Aktuális

Világjelenség, hogy manapság

nőVan a Fix TV-n egy ifjú riporter, akinek késő esti műsoraiba sikerül néha belefutnom. Mivel általában csak a beszélgetés felétől kapcsolódom be, a szépen artikuláló, jól fésült fiatalember nevét sem tudom, csak azt, hogy egy kérdést minden második női vendégének feltesz, legyen az Balaton szépe, jósnő vagy énekeslány, és mindig ugyanabban a verbális köntösben terjeszti elő a gondolatot:

– Világjelenség, hogy manapság a nők igen későn, többnyire harminc felett vállalnak csak gyereket. Te mégis igen korán, már huszoniksz évesen anya lettél. Ez tudatos döntés volt részedről? – itt általában megáll, nyilván rádöbben, hogy a kérdés nem csak túl direkt, de egyben nehezen definiálható is, így helyesbít:  – Úgy értem, hogy történt ez nálatok pontosan, szándékosan vállaltál gyereket, vagy csak így alakult, megbántad-e, nem féltél attól, hogy így valamiről lemaradsz a pályádon?

A megkérdezett ifianyák pedig kivétel nélkül mind nevetnek, majd közlik, hogy egyszerűen így alakult az életük, nem tervezgettek túlzottan előre, ezt dobta a pakli és kész, ezért aztán élik az életüket és nem azon morfondíroznak, hogyan lett volna másként. Vicces lenne, ha az egyik hölgyvendég egyszer fellázadna, és a következőt válaszolná:

– Igen, kedves Gábor/Istán/Nándor. Hat évesen döntöttem el, hogy a huszonkettedik születésnapom után két nappal elhagyom a fogamzásgátló tabletta szedését, ezért huszonegy évesen és nyolc naposan már magzatvédő vitamint szedtem és pontról pontra tájékozódtam a kisgyerekes anyukákat érintő felsőoktatási programokról, majd részletes genetikai vizsgálatra mentünk a férjemmel, ahol a legújabb technológiák segítségével jó előre felmértünk a gyermekáldás lehetőségének pontos paramétereit.

A fickót mindenesetre nem értem: amellett, hogy nem un meg egy kérdést minden este feltenni, az sem vili, miféle fekete-fehér séma mozog az agyában: mintha kétféle női típus lenne, az egyik szándékoltan és előre eltervezett módon fiatalon szül, mert a befogadó-önfeláldozó női archetípus mintapéldánya, míg a másik meg fondorlatos, ravasz és önző módon negyvenegynehány éves koráig vár az anyasággal, és addig törtet és férfiakat döngöl a betonba napi nyolc órában.

Mintha ez így működne, és nem egyedi emberi esetek léteznének, mintha a családalapítást lehetetlen lenne úgy levezényelni, hogy az ember lánya – netán fia – ne találkozzon elvárásokkal és őrületes nyomással bármelyik oldalról is. Elvégre a fiatal anyuka nyilván felelőtlen és még nem tombolta ki magát, az érettebb mutterek meg bizonyára önző könyöklőgépek, nyugati kultúránk áldozatai.

Az ő ködös képük mellett azonban ott áll a Szépségkirálynő, az Énekesnő és a Jósnő, műsorunk vendégei, akik pont a megfelelő időben, huszonhárom évesen, hét hónaposan és tizenkét naposan döntöttek-határoztak-kérvényeztek úgy, hogy engednek az utódlásért felelős női hormonok követelésének, és lám, mégis szépek, szexik és sikeresek, és még a Fix TV zseniális késő esti műsorába is meghívták őket. Ez igen, tessék példát venni róluk, mindenki más – a maradék hatmillió állampolgár meg, akinek kettessel kezdődik a személyi száma, szégyellje magát, amiért tizenhat vagy negyvenkét évesen szült, netán gyermektelen maradt!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás Világjelenség, hogy manapság bejegyzéshez

 1. szilagyizeva // június 14, 2009 - 13:52 // Válasz

  Óh,de igazad van!
  Engem pl. meg PONT azért frocliznak folyton,mert 43 vagyok és sosem vágytam gyermekre. Egyszerűen, NEM vagyok anyatipus,s aki azt mondja: “Jaj mert ezt csak mondod ,majd ha ott tartanál hogy a kezedben tartanád a saját kisbabádat ,tök megváltoznál ám!”
  Ez TÖK MARHASÁG. Ismerek több nőt is akit RONCCSÁ tett az anyaság. Sosem voltak anyatipusok,mégis valahogy összejött,és most az idegosztály szélén állnak.
  Persze létezik kismillió ellenpélda is,de ők anyatipusok.
  IGENIS LÉTEZIK NEM ANYATIPUS akinél SOSEM jelentkezik az sokat emlegetett “anyai ösztön”!
  Persze ez UGYANAZ mint mikor azt mondták mikor 16 voltam hogy “majd kinövöm” (….) a PUNK stilust.
  Most 43 múltam.
  PUNK vagyok.
  Extrémebb kinézetű ,mint VALAHA!
  Az ember CSAK ismeri önmagát,tudja milyen LEGBELÜL.
  Tudja akarja e zt vállalni (anyaság)vagy sem.
  Aki meg NEM ismeri saját lelkületének mélységeit azt csak sajnálni tudom!
  Ha MÉGIS enged a nyomásnak,hát annak dráma lesz a vége….
  Inkább vagyok gyermektelen mint egy egoista vagy hisztérikus rossz anya.
  Én legalább nem áldozom fel magamat egy társadalom téves elvárásainak és főleg,nem teszem ki a gyermeket egy idegbeteg anya szeszélyeinek!

  • Hát igen. Hadd döntse már el mindenki maga. Nincs rosszabb annál, mint amikor valaki menekülésből vagy családi elvárás miatt, netán önzésből (segélyek, nem kő dógozni, a gyerek felnőttként eltartja majd, úgyse szereti őt senki más stb.) vállal gyereket. Kétlem, hogy ez bárkinek is jó, pedig sajna gyakori.

 2. szilagyizeva // június 14, 2009 - 13:58 // Válasz

  OFF: irj ám ha feladtad a hajat /raszta/ hogy tutira itthon legyek mikor jön postás: nálunk Csatárhegyen (külterület) kissé komplikáltabban müxik a posta átvevése…/értsd ezalatt,ha NEM vagyok itthon,a levelet/csomagot a város szélén lévő megközelithetetlen kispostára viszik be – aztán ÓRÁKAT gyalogolhatok be érte-busz nuku,-ráadásul NAGGGYON gáz környéken van….mert nem a belvárosi postához tartozunk!/
  Kösz!!!!!
  Ja,beszólogatós lúzert a wordpress-ről már kitiltottam ,blacklist-re tettem: BLOGTÉR-en folyamatban van,már HA sikerül.Mégis regizve volt!
  Mostmár rengeteg bunkó hsz-t ir,mióta törlöm és nem jelenitem meg MÉG TÖBBET-teli SPAM-ez totál.BLOGTÉR-en letiltani nem tom max KÉRNI hogy a szerk.megtegye….gáz egy lúzer alak,nem tudom ki lehet.

 3. szilagyizeva // június 14, 2009 - 13:58 // Válasz

  …ja merthogy erről gondolom lemaradtál,a WORDPRESS-es blogomat is megtalálta és telispamelte pocskodiázással a genyóláda!

 4. Én csak azt tudom, a WP-ben hogyan lehet tiltani, blogterem még nem volt sose (de valszeg ez így marad már). Jó, hogy sikerült végül tiltani!

 5. Érdekes a kérdés, a magam részéről (bár tényleg nem lehet előre tervezgetni ilyet) inkább a késői, harminc egy-két éves kori gyerekvállalás mellett döntenék.

  Önzés? Szerintem nem…

  Talán akkor érdemes gyereket vállalni, amikor
  -az ember teljesen higgadtan, stabilnak, jó értelemben “kiéltnek” érzi magát (ha eljön ez a pont egyáltalán..)
  -nem parázik már annyit a testképén, a pasizáson, egyéb főleg fiatalkori kérdéseken
  -munkában, karrierben is elért már egy bizonyos pontot
  -ebből következően megvan a biztos egzisztencia egy babához
  -netán még kiegyensúlyozott, boldog, stabil kapcsolata is van egy valamilyen neművel.

  Mindezt az ember nem feltétlen 21 és fél évesen mondhatja el magáról, és hogy biológiailag bármikor becsusszanhat, még nem jelenti, hogy én (vagy bárki) ekkor felkészült egy pici emberi lény gondját viselni.

  Most mindezt csak arra reagálva írtam, hogy van aki szerint korán szülni önfeláldozás, későn meg önzés. Ez faszság.

 6. Magam részéről is inkább a későbbi gyermekvállalást preferálom, habár vannak akik komplett hülyének néznek, meg ilyenekkel takaróznak: szülője legyél a gyereknek ne nagyszülője. Minél később vállalsz gyereket annál jobban félted, totojgatod – ergo el lesz kényeztetve, rossz ember válik belőle… és ezt a kétgyermekes apa mondja aki 23 évesen vállalt családot… Most 36 és kimondhatatlanul büszke… Persze az igazsághoz hozzátartozik az is , hogy folyamatosan azt érzem bánja az elszalasztott lehetőségeket és most már-már keseredni kezd a narancs, hogy az utódokon kívül nincs mit felmutatnia… Nem azért mert bárki számonkérhetné rajta… nem.. egyszerűen kezd rájönni, hogy mennyi lehetőség rejlik benne is, de már körbebástyázta magát a társadalom legszentebb elvárásaival: apa, férj, családfentartó … és ennyi volt.
  Egyezek Seeker-rel: legyen rá rendesen megérve az ember, valósítsa előbb meg önmagát és az álmait, és csak utána adjon új álmot a gyermekének. Ellenkező esetben erőszakos szülővé válhat, aki a saját be nem teljesült álmait megpróbálja ráerőltetni a saját gyermekére….

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Szinglik, kapcsolatfüggők, leányanyák és a többiek « Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. A Legfelsőbb Anyaítélő Bizottság szerint Fehér Anna túl öreg a szüléshez | Vergiftet – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: