Aktuális

Retró élmény a retró strandról

Mivel 35 fokot mutatott a hőmérő, apuval úgy döntöttünk, muszáj fürdeni egyet. Ha már fürdés, akkor pedig retró: gyerekkoromban a jászárokszállási strandra jártunk, úgyhogy most is oda buszoztunk le. Húsz év alatt pedig nem sokat változott a környék kedvenc fürdőhelye...

Szép település: Jászárokszállás városélményén csak a masszív disznószarszag ront

Nagy kár, hogy nincs fürdőzésre alkalmas tó 100 kilométeres körzetben, de még csak kiemelkedő strand sem akad: az árokszállási legalább korrekt, és messze sincs (30 kilométer). Tavaly már elmeséltem, hogy Gyöngyöst alaposan elbaltázták: szabadtéren csak a 2 méter mély csíkozott, 50 m-es versenymedence van, míg az úgynevezett élménymedence, az amatőr úszómedence és a pezsgőfürdő pedig fedett részen kapott helyet. Mégis ki akar nyáron uszodában pancsolni? És akkor még nem beszéltünk a csöppet túldimenzionált árakról.

Árokszállás ezzel szemben olcsó és megbízható, puritán strand: felnőtt jegy 760, diák 590 Ft – utóbbit apám lazán és magabiztosan kikérte nekem, nem is kértek semmilyen igazolványt hozzá. Kaja-pia: lángos 180 Ft, palacsinta 120, sör 220, hot dog 200, fél literes Nestea 250, kulcsos kabin 500 – nagyon retró.

A szolgáltatás színvonala azonban hagyott némi kívánnivalót maga után: mindössze kettő (!) darab vendéglátóegység volt nyitva a szezon első igazán forró hétvégi napján, ebből az egyik büfé előtt kb. 120-an álltak, a másik pedig… nos, ott láthatóan készületlenül érte a személyzetet a nyár még 13:30-kor is, amikor mi odaértünk:
– Bassza meg, valaki szerezzen má’ virslit, három hot dogot is kértek! Géza, bazmeg, mennyé’ má’ el 3 kiló lisztért… jaj, a lángosra úgy 25-30 percet várni kell, de szaggatom mindjár’! Sör? Az sajnos nincs hideg, most tettük be őket a hűtőbe…

Nos, igazából rendkívüli módon kíváncsi vagyok, miért csak kettő vendéglátóegység érezte úgy SZOMBATON, 39 fokban, hogy ki kéne nyitni – pláne, miután cirka egy hónapig konstans esett, és ilyenkor még az is strandra megy, aki egyébként soha nem tenné. A legégetőbb kérdés pedig az, hogy az a kettő, aki mégis kinyitott, miért nem készült fel alaposan a szezonra? Ha ügyesek, az első forró szombati nyári napon többet kaszálhatnak, mint egész évben.

De nem, egyre határozottabban érzem, hogy Magyarországon igen kevesen értenek a vendéglátáshoz (jó példa erre a húsvéti farkasmályi incidens), így aztán most is 40 perc várakozási idő után sikerült lecsapnunk egy hotdogra és egy lángosra, hozzá jutott még egy meleg sör (nekem, apu straightedge), valamint egy hosszú és kimerítő életrajz a büfés néni és családja életének apró és sötét bugyrairól, amelyet a főszereplők hangosan, ingerülten és nyomdafestéket nem tűrő kifejezések kíséretében osztottak meg egymással és a mintegy 200 fősre duzzadt vendégsorral. Kell ez nekünk? Nem.

További hiányosság, hogy már nincs hírlapárus a strandon, márpedig az én apám az a fajta joviális úriember, aki szeret kék fecskéjében napilapot olvasni a padon a gyógymedence mellett. Ehelyett most inkább barátokat szerzett:
– Igen, mi is gyakran járunk ide, Pest megyíbűl gyüttünk, már negyven éve mindig gyüvünk, itt van egy kis nyaralaúnk. Csak az a kár, hogy negyven év alatt semmit sem változott a strand, de szeressük ám! – épp erre értem oda. No igen, én csak húsz éves időintervallumon belül rendelkezem némi rálátással, és valóban nincs fejlődés: kevesebb lett a lángosos, palacsintás és hot dogos, nincs főtt kukorica és hírlapos. Oké, az utóbbi nyilván a nyomtatott sajtó zuhanórepüléséhez köthető, ez alól a tétel alól ezennel felmentem az árokszállási strandot.

A két medence legalább nem jelentett csalódást: a 28 fokos kék, tiszta és tágas teret ad a nagy nyírfák alatt, a 35-39 fokos gyógymedence pedig kényelmes és nagy. Eldurvult a világ, ezért 2010-ben már nem mertük kint hagyni szandálainkat: öreg hiba volt, mivel a strand területén nem puha, bársonyos strandgyep van, hanem egy rövidre nyírt, szúrós gyomegyveleg, amiért fekete pont jár. A kabinba visszatérve azonban furcsa potyautas várt bennünket: apám szandáljába költözött egy mintegy hat centiméter magas, apró verébfióka. Ott reszketett és verdesett gyengécske repülésképtelen szárnyaival a csöpp kis jószág:

Kismadár lábbal

Kismadár

Az utolsó busz 17:20-kor jött vissza, tíz percet még napoztam a megállóhely padján fekve, remek zárása volt a napnak. Hazaérve pedig aludtam 15 órát, ahogy kell. Hiába, a víz kiszívja az ember energiáját…

10/7

ps.: Ma pedig ünnepélyesen felállítjuk Árpiék udvarán a tescós gumimedencémet. YAY!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás Retró élmény a retró strandról bejegyzéshez

 1. Yayyy Eszter, most lelki fájdalmat okoztál nekem… Én négy fal közé zárva rothadok egy ventillátorral és százötven oldalnyi stilisztikajegyzettel, amit kizárt, hogy holnapra meg tudok tanulni… Pedig állítólag nem lesz több időpont… Mehetek szépennézni meg kunyerálni, plusz lehúznak 2 rugóval az UV-ért.

  Mi Tisza-partra járunk amúgy, de gondolom otthon még a meder is tele van, nem hogy lapály legyen… Persze van itt élményfürdő is, csak az a baj, hogy 2500 a belépő XD

 2. Az egyik (kalandor) uncsitesóm most éppen Máltán él, az előbb beszélgettünk (online) arról, hogy azért más a 38 fok , ha van a közelben egy tenger.(vagy legalább egy tó) És a “közelben” nem 30 km, hanem 30 méter. Ha nem a csep… strand vagy a Dag.. lenne a legközelebbi “víz”, semmi bajom nem lenne, de ha élek a hely adta lehetőségeimmel, akkor is főni kell vagy fél órát a metrón, hogy célba érjek…Aztán meg jön a sorbaállás, a helykeresés, a tömeg. Szerintem csináljunk egy mesterséges tavat a IX. kerületben. Vagy költözzünk mi is Máltára?

  Eszter, én egyébként szeretem a kisvárosi strandokat, csak az a baj, hogy Budapest környékén nem tudok egyet sem. Eredetileg nyírségi vagyok, ott sokat ismerek, amely rendezett és tömegmentes, de nem megoldható, hogy minden héten 250 km-t utazzak. :-) Gyerekkoromban én is sokszor megfordultam a gyöngyösi strandon, de utoljára kb. 20 éve voltam ott.

 3. Árokszállás tök jó meg minden, de a “város” szón mindig mosolyogni szoktam. Nem rosszindulatból, de tényleg.. :)

  Én a kilencedik kerületi fürdőzős tóötletét nagyon-nagyon támogatom. Sőt. Málta meg a téli időszakban jöhet. :)

 4. Na, igen, jók ezek a “városok”… szülőfalum is várossá “fejlődött” pár éve és azért ez nagyon vicces. Van egy főút, abból ágaznak el jobbra-balra az utcák, de p.l. nincs városközpont… Van két általános iskola, a középiskolát egy kihelyezett esti tagozat képviseli, van néhány “boult” (bpi olvasók kedvéért: ott így hívják a közértet :-), van 3 templom, egy takarékszövetkezet (a posta és az iskola között természetesen) és persze számtalan kocsma (mert hát meló után lazítani kell), egy faludizsi, hogy a tinik kitombolhassák magukat, és van a fiataloknak egy “pizzázó”, ahol már évek óta nem lehet pizzát kapni… nincs bank, sőt bankautomata sincs, nincs benzinkút, de van könyvtár. A “városlakók” kivétel nélkül ismerik egymást, néha áthalad a színen egy lovaskocsi, vannak rendezvények, p.l. minden évben megünnepeljük a várossá válás évfordulóját nagyszerű sztárvendégekkel, mint a Nagyecsedi Feketeszemek és társaik. Vannak előadások: humor est és musical est, van hóünnep és a Nemzeti Vágta nálunk már évek óta fut, Lovasnap, meg Fogathajtó Verseny néven. És van helyi újság és éves kalendárium. Mindenki büszke arra, hogy ő már nem vidéki, hanem városi… :-) Jó, néha haza menni.

 5. Szerinted milyen látogatottságot fog hozni egy bejegyzésben leírva a Nagyecsedi Feketeszemek és a Nemzeti Vágta? :-))))

 6. első képalá – priceless

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: