Aktuális

Miért lenne remek dolog a szabad vasárnap?

Szabad péntek, szabad szombat, vasárnap meg csak szappanozni szabad

Ha jól emlékszem, öt évvel ezelőtt volt népszavazás Szlovéniában a kereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartásának ügyében: mivel azonban a kutya sem vette a fáradságot az ikszelésre, minden maradt a régiben. Reméljük, most is így lesz, az Európai Szabad Vasárnap Konferencia pedig közben keres magának valamilyen éles tárgyat, amit a hét hat napján feldughat magának a valagába, majd a hetedik napon megpihen.

Ha sikerül egymillió uniós állampolgár aláírását összegyűjteni, a vasárnapi szünnap kérdése napirendre kerül. A keresztyén és civil szervezetek szerint erre azért van szükség, mert amiatt züllik a nép és pusztul ki a család intézménye, hogy vasárnap is nyitva tart a Tesco meg a sarki kisvendéglő, bizony ám.

“Érvek a vásárnapi nyitva tartás korlátozása mellett:

A munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen. Biztosítani kellene, hogy minden családnak egy héten legalább egy nap rendelkezésére álljon, hogy a családi fészek oly szükséges kohéziós erejét fenn lehessen tartani, mert jól ismert tanulmányok empirikus eredményei világosan mutatják, hogy a család belső harmóniájának, rendszerének fenntarthatósága nem biztosítható távkapcsolatokkal. A rendezett, harmonikus viszony csak a családban történő egymás mellett élés, közvetlen kontaktus biztosításával valósítható meg, mindezekhez pedig a társadalomnak meg kell teremtenie a feltételrendszert. Számtalan olyan gond, probléma, feszültség keletkezik, amely a család szétesésére vezethető vissza, mindezeknek az ellentételezésére lélektani, orvosi és egyéb pótlólagos, de jelentős ráfordítást igénylő megoldásokat lehet alkalmazni, de nem válthatja ki a család tudatos értelmi és érzelmi világot kialakító szerepét.”

Nos, természetesen az is lehet, hogy csak én vagyok olyan szűklátókörű, konzervatív gondolkozó, hogy ebben erősen kétkedem, és a valóságban a vasárnapi zárva tartás számos remek új lehetőséget hordoz magában, amire eddig még nem is gondoltunk… érdemes tehát sorba venni a pozitív változásokat, amit az új uniós törvény szerencsés esetben hozhat:

 • ha már vasárnap zárva marad minden, tegyük európai szünnappá a szombatot és a pénteket is. Miért, miért? Micsoda kérdés ez, keresztény barátaim, hát természetesen nem diszkriminálhatjuk zsidó és muzulmán testvéreinket! Ott van Jordánia, mint remek nemzetközi példa, náluk egy átlagos hónapban csak 14-15 munkanapot kell ledolgoznia a jó állampolgárnak, a többi pedig nemzeti és/vagy vallási ünnep, éljen a multikulti és az ökumenikus szeretetünnep, haljon a gazdaság! Forduljunk a spiritualitás felé, elvégre ez a rohadt kapitalizmus csak tönkrevág mindent, államosítsunk minden magánvagyont és állítsuk azt az Úr szolgálatába, kezdjük a te házaddal és autóddal! A vasárnap-probléma eltörlése érdekében mindenesetre kérem, hogy Törökországot azonnal vegyük fel az EU-ba (meg akkor már Afganisztánt is).
 • jelöljünk ki egy napot a hétből hatból, amikor mindenki 50 százalékkal többet keres, mint a többi napon, így pótolván a vasár- és ünnepnapokért járó extra ügyeleti díjat, amivel eddig minden hat/hétnapos munkarendben dolgozó jóember számolt. A plusz fizetés mínusz bevétel esetén aztán igazi keresztényi attitűdről árulkodik… ha már homár, legyen kövér!
 • ha legalább négy nappal kevesebbet kell dolgozni, könnyen elbocsáthatunk pár embert, ami szintén kedvező helyzet a jelen munkaügyi szettingben. A válság óta nehéz megértetni a dolgozókkal, hogy bár remekül tették dolgukat, mégis búcsúzniuk kell – végre itt egy remek, kézenfekvő, röviden elmagyarázható indok az elbocsátásra, keresve se találni emberbarátibb kontextust, ha  létszámcsökkentésre van szükség! Márpedig így akkor is lesz, ha eddig ez az igény elmaradt.
 • a vasárnapi fagyizást, sütizést, sörözést, kávézást, családi ebédet tegyük át hétfőre – ehhez semmi különös nem kell, csak épp annyi, hogy az iskolában ne legyen tanítás, a munkahelyeken pedig ne legyen megjelenési kötelezettség, kizárólag a fagyizók, cukrászdák, sörözők, kávéházak és éttermek tartsanak nyitva, így pótolván a vasárnapi meghitt programok kiesését (illetve felcserélését otthon rohadásra vagy éhesen ténfergésre). A zsidók és a muzulmánok ezt nyilván örömmel megoldják… meg persze ott a rengeteg buddhista (a kínaiak) és hindu (az indiaiak).
 • nem szabad szaktudást igénylő munkát bízni a nappali tagozatos diákokra 16 éves kortól, hiszen a szórólapozás-borítékolás-árufeltöltés 400 Ft-os órabérért megedzi a testet és a lelket. A részmunkaidős állás diákoknak, kismamáknak és nyugdíjasoknak eleve fölösleges: az az egészséges, ha 25 évesen, két diplomával szakmai tapasztalat híján két évig ingyen dolgozik minden pályakezdő, mivel az iskolai kötelező szakmai gyakorlatot úgyis papa-mama ismerőse írta alá blindre, meg egyébként sem elég lópikulára sem. Reméljük, a jövőben is minden pénzre és tapasztalatra vágyó kereskedelemben tanuló diák a Blahán fog szórólapozni óránként 400-ért, vasárnapi részmunkaidős állás helyett.
 • ha már vasárnap nem lehet pizzát rendelni vagy beugrani a kisboltba pár friss zsömléért, sajtért és felvágottért, javaslom, vegyük fel a Nemzeti Alaptantervbe a “szegény ember vízzel főz” nevű kurzust, aminek segítségével azok is főzhetnek, akik eddig nem tudtak, méghozzá akkor is, ha semmilyen alapanyaghoz nem tudnak hozzájutni
 • egy remek öko-megoldás, enyhe Norbi Update allűrrel: szombatra rendeljünk két adag kaját, és együk azt vasárnap is. Akkor is, ha zöld és büdös. A fosástól lehet ám igazán egészségesen fogyni, és még a fogakat sem rongálja!
 • javaslom, vezessük be a TELJES vasárnapi sabbatot, melynek keretében minden vasárnap a teljes EU sötétségben ül és családja körében – if any – imádkozik. Ne dolgozzanak az áramszolgáltatók, a generátorok, az tűzoltók, az aggregátorok, a vízművek és a csatornázók, a legjobb az, ha mindenki átadja magát a böjtnek – a csapvíz talán határeset, egyelőre maradhat, de csak ha jó előre vödrökbe gyűjtöttük – amíg el nem ájul az éhségtől a sötétben. Így igazságosak is vagyunk minden állampolgárral egyidejűleg, és az Úr napját is megszenteljük – tehát rögtön egy csapásra két legyet…

Mindezek persze ütős indokok a vasárnapi szünnap mellett, ugyanakkor viszont kizárt dolognak tartom, hogy a kreatív szakmákban dolgozók számára is munkamentes legyen a vasárnap – gyárilag megoldhatatlan, a szektor teljes átalakulását és leépülését eredményezné. Márpedig akkor mi – meg a többiek, akik nélkül megbénul a forgalom, meghalnak az emberek, összeomlik a rendszer – hol vegyünk kaját, hol vásároljunk be, hova üljünk ki délután és este? Tehát bármennyire is zseniálisak a fenti vízióim, mégis csak abszurd ez az elképzelés, mert pont az emberi dolgokról feledkezik meg az emberi dolgok védelmében…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

15 hozzászólás Miért lenne remek dolog a szabad vasárnap? bejegyzéshez

 1. John E. Kulak // május 8, 2010 - 11:07 // Válasz

  Simán betiltanék minden, a “társadalom jólétéért” alakult egyesületet, melynek célja valami ellen irányul. Jó, a mellrákellenesek maradhatnak.

  Én nagyon örülök a FIDESZ győzelmének (pontosabban az MSZP kudarcának), de most például felötlik, hogy miért is utáltam őket, mikor kormányon voltak.

  Azért, mert már megint központosítva akarják megmondani, hogy hogyan éljek. Ráadásul egy homályos, család-Isten-sarabolókapa filinggel körítve. Hétköznap dolgozom, mint állat, a szombat bizonytalan, akkor Vasárnap ne legyen friss kenyér, vagy ami még borzasztóbb, ha elfogy a cigim, menjek kocsmába?
  Megerősítve, hogy fél évig nem szólok egy rosszat sem a kormányról, azért hozzáteszem: a vérszadesz jogvédők budai villáikból elmélkedtek ki a valós világról, a kereszténydemokraták pedig a templomból. Közös vonás, hogy fogalmuk sincs, hogyan élnek az emberek a maradék 92000 négyzetkilométeren, csak osztják az észt.

  • Pár hete írtam pont Karrier rovatba cikket arról, hogy Magyarországon csak minden 10. diáknak van munkatapasztalata, mire “kikerül az életbe”. A legszarabb statisztika egész Európában, rettenetesen szomorú, és akkor még voltak lapok, akik úgy tálalták a drámai statisztikát, hogy “minden tizedik diáknak dolgoznia kell tanulmányai alatt” – hülye gyökerek. Minden civilizált társadalomban természetes dolog, hogy minden 15/16. életévét betöltött, nappali tagozatos diáknak joga van munkát választani magának, normális bérért, normális területen. Nálunk? Választhatsz szórólapozást, bortítékolást, gyári segédmunkát, teherhordást, telefonkönyvezést és nagyjából ennyi. HIÁNYOZNAK A RÉZSMUNKAIDŐS, SZAKMAI JELLEGŰ MUNKAKÖRÖK, illetve ezek borzalmas megalkuvással járnak, ami persze nem csak a diákok, hanem a kisgyerekes anyukák és a nyugdíjasok drámája is. Persze az utóbbi két csoportnak már van végzettsége és tapasztalata, de a diáknak semmi. Huszonöt évesen kell két diplomáért ingyendolgoznia gyakornokként inkább, ahelyett, hogy tanulmányai alatt túlesne ezen, és egyúttal megismerje a munka világát. Hány és hány kereskedelemben tanuló középiskolás és főiskolás osztogat szórólapot a Blahán? Én többet is ismerek, az iskolai gyakorlattal meg nincsenek kisegítve, pár hét az egész, a többség lóvét sem kap. NORMÁLIS RÉSZMUNKAIDŐS MUNKÁKAT A DIÁKOKNAK! Tessék, a vasárnap tökéletes, akkor nincs iskola, a diáknak meg jobb esetben gyereke sincs. Ez nem elsősprban pénzkérdés, hanem hozzáállás kérdése.

   • Ja, igen… azt kihagytam, hogy Magyarországon az “ún. szakmai gyakorlat” 90 százalékban azt jelenti, hogy “apám haverjának a tesója majd aláírja, hogy ott töltöttem azt a három hetet” – lol.

 2. John E. Kulak // május 8, 2010 - 11:09 // Válasz

  Ja igen, amelyik munkavállalót zavarja, hogy vasárnap is dolgozni kell a kereskedelemben, hasznosítsa eddig rejtett kvalitásait a kultúra és természettudományok területén, ha már a polcrakodásban nem találja meg számítását…

 3. John E. Kulak // május 8, 2010 - 12:18 // Válasz

  Bocs, az első kommenthez: a KDNP, mint leendő kormánypárt teljes mellszélességgel támogatja az ötletet, ezért a politikai felhang…

 4. Különben ha ez összejön, akkor hétfőn egy napilap se fog majd megjelenni?:)

 5. John E. Kulak // május 8, 2010 - 20:45 // Válasz

  Pont azon tűnődtem krumpliföld ásás közepette, hogy ha lemennék Tótawébe, érvelhetnék szakrális ellenlogikával, hogy a társadalom nem a hétvégi nyitvatartás miatt atomizálódott, hanem mert a katolikus papok annyi ánuszt tágítottak, mely már kritikus tömeget elérve, megingatta az egyház által is vallott erkölcsi értékrendet.
  Egyformán helytelen érvelés lenne.

  Azért látom, hogy Fidesz-berkekben rájöttek 2006. óta, hogy jobb csendben lenni, inkább hagyni a szocickat maguktól tönkremenni, minthogy egyetlen hibás mondattal százalékokat veszítsenek. Lásd a Pintér-megjegyzést. Egyből elvették tőle a Gergényi-tényfeltárást, és valószínűleg közölték is vele: még egy ilyet ne…

  Bakternak előre: Mondok egy tipikus kisvárost, amelyből van vagy 1200 az országban, Sárbogárd. A környező negyed megyényi területen minden töredékfaluban van egy vegyesbolt, ami létfenntartási termékekkel vegetál. Szóval nem csapják ki a legújabb iShit telefont a pultra, ha épp azt akarsz venni. A népség a téeszbe ingázik vagy nagyvárosba, de este már nem tud órákat kószálni a plázában, hogy megvegye a tej-kenyér-sör trinitinél ritkább cuccost. Erre van a vasárnap, hogy bebuszozik a családdal és mellé elnyal egy fagyit.
  Szóval ezek után ne mondja nekem senki, hogy az Istennek nem tetszik a nyitvatartási rend.

  Ezért csípem a reformátusokat, lazább arcok, mint a szektás fanatikus katkósok. Egyébként basztassátok csak a népet, majd jönnek az önkoris választások és lehet csodálkozni…

  Amúgy az elszámoltatásos-adócsökkentős rész nagyon tetszik a kormányígéretekből, de nem tudom mi a fene a nagy rohanás a kettős állampolgársággal? Nem ellenzem, csak nem látom annyira életbevágóan sürgősebbnek, mint mondjuk bármi más a gazdaság és közbiztonság rendbetételén, vagy ha már a külügynél tartunk, a szlovákok arcának verbális elkenésén.

 6. Játszunk el a gondolattal:
  Kétgyermekes apuka vagy, aki minimálbérből tengődik egy a szemedet is kilopó privát gazdánál (viva la kapitalism), akik mindent megtesz, hogy a nap 0-24 órájában foglalkoztasson – teszem hozzá feleslegesen.
  Aztán estefele hazaérsz, tulajdonképpen aludni, mert a családi életed kimerül abban, hogy a vadidegen gyerekednek (ugyanis a saját kölködet sincs időd megismerni) elmagyarázd az egyismeretlenes egyenleteket, miközben a feleséged egy fakanállal önkielégít a hálóban, mivel annyira hulla vagy, hogy nemhogy beszélgetni nincs vele időd, de még házastársi kötelezettségedet sem tudod betartani. Aztán vasárnap hajnalban felkelsz és kimész a retyóra, és villanyszámlával meg egy egyéb bírósági felszólításokkal törlöd ki magad, belenézel a tükörbe és 30 évesen is egy 50-es , ráncos, ősz valaki néz vissza rád, akinek nemhogy életkedve nincs, de még ereje sem, hogy értelmet keressen az életének. Aztán megindulsz vasárnap is a munkahelyedre, ahol ünnepnapi pluszdíjról szó sincs, de a birkanyírást ugyanúgy megkapod a 10 évvel fiatalabb munkavezetődtől (aki rejtélyes módon egy mecskával közlekedik és a neki járó szabadságát valahol a Kanári-szigeteken tölti, míg te még betegszabadságot sem kaphatsz), aki délelőtt 11 óra magasságában eltűnik és legközelebb hétfőn látod viszont… Aztán hazaérsz, a gyerek bőg, mert nincs pénz, hogy befizesd az osztálykirándulás részleteit, a vasárnapi ebéd romjai pedig kicsit sem laktatóak.
  Tudom brutális példa, és sokkal feljebb kell keresni ennek a problémának az okát, mintsem a kis ember mindennapjait górcső alá venni, de egyenlőre a kisemberek vannak többségben.
  Persze így Görögország szintjén , meg egyébkén is, látjuk, hogy az Únió még véletlenül sem a tejjel mézzel folyó kánaán, akármit is próbáltak nekünk beetetni x éve.

  Baj van, már megint, még mindig… :-(

 7. John E. Kulak // május 9, 2010 - 13:44 // Válasz

  Az miért nem jut eszébe senkinek, hogy a munkaadókra vonatkozóan kellene alkalmazott-barát törvényeket hozni? Például, hogy szabályozni a havi 1-2 alkalomra a hétvégén történő munkavégzést?

  Még mindig a szakrális vonalhoz:

  “Elmegy a pap, elfogynak a hívek, viszi a templom tetejét a szél
  2010. május 9. 10:15 Pálffy Lajos
  Elmegy a pap, elfogynak a hívek, viszi a templom tetejét a szél. Megállíthatatlannak tűnő folyamat a XXI. század Magyarországán a hitélet visszaszorulása és ami ezzel jár, a szakrális helyek, épületek állagromlása. ”

  Akinek nincs többsége a társadalomban, az ne ugasson bele az emberek életébe, szerintem.

 8. Nagy remek az írás!:)
  Én más szemszögből közelítettem meg a dolgot az írásomban, de teljesen egyet értek.

  Ekkora ránktukmált ordenáré barbárságot rég hallott mindenki. És akkor még nem is beszéltünk azokról akik AKARNAK dolgozni vasárnap is, mert mondjuk kell nekik a pénz, de nagyon.

  Egyébként maga a kezdeményezés nem okvetlen keresztény jellegű, de azzal, hogy a KDNP javasolta, húzta ki a gyufát mindenkinél – joggal írja detto minden blogger ezt mostanság, ha szóba jön a téma. Ha mondjuk a Jobbik kezdeményezte volna ugyanezt, egész más színezete lenne a történetnek (hozzá adagolva valami vasárnapi Nemzeti Szeánszt).

  Nem örülne senki ennek, ám az a baj, 1 millió aláíráas az EU egész területéről egy perc alatt megvan, akár “leszakadt fülű cinkék megmentésére”.
  Nemhogy ilyen hordereű kérdésre. Mert a sok lusta fasz naná aláírja majd.
  Az esetleges keresztény konzervatív segglikak secc pecc alatt megszavazzák majd Brüsszelben…

  Várunk…

  • Mr. Kulak: igen igen , sőt lehet, hogy ha végignéznék a munkaügyi törvényeket, erre is lenne hatályos jogszabály: csakhogy minek azt betartani. Inkább betartatni kellene a meglévőket, de ez nem erőssége sem a mostani, sem az elmúlt rendszereknek. Mindig akad kenyérre kenhető ellenőr, aki egy huszasért úgy jön ki a az adott cégtől, hogy nem látott semmi szabálytalanságot (főként a munkavállalókkal kapcsolatban) , persze valami bagatell marhaságot be illene írnia a jegyzőkönyvbe és feljegyzik hogy a függönytartók nincsenek összhangban az Úniós előírásokkal, teszem azt.
   Ha a munkaadók csak felét betartanák a rájuk vonatkozó határozatoknak, mindenki jobban élne, de az is igaz, hogy ha tényleg betartanák, akkor meg csődbe is mennének egy-kettőre…
   “Ki őrzi az őrzőket?” paradoxon. Már megint.
   Viszont a vasárnapozásra is lenne egyszerűbb megoldás: a kedves fiatal munkavállaló majd bevállalja a plusz napokat is , mert mért ne, akik meg csak azért dolgoznak, mert valahonnan nyugdíjba is kell menni, és az utóbbi 40 év kiölt belőlük bármiféle ambíciót, azok meg munkaerő szempontjából úgyse túl értékesek…
   Fogas kérdés, és persze megint az emberek feje felett lesz eldöntve, erről bezzeg nem készül tanulmány, ami rávilágítana a legmegfelelőbb megoldásra???

 9. Én hisztit kapok a vasárnapi zárvatartástól. Regensburgban és Ausztriában ahol hosszabb időt eltöltöttem minden zárva van vasárnap. És akkor ott vagyok hogy ha szombaton nem mentem el vásárolni akkor hétfőig semmi nincs otthon akkor se ha teszem azt nem azért nem vásároltam mert lusta vagyok hanem mert mondjuk vasárnap érek haza valahonnan és előtte egy hétig nem voltam otthon. Nincs otthon tej a reggeli kávéba nincs vacsorára még egy vajaskenyér se mert nem hagyok ott semmit és az összes bolt szigorúan zárva. Miután ezt sikerült tudomásul vennem egyszerűen nem mozdultam ki vasárnap. Otthon ültem egyedül és filmet néztem. Minek menjek ki ha még véletlenül sincs esélyem bárhova betévedni és meglátni valami izgit? Mindenki más is otthon ül… rohadtmód unalmas dolog ez. Éljenek a vasárnap is (és éjjelnappal is) nyitvatartó országok!

 10. Nem tudom, én egész jól elvagyok azzal, hogy vasárnap nincs nyitva semmi itt a pesti külvárosban. Érdekes, azon senki nem hőbörög, hogy dec. 25-én, húsvéthétfőn, május 1-én nincs nyitva semmi. A vasárnap ugyanúgy lehetne pirosbetűs ünnep. Nem halunk bele, hogy aznap nem megyünk vásárolni. A mozik és szórakozóhelyek amúgy is nyitva lennének, szóval no para.

 11. Ezt dobta ki a rendszer, és tényleg ez az egyik kedvenc írásom tőled…a szüleim számítógép analfabéták, de szoktam nekik felolvasni a blogodból, néha telefonon is, mivel Nyíregyháza környékén élnek. Ezt kinyomtattam nekik és halálra nevették magukat (velem együtt). Szóval csak hogy tudd: van két, olyan hatvan felé közeledő olvasód, akik nem is tudják használni a számítógépet. Nem semmi…
  :-)

  • De jó, ennek nagyon örülök! :) Egyébként apukám is ez a kategória, egyszer a kezébe adtam a gépet, mutattam, hogy kell lefelé menni a kurzorral, hadd olvasgasson. Eszem a szívét. <3

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Buli van: harmadik születésnapját ünnepli a blog | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Vissza a középkorba: már megint itt a “vasárnapi zárva tartás” című borzalom | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: