Aktuális

Milyen legyen az újságíró önéletrajza?

Egy régi jó ismerősöm kért meg rá a hétvégén, hogy segítsek rendbe szedni az önéletrajzát, mivel egy iparágban utazunk, "tehát nyilván vágod, mi a trendi", ráadásul tudta, hogy Karrier rovatszerkesztőként napi szinten olvasom a témával kapcsolatos szakirodalmat. Azt persze nem sejtette, hogy a válságnak köszönhetően hetente több önéletrajz is landol a szerkesztőségi mailboxban, amiket én - kíváncsiságból - rendszeresen átnézek.


Bár a világhálón ezerféle hasznos és pocsék önéletrajz-minta és CV-varázsló található, azt hiszem, a médiamunkások bemutatkozása picit eltér a lineáris intróktól, hiszen

 • a külsős tevékenységek és a főállások elkülönülnek, és többnyire párhuzamosan futnak;
 • négy-öt év tapasztalat után már lehetetlen minden lapot/szájtot citálni, ahol volt már akár egyetlen megjelenésünk is;
 • egy cégen belül több laphoz/szájthoz is dolgozik/hat az ember;
 • ma már természetesen nincs olyan, hogy valaki csak és kizárólag szerkeszt és ír, a tevékenységlista főállás esetén tehát őrületesen hosszú.

Éppen ezért a Tökéletes Újságíró-önéletrajz formátuma nehezen illeszthető bele az általános CV-mintákba, és rendszerint több kreativitást igényel az Europass- és egyéb varázslók sablonjainál (bár az előbbi forrás remek kiindulási alap, de tilos azonnal nyomtatni, kicsit még sakkozni kell utána a rubrikákkal).

Az egyszerű, letisztult, megfelelő részletgazdagságú – egy oldalnál hosszabb, három oldalnál rövidebb – önéletrajzokkal nagy baj nem lehet, az Ideális Formátumot viszont még én is keresem. Éppen ezért érdekes figyelni, hogyan oldják meg a feladatot a többiek. Négy nagy fő csoportot tudok elkülöníteni egymástól, akik mindenképpen rossz példát statuálnak:

 • A terjengős, részletmániás

Fő ismérve, hogy 1988-ban született és eddig két blogszájtnak publikált külsősként ingyen, mégis négy-öt oldalas önéletrajzot küld. No de kérem, Barack Obama CV-je se több két oldalnál, akkor meg mire föl az a méretes körítés?! Ez a típus mindent felsorol, még az általános iskolai Kazinczy-szépkiejtési verseny második helyezését is (nem vicc), plusz az iskolarádiós szereplését és a pontos nyelvvizsgapontszámokat. Sőt: volt egy fiatal lány, aki a szakdolgozatát is elküldte, csak úgy. Miért, miért, ki kíváncsi erre? Ha valaki a 80-as években született és 2 oldalasnál hosszabb az önéletrajza, az egyszerűen arrogánsnak hat. Delete, delete, delete.

 • A referenciamániás

Alapjáraton kreatív ötlet, hogy referenciamunkát is fűzünk mellékletként a pdf-fájlba (eleve rendkívül elegáns dolog pdf-fájlt küldeni, a barátnőm számára is erre a formátumra gyúrtam, de az Open Office ingyenes pdf-szerkesztője kamu a köbön, a többi “free downloaddal” pedig csak az Ask.com toolbar települt, tényleges szolgáltatás nem… tippeket várok, I love pdf!), tervezőgrafikusnak, tördelőnek például abszolút ajánlott. De mit csinálnak egyes referenciamániás fiatal újságírók? Fognak három darab jellegében igen hasonló sablonírást, és azt fűzik be. Minek, egy típusból nem elég egy? Ha én már ilyesmire vetemednék, három teljesen különböző cikket/cikkrészletet pakolnék be referenciaként: mondjuk egy pikáns bulvárjegyzetet vagy ellentmondásos témát feszegető életmód-cikket, egy utánajárós, terminus technicusokkal gazdagon átitatott, de egyéni tartalmat felvonultató szakszöveget, és – például – egy irodalmi recenziót. Amikor a szerkesztő azonban három olyan cikket küld, amit ugyanarra az oldalra, egyszerű hírként írt meg, kicsit elveszíti a funkcióját az egész referencia-sztori. Másrészt meg az online tárolás sokkal praktikusabb, modernebb és áttekinthetőbb megoldás.

 • A titokzatos álmodozó

Alig közöl részletet magáról, a munkahelyeket, projekteket gyorsan felsorolja, de elfelejti megemlíteni, mi volt az ő feladata, része – netán pozíciója – a történetben. Nemrég egy frissen végzett szabadbölcsész írt, aki talán nem is sejtette, hogy a pályán már azzal aláírta halálos ítéletét, hogy mindössze egy latin középfokú nyelvvizsgát és egy lovári alapfokút tud felmutatni. Nyilván szóltak neki, hogy angol nélkül nem fog menni, mire szegény sietve bevéste: “alapfokhoz közeli angol nyelvtudás”. Az ilyen álcán persze átlát a tapasztalt HR-es, ezért a pallérozott elméjű, kompromisszummentes kultúrúrnak csak egy gyors nyelvtanfolyamot tudunk ajánlani.

 • A nárcisztikus öntömjénező

Mióta felütötte fejét a krízis, a külföldi szakirodalom azt sulykolja, hogy a CV, a motivációs levél és az éves értékelés vastagon telítődjék önpromóval, mert a munkáltatónak tudnia kell, micsoda zsenivel, NÉLKÜLÖZHETETLEN kulcsemberrel van dolga. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a magyar társas kultúra az önpromót nem kultiválja – sőt -, a mi gyerekeinknek nem azt tanulják, hogy a “jaj, de szépen rajzolsz” dicséretre “köszönöm” a válasz, hanem inkább a “jaj, dehogy is, tök béna vagyok!” a megfelelő reakció. Éppen ezért a túlzott önfényezés is büdös a mi kultúrkörünkben, a számszerű eredményeket tehát jobb kihagyni, esetleg a kísérőlevélben lehet utalni rá, diszkrét verbális köntösben. Az olyan faux pas-okat, amiket egy ifjú riporterlány ejtett meg, pedig csírájában el kell fojtani: “Ha szeretnének olyan emberrel együtt dolgozni, aki már fiatal kora ellenére is sok mindent letett az asztalra és még előtte az egész élet…” – lol. Egy ilyen felvezetővel az ember mindenre vágyik vele, csak közös munkára nem, mert félő, hogy negyed óra alatt úgy megfúrna, hogy észbe sem kapnál.

Miután barátnőm CV-jét rendbe szedtem, gondoltam update-elem már egy kicsit az enyémet is: folyton azt ugatom, hogy az önéletrajz dinamikus, állandóan frissülő dokumentum, nem csak akkor kellene ránéznie az embernek, ha éppen munkát keres. Mit szépítsük, roppant időigényes vállalkozás volt, még a végén igazat adok Bárdos Andrásnak, hogy minden médiában eltöltött egy év ötnek felel meg más területen. De legalább örömmel jelenthetem, egész áttekinthető lett – és az egyik legalapvetőbb kritérium teljesül: nem hosszabb két oldalnál, YAY!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás Milyen legyen az újságíró önéletrajza? bejegyzéshez

 1. Sz’al nincs jó életrajz, mert amelyik formailag véletlenül megfelelő, az tartalmilag szar.

  • Szerintem a tied cool, zseniális, hogy kihoztad másfél oldalra… frappáns vagy, na. Igaz, a legtöbb melód oldszkúlabb, tradicionálisabb, klasszikusabb újságírói munka is volt, mint amit egy 2005 utáni újmédiás pályakezdő csinál (aki persze operatőr, riporter, vágó, fotós, moderátor, webmester, grafikus, stratégiai tervező, marketinges, sales-es és ki tudja még mi egyéb az újságírón kívül). A sok tevékenységet pedig nehéz tömören leírni.

   • A múltkor láttam egy horvát portált. Legalább annyi saját anyag, mint az Indexen és az [origo]-n MTI-zombizással együtt. Pár órája felkerült hírhez kép- és hanganyagOK. Ez csak drágán és csak multifunkci emberekkel megy. Ha ez eltejed nem csak a printnek, de a rádióknak és a tévéknek is annyi. (Saját problémám nem az életrajzzal van.)

    • Márpedig ez terjed, ja. És a cégek megtehetik, h válogatnak, mert nagy a túlképzés, sokan ingyen-havi ötven ezerért is vállalnak munkát (próbamunka, szakmai gyakorlat, gyakornokság stb.), és ez bizony lenyomja a tarifákat. A horvát portálnál biztosan sokan vannak, de csak egy töredékük lehet multifunkciós vérprofi, akik sokba kerülnek, a többiek – ügyesen toborzott – elkötelezett, fanatikus, ügyes, fiatal ingyenmunkások… elég durva, ami most megy, tény.

     • Igazad van. Ha nekem kellene, én is úgy csinálnék portált, hogy alkalmaznék jó sok olcsó kezdőt, még a csoportok vezetését is rájuk bíznám, a tapasztalt, kapcsolatokkal bíró embereket pedig csak tanácsadónak használnám.

 2. Egy apró segítség: a legegyszerűbb és véleményem szerint a legjobb pdf konverter a PdfCreator, ráadásul magyarul is elérhető: http://download.chip.eu/hu/PDFCreator-0.9.3_99376.html

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: