Aktuális

Magyarázkodni

Máshol, más téma kapcsán tört fel belőlem: utálom, hogy folyton magyarázkodnom kell.

Rá kell világítanom, hogy attól még, hogy ismerem a székely-magyar rovásírást, szépnek tartom a székely himnuszt, kedvelem Wass Albert manós-tündéres világát, érdekel az ősiségünk, és van jurtában élő ismerősöm, nem vagyok
1. kurucos hungarista náci,
2. harcolok az antiszemitizmus ellen, nem támogatom,
3. nem szavaznék semmi pénzért a Jobbikra,
4. nem vagyok oltásellenes, gyógyszerellenes otthonszülésmindenáron-propagátor, és nem képzelem, hogy a zasszony verve jó,
5. mindig van bennem egészséges szkepticizmus, amikor ismeretlen jelenséggel találkozom (legyen szó kétkulcsos áfáról vagy ufóról), tehát nem valószínű, hogy agymosott szektás köcsög vagyok/leszek.

El kell magyaráznom, hogy igen, június 4-én eszembe jutnak azok az emberek, akik önhibájukon kívül elveszítették a kapcsolatot a szeretteikkel, a családjukkal, és a kultúrájuk idegenné vált. Költözés nélkül lettek külföldiek. Gondolok rájuk, ahogy a holokauszt áldozataira és túlélőire is, többek között. De ettől még vannak román, szlovák, szerb és ukrán barátaim, és nem áll szándékomban tankkal “igazságot szolgáltatni Magyarországnak”. Mert amellett, hogy fontos számomra a nemzeti kultúra és értékkészlet, kozmopolita vagyok, aki szeret más népek tudásából is meríteni, hiszen elsősorban emberek vagyunk mind, és ez a bolygó a közös otthonunk, közös felelősségekkel.

Ott voltam annak a legnagyobb kereskedelmi csatornán futó tehetségkutatónak a záróbuliján, ahol egy erdélyi magyar srác nyert, és élő adásban elmondta, hogy örül, amiért pont június 4-én győzött. A sztárműsorvezető ezen a ponton gyermeki naivitással rákérdezett: ugyan miért? És akkor elhangzott A VÁLASZ (elég ártatlanul amúgy: “mert ez a nemzeti összetartozás napja”), szörnyű. Nos, a producer és a teljes kreatív tím ki volt bukva, hogy ilyesmi élő adásban megtörténhetett, kábé hamuval szórták magukat, kezeiket tördelték egy órán át.

De miért???????????????? Miért borzongtam meg egy pillanatra én is, hogy ilyesmiről egy országos szórakoztató műsorban nem beszélünk? Hol azonosítottuk mindezt a szélsőjobbal? Ezek emberi dolgok, családi drámák, amelyeket együtt FEL KELL DOLGOZNI (úgy, hogy szembenézünk a traumával), hiába csinált a témakörből politikai fegyvert a hőzöngő, kisfaszú senkik csapata, akik rövid pöcsüket nagyobb országgal toldanák meg. Erőszakkal nyilván, mert az ő ellenségük mindig kint van ám, sosem bent; képtelenek a tükörbe nézni.

Utálom, hogy miattuk nekem is folyton magyarázkodnom kell. De ez az én egóm, hagyjuk is: az igazán szomorú inkább az, hogy egy szűk szélsőséges réteg miatt elvágjuk magunkat az egészséges, biztos önismeret alapjától; attól, hogy önazonosak és büszkék vagyunk a közös értékeinkre. Nem, nem más kárára, nem az aktuális bűnbak képe mögé rejtőzve a Két Perces Gyűlölet aktusa közben, hanem egyszerűen azért, mert jó tisztában lenni azzal, kik vagyunk és honnan jöttünk, bármerre is vigyen az utunk a nagyvilágban

Olyan jó volna, ha nem kéne mindig magyarázkodni.

Egy jó égig érő paszuly

Egy jó égig érő paszuly

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

28 hozzászólás Magyarázkodni bejegyzéshez

  1. Anettka van de Mért // február 6, 2014 - 23:54 // Válasz

    Az a baj, hogy pont ezek miatt a kispöcsűek miatt kell állandóan magyarázkodni. Nekem volt egy nagyon szép bársony bocskaim, még a kilencvenes évek végéről, amikor még nem járt minden nagymagyar abban. Most már nem lehet felvenni. Népviselet dettó.

  2. Nyájas olvasó // február 7, 2014 - 06:26 // Válasz

    Óriási riszpekt a bejegyzésért, mindig örülök, amikor ehhez hasonló felfogással találkozom. Az a probléma – és erről már én is akartam blogolni, illetve egy másik helyen meg is tettem sokszor – hogy az emberek többsége Magyarországon képtelen egyensúlyt tartani dolgot között. Ha már Trianon, akkor büdöszsidók, és egyszerűen nem tudják hova tenni, ha valakinél a kettő nem kapcsolódik össze. Végletek vannak, szélsőségek mindkét oldalon. Mert ha szerintem a nácik köcsögök voltak, akkor a másik oldalon már mindjárt a komcsik tárják ölelésre a kezüket, és nem értik, amikor ugyanúgy vágom a pofákat rájuk is. Szóval ez van. Azt azért tudd, hogy nem vagy egyedül ezzel. Aurea mediocritas. Nekem ez működik.

    • Hát persze, a népirtás népirtás, tök mindegy, hogy balról vagy jobbról támad. De én tényleg nem értem az embereket.

      • Nyájas olvasó // február 7, 2014 - 12:23 // Válasz

        Nem, sokaknak a népirtás nem népirtás, hanem zsidó propaganda. Nem is volt olyan, vagy ha volt is, nem úgy volt, az igazságot elhallgatják, az iskolai tankönyvek meg hazudnak. Ennyi.

        • …ilyenkor szokott kiderülni, hogy van a családban, akit érintett a dolog, csak máig képtelen feldolgozni a traumát. Lásd Szegedi Csanád esete, ami – azóta kiderült – kicsit sem egyedülálló.

          • Nyájas olvasó // február 7, 2014 - 15:21 // Válasz

            Ez az egész ország képtelen feldolgozni a traumáit, mondjuk tény, hogy kijutott nekünk belőlük a 20. században bőven. Legalább 5-6 olyan volt az elmúlt kerek 100 évben, amelyből egy is elég lenne/lett volna. De ha sosem nézünk velük szembe, sosem fogunk kigyógyulni belőlük.

  3. Kedves Eszter, szívem legmélyéből szóltál megint.

    Apropó – jössz a Kitörés-túrára? ;)

    • Kitörés-túra? Erről még nem is hallottam! :DDD

      • A Kitörés-túra egy éjszakai túra, mely hivatalos hirdetés szerint megemlékezés a II. Világháborús hősökre, de nemhivatalosan mégis odajár militarymániáját kiéln korhű öltözetben az összes pántlikás turbómagyar s, a jelvénye pedig igencsak (khm, teljesen) emlékeztet a hitleri vaskeresztre.
        Mi persze azért megyünk, mert az éjszakai túra poén. S nem győtünk MAGYARázkodni ( de szép is ez a szó!! ) , hogy nem, mi nem vagyunk olyanok..

        • Aha, ertem! Na, el tudom kepzelni, mennyit kell magyarazkodni, tipikus. En raebredtem, h egy turaban a kozossegi elmeny a lenyeg, ezert next tune tenyleg akkor indulok, ha lesz hozza csapat. Amugy is gecire eltevedosvagyok XD.

          • Mondtam már, hogy gyere velünk legközelebb, akár a Mátrahegyre (03.08.) akár a Pásztó 40-re, örülnék, ha együtt túráznánk! :)

  4. Jó lett ez nagyon, Eszter. Valahogy én is így látom és néha hasonló problémákkal szembesülök. A fő gondnak azt látom, hogy az utóbbi x évben sikerült teljesen kétdimenzióssá tenni a társadalom nagy részét. Csak a “mi és ők” elvben hisz a legtöbb ember és lassan azokat tartja mind a két oldal hülyének, furcsának, aki hasonlókat gondol mint te – és úgy tűnik az írásod alapján – és én meg még pár ember akiket ismerek.

    Nem tudom mikor sikerül végre egy olyan országot építenünk amelyben sikerül kibeszélni a régi traumákat, helyére tenni a dolgokat és végre mindenféle hátsó gondolatok nélkül lehet büszke az ember arra amire büszkének kell lennie?

    Aminket megelőző és sajnos a mi generációnknak sem sikerült ezt megoldania. A most felnőtté érőkről meg csak rosszat hall az ember, szóval úgy néz ki ez is a távoli jövőbe vagy pedig a semmibe veszik.

    • “Az „oszd meg és uralkodj”, a Római Birodalom politikai módszerét kifejező elv, melynek értelmében az ellenfelek közül egyeseknek ígérve valamit, míg a többieknek nem, soraik megbonthatóak, így külön-külön könnyebben legyőzhetőek, illetve ellenőrzés alatt tarthatóak”.

      Más kontextusban, a pártok és mozgalmak is így osztják meg az országot, hogy legyünk “mi” meg “tudjukkik”, és a kettő között nincs átjárás, az ideológiák fekete-fehérré válnak. Közben meg el vagyunk foglalva a napi problémákkal. Az ellenfél pedig a nép, ami fölött uralkodni lehet, legfőképpen jól megfejni.

  5. Azért van ez, mert itthon mindent felcímkéztek és nem létezhet átfedés. Meggybefőttként ne pózolj az almakompóttal, és a vegyes csalamádéval pláne ne bratyizz. Szóval ha tisztességes hazafinak vallod magad, akkor azonnal kapsz egy címkét, amire a szittya magyar, a rohadt kommunisták, kizsákmányoló zsidók, buzi melegek, vesszen Gyurcsány van írva és igenis tankkal kell menned Erdélyért. Ebbe nem férnek bele liberális tévelygések. Néha eszembe jut, hogy vajon az országunk sok radikális megmondóembere olykor lelepleződik-e önmaga előtt? Vajon egy olyan hollywoodi alkotásban, amely a polgárjogi mozgalmakról szól és amiben öt percenként lerúgják egy feka veséjét, akkor emberünk a ku-klux-klánnak pacsizik, vagy elmorzsol egy könnycseppet a hányatott sorsú feketék miatt? Vagy amikor hősünk pénteken játszásiból lezúz pár cigányt Ózdon, majd a játszótéren is rendet tesz a pulyák között, attól még másnapi lagzin orrvérzésig mulathat a cigányzenére?

    Annyira faszán működik ez a gépezet nálunk, hogy Orwell is csettintene. Talán az érintettek sem gondolták, hogy ilyen prímán sikerül a kettéválasztás, és miközben nálunk barátságok szűnnek meg és családok mennek egymásnak, addig odafenn röhögnek a markukban. Ha egy társaságban arról beszélek, hogy büszke vagyok az 56-osokra, és kábé a kedvenc történelmi eseményem, akkor abba nem fér bele, hogy kisdobosként és úttörőként szuperfrankó gyerekkorom volt a csapattáborokkal, a tábortüzekkel és az akadályversenyekkel. Ki nem szarta le, hogy közben piros nyakkendőt kötöttek a nyakamba és a mintamókust kellett énekelnem?

  6. Szia, Eszter, kösz az átlinket,
    azonban ez a 4. pont igen sértő.

    • Az utolsó tagmondata engem is szemen bökött, az oltás- és gyógyszerelleneseket ilyen összefüggésben még nem hallottam emlegetni… De Eszter biztos tájékozottabb, mint én…

  7. Azt hiszem, ti egy egesz mas kozegben mizigtok, mint en, es ezert nem talalkoztatok meg az eroszakos gyogyszer- es oltasellenes propagandaval. Ez egy olyan ultraspiritualis reteg (magat annak kepzelo…), aki a szemedbe mondja, hogy a kemoterapia/oltas olte meg a gyerekedet, es tuntet, h senki se oltassin vagy kezeltessen beteget korhazban. Nincs mogotte se materialis ( orvosi) tudas, se spiritualis ralatas, de kurva hangos es eroszakos. Na, en talalkoztam par ilyennel, es szinte mind elfogadja a noverest is.

    • Nyájas olvasó // február 8, 2014 - 07:02 // Válasz

      Szerintem az oltás- és gyógyszerellenesek és az asszonyverők által alkotott halmazok részmetszete eléggé nagy. És meg is tudom magyarázni, miért, csak még korán van ehhez.

      • Kíváncsian várom!

        • Nyájas olvasó // február 8, 2014 - 15:52 // Válasz

          Az oltáselleneseknek többsége tájékozatlan, maradi, buta ember, aki nem hisz a tudományokban, így a fejlődésben sem. Szemléletmódját tévhitek, félinformációk, csúsztatások uralják, világképében meghatározó szerepet tölt be a hamis nosztalgia, a “régen minden jobb volt”-alapelv. Ezért mindenhez visszanyúl, ami ezt közvetíti számára: paleodiéta, sámános-dobolós összejövetel, oltásellenes keresztes hadjárat, akármi. Hisz abban, hogy régen sem volt oltás, mégsem volt ennyit beteg az ember. Ennek hátterében összeesküvést (minimum világméretűt) sejt, amelyet értelemszerűen azok irányítanak, akiknek érdeke az új világrend fenntartása azzal a “fenenagy liberalizmussal meg a demokráciával, azzal” – ahogy ő fogalmaz. Emiatt hát a modern társadalomelméleteket is elveti, a nő szerepét alárendeltként tartja ideálisnak, akinek “nem árt néha egy-két pofon”. “Csak hogy tudja, hol a helye.” “Régen is így volt, nem is volt ennyi baj, meg válás!” És kész is vagyunk.

          Ez természetesen nem mindenkire vonatkozik, mondom, ők a halmaz metszete. Nem általánosítok, de ilyenből több ilyet ismerek, szóval lehetőleg ne az legyen majd az ellenérv, hogy ilyen nincs is. Mert van.

          • Ó, Nyájas Olvasó, ezt annyira kompakt módon, tökéletesen megfogalmaztad, hogy még a fogfájásom is elmúlt! Azért nagy a halmaz metszete, mert az emberek egy része fekete-fehér gondolkozású, egyszerű, mint a faék, és könnyen fanatizálható bármivel, ami jól hangzik, és békét, nyugalmat ígér számára.

            Annyit hozzátennék, hogy aki simán nem oltat és otthon szül, még nem kerül a metszetbe, hanem csak azok, akik erőszakosan hirdetik az igét, térítenek ezerrel. Na, az ő 99,999 százalékuk a Kinder-Kirche-Küche háttérből jön, ahol tök oké az asszonynak, a gyereknek egy pofon.

            • Nyájas olvasó // február 8, 2014 - 16:21 // Válasz

              Igen, pontosan így. A gyereknek adott pofont tényleg, ki is hagytam, de jó, hogy hozzátetted, így teljes a családi idill!

          • Ejj, ez igazán szép volt!

            Különösen fura, hogy az ilyen ember, aki alapvetően elveti a fejlődést az általad vázolt következményeire hivatkozva, mégis a “fenenagy amerikai liberalizmus” kifogyhatatlan csecsén, az interneten lógva keresi az izgulékonyságának tápot adó újabb és újabb “kutatási eredményeket”, de valahogy a tényszerű, tudományosan igazolható infók nem jutnak el hozzá.

  8. Egy kicsit konkretabb leszek: van egy bararom, aki eleg komoly gyogyito, tobb alternativ modszert kombinal, eleg komoly betegsegekbol hozott mar ki embereket. Nos, soha, senkit nem biztatott arra, h tegye le a gyogyszert, hagyja el az oltast, hagyja abba a kemot stb., de o maga ezek nelkul el, gyogyult ki egy durva rakbol. Nekem ez pelda, nem a propagator, aki olvasott valamit antalvalinal, es megertes, megeles, de fokent kritika nelkul beszopta, es hirdeti.

  9. Köszönöm! Együtt érzek! Már hónapok óta frusztrál engem is, hogy egy elszigetelt világban élő elszigetelt gondolkodású csoporttal hadakozzak mindig, és minden szavam után magyarázatot kell fűznöm, mert különben nem túl egyértelmű nekik, amire gondolok. És szomorú az,hogy helyettük is sajnos magyarázkodnunk kell plusz fölös energiát veszítve. Köszönöm még egyszer a gondolatokat! :)

  10. Kár, hogy az emberek többsége olyan egysíkú mint az írólap, és az első beszopott baromságot úgy viseli magán, mintha tintával írták volna rá. Nem ismeri csak a feketét és a fehéret, nem tudja feldolgozni-felfogni a kettő rengeteg árnyalatát, nem is beszélve a többi szín kavalkádjáról. A legjobb amikor ez a sok Taigetosz-szimptómás benned ismeri fel a közös ellenséget.

  11. Köszi, Eszter, ezt ……VAJÓL MEGÍRTAD!!! :)

4 visszakövetés / visszajelzés

  1. Beszéljünk még egy kicsit a büdös bagósokról (is)! | Eszter's Offtopic
  2. Komoly poén: 5 féle spirituális ember, akiket… | Eszter's Offtopic
  3. Egy vaginamonológ | Eszter's Offtopic
  4. Miért gyújtok gyertyát a nemzeti összetartozás napján? | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .