Aktuális

Az Univerzum üzenget

Bejelölt az Univerzum iwiw-en. Úgy döntöttem, nem ismerem, elvégre ki ne találja már, hogy spanok vagyunk, amikor ő jó ideje úgy csinál, mintha nem is léteznék. Nem nagy kaland a depi, megunja az ember egy idő után. A tévében ugyanazok a műsorok mennek éjszaka és délelőtt is.

A Pro-V a minőségi szeletelés szinonimája. Hat óra alvás, ébredés 1.30 körül (a szerotonin-egyensúly felbomlásának iskolapéldája), visszadöglés, szunya délután négyig, de legtöbbször utána sincs kedv kikelni az ágyból. Plafonbámulás, feszengés arról, mit kéne csinálni, aztán a feszélyes érzés, hogy ki kéne mozdulni… de mintha kövek húznának vissza a paplan alá. Két napja ugyanabban a ruhában éjjel-nappal, pedig intézkedni kéne, futkosni, nyüzsögni, de valami hiányzik, valamiért nem megy. Fáradtság, ólmos fáradtság és egy nagy adag közöny, az idő hátralévő részében pedig meghatározhatatlan eredetű szorongás.

A Pro-V számára a legkeményebb zöldség sem okoz problémát. A szorongás torokban kezdődik, csavar és fojt, melltájékon is végigkígyózik, aztán gyomor-környéken ér véget. A szorongás váratlan hullámokban tör elő, de egy enyhébb, nehezebben azonosítható válfaja egész nap elkísér. Nehéz szívvel – a népnyelv nagyon is plasztikusan írja le a rossz közérzetet. Egyfelől ott a lelkifurdalás az el nem végzett feladatok miatt, másrészről viszont couldn’t care less. Felöltözni, kimenni, emberek között lenni – napról napra nehezebb. Nincs perspektíva, nehéz elhinni, hogy valaha is jobb lesz.

Répasaláta – hosszú csíkokban a Pro-V gyalu verhetetlen! Könnyebb helyzetben lennék, ha nem volna oka a fentiekben ismertetett állapotnak, mert akkor napi egy tabletta felíratásával három hónap alatt jobban lennék. Nem próbáltam még, de sokan dicsérik a módszert, nincs is benne semmi szégyellnivaló. A lúzerséget viszont nem lehet gyógyszerrel kezelni. A bénaság nem patológiai eset, csak bénaság. Cselekvésképtelenség, az erő vagy a türelem vége. Már ha volt valaha. Miért tart órákig eldönteni, hogy megfürdünk vagy vécére megyünk?

A Pro-V gyalu nem csúszik el, hiszen csúszásgátló talpai vannak, minden erőfeszítés nélkül dolgozhatunk a konyhában, a szeletelés szinte gyerekjáték. Folyton keresem a választ, hol rontottam el. Objektíven nézve (ami persze nem megy) ott, hogy a húszas éveim elejét furcsa mély álomban töltöttem és gyárilag remete vagyok. Nem antiszociális, csak kezdeményezésképtelen, amin nem javít a tény, hogy a sok szempontból fontos szenzitív periódusban nem azt csináltam, amit kellett volna. Ezen ma már fölösleges ríni, csak a jelen számít. Jelen helyzetben pedig plafonbámulós, százkilós szívű lúzer vagyok.

Mondj nekem még egy konyhai szeletelőt, amivel ennyire biztonságosan és gyorsan reszelheted a sajtot és a csokoládét! Miért nem vagyok normális – úgy, mint a többiek? Másnak miért sikerülnek a dolgai, nekem miért nem? És utálom a számlákat, kérvényeket, nyilatkozatokat, döntéseket, lemondásokat meg ezt a rohadt alacsony életszínvonalat.

És ha már nem használjuk, kivesszük a nagy pengékkel felszerelt gyalut, a munkafolyamatot pedig az ujjvédő segítségével fejezzük be. Nem tudom magamat hasznosnak érezni és fogalmam sincs, hogyan lehetne ezen változtatni, hiszen nem tudok jobb és ügyesebb lenni, ennyi adatott meg, a  szakértő szemek észreveszik, amikor kompenzál a kisebbrendűségi érzés. Mindezek fényében nyilván nem jópofizgatok az Univerzummal, jelöljön be akár napi háromszor az iwiw-en.

Az olasz konyha barátainak habkönnyű parmezánt reszelünk, nemesacélból készült, speciális élcsiszolással és csúszásgátló talppal ellátott reszelőbetéttel. Andrea, ez a hasábburgonya-szeletelés netovábbja!


12.54 Mivel veszítenivalóm nincs, megkértem az Univerzumot, küldjön nekem valami jelet, ahogy az ezoterikus könyvekben szokás. Húsz percre rá a Gyöngyösi-tó partján várt a jel:

Kék a belseje

Kék a belseje

Lehetséges, hogy a Deli-tó azt hitte magáról, hogy tenger? Rögtön utána is néztem, mit is akarhat mondani ezzel a Mindenség.

Ha az ember egy kagylóban, az égbolt és földkorong közé szorított csillogó gyöngyszem, amely a tenger sötét mélységében észrevétlenül és jelentéktelenségben hánykódik, akkor várnia a kell a gyöngyhalászt (a közvetítőt), aki felemeli, felhozza a fényre, a tökéletesen csillogó életbe.

A kagyló tehát rendkívül sokrétű szimbólum, a termékenység, a szexualitás, a születés és a nő képzete kapcsolódik hozzá, hiszen a vulva, a női nemiszerv az egyik primer jelentésrétege. A kagyló felnyitása az ősmegnyilvánulás, az ősnemzés képe. Aphrodité (Vénusz), a szerelemistennő, is kagylóhéjon állva emelkedik ki a tenger (magzatvíz) habjaiból Botticelli festményén. A kagylóbazárt gyöngy rendkívüli ritkasága és a tengerben való elrejtettsége miatt az okkult megismerés és az ezoterikus bölcsesség jelképe.

Anthropolis.hu

A kagyló a zarándokok szimbóluma, hiszen úgy sodródik a tenger áramlataiban, mint ahogyan a jó zarándokok utaznak az egyház irányítása alatt.

Wikipedia.hu

A Kagyló szimbólum tudást és dicsőséget jelent, noha alapvetően egyszerű életre vágysz, közel a természethez, ahol csend és nyugalom vesz körül. Tiszteled a hagyományokat, a családi életet, és szívesen veszel részt családi összejöveteleken.

Felszabadultan érzed magadat a barátaid társaságában is, de nem zajos pubokba és szórakozóhelyekre jársz, inkább a meghittebb, beszélgetős estéket részesíted előnyben. Kapcsolataidat az őszinteség és egyenesség jellemzi. A legfontosabb belső motivációd, hogy megoszthasd a tudásodat másokkal.

Noiportal.hu

No comment. Remélem, az Univerzumnak mindezek után nem csak a szája lesz nagy!


Update két nappal később: Józsi érdekes linket küldött, a kommentekre is reflektál kicsit talán.

“A legutóbbi vizsgálataink szerint Európában a magyarok között a legmagasabb a bizonytalanságkerülés aránya, ami a szorongó állapottal függ össze. Magyarországon így még súlyosabbak a tartós stressz következményei, mint másutt” – mondta Kopp Mária. Egy nemzetközi felmérés szerint a bizonytalanságkerülés – mondta Kopp – legszorosabban a jogbiztonság hiányának érzésével függ össze, ma Magyarországon pedig az emberekre ez az állapot jellemző.

Minden válságban megnő a pszichés problémák száma, állította Kopp Mária, de azt nem lehet előre megjósolni, hogy mit fog kiváltani az emberekből egy-egy krízis. Nagyon súlyos válságok akár nem várt hatásokkal is járhatnak, így például az előzőnél jobb mentális állapotba is kerülhet egy ország. Példaként a második világháború utáni első éveket említette Kopp, amikor Magyarországon az emberek összefogtak, és jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

A mostani helyzetet nehezíti a munkahelyi átszervezések kultúrája is, ahol súlyos gondokkal küzdünk Kopp szerint. “Nagyon sok esetben nem beszélik meg az alkalmazottal, hogy el fogják bocsátani, egyszerűen érvénytelenítik a kártyáját vagy küldenek neki egy e-mailt. Ez egy nagyon súlyos stresszfaktor, embertelen és megalázó bánásmód” – mondta Kopp, hozzátéve, hogy az aktuális helyzet megismerésére hamarosan átfogó országos felmérést végeznek.

Forrás: Origo Itthon

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Az Univerzum üzenget bejegyzéshez

 1. ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ Eszter. Nem is lehetett volna jó lezárása a napomnak, ha nem olvasom ezt el. Annyira durván leírtad ezt. Én pont ugyanebben a kórságban szenvedek már jó ideje. Hogy én ezt miért nem tudom ilyen egyenesen, szépen leírni? talán mert nem hiszem benne, hogy azzal jobb lesz.

  Minden esetre tudd, hogy nem vagy egyedül. Sovány vigasz persze.

  Ha most hív, ajándékba kap még egy Pro-V gyalut.

 2. Nem tudom, mennyire illik egy barátnak azzal kezdenie a reagálást egy ilyen bejegyzésre, hogy bazdmeg, mennyire jól megírtad…
  De akkor is hidd el, hogy nem vagy lúzer, vagy legalábbis az én értékrendemben nem vagy az. Életet kellene venni tévéshopban… azt miért nem árulnak? Rendelnék egyet én is.

 3. Én csak arra akartam kilyukadni, hogy Eszter kiválóan megragadta ezt az állapotot.
  Szerintem aki így ki tudja fejezni magát, az semmiképpen sem lúzer, csak hát vannak ilyen pocsék napok… Szóval én csak teljesen magaménak éreztem a problémát, ezért “lelkendeztem”.

  De mondom! Melletted állunk Eszter!És segítünk, ha kell és tudunk. :)

  • Norubi, félreérthetően fogalmaztam, mea cupla, én is uarra gondoltam, mint te, csak az első mondatom után oda kellett volna tennem még azt is, hogy bár tényleg nem tudom, illik-e ilyet mondani, de mikor elolvastam a bejegyzést, én ezt éreztem. Ti hogy mennyire jól meg van írva mindez. (És a problem az enyim is)
   De igenigen, melletted állunk, Vaddózerem, ez tény és faló!

 4. Lesz ez még jobb is, mindannyiunknak, remélem.

  Carl Jung pl. azt mondta, h nem az a beteg, aki depressziós, hanem a társadalom. Ez érdekes felvetés.

 5. Te… nem akarsz megint írni? hosszan. Ez annyira jó, ilyet még olvasnék és szerintem sokan vannak így vele. Nem vagy te lúzer, te legalább írsz, én sorozatokat néztem a neten, egyiket a másik után. Majd elkezdtem játszani. Nem csinálod te rosszul, csak mozdulj ki néha, ébreszd fel magad találj valamit ami mozgat. Biztos van olyan. :)

 6. Gratula , ismét egy színvonalas önmarcangolás, de ez most jól esett, pláne a párhuzam Horst és Gabi német Pro-V gyalujával! Szonj! Vegyünk szép életet, konyhai eszközünk már pont elég van …
  Egyébként ez a 3 napig ugyanaz a ruha, délután alszunk hajnali fél 2kor kelünk egy nagyon ismerős érzés. Egyébként ez azzal függhet össze, hogy ilyenkor az ún. “szikra” elfogy. Tudod, amikor nagyon sokáig meditálsz egy lépésen (wc vagy zuhany?) és már szinte döntöttél, csak a felkeléshez kellene még erőt venned magadon, a holtpontról visszarántja az embert valami. Nincs meg a szikra (motivációs kisülés) ami belobbantja a gázt, hogy igenis felkeljek… Nos a fentebb említett választás esetén kellemetlen mellékhatásokat produkálhat, amennyiben a wcre menés mellett tettük le a voksunk úgy. röpke 2 órája. :-D
  A lúzerek nem gondolkodnak , te igen – szal értelmetlen felvetés!

 7. Oké, akkor egy élet rendel, mer ez a so called life már nem vicces

4 visszakövetés / visszajelzés

 1. Seósejó – friss keresőszó-analízis sok szexszel « Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Kagyló | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 3. A gyakornok | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 4. Nem tudott telefonálni | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: