ha megírná a sok millió nő, lehet, hogy kiderülne, egyik sem olyan, mindenki ufó.

  Gyűjtőknek meg az, amit én ajánlottam Eszternek (én kezdtem, mert ő nyomja régebben az ipart):
  http://csakazolvassa.wordpress.com/2012/07/08/a-gyehenna-tuze/

  • Mi vagyunk a modern szüfrazsettek: nem páncéllal rohangálunk a csatatéren, hanem megírjuk a blogjainkban életünk FONTOS (de tényleg fontos) részeit, including narancsbőr és éjjeli zugevés, aztán koccintunk rája! (Közben belinkeltem a push-upot is, legyen egy napja a guglikból ideszédelgő perverzeknek is.)

   • Néha utállak, néha szeretlek.
    Most szeretlek!

 2. No, akkor én is ufó vagyok, de ezt már régóta tudom! Nemhogy átlapozom a divatrészeket, még újságot sem veszek! Hát fúj! Hát hogy lehet ez??? Nő vagyok én egyáltalán?!?! :D De elárulok mégegytitkot: ősz vagyok és NEM FESTEM! Hm. Azt hiszem, kezdődhet a megkövezés. :D

 3. Kacsalekvár // október 10, 2012 - 07:36 // Válasz

  …elfelejtetted linkelni a 3. ponthoz az illusztrációt! :P

  • De van egy csöcsös link később!!!

 4. Ilyen külsővel azért nem nehéz az önelfogadás.:)
  Amúgy csatlakozom az ufóklubhoz. Igaz, be kell valljam, olvasok glossy magazint, de újabban nyelvtanulás céljából. Meg úgy tűnik, hogy német nyelvterületen nem tekintik annyira bugyutának a nőket, de az is lehet, hogy csak szerencsésen választottam magazint. (jó, azért röhögök a Laboutin-mánián meg a 16 ezer eurós Hermes-táskán.)

  • Azt mondanám, hogy szerencsére átlagos külsőm van, semmim sem extrém nagy vagy kicsi, satöbbi. De tapasztalataim szerint az önelfogadásnak nincs köze a külsőhöz: a legtöbb plasztikai műtéten átesett nő például szebb volt előtte, mint utána. Mégsem tudta elfogadni magát…

 5. Eszterke, ez a fajta önelfogadás Nálad ötös. Nálam kb a 2-3-as szint környékén van, de ugye hát nem vagyunk egyformák, pedig ránctalanító krémet és egyéb arckencőt még én sem kentem magamra. Viszont teljesen magamtól tudok kb 500 féle sminkelési technikát. Nem, nem kellett hozzá sminkes tanfolyamot végeznem. Csak legalább ebben az egyben olyan jól ki tudom fejezni, hogy nő vagyok… (A szemeim környékén biztosan.)
  A mélyebb szint majd csak ezután jön (persze, ezidáig is volt, csak most még szembetűnőbb lesz), ahhoz is sok sikert kívánok!! Mindannyiunknak.

 6. Gratulálok Eszter, ebben az önelfogadás-fajtában ötösre vizsgáztál. Nekem ez olyan 2-3 környékén van, de hát nem vagyunk egyformák… Bár arckrémet én se használtam soha, de 500 féleképpen ki tudom magam sminkelni. És nem, nem voltam sminkes tanfolyamon. Csak legalább a szemem környékén szeretem kifejezni, hogy nő vagyok…
  A mélyebb szint most következik. Eddig is jelen volt persze, de igazán most lesz szembetűnő. Ehhez mindannyiunknak sok sikert kívánok!!

  • Így van!

   Valamiért spambe rakott a rendszer, most látom csak, hogy írtál.

 7. Nekem minden napom “másképp” telik, de büszkén vállalom! Akkor éreztem úgy istenigazából, hogy ufó vagyok, amikor a legutóbbi hímnemű, akivel, na jó, mondjuk ki, kapcsolatban voltam, el akart venni feleségül a második randi után, és már a gyerekeink nevét tervezgette, folyamatosan az érzéseiről beszélt és lelkizni akart. Más nő a nyakába ugrott volna és azóta is boldogan élnének, amíg meg nem halnak, én viszont sikítófrászt kaptam még a gondolattól is, és inkább csak annyit mondtam neki, ha szeretsz, akkor dugj meg, és készítsd el a vacsorát, ja, és menj a tévé elől mert nem látom a meccset.

  • Aki két nap után élből házasodna, az eléggé ufó, lássuk be. :)

 8. Ezt már egy pár héttel ezelőtti bejegyzésnél is akartam írni: jól áll neked a kék szín. :D

  Elolvastam a testképpel kapcsolatos linkelt bejegyzéseket + a te gondolataidat is.. nem kapcsolódik teljesen a témához, de eszembe jutott, hogy az utóbbi időben egyre több olyan (magyar) blogbejegyzést látok, ahol fiatalok, 25 év alattiak számolnak be a plasztikai műtétjeikről, sőt, még bátorítják a többi lányt is, hogy vágjanak bele, megéri. Én meg csak nézek, mint hal a szatyorban, és el tudom képzelni, hogy 10-15-20 év múlva múzeumban mutogatnak engem, mert addigra elfelejti az emberiség, hogy eredetileg hogyan is néz ki egy emberi test.

  • Nem ellenzem a plasztikai műtétet, de nagyon szomorúnak tartom, hogy egy milliók igyekeznek egy irreális ideálnak megfelelni… az anyagban teljesen elveszve.

 9. én az ufó jelzőt inkább a zennel helyettesíteném… *irigy*

  • Oszt az milyen? Zen-e füleimnek? :D

 10. Hmmm… az olvasottak alapján még egy űrlény jelen! :)

  Ami pedig a sztereotípiákat illeti, sose tudtam megbarátkozni a gondolattal, hogy beskatulyázzuk az embereket, de egy kevés józan ésszel belátható, hogy ez a címkézés oltári nagy baromság. Mégis a legtöbben ragaszkodnak hozzá, de könyörgöm MIÉRT?

  • Mert az elmét megnyugtatják a korlátok.

   • Oh, hááát valakiknek az elméjét biztosan, de nem hiszem, hogy ők a legbölcsebbek lennének.

   • Absolutely yes. Így működünk sajnos…könnyebb és biztonságosabb a langyos kakiban ellenni a szebb-és jobb után vágyva, mint tenni a változásért (önmagunkban) kemény munkával és erőfeszítéssel.

5 Trackbacks & Pingbacks

 1. Úgyis kinövöd « Eszter's Offtopic
 2. Idegenül « Eszter's Offtopic
 3. Az ideális férfi « Eszter's Offtopic
 4. Próbáljuk meg együtt! | Eszter's Offtopic
 5. Reklámnő | Eszter's Offtopic

Nehogy már benned maradjon a véleményed, ember! (Az első kommented előmoderálás után jelenik meg, de utána szabad a pálya!)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 518 követőhöz

%d blogger ezt szereti: