Aktuális

Hová tűntem? – avagy a halott város

Kicsit el lett hanyagolva a blog a héten, hiszen belőlem is csak egy van... még ha ez nem is mindig egyértelmű. Tényszerű helyzetjelentésemet ne vegyük nyavalygásnak, utána úgyis rátérek arra, amire szerettem volna: Silent Hillre, a halott városra.

Ihletem persze volt ezen a héten is, időm már kevésbé. Egyedül vittem ugyanis az aranyágat melóban, mivel a srácok a VOLTon forgatnak, Cintia, (the brand new intern) nyaral – ez persze még nem vészes, viszont az új CMS tesztelése önmagában véve is egész napos elfoglaltságot jelent. Aki bábáskodott már új online projekt indulásánál vagy vett részt relaunchban, tudja, miről beszélek: ami elromolhat, az el is romlik, de legalább ötször és ötféleképpen. “Erről ennyit tudok mondani”, Forrest Gump szavaival élve.

Azt a csekély időt, amit nem munkával töltök (ez annyira sztahanovistán hangzott, mintha valami élmunkás lennék), természetesen a szabad ég alatt ütöm el. Ezért jó a nyár: öt-hat és tíz között még vígan lehet fürdeni és túrázni, semmi sem zavarja a szakrális élvezeteket, csak a szúnyogok. Egy-egy 20-30 kilométeres kirándulás után este tíz fele, mikor fekete lepel borul a városra, még dolgozgatok pár órát, miközben a NatGeo vagy a Spektrum dünnyög a háttérben, és ég a talpam, zsong a vádlim. Nem bírom ki, hogy ne dolgozzak, de azt se bírnám, hogy ne kiránduljak. Ez most így jó, de valóban nem sok idő marad bloggal bíbelődni.

A ma délutáni útvonal a Cserkő-tó és az Őrlőmű volt. Már korábban is jártunk itt, de most igazán magával ragadott a hely hangulata. Érdekes romantikája van a dolognak: kilométerekre a legelső lakott településtől – Gyöngyössolymos és Lajosháza – húzódik egy igazi sziklás hegyi-tó, ami fölött egy néptelen állomás elhagyatott, üres épületei árválkodnak. Van ott minden: óriási, emeletes épülettömb orosz felirattal, zsúpfedeles parasztház, téglaépület, impozáns, várszerű panzióféle… az egyetlen közös pont az, hogy mind lakatlan és kong az ürességtől. Mint egy cseppnyi szellemváros, egy mini Silent Hill, ahova beette magát a természet. Indusztriális szabad föld, a sínek mentén, az erdőben. Csupasz falak, málló vakolat, kontrasztként mégis mindenütt hallani a patak vidám csobogását, amitől még hallgatagabbnak tűnnek a falak.

A Cserkő-tó a sziklákkal a háttérben

Most először gondoltam bele, hogy itt nem csak munkások szorgoskodtak, hanem lakóházak is vannak. Vajon kik élhettek itt? Mikor? Meddig? És miért mentek el? Egyáltalán: milyen lehet itt lakni? Az erdőben, egy vasútállomáson… Hallottam egyébként, hogy több filmet is forgattak errefelé, többek között egy horrort is – nem kell hozzá nagy fantázia. Állítólag a nádfedeles kúria díszletként szolgált – izgalmas épület az is.

Ilyenkor persze beindul az ember fantáziája: mi lenne, ha kitörne a harmadik világháború, és ki kéne költözni a városokból? Milyen lenne a világtól elszigetelve élni egy zárt közösségben, vasútforgalom nélkül? Hogyan élnénk túl a természet ölén? Milyen izgalmas lenne egy tökéletes, vadregényes üdülőövezetet kiépíteni itt, a semmi közepén, ahol minden csendes és üres, mégis akad annyi minden, ami leköti a figyelmet: tó, patak, szikla, hegy, erdő, mező, vasút…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás Hová tűntem? – avagy a halott város bejegyzéshez

  1. Jól van, na, csak már hiányoztak az írásaid. :-) Igazad van, nyáron más, ilyenkor annyi mindent lehet csinálni, ráadásul “indulnak” a helyettesítések is. Már megszoktam, hogy mindig elolvasom az új bejegyzéseidet, és erős hiányérzetem van, ha erre nincs lehetőségem. :-) Bár az a jó ezen az oldalon, hogy annyi minden van feltöltve, hogy mindig lehet találni valami olvasnivalót. A héten elolvastam az Iroda-lom írásokat, teljesen lekötöttek.

    Szóval, ne tűnj el, Te, Lány, mert az nekünk nem jó. :-)))

  2. Be-jegy-zést a-ka-runk, be-jegy-zést a-ka-runk, be-jegy-zést a-ka-runk… :-)))
    Aztán nekem ilyen többet ne forduljon elő, mert kivonulok a Parlament elé! :-))

  3. azért költöztek ki onnan, mert a város vonzóbb volt, mint az elszigeteltség. fénykorában gyönyörű épület volt. mára ennyi maradt belőle, az emberek és az idő kikezdte

  4. Helló, köszi az infókat – ez nagyon érdekes! Kíváncsi vagyok, mikor néptelenedett el így a környék, no meg biztos nehéz lehetett váltani is. Gondolom, az ottlakók mind az őrlőműnél dolgoztak.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: