Aktuális

Az internet és én

A nagy sikerre való tekintettel folytatom tech-blogjaim, a bölcsész felszólal. Ezúttal az “elsőkről” mesélek: első találkozásom a számítógéppel, első online élmény, első mailcím és első webkettes húzásaim… avagy milyen volt netezni Magyarországon a 90-es évek közepén, végén? Jó szórakozást hozzá… :)

Nettörténet

Nettörténet

Az internet és én, először:  1995-ben hallottam először az internetről, akkor még csak annyit, hogy létezik, és a kutatók meg a gazdagok hozzáférhetnek különleges helyeken. Rettenetesen kíváncsi voltam, de nem volt lehetőség kipróbálni sehol: én német tagozatos voltam, és számtech-képzés csak a matektagozatosaknak járt. Igaz, ők sem láttak gépet élőben, csak számsorokat és informatika-történelmet tanultak, de ha a(z orosztanárból átképzett) oktató hiányzott, lemehettek a pincében lévő gépterembe, ahol az egyik gépre rá volt kötve a net az egyik gép rá volt kötve a netre. Nagyon irigyeltem őket ezért.

Az első netezés: A következő évben, 1996-ban már hozzá is jutottam. A suliban először a mIRC-et mutatták meg a többiek, amit nagyon izgalmasnak találtam.

Az első e-mail: 1996-ban kaptam először e-mail-címet, az iskolait. Baromi hosszú volt és a kukac utáni rész is három-négy tagból állt. Rettenetesen nehéz volt beállítani a használatához szükséges levelezőrendszert, de én mindenképpen fel akartam avatni egyik délután a gépteremben (ide egyébként nem volt egyszerű bejutni: előzetes feliratkozás és órás sorbanállás kellett hozzá, amire egy kollégistának nem nagyon volt lehetősége).  Amikor bejutottam, nagyon boldog voltam, a gond csak az volt, hogy nem volt kinek mailt küldenem. Így aztán mIRC-en megismert arcoknak írtam, a postaládám hamarosan meg is telt hülye spamekkel, amik miatt a rendszergazda letiltott a hálózatról. Három hónapnál tovább nem volt hát mail-címem, néha-néha azonban informatika óra előtt felsompolyogtam a gépterembe csekkolni ezt-azt a tízpercben.

Az első számítógép: 1997-ben lettem először számítógéptulajdonos, a monitor még azóta is ugyanaz (vastag, kicsi és sötét), de azért a babaház tartalma változott az évek során. Vettem egy fapados nyomtatót is, amivel rögtön kinyomtattam aktuális novelláskötetemet, szinte könnyekig hatódtam a print-verzió láttán. A tinta rögtön ki is fogyott ezzel, utána még fél évig nem volt pénzem újra.

Amikor igazi felhasználó lettem: Az 1997-es havi kétszer tíz percek még nem kínáltak igazi felhasználói élményt, inkább csak kóstolgattam a dolgot. Igazi user csak 1998-ban lettem, Amerikában – de még így is fejhosszal az otthoni közegem előtt. Mindegyik hosztcsaládomnak volt netkapcsolata, és a suliban is szabadon lehetett netezni bárhol, bármikor és bárkinek a szupergyors gépeken.

Ekkor készült első igazi, saját kezűleg létrehozott mail-címem, ami aol.com-os volt. Később egy hotmaileset is készítettem (akkoriban nagyon más volt a hotmail dizájnja), de a gond az volt, hogy még mindig nem volt kinek mailt írnom. Az ismerőseim közül senkinek nem volt drótpostája, a legközelebbi barátaimnak csupán kilométerhosszú iskolai mailcíme volt, amit havonta egyszer – amikor rákerült a sor a gépteremben – csekkolhatott, a tizenévesnél idősebb rokonaim pedig azt se tudták, hogy létezik ez az opció is a kommunikációra. Így aztán aktívan chateltem és fórumoztam, az alkalmi ismerősökkel leveleztem is. Még egy mailing listre is felíratkoztam abban az időben.

Sokáig csak Netscape Navigatort ismertem

Sokáig csak Netscape Navigatort ismertem

1998/99-ben már aktív felhasználó voltam, kezdőlapom az aol.com volt, keresőnek az altavista.com-ot használtam, böngészőként pedig a Netscape Navigator funkcionált. Kommunikáltam, tanultam, szörföltem, de az otthoniakkal továbbra sem tudtam felvenni a kapcsolatot, a nagyon szerény hazai honlapkínálat pedig frusztrált.  Én már akkor tudtam, hogy harmadikba nem akarok Magyarországon járni, így osztályozóvizsgát teszek otthon: kerestem, kutattam a neten a kidolgozott érettségi tételeket, jegyzeteket, új kiadású tankönyvek kivonatait stb., de akkoriban még nem voltak ilyen honlapok. Egyetlen kötelező olvasmányokról szóló lapot találtam, arra viszont nem szorultam rá. A legtöbb honlap fehér, szürke vagy világoszöld hátterű volt, fekete betűkkel és kék vagy lila linkekkel. Komoly grafikájú, flashes magyar honlapok még nem léteztek 10-11 évvel ezelőtt, de bloggert vagy más webkettes tartalomra építő szájtot se ismertem még. Fura ebbe belegondolni ma, mert ugye hol töltjük a legtöbb időt? Blogok, youtube, közösségi portálok…

Az első otthoni netkapcsolat: Amikor hazajöttem Amerikából, nagyjából az 1995/96-os állapotokkal találtam magam szemben újra, holott én már napi szintű, “profi” felhasználó voltam. Mégis, az internet egy magamfajta egyszerű humán tagozatos diáknak még mindig távoli, elérhetetlen dolog volt. 2001-ben aztán egy ismerős ajánlotta, hogy ötszáz forintért ad jelszót, amivel ha netre csatlakozom, csak a telefonszámla emelkedik, de egy óra után ingyenes a percdíj is. A kapcsolat lassú volt, a percdíjak miatt éjszakai használatra kényszerültem, ráadásul apám majrézott a telefonszámla miatt, no meg persze azért, mert közben ő nem tudott telefonálni.

Első “webkettő”: A 90-es évek végén már aktívan fórumoztam, de még nem voltak igazi közösségi portálok portálépítéssel és kommenten kívüli megjelenési felülettel. Először 2002-ben (stílszerűen) a gothic.hu oldalon készítettem profilt, második jelentős közösségi portál-élményem pedig 2003-ban az ld50.hu-regisztráció volt. Blogot 2004-ben kezdtem írni, honlapot 2005 végén készítettem először. Az első HTML-tagekkel szintén 2004-ben futottam össze első körben.

Az első szélessáv otthon: Viszonylag későn, 2005 júliusában váltam dsl-előfizetővé, az első szolgáltatóm az Enternet volt. Korábban is nagyon vágytam rá, de elérhetetlenül drága volt ez egy diáknak, plusz szolgáltató se volt sok, aki felénk mozgott. Azóta mindenesete már nem nagyon kapcsoltam ki a gépet. :)


Vágásiéknál bekötik a telefont, új lehetőségek nyílnak meg előttük

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

41 hozzászólás Az internet és én bejegyzéshez

 1. Szió! Jajj, hát a jó öreg mIRC hez nekem is volt szerencsém, azok közül a barátok közül jó páran megmaradtak mai napig is:) Én is suliban láttam először internetet:) Jó ez a kis nosztalgia! Szép estét neked. Puszi

 2. A komoly Flash lapok nélkül most is meglennék. Iszonyú jó játékplatform, király, hogy lehet belőle videólejátszót építeni, de ne legyen az oldal lényegi része, mert a felhasználókkal szúrunk ki. Eddig a rant.

  Amúgy az ív hasonló. Egy számtech órán lejött egy diszkmagazin – vagy két “nagy” kép -, azt’ csak néztem, hogy emberek nemhogy a netre, hanem saját lapba írnak tartalmat.

  • Fú, hát én már attól elájultam, hogy be tudom gépelni a saját hülyeségeimet. ’97-ig kézzel firkantottam, és egyszerűen nem értem, ez hogy ment… ma már csak gépen tudok írni, szigorúan! (Már ha valahogy egyáltalán, persze.)

   Yepp, Flash nélkül én is boldogabb lennék, csak a baj van velük… Egyszer tettem fel az ld50-normál kérdések fórumban (épp ftp-zéssel szarakodtam, még Dreamweaver nélkül), hogy létezik-e olyan tool, aminek segítségével minden böngészőben teljesen ugyanúgy néz ki egy szájt, és a következő választ kaptam: “igen, azt hívják szakmai tapasztalatnak”. No, ez az, ami szerintem kizárt dolog: sok a böngésző, sok változatuk van és túl sok a szétcsúszási lehetőség… és hát ugye minél bonyolultabb és extrább a kivitelezés, annál inkább.

 3. fuhh ezt elolvasván elgondolkoztam és rá kellett jönnöm, hogy én lettem volna az egyik és talán fizikailag is legközelebbi ember akivel simán és boldogan emailezhettél volna a mIrc-ről és ICQ-ról nem is beszélve. feltéve ha az utóbbit egyáltalán ismered :D

  Én egy számítástecnikus családban nőttem fel, ennélfogva első élményem a számítógéppel még…. hát most megkérdeztem anyum és mint megtudtam születésem előttről ered.
  Nekem már 9 éves korom előtt saját számítógépem volt, persze akkor még internet nélkül. Internetem akkor lett amikor átköltöztünk a Vármegyére és emlékszem amikor apum 11 éves koromban leültetett a chat elé hogy na gyakoroljam az angolt és a 15-16 éves fiúkat lekoptattam mondván túl öregek hozzám, ezekután órákon keresztül dumáltam egy sráccal és a végén kiderült hogy ő 21 éves. :D
  Általános iskola felső tagozatban apukám időkorlátot állított be nekem hogy ne üljek 24/7 a gép előtt. Persze ott ültem csak nem neteztem hisz nem lehetett. Helyette Tomb Raider-t játszottam, főleg a gyakorló szintet mert nem szerettem ha meghal a csaj, közben a cd lejátszóban a Beatles egyik lemeze forgott aminek kapcsán hugommal bármikor halljuk azt a cd-t mindig a Tomb Raider ugrik be. Igazi soundtrackká nőtte ki magát a szemünkben.
  Majd eljött az az idő amikor apum jelszót tett a Biosra hogy csak hugom gépezhessen, de én egy hét böjt után megvásároltam a jelszót hugomtól két szájfényért és jól megváltoztattam. Persze mindez még mindig az előtt volt, hogy befejeztem volna az általános iskolát.
  Azután elmentem Pestre koleszba és limitálták a géphasználatot napi fél órára. Én voltam az első aki beirta magát a beosztásba mindig, majd örültem mint majom a farkának amikor az egyik gépen elromlott az egér mert rajtam kívül az 50 főböl kb. 2-en tudtak billentyűzettel navigálni. :D
  Persze ebből mindből egyértelműen látszik hogy számomra nincs visszaút az addikcióm végleges.
  Azt hiszem a dátumok so-so nálam is stimmelnek, hisz én 96-ban voltam 11 éves de azóta konstans tart a dolog. Nem tudnék internet nélkül élni.

  • “Rá kellett jönnöm, hogy én lettem volna az egyik és talán fizikailag is legközelebbi ember akivel simán és boldogan emailezhettél volna” – ez így van, kár, hogy még nem tudtam, hogy létezel!

   Látod, ha te informatikus-gyerekként nagyjából ugyanabban az idősávban találkoztál dolgokkal, mint én, akkor az a hazai internet-penetrációról tényleg elmond egyet s mást… le vagyunk maradva, mint a rosszpénz!

   Érdekes ez azért, mert a napokban kerestem anyagot egy cikkhez, és egy 1991-es forrás jött ki… értsd a szerző akkor készítette a honlapot, amin az írás szerepelt. 1991 márciusa!!!! Ezen teljesen ledöbbentem, alig jött mi ki a www!!! Úristen…!!!! El nem tudom képzelni, milyen lehetett internetezni 1991 elején…! (A szerző amúgy pHD-zett a hightech Japánban, és onnan írogatott az amerikai egyetemi szájtra. Tehát két hightech ország óriási netbázissal és kutatók, egyetemi honlappal.) Hol voltunk mi még ettől, amikor számomra még 1995-ben elérhetetlen volt a net???

   Jaaa, ICQ-n én is mozogtam, igen. :) Érdekes, itt-ott én is összefutottam idősebb palikkal, akik nyomultak… (erről meg a releváns Southpark jutott eszembe…)

   Ha már témánál vagyunk, mikor tudsz átugrani belőni a routert kisvaddisznó szerény hajlékában? Előtte/utána forrócsokizhatunk. :)

 4. Bocsánat, hogy mindjárt itt kötekedéssel kezdek, de “az egyik gépre rá volt kötve a net” helyett talán szerencsésebb lenne “az egyik gép rá volt kötve a netre”, mert előbbi olyan, mintha ott lógna az oldalán:) Egy sorral feljebb pedig a zárójelből szerintem ki kéne venni a “z” betűt:)

  Amúgy nagyon jó kis cikk volt szokás szerint, nagyon szeretek ilyenekről olvasni, mert engem is megrohan mindjárt a nosztalgia!:) Én is 8-9 éves lehettem, amikor az első Commodore 64-emet kaptam, amit persze kizárólagosan játszásra használtam. 14 évesen lett meg az első PC-m, és 2 évvel később, 1996-ban az otthoni, modemes, Matávos netem, valamint e-mail címem (de ezeket már leírtam valahol korábban:).

  Nekem nem tűnt fel, hogy kevés magyar honlap lett volna, a semmihez képest már az is rengetegnek számított. Én a HIX Arénán kezdtem a chatelős pályafutásomat (jobban szerettem, mint az IRC-t), és a HIX levlistáit offline olvasgatva is sok időt eltöltöttem. Aztán, ha minden igaz, 1997-ben regisztráltam az ICQ-ra, ezután már sokat nem töltöttem webes és telnetes chateken, valamint az IRC-n. Keresőnek én is az Altavistat, és a Yahoo-t használtam, viszont kizárólag Internet Explorerrel böngésztem hosszú ideig.

  Ekkor még természetesen én is csak a magas telefonszámlával dacolva, főleg este 10 után, fél órákat neteztem. A komoly változás 1999-ben következett be, ha jól emlékszem, akkor vezette be a Matáv, hogy egy idő után ingyenesek a hívások. Végre ott lehetett hagyni letölteni a gépet, és apukámra bízni a reggeli vonalbontást, amikor ment dolgozni:) A hétvégéken meg állandóan ment a gép, hacsak újra nem kellett indítani valamiért. Nem sokkal később ISDN-ünk is lett, majd a 2001-es Budapestre költözésemkor, az első szélessávú hozzáférésemmel, végre egész nap a neten lóghattam:)

  Az aktív forumozást 2002-ben kezdtem az Indexen, az iwiw regisztrációm 2005-ös (egyéb közösségi oldalakat nem látogatok), blogot pedig ez előtt rendszeresen még soha nem olvastam (nem is láttam olyat, amit érdemes lenne:)

  Azért az nem piskóta, hogy 12 évet lehúzott a monitorod:) Az enyém max. 5 éves lehet, de már azt mondom rá, hogy kiszolgálta az idejét (néha furcsa hangokat ad ki:)
  És végül: megint tanultam egy új szót, esküszöm soha nem hallottam még azt, hogy “webkettő”:) Már rákerestem, hogy mi az:)

  • Szóval, össze voltak kötve ők ketten, na. :))) *javítva* (A “z”-vel nemtom, mi a gond, azt csak nem mondhatjuk, hogy “a orosztanárból”).

   Node… erről az egészről most az jutott eszembe, amikor “Vágási Feri beszáll az Internetbe”. :)))))))))) Gyorsan ki is tettem a videót, hanghatással járó vigyorgás közepette. :DDDDD

   “Végre ott lehetett hagyni letölteni a gépet, és apukámra bízni a reggeli vonalbontást, amikor ment dolgozni:)” – ez ismerős, de mennyi ideig tartott, amíg lejött egy album…!

   Az Indexen én is fórumoztam a kezdetekkor, iwiw-en 2005-ös a regisztrációm és hát ICQ, igen. :)

   • Nem a “z”-vel van gond, hanem, hogy annak a zárójelen kívül kéne lennie szerintem. Mert így, ha elhagyjuk a zárójelet, akkor “a oktató” marad. De most már nem tudom, lehet, hogy hülyeséget magyarázok:) De én mindig így használtam: “az (orosztanárból átképzett) oktató”.
    Én is megnéztem Vágási Ferit, ez hatalmas klasszikus:))

    A 28.8-as modemmel egy 4 MB-os mp3 kb. 20 perc alatt jött le, tehát egy album lehetett 3-4 óra:) Így reggelre 2 új albummal gazgadoghattam:)

    Csak azt sajnálom, hogy manapság már senki sem használja a jó öreg ICQ-t, mindenki áttért msn-re, pedig mennyivel jobb volt:(

   • Tényleg, és azt láttad, amikor Vágási Ferinek lefagy a számítógépe, de szerencsére rögtön feltalálja magát, és megállapítja, hogy el kell vinni a szerelőhöz?:)

    És amikor Feri szeretne 10 ezer Ft-ot, hogy megvegye az új “Mikroszoft Vindóz 95 programot”, hogy mindenféle csodákat műveljen vele?:)

    • Ó igen, ezek klasszikusok! :) Tegnap posztolás közben újranéztem ezeket a gyöngyszemeket. De eleve ez a kispolgári idill: a lepukkant lakótelepi kéróban Jutka prosztó kaját főz, Feri pedig “játszik” a (már akkor is) százéves gépen… juuuuuuuuuuuuuuuj, ilyentől kapok én iagyérgörcsöt; mindent, csak ezt ne! (Vaddi-verzió: msi winddel az ölében mindenki netezik a fotelban, majd pizzát rendelünk.)

 5. Ez marha jó volt, tetszett! Akárhogy is erőltetem az agyam, nem tudok visszaemlékezni rá, hogy gimiben interneteztem volna valaha is… Igaz, csak elsőben volt informatikánk, valószínűleg pár évvel később már az iskolában is ment a net.

  (Most mintha bevillant volna egy kép, hogy ülök a számítógépteremben, és a poboxos postaládámat nézem.)

  2001-ben kezdtem rendszeresen járogatni a rimaszombati internetkávézóba, és szekérnyi műkorcsolyával kapcsolatos angol cikket nyomtattam ott ki óriási pénzekért. Aztán egyetemen elsőben járkáltam mindenféle számítógéptermekbe, meg az intrin (magyarországi nyelvhasználatban: kollégiumban) is, mindig várni kellett, de ha jókor mentem, akkor csak pár percet…

  Otthonra viszont csak két éve lett bevezetve a net, és akkor is anyukám erősködésére (és számítógépünk is csak akkor lett otthon – nekem van egy százéves laptopom, most ne firtassuk, honnan, de az sem alkalmas internetezésre), de aztán én is beláttam, hogy nem olyan rossz, ha az embernek otthon is van internete. ;)

  Az első mailcímem keresztnevem kukac pobox pont sk volt, aztán egyszer kaptam meghívót a gmailre, ami akkor még ott tartott, hogy simán tudtam regisztrálni keresztnevem kukac gmail pont com címet. :)

  • Gmail meghívót én is kaptam még abban az időben, de nekem már volt freemail-címem! (Haha, egy mondatban emlegetni a két szolgáltatót…) A freemailtől szarabbat elképzelni se lehet: két eredeti méretű fotó a töküres postaládát végzetesen betöltötte, a spamek meg naponta ötvenessévelömlöttek az inboxba, lefagyott úton-útfélen, belépni néha napokig nem lehetetett, és egy-két hónap szünet után (ami akkoriban megesett simán), magától megszűnt az egész. :D Szóval, a freemail egy remek termék (és az elmúlt évek tapasztatával felvértezve ezt csak alátámaszthatom). Szóval kár, hogy akkoriban nem kezdtem gmail-be, még meglennének a régi levelek és az mekkora fless lenne ugyebár. Különben még 2-3 éve is nagyon sznob tolog volt gmailezni.

 6. ez az írás nagyon tetszik! én gimiben neteztem először 1998-ban, de sokáig nem értettem hozzá, meg nem tetszett, mert lassú volt… könyvtárból kezdtem el komolyabban netezni, 2001-ben, és 2002-ben lett először emailcímem :D első netes profilom egy zenei fórumon is ekkor lett, de iwiw-re,msnre meg más közösségi oldalra viszonylag későn 2007-ben regeltem :P

  • Emlékszem, engem vki már korábban meghívott iwiw-re, de ez akkoriban (2003 körül) még semmit nem mondott nekem. Aztán amikor végül 2005-ben regisztráltam, még mindig nem volt az iwiw olyan abszolút és alap, mint ma. Érdekes volt nézni, amikor fél évente kb. jött egy nagyobb hullám, amikor egy olyan réteg jelent meg az iwiw-en, akikről soha nem hittem volna… legutóbb, pár hónapja tömegesen megjelent ismerőseim között az 50 feletti, azelőtt-soha-nem-netező közeg, volt osztálytársak szülei, régen nyugdíjazott volt tanáraim… elképesztően érdekes ennek a szociológiája!

   Könyvtárból netezés, hú, az milyen volt… simán megesett, hogy kimentem vécére és simán viszzaértem, mielőtt betöltött az oldal…!

 7. Látom ez mindenkiben kb uazt a gondolatmenetet indította el… én kb. nyolcadikos koromban láttam az első gépet a barkácsteremből szémtechteremmé avanzsált helyiségben, ahol a supermáriózás és a tetriszezés volt maga az orgazmus. Aztán jött két év gimim számtek, majd nagy hiátus, egész 99ig, amikor is egyetemn hozzájutottam a nethez, és kezdetben azt se tudtam, eszik vagy isszák, viszont órákat töltöttem a gépteremben, mert itt kellett begépelnem a szemidogákat, és 777sms-en küldtem ingyen röszüket, mert mobilom sem volt. Aztán ráéreztem az ízére a dolognak, lógtam, hogy betezhessek, és kb 3. év fele kaptam egy használt gépet – ez kb 2001-2002, az első számítógép, hehe :) Emilcímem volt már 99-től, csetelés tilos volt az egyetemen (sose szállt volna le senki a gépekről), azt sem tudtam, mi az MSN…
  A nagy upgrade akkor jött, mikor kellett már otthonra is egy normális gép, három és fél éve kb megvettem egy nyolcvan gigás vinyós készüléket, ami a másfél gigásat üdítően váltotta. Így végre lett itthon saját net is, ADSL, és jött minden, ami kell: MSN, DC++ és később torrent, aztán lassan fél éve egy laptop, saját magam telepítette router, és már teljesen addikt vagyok, blog, mailek, csetek, ami belefér….

  • Az különben az elképesztően érdekes, hogy ez ugyanabban az évben történt, amikor én hosszájutottam először a nethez… szóval elképesztő, de az összes kommentből kiderül, hogy bár különböző években születtünk, de a nagy mérföldkövek szinte mindannyiunknál pontosan ugyanakkor történtek!

   De tényleg: a három és fél évvel ezelőtti gépvásárlás előtt neked nem volt otthon neted??? Már nem emlékszem rá, tök olyan, mintha mindig lett volna. Hmm. :)

  • Lassan megdöntjük szerintem a rekord hozzászólás-számot, és kezd ez az oldal egy dzsungelre hasonlítani a válasz opciónak köszönhetően, de azért is hozzászólok:)

   A 777sms eszembe juttatta a GDF-es netet a könyvtárban, amikoris fél óra alatt kb. 3 sms-t sikerült elküldenem a hihetetlen sebességnek köszönhetően. Mivel nekem akkor már ISDN-em volt otthon, téptem is a hajamat közben:)
   Szerintem ’99-ben még nem sokan tudták, hogy mi az az MSN, mert azok még az ICQ évei voltak:)
   Amúgy én is már jópár napja látom az avatarod!:)

   • Eredetileg ötre maximalizáltam a “válaszok” számát kommentenként, de ezt most lehet, hogy átállítom, mert most miért legyek náciod! :D

    Jesszus, tényleg a 777sms… de az még nem volt nnyira régen, pár éve csak…

    • Azért az a 777sms nagyon klasszik volt anno, nem is értem, miért érte meg üzemeltetni…
     Hát, nekem tényleg csak azóta van itthon netem, kb 3,5 éve, előtte nem volt:) A régi ócsker gépen sztem nem is lehetett volna normálisan működtetni.

     • A 160 karakterből valamennyi reklám volt, nem? Úgy biztos megéri:) Nem emlékszem már konkrétan, mert használtam jópár ingyen sms szolgáltatást, de úgy rémlik, hogy mindegyik reklámos volt.

 8. VAN AVATAROM :)

  • Szonja, a kisgépemen hat napja van avatarod, ezen a nagyon csak három… de úgy látom, mindkettő gép beelőzte a tiedet! :D (Kukitörléssel függhet össze, nem tudom.)

 9. aztaa, de sok hozzaszolas! :) nekem is vannak emlekeim:
  anno 1993 korul mar neteztem, mert az akkori berlotarsam PC buzi volt es vett egy vagyonert 386SX-vagymi gepet. nu ahhoz volt modem is es lehetett betarcsazni mindenfele oldalakra. mar nem emlekszem a nevere, de ha jol remlikBBS volt. akkor aztan elkeztunk chatelni, de kurva hamar kidobtak, mert azok ilyen privat BBSek voltak. ennyi elmenyem van az oskorbol. :)
  irto nagy elmeny volt vadidegenekkel online lenni.
  masik kommentem a vagasi ferivel kapcsolatos: most is rohadt sok ember csinalja ezt szerintem. penze nincs szorakozni, hat melo utan haza es nyomas internetezni, meg pornot letolteni. gyerekek tulnyomo resze szerintem ezt csinalja otthon, mig a szulok haza nem ernek. utana mar apuka folytatja. :)

  • Meg vagyunk mi, akik akkor is netfüggünk, amikor van némi bevétel, meg akkor is, ha mínuszba szalad a számla! :) (Nem tudom, gazdagon még nem próbáltam, de gyúrok rá!)

   Az 1993-as netvízióra állati kíváncsi lennék. Hú, mit nem adnék pár screenshotért. A sebességet sajnos el tudom képzelni ma is (mindig tele vagyok vírussal, ami lassít ezerrel, néha úgy kell gépelnem, hogy csak 3-4 perccel a billentyű leütése után jelenik meg a szöveg… :DDD), de maga a fíling meg a dizájn… komoly lehetett.

   • Ez nem a bankszámlával van összefüggésben szerintem:) Én már akkor is netfüggő maradnék, ha megnyerném a lottó 5-öst:)
    Jajj, csinálj már valamit a gépeddel, mert nekem fáj már, amikor írod ezeket a 3-4 perceket:) Szerintem megérett a helyzet egy Windows reinstallra:)
    ’93-as netállapot? Töltsél egy abból az időből származó IE-t, és nézz meg vele 1-2 honlapot:)))

 10. hogy lehet avatart szerezni? nekem is kell! :D

  egyébként 777sms-hez annyit hogy hát igen az fontos dolog volt. meg azon lehetett “háttérképet” varázsolni a nokiámra és nagyon tetszett a dolog…

  • A válasz nagyon meglepő: regisztrációval. Vagy hozzám, vagy a WP-re. Szonja migrálta a blogját WP-re, így lett saját avija.

   OMG, háttérképes telód volt 2001-ben? Te geek, te posh…! :) (Ja, ha azt hiszitek, működik azóta a Blue Soleil, tévedtek! Már lemondtam a saját képről és saját csengőhangról, pedig fless lett volna, ha 9 év mobilhasználat után nekem is lett volna ilyenem. Sebaj. Több is veszett…!)

   • És hogyan lehet Hozzád regisztrálni? Ezt már egyszer kérdeztem, de azóta sem találkoztam ilyennel:) De nem is olyan fontos, látom az oldal konzekvensen a hozzászólásaimhoz rendelte ezt a kis csillag alakú, zöld “őrültpofát”, és már kezdem megszokni:)

    Már a Nokia 5110-esre is lehetett háttérképet berakni, márpedig az nem 2001-től, hanem, ha jól emlékszem, 1999-től volt nekem. Bár lehet, hogy azt még nem úgy hívták, hanem logónak. De emlékszem, hogy még szerkesztgetni is lehetett olyat neten, aztán elküldeni:)

    Az a Blue Soleil sem működik, amit töltöttem Neked? Mit csinál?:)
    Amúgy nekem sincs saját háttérképem, meg csengőhangom. Az első 1-2 telefonomon még olyan nagy lendülettel állítgattam be mindent, a jelenlegin az egyik alap téma van beállítva, az adja a hátteret is, csengőhangnak is valami idegesítő dallam van, ahhoz is lusta vagyok, hogy átállítsam legalább valami mp3-ra:)

    • Hát wordpress.com. :) És akkor lehet avatart feltölteni, kinek milyen tetszik.

     Most éppen ezt a betegszmájli-avatar generátort raktam ki, de azelőtt a mintáscucc volt, és lehet még szörnyecske-generátort is választani a normál kérdőjel vagy az avatarnélküliség mellett. Szóval, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. :)

 11. Vágási Feri – szocreál helyzetkép , akár pár évvel ezelőttről. Amúgy emlékeszetek az egyik net szolgáltató reklámjára (talán Chello?), amikor jönnek a japán túristák és az kérdezik az idegenvezetőtől, hogy “mit eszik?” az ürge aki a gép előtt ülve türelmesen várja a betárcsázós netjét kapcsolódni (modemhangok a háttérben) — na ez a helyzet manapság is. Gondoljatok bele, hogy némely országban még tényleg csak itt tartanak, viszont más országokban (fejlettebbekben) már szupergyors netjük van, optikai kábelen… Nagy eltérések vannak.
  Amúgy nálam a 2004 volt a megváltás éve (pedig Szerbia), akkor vettem a P IV-esem és akkor lett szélessávú (256/128) internet kapcsolatom. Na azóta olyan a hálózathoz kötve lenni, mintha csak köldökzsinór lenne a világ és köztem… :-D

  • Igen, igen, az adsl-reklám. :) De az még nem volt olyan régen, talán tavalyelőtt? Legrosszabb esetben 2005-ben. Tudod, az az elképesztő, hogy a kelet-európai régió mennyire lemaradt a világtól ebben is (mondjuk, ha csak ebben…!).

   Az egyik ledöbbenésem akkor jött, amikor egy 2002-es (?) origo vendégszoba-könyvben olvastam, amint egy magyar netguru és fő szolgáltató megjegyzi: Jpánban már két megás net is van, hú meg ha… :DDDD Erre vicces ma visszagondolni, no.

   • 2002-ben szerintem nálunk is voltak már 1 megás, kábeles netek, meg 768-as ADSL-ek (nekem akkor 512/512-es kábel volt), de talán 2 megásat is lehetett rendelni, csak meg kellett fizetni:). Szóval ezen egyáltalán nem lepődtem meg:)

 12. Bizony-bizony… 2002-ben még kisírt szemmel vártuk, hogy betöltsön a Freemail, mert fontos levelet vártunk… aztán persze rendre kiírta, hogy “rendszerhiba”, manapság meg már a mobilomon keresztül is meg tudom nézni a gmail-es postaládámat. Nagyot fordult a világ a PC és a NET térhódításának kezdete óta és mi, az átlagjúzerek, akiknek még valamiféle affinitásuk is van a technika iránt, csak nyerni tudunk vele. :-)

 13. Én csak 1999-ben hallottam először az internetről (előtte azt sem tudtam hogy létezik), de emlékszem hogy már akkor is nagyon tetszett. Az első email címemet is csak 2002-ben hoztam létre. Főleg azért tetszett az internet mert rengeteg érdekes rajongói oldalt találtam (sok képpel).

 14. Én csak 1999-ben hallottam először az internetről (azelőtt azt sem tudtam hogy létezik) de emlékszem már akkor is nagyon tetszett. Az első email címemet is csak 2002-ben hoztam létre. Főleg azt bírtam hogy találtam egy csomó rajongói oldalt rengeteg képpel (kedvenc filmjeimről) és persze én is szeretek letölteni ezt-azt.

 15. nekünk 2 éve lett itthon kábelnetünk, egy használt pentium2-es gépen,517 kbite/s netsebességgel,el lehet képzelni a minőséget :D de azért egy évig bírtuk vele,arra jó volt,h szakdogához anyagot keresni, sőt torrentezni is lehetett rajta,de ha már egyszerre ment rajta az msn és a net,akkor befagyott.
  Most van egy viszonylag jó mobiltelóm 3GB-s netelőfizetéssel,de lehet h most márciusban veszünk új gépet dvd-íróval.

 16. Ezek szerint az én életem baromira szegényes volt gyerekkoromban számítógép és internet nélkül. :) 2002- ben láttam először számítógépet és egyúttal a világhálót is a középsuliban és 2007 -óta van (enter)netem itthon. Most leszek 28… :D

 17. Ide is bekommentelek egyet, mert egész nosztalgikus hangulatba kerültem ettől a poszttól. Eszembe jutott 1997 ősze, amikor az első tanítási nap után beszabadultam a gimi géptermébe (ez egy elitburzsuj gimi volt, ahol már a Sulinet előtt is volt internet-hozzáférés, méghozzá gyors és korszerű gépeken), és csak este nyolckor hagytam el, amikor megérkezett a takarítónő.
  Tény, hogy akkoriban a magyar net elég messze volt a mostani fejlettségétől és elterjedtségétől, de ennek is megvolt a maga előnye. Mivel az internetet csak egyetemeken és más olyan munkahelyeken lehetett elérni, ahol nyitott, intelligens és magasan kvalifikált emberek dolgoztak, ezért a különböző netes fórumokon, chateken is értelmes, normális hangnemű kommunikáció folyt. Ma viszont már a neten is ugyanazokba a primitív barmokba botlik az ember, mint az utcán vagy a buszon.

  A bölcsészkar internet-penetrációjáról annyit mondanék elöljáróban, h. kb. 4 éve fölvettem egy számítógépes (de nem számtech) kurzust a Múzeum körúton, amit olyan teremben tartottak, ahol a gépek többsége 486-os volt. Ezek a masinák már akkor is özönvíz-pozitívak voltak, de biztos úgy voltak vele, hogy a bölcsészeknek jók lesznek ezek is.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Új év, új közösség, új portál « Vergiftet - Eszter’s Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: