Aktuális

Rabszolgaként élni

A Velvet 3 rossz kapcsolat, ahol a nő viseli a nadrágot című cikke olyan párkapcsolatokkal foglalkozik, amelyekben a nőé az irányítói szerep – és ezért mindenki szenved. Muszáj hozzászokni, hogy minden hétre jut egy-egy írás a “a férfiak elveszítik férfias dominanciájukat” és “a nők az egyenlőségért folytatott harcban elfelejtenek nők lenni” témakörben.

kép: 24.media.tumblr.com

kép: 24.media.tumblr.com

Norbi története mind közül a legtipikusabb: a csaja valamivel fiatalabb ugyan nála, viszont amolyan félzseniként egyetem után rögtön merészen ívelni kezd a karrierje felfelé, s ma már komoly vezető pozícióban dönt életről és halálról. Háromszor annyit keres, mint Norbi, ezért ő fizeti a luxusnyaralásokat és a rendkívül fontos továbbképzéseket, amelyek nélkül nem élhet trendi hipszter ma már. Cserébe a barátnőivel kiröhögi és csicskáztatja szegény fiút: van, hogy komplett listával megy el hazulról, amin felsorolja, milyen háztartási teendők várják élete párját. A végső aduász is előkerül persze: szex alig van, s a nő abban is rendkívül önző. Kizárólag a saját öröme érdekli, Norbi pedig amolyan szexrabszolgaként teljesíti a kívánságait. A férfi persze teljesen ki van bukva, és szeretne mielőbb dobbantani, de egyelőre nem engedheti meg magának, hogy önálló albérletbe költözzön, ezért inkább csendben szenved és tűr tovább.

Az olvasótól elvárt reakció természetesen az, hogy mélyen ledöbbenjük, hová lett ez a világ, és tiszta szívből elítéljük az emancipált szörnyet, aki saját kényére kedvére figurázza ki “a természet rendjét”. Valóban undorító mindaz, amit a Norbi-barátnő tesz: visszaél a hatalmával, és megalázott szolgává alacsonyítja azt, akivel vállvetve kellene építeniük egymást szeretetben, szerelemben, tiszteletben. Érthető, hogy minden egészséges ember elborzad az ehhez hasonló történetek hallatán. Márpedig ki nem hallott még soha semmi hasonlóról?

No, és itt a csavar, kérem szépen. Fordítva a fenti felállás valahogy természetes – mintha egyesek szemében még helyes, sőt óhajtandó is volna. Hosszú évtizedeken át senki sem lepődött meg azon, ha egy nőt tartott hasonló aranykalitkában “az ura”: luxusnyaralások, továbbképzések, cserébe viszont kétértelmű viccek a társaságban, ritunszerű szeretkezések kötelező orgazmusimitációval, a férfiú minden szeszélyének szolgai teljesítése. Nem ér haza vacsorára? Nem baj, fontos tárgyalása van, a kedvenc étele éjjeli kettőkor is frissen várja. Nem számít, hogy a nő is napi nyolc órát dolgozik (amúgy is csak egy képletes tanári fizetésről van szó, a rezsire sem elég), esetleg két-három gyerek köti le a figyelmét, akikkel az apuka csak hobbiból, a kedvtelés szintjén foglalkozik néha. Mindegy, megteremti számukra a megfelelő feltételeket, ezért élvez bizonyos előjogokat, amik egyedüli irányítóvá teszik őt a házban.

Vajon normális ez? Lehet úgy kiegyensúlyozott, harmonikus életet élni – hosszútávon -, hogy az egyik félnek jóval több a joga, mint a kötelessége? A legtöbb embernek a nemétől független intellektuális szükségletei vannak, amelyeket példás anyaként és apaként is szeretne kielégíteni. Elvárhatjuk a társunktól, hogy vidám és kezdeményező legyen, ha éjt-nappallá téve, több fronton is dolgozik, dolgozik, dolgozik, feladatainak teljesítése pedig újra és újra észrevétlen marad? A kapcsolathoz ketten kellenek, a családban a nőnek és a férfinek is fontos szerepe van. Nem urak és szolgák, vezetők és vezetettek élnek együtt jobb esetben, hanem emberek, akik szeretik és támogatják egymást az élet minden területén.

Aki egy pillanatra is felháborodott Norbi és sorstársai történetén, gondolkozzon el egy kicsikét: vajon ökölbe szorulna-e a keze akkor is, ha Katik, Zsuzsik és Flórák mesélnék el ugyanezeket a sztorikat az elnyomott, megalázott, kiskorúvá minősített rabszolga szemszögéből?

About Eszter (1036 Articles)
Szabó Magda novellája, A mosolygó Bacchus jut eszembe: “Azt akarom, hogy a gyerek ne féljen. Ne legyen a szókincsében bosszúálló Jehova, kárhozat, kénköves láng, pokol. Hiszen érted”. Nos, én is épp így érzek, még ha más megfontolásból is, mint a vegyész, aki a történetben nevet sem kapott. Én inkább olyan vagyok, mint a Naphoz imádkozó sámán, akit az inkvizíció máglyára ítélt, a következő váddal: "A teremtő helyett a teremtményt tisztelte és imádta". Mire az eretnek megkérdezte: "Miért, mi a különbség...?".

11 Comments on Rabszolgaként élni

 1. Ehhez nem nagyon tudok semmi egyebet hozzáfűzni, csak azt, hogy nagyon-nagyon jó poszt lett.

  • Köszi!

 2. “Muszáj hozzászokni, hogy minden hétre jut egy-egy írás a “a férfiak elveszítik férfias dominanciájukat” és “a nők az egyenlőségért folytatott harcban elfelejtenek nők lenni” témakörben.”
  Azért nem tartjátok szomorúnak, hogy csak a két végletben képes gondolkodni az emberek többsége? Fel se tételezik, hogy létezhet olyan kapcsolat, ahol nem irányít senki a másik kárára, hanem megbeszélik a mindkettőjüket érintő dolgokat. Nem azt mondom, hogy könnyű, főleg ha két nagyon erős személyiségű, határozott (önfejű? :D) ember kerül össze, de én ezt tartom az egyetlen járható útnak.
  Amúgy kíváncsi vagyok, hogy hányan fogják félreérteni ezt a blogbejegyzést és belekötni.

  • Az jó, ha kiegészítik egymást az emberek, de nem uralkodnak a másik fölött, igen.
   Haha, a fhang portál még nem talált meg ezúttal… :)))

   • De hogy tudtad egyből, hogy főleg rájuk gondoltam! :D

 3. A harmonikus kapcsolatok ma nagyon ritkák, nem véletlenül. Az ember jelenleg eléggé távol van Istentől és a feltétel nélküli szeretettől, és ez mindenre kihat. Harmónia csak ott lehetséges, ahol az ember van annyira tudatos, hogy nem a másikra terel, nem vár el, nem tűr, de nem is adja ki minden haragját vagdalkozva. Ehhez nélkülözhetetlen az a belső harmónia, amit sok ember a társától vár, aki ugyanazt várja tőle, és az egész kapcsolat kártyavárként omlik össze. A tisztulások ideje van, ahol bizony meg kell cselekedni a magunk részét – többek között megengedni magunknak hogy szeretve legyünk, saját magunk által. Amikor ez megtörténik, létrejön a harmónia, és ehhez csatlakozik a megfelelő partner is. Addig pedig mindenki rója a kis köreit – és ha megunja, akkor képes lesz önmagát választani.

  • Sokan eleve visszaigazolásként tekintenek a párkapcsolatra, hogy jól, jobban érezzék magukat a bőrükben nőként/férfiként. Pedig ha az belülről nem jön, akkor vak vezet világtalant. Ilyenkor jön a féltékenység, a tapadás, az érzelmi zsarolás.. és más rossz – de legalábbis célkerülő – döntések. Jól mondod, a munka belül kezdődik.

 4. minden kapcsolathoz 2 ember kell (hippiknek több is jó, de ennyi az alap), tehát norbi helyében igencsak magamba szállnék, h mégis mivel vonzottam be az életembe az uralkodó nőt, milyen viselkedésformák vezettek részemről idáig, és miért nyilvánosan panaszkodom ahelyett, h a célszeméllyel osztanám meg a kételyeimet – ne adj’ isten a sarkamra állnék, és szakítanék vele, ha tényleg ennyire borús a helyzet. bár a magam részéről a nagyjából mellérendelt viszonyt tartom szerencsésnek, el tudom fogadni: sokan alá- vagy fölérendelt szerepben lehetnek boldogok. azt viszont nem, ha bármilyen szerepben belesüppednek a boldogtalanságba.

  • Én ugyanezt mondom mindig: van oka annak, ha valaki áldozat. És most nem csak a szabad szemmel nem látható és éber tudattal fel nem fogható okokra gondolok, hanem a legegyszerűbbre: arra, hogy eltűri, mert kényelmes. És akkor még ott van a többi…. szóval, a lehető legkevésbé vannak véletlenek… :)

 5. Én arra lennék kiváncsi, Norbi hogyan képzeli el a következő kapcsolatát. Visszavág vajon a női nemnek? Keres valakit, aki mellett ő hordhatja a nadrágot képletesen is vagy levonja a tanulságot.

  • Reméljük, kapcsol. Sokan nem teszik, és választják az általad említett opciókat, sajnos.

Nehogy már benned maradjon a véleményed, ember! (Az első kommented előmoderálás után jelenik meg, de utána szabad a pálya!)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 593 követőhöz

%d blogger ezt szereti: