Aktuális

Susan Boyle, az éneklő könyv avagy: a nő azért van, hogy szép legyen… és szexi

Százötven évvel ezelőtt, panaszkodnak a feministák, a nő funkciója az volt, hogy szép legyen és szüljön. Kurva nagyot fejlődtünk azonban a szüfrazsettek, we-can-do-it-táblák és a különféle fogamzáslószerek feltalálása óta: ma ugyanis a nő azért van, hogy szép legyen és… szexuális. Azé’ nevezzük “szebbik nemnek”, nemdebár? De igen. És azért “gyengébbnek”, mert mindezt nem csak tűri, de táplálja is.

Megélhetési mellműtét, értelmiségi szakmákhoz

A megélhetési mellműtéteseket nem a hiúság viszi kés alá, értelmiségi állást keresnek csupán

Ijesztő tendencia: nevessünk?

Teljesen véletlenül futottam bele a Zone Reality plasztikai sebészetről szóló adásába ma délután, ahol egy trendi harmincas magyarázta, hogy megélhetési mellnagyobbító műtéte volt. Playmate talán a hölgy, esetleg pornósztár?  Nem, de még csak nem is termékkatalógusok reklámfigurája. Könyvelő a drága – azonban harminc évesen úgy érezte, kis mellekkel nem lett volna esélye a prémiumkategóriás állások piacán. Kezdjünk aggódni? Ó, semmi gond, a nő azért nő, hogy örökre elégedetlen legyen méreteivel és formáival, mondják az okosak, ha ő így jobban érzi magát, hát legyen, ugye, teszik hozzá a toleránsak… Ezerszer nagyobb para a hölgy önértékelési zavaránál azonban a tény, hogy igaza volt: az új keblek puszta léte tényleg segítette őt az előrelépésben. A műsor ezek után “megélhetési mellműtétesek” újabb generációit mutatta be, olyan természetességgel, mintha a nyelvvizsga vagy a gépírás szükségességéről néznénk oktatóanyagot egy munkaügyi továbbképzésen.

A politikus, a filozófus és a humorista szerep versus a szextárgy-funkció

Az urak a közéletben és a politikában lehetnek szőrösek, kövérek, tokásak és kopaszak, a nő azonban akkor is legyen decens, de vonzó, ha gázáremelésről vagy válságkezelő stratégiákról értekezik. Dávid Ibolya kalapgyűjteménye és cipői ugyanúgy téma, mint Lendvai Ildikó szilikonos arca, míg persze senki se beszél Pokorni Zoltán ingeiről vagy Fodor Gábor frizurájáról. Oké, hogy miniszter, köztársasági elnök, Nobel-díjas, rákkutató vagy űrhajós, de azért mégiscsak egy maca, öcsém, a fő kérdés tehát az, hogy vajon dugnám-e vagy dugnád.

Heller Ágnes - esélye se volt Tisza Katával szemben

Heller Ágnes – esélye se volt Tisza Katával szemben

Heller Ágnes is csak a Napkeltében szalonképes: egy kereskedelmi csatorna női gondolkodókkal folytatott párbeszédére Tisza Katát (!) hívták meg helyette, mert a főszerkesztő szerint a filozófus nem lett volna képernyőbarát látvány a sok üde, kameraérzékeny huszonéves társaságában. A nő ne gondolkodjon, a nő legyen szép és szexuális, hát arra teremtette őtet a jóisten, kezitcsókolom.

Mikor Bach Szilvia volt a vendég, Havas Henrik poénhalmazának minden második darabja is abból állt, hogy “a csúnya nő” hogyan és miért lehet és nem lehet sikeres, híres, gazdag, a nő miként kompenzálja előnytelen külsejét, mert bizony a nő számára nincs élet az előnyös fizikai megjelenés spektrumán kívül. Nem emlékszem rá, hogy Nacsa Olivér korahuszaskori kopaszodása vagy szőrös pocakja valaha is nyílt diskurzus tárgya lett volna a médiában, egy nő azonban – ha humorista is – legyen gyönyörű és szexi.

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet!

A Susan Boyle-oldal mottója: never judge a book by its cover - szomorú, hogy ezt ki kellett írni

A Susan Boyle-oldal mottója: never judge a book by its cover – egy normális világban akkor sem nevetnénk ki Susan Boyle-t, ha történetesen nem tudna énekelni

Susan Boyle debütálását a Britain’s Got Talent tehetségkutató-showban háromszor is megnéztem. A skót parasztlány betipegett a különös kis csipkeruhájában, bizarr loknikjaival, vastag szemöldökével és tokájával, a közönség már várta, hogy végre egy jót röhöghessen, elvégre minden tehetségkutató legüdítőbb pillanatai azok, amikor az önjelölt celeb leégeti magát az előselejtezőkben. Kuncogások, cinikus összenézések, hümmögések, a zsűri persze ennél egy fokkal civilizáltabban adott hangot lenézésének. “És hány éves vagy, Susan?” – kérdezte a helyi pélyibarna. “Negyvenhét” – válaszolta a nő, akiről később az is kiderült,  hogy soha nem volt még férfival. A zsűritag megsemmisítő, lenéző pillantását színitanodák arcmimika-óráján kéne oktatni: a delikvens tehát nem csupán rút és dizájntalan, de még kivénhedt önjelölt bohóc is, aki nem szégyelli leégetni magát főműsoridőben. Susan nem kérte ki magának a szitut, csípőre tett kézzel, poénosan közölte: “De ez csak az egyik oldalam” – most mit mondjon egy soviniszta, szexista, tahó médiagörénynek, mégis? A kolléga ezek után még adta is alá a lovat: “És mennyire szeretnél híres lenni? Mint például…?” “Mint például Elaine Paige” – mondta erre Susan, kedvesen. A tekintetek szavak nélkül is elárulták, mit gondol a furcsa kis jószágról a zsűri és a közönség.

Egyedül a plasztikszőke szupersztár-hölgytag maradt pártatlan szóban és mimikában egyaránt: ő a női szextárgylét fontosságát nyilván elégszer megtapasztalta már, csak éppen a másik oldalról. (Skatulya, fix szerepkör, önkínzások és szenvedések sorozata, mindenkimegakarbaszni-fíling – végeredményben az se jobb a grafikon árnyékosabb oldalánál.) A Szőke Szépség tehát inkább csak nézett ki dizájner frizurája alól szánakozó tekintettel, szinte előre is bocsánatkérően, amiért ilyen világban élünk. Susan csak biccentett, így képzeli el az ember Kosztolányi Pacsirtáját is, a csúnyácska, esetlen vénlányt, akit az egész falu szán. No, ez a Susan Boyle is egy Pacsirta, csak éppen ezt torkával is képes bármikor bizonyítani.

Aztán a skót lány énekelni kezdett, a Nyomorultak egyik dalát, az I dreamed a dream-et, és a zsűrinek meg a nézőknek leesett az álla. Miért? Talán csak a divatdiktátorok, stylistok, plasztikai sebészek és magazinfotósok által definiált szimmetrikus szépségű nők lehetnek tehetségesek, értékesek, ügyesek, rátermettek és sikeresek??? Miért, a “csúnya nőknek” – értsd: akiket a kor szépséggurui annak nyilvánítanak – van más életfeladatuk azon kívül, hogy vizenyősre bőgik a párnájukat magányukban és elveszettségükben??? Miért, a tévében más is számít, mint a külcsíny és a körítés??? Miért, 25 év és 50 kiló fölött nincs már élet???

A zsűri nem győzte kapokodni az állát a földről, jött a standing ovation, majd a sűrű bocsánatkérések és a szégyenkezéssel vegyülő meglepetés, amiért ott az agyakban a prekoncepció,  hogy bizony csak a 18 éves, 48 kilósra aszalt, felpumpált csöcsű, széparcú, Gucci haspólós-miniszoknyás lányok hengerelhetik le a közönséget.

Egy hét alatt az egész világ csinált bizniszt a kontrasztból: nicsak, csúnya, mégis tud énekelni! Szenzáció!

Egy hét alatt az egész világ csinált bizniszt a kontrasztból: nicsak, csúnya, mégis tud énekelni! Szenzáció!

Tizenöt évesek voltunk, amikor Tabbouch Linda barátnőm – ma már diplomás divattervező – azt mondta: “A külső nagyon fontos, hidd el, a “szép” nőkhöz másképp állnak mindenhol. És a “csúnyákhoz” is: csak akkor szeretik őket, ha “csúnyaságuk” átlép egy bizonyos pontot.” Milyen tapasztalatlanok és zöldek voltunk ekkor, és mégis mennyire igaza volt Lindának! Mintha a jóisten, a jósors, vagy aminek nevezzük, pont egy Susan Boyle-lal akarta volna felhívni a figyelmünket arra, hogy eljött az a pont, amikor a külsőségek az élet minden területén átvették a főszerepet, és lassan elnyomják azt, ami a felszín alatt igazán számít. A szétcsúszottságot pedig mi sem illusztrálja jobban, mint a Susan Boyle-mozgalom mottója: “ne a borító alapján ítéld meg a könyvet”, fordítom:  “nicsak, csúnya és mégis tud énekelni, beszarás”!

Egy normális világban ezzel szemben akkor sem nevetnék ki Susan Boyle-t, ha… ha nem csupán nem felelne meg az aktuális szépségideálnak, de még énekelni sem tudna.

Persze húsz perccel addolás után már tiltva a beágyazás, úgyhogy aki még nem látta, katt ide!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

19 hozzászólás Susan Boyle, az éneklő könyv avagy: a nő azért van, hogy szép legyen… és szexi bejegyzéshez

 1. A wikin olvastam – mert már egy irtó hosszú cikk van a nőről-, hogy Susan születése közben fellépő oxigénhiány miatt tanulási nehézségekkel küzd, emiatt folyton csúfolták (pl. Simple Susan), és nem is igazán tudott sulikat befejezni, általában munkanélküliként élt. Ennek tudatában kifejezetten figyeltem két napja a vele készült interjút Larry King műsorában, de nagyon jól megoldott mindent, ennek semmi nyomát nem láttam. Természetesen megkapta a kérdést, hogy változtat-e a megjelenésén. Mondta, hogy nem, minek, amit a harmadik zsűritag helyeslő bólogatása kísért.

  Témához visszakanyarodva: tud énekelni? Tud! De mivel van tele az újság? Lemezszerződés, ilyesmi? Dehogy! Azzal, hogy 1 millió dollárt fizetnek neki, ha 1 héten belül kamerák előtt elveszti a szüzességét egy megszervezett randin. Ez van, ez érdekli az embereket.

 2. OMG!

  Her voice is inspiring.

  :D

 3. a mai metroban is van róla cikk

 4. Nekem nagyon bejön a hölgy és szívesen megismerném a szó mindkét értelmében. Persze nem kamerák előtt, mert azok pont a legfontosabbat, az intimitást veszik el. Nem azért, mert jól énekel; hiszen mindenki tud valamit jól csinálni. Hanem azért, mert ő pntosan tudja, mit tud és mit nem. Sőt ezt nyíltan vállalja is. (Nem festi magát.) Na ilyennel még nem találkoztam.

 5. BESZARÁS! Őrület ez a nő! Nem semmi. Favorited!
  Olgi hozzászólásához: Jó ég, ez szánalmas, igazad van, ez a legszomorúbb, hogy ez érdekli az embereket. Nem , hogy milyen tehetséges.
  Csomagolás alapján ítélünk, pedig …

  A cikkhez: Ez van, és érdekes tendencia. Megélhetési bűnözésről hallottam már, de a mellműtét mindent visz. Egyrészről szánalom maga a tett, de közel sem annyira szánalmas, mint a munkaerőpiac és kvázi a társadalom hozzáállása: egy nő mindenekelőtt legyen szép és szexuális.
  Demokrácia – hosszabb a lánc, de attól ugyanúgy visszaránt.

 6. Igen, nekem is az volt a legszimpatikusabb a nőben, amilyen magabiztossággal kiállt oda, ugyanakkor szerény tudott maradni. Ez zseniális! Megaláznak, cikiznek, kiröhögnek, de te tudod, mit érsz. Nem kevesebbet, de nem is többet. Ez pontosan az a dolog, amiből mindannyian csak tanulhatunk, elképesztően csodálatraméltó. Magabiztosan, határozottan, bármi is történik, bárhogyan is bánnak veled, viszont nem nyomulósan, nem nagyképűen. Így kell. Így kéne. :)

  • No igen, ami meg ezt a szüzességi cirkuszt illeti, ez csak a világ szánalomraméltó dolgai közül egy. Tutira hívják majd az angol vacsora-műsorokba meg egyéb activity-féle majomkodásokba is, nézettségnövelő látványosságnak, meg kitalálnak egy sor hasonló ocsmányságot neki.

 7. dragqueenworld // április 27, 2009 - 16:07 // Válasz

  igen, pillanatok alatt sikerult meghoditania sok emberket a vilag minden reszerol…egyszeruen szuper hangja van…ezt meg viszont meg nem hallottam, hogy kamerak elott elveszitse a szuzesseget, ez megbotrankoztato. szerintem lemezszerzodes kellene neki, keves ido alatt befutott vilagsztar is lehetne, na de persze kell egy kis “image” valtas is:)

 8. Idevág:
  Pocakos férfiszínészek és kettős mérce Hollywoodban
  http://velvet.hu/celeb/2009/05/04/elhizott_szineszek/
  Korunk igazságtalanságai és a szexista elnyomás ellen lázadó hölgyeknek ajánlva.
  ;)

 9. Szegények. Szedj fel öt kilót, is cikket írnak rólad. Ennyit a művhészethről. Asszem, a bejegyzés a celebvilágra is áll.

 10. Na, azért azt ne mondjuk már, hogy “az élet minden területén” átvették a főszerepet a külsőségek. Az előadóművészi pálya mindig is a külsőségekről szólt… Amúgy Susan Boyle nem biztos, hogy rosszul járt ezzel a szemlélettel. Ha ő is egy lenne a tökéletes alakú, forrónadrágos kiscsajok közül, valószínűleg nem beszélnének róla ennyit, nem?

  Ami meg a munkahelyeket illeti, én azt tapasztaltam, hogy kétféle lehetőség van: a nőt vagy kollégának, vagy szextárgynak tekintik. Ha valaki mellbedobással próbál érvényesülni, azzal lehetséges, hogy rövid távon sikert ér el, hosszú távon viszont soha nem fognak rá kollégaként tekinteni, hanem csak egy üresfejű picsának fogják tartani.
  Az a baj, hogy a nők nagy részének azt sugallja a környezete, hogy csak szextárgyként tud érvényesülni. Általában minél jobban néz ki egy nő, annál inkább így van ez. Persze a nőknek se lenne kötelező birkaként követni a társadalmilag kódolt üzeneteket, hanem időnként a fejüket is használhatnák, mint ahogy én is tettem. Én szintén elég jól nézek ki, mégis, soha meg se fordult a fejemben, hogy szextárgyként próbáljak érvényesülni, akár csak áttételesen is, hanem a munkahelyeimen a munkám, a teljesítményem miatt becsülnek.

  • A 20-21. századi popszakma persze külsőségcentrikus, de nem volt ez mindig így. Voltak azért idők, amikor az énekesnek énekelnie kellett tudni, oszt kész. Hogy SuBo esetében ez mennyire előny vagy hatrány, az irreleváns abból a szempontból, hogy a külseje így is-úgy is téma maradt, ami sokat elmond az emberek hozzállásáról.

   Nincs azzal baj, ha az ember lánya “jól néz ki” és ezzel él is, a probléma inkább a fejekben van, a hozzállás szintjén…

   • A popszakmában az eladhatóság számít, és ha egy nő jól néz ki, akkor könnyebb eladni a produkciót. Lehetséges, hogy abban az időben, amikor még nem volt ekkora pénz ebben az üzletágban, akkor nem vették ezeket a dolgokat ennyire szigorúan.
    Egyébként én nem úgy látom, hogy a nők esetében csökken a “lookism”, hanem inkább azt, hogy most már a férfiak esetében is egyre nőnek ezek az elvárások. Az utóbbi 20 évben már a futtatott férfiénekesek is a kigyúrt-beszolizott-tökéleteshajú-megsztálylisztolt kategóriába tartoznak.

    Ami meg a másik, hogy egy munkahelyen nem annak kellene számítania, hogy ki hogy néz ki. Kivéve, természetesen, ha az illető munkahely egy műterem vagy a kifutó :)

 11. Szia!

  Én is posztoltam erről, bár én egész másképp közelítettem meg a témát, de az tény, hogy a nőktől el van várva, hogy szépek, szexik, továbbá hülyék legyenek. Elég szomorú.

  Remélem nem baj, ha idespamelem a linkjeimet. A 2. posztnak csak az utolsó bekezdései lényegesek igazán.
  http://megabrutal.blog.hu/2009/08/27/kurva_12
  http://megabrutal.blog.hu/2009/08/28/bitch_proud

  Üdv.,
  MegaBrutal

 12. Itt meg reflektálnék arra, amit Rodiel blogjára írtál:

  “2. a szex szeretete teszi az embert emberré (ja, és az aszexualitás rémesen beteg dolog, biztos minden aszex figura pszichopata ugye)”

  Szerintem inkább az a probléma, hogy a társadalom nagyon hamis képet közvetít a szexualitásról. Egyrészt, az emberek rengeteget beszélnek róla, másrészt kevesen vannak olyanok, akik valóban sokat tudnának erről a témáról. Mint minden más téren is, iszonyúan túlhangsúlyozza a látszatot, olyan dolgokat mutat fel kívánatosként, amik valójában nem javítanak a szex minőségén, és a legtöbb ember ezeknek a látszatoknak próbál megfelelni ahelyett, hogy a saját és a partnere gyönyörét keresné, tabuk és előítéletek nélkül. Gondoljunk csak a pornófilmekre.

  “3. a nő szüljön (hamar), ha nem teszi, önző vagy nincs a lelkében béke, netán selejt (igen, éljenek az elhagyott gyerekek, mint a heteroszexualitás automatikusan alkalmassá tenne bkit is a szülői szerepre, a női gén pedig az anyaságra)”

  Én pontosan azért nem fogok szülni, mert felmértem, hogy alighanem nem vagyok alkalmas a gyereknevelésre. (És mivel a férjem is aspie, és az autizmus valószínűleg öröklődik, ezért nem is lenne túl praktikus, ha érted, hogy mondom.) Szóval selejt vagyok, kétszeresen is :) No meg természetesen önző, de ez már más lapra tartozik :)))

  “4. a befogadó női archetípus kívánandó – és mi van, ha nem olyanakk születik egy ikszkromoszómás, pardon bocsánat?”

  Mi az, hogy befogadó, kérdezem én erre a társadalmat.

  “5. csak a penetratív közösülést nevezzük szexnek, a testi érintkezés maximum a heavy petting kategóriába esik, hiába okoz kielégülést”

  A nyalás nem is penetratív, de azt is szokták orális szexnek hívni.

 13. nagyon tetszett az írásod.
  belinkeltem a facebookomra, és barátaimnak is
  elküldtem.

 14. Szia! Jó ez a poszt, érdekesnek találtam. Viszont a cicikre visszatérve, úgy látom Te is úgy gondolod, hogy csak azokat kivillantva tudsz érvényesülni….

  A fejléc képben és a “Rólam” menüpontban is jelentős felület van szabadon hagyva. Nincs velük gond, aranyosak. Csak így kicsit sántít a dolog…

 15. Anélkül, hogy olvastam volna az összes kommentet – Kacsa hozzászólására annyit reagálnék, hogy az, hogy Eszter nem bújik zsákba, cseppet sem csökkenti írásának hitelét. Nem azt mondjuk, hogy mindenáron az eltakart, vagy éppen előnytelen külsejű stb. nő legyen az ideális, hanem azt, hogy a nőket ne a külsejük alapján ítéljék meg ott, ahol külsejük nem releváns. (szakma, művészet, politika) Az, hogy a külső NEM RELEVÁNS (tehát akár előnyös, akár előnytelen, nem számít), magában foglalja azt, hogy egy nőnek joga van előnytelen/puritánabb külsejűnek, illetve szofisztikáltabb megjelenésűnek is lenni kedve, adottságai, stílusa, személyisége, ideje, hajlandósága szerint. A férfiak szakmai hitelét sem veszi el, ha történetesen jóképűek (vagy ha éppen rusnyák).

17 visszakövetés / visszajelzés

 1. Susan Boyle “nem nyert”?! « Vergiftet – Eszter’s Offtopic
 2. Keresőszó-bizonyítványosztás, új évad « Vergiftet – Eszter’s Offtopic
 3. Rohad a világ vaginája – már a nőiség se a régi « Vergiftet – Eszter’s Offtopic
 4. Seósejó – friss keresőszó-analízis sok szexszel « Vergiftet – Eszter's Offtopic
 5. Blogszületésnap az elmúlt két év legjeivel « Eszter's Offtopic
 6. Kognitív disszonancia | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 7. A hiányzó láncszem ember és Isten között: a péló | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 8. Divat, vallás… meg hozzá a nő* | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 9. Végre itt az üdítő keresőszó-analízis | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 10. Íme, a 2010-es blogév | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 11. Karriertanács: a kisnyúl esete a konyhában, na és Szíj Melinda | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 12. Itthon elkészíthető p*** és hatalmas mellek magyar nőkön jiddisül – itt vannak a friss keresőszavak | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 13. Feminizmus és antifeminizmus – elmondom, miben hiszek | Eszter's Offtopic
 14. a susan boyle-jelenség | csak az olvassa
 15. Reklámnő | Eszter's Offtopic
 16. A fej nélküli nő, a hőbörgő díszmagyar és a rejtőzködő szekta – fura Facebook-megosztásaink krónikája | Eszter's Offtopic
 17. Csak a négy fal között (pisiljen, szoptasson, csókolja meg azonos nemű partnerét) | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: