Aktuális

Tanyasi egzotikum, hedonizmus és éjsötét: életünk napjai

Sikerült felfedezni a környék legsötétebb települését: Károlytáró és Gyöngyösoroszi majdnem olyan durva, mint Kisköre, ahol kizárólag rosszarcú emberekkel találkoztunk szombaton. Ráadásul kicsit elszámítottuk magunkat, így orvul függönyt húzott a Napra az éj: rendkívül izgalmas volt a vaksötétben, árkokkal-bokrokkal és gödrökkel szegélyezett, elhagyatott úton végigszántani mennydörgéssel és villámlással kísérve.

Volt minden, ami szemnek-szájnak ingere: lelassuló autó, mögöttünk csörtető hangos-durva cigányok, villámlás, mennydörgés, mérges kutya és Überaschunghund (így nevezem a halálos csendben felüvöltő, tanyasi kapuljakból előugró, kerítésdöngölő vérebeket, amik a frászt hozzák a gyanútlan járókelőre), hepehupás gödrök és legfőképpen sötét, tehát a tanulság egyértelmű: ha huszonöt-harminc kilométeres túrára indulunk, tilos megvárni, amíg leszáll az est. Egyedül a szúnyogokat sikerült kivédeni az előbbi a potenciális veszély-lajstrom sorából: a VAPE jó, a VAPE segít, a VAPE távol tartja a hívatlan hárommillis látogatókat. Igazából még extrém környezetben (értsd: tópart, alkonyat, gyertya) is csak egy-két csípés jelenik meg a meztelenül hagyott háton, karon vagy combon, tehát valóban hatékony védelemről van szó. Kérem a kedves forgalmazót – és akkor már egyúttal egy menő ötvenfaktoros naptejet gyártó céget is – küldje nekem bátran a sajtóajándékokat, verbális hálám nem ismer korlátokat, címem az impresszumban (hajléktalan-segítő központnak álcázott offshore pénzmosodákat pedig még karácsony után sem támogatok ajándék-termékek elárverezésével, tehát meg lehet bennem bízni).

Szúnyog nélkül jó érzés a fűben feküdni

...főleg, mikor megy le a Nap!

Szóval súlyos a környék, bár tagadhatatlanul egzotikus. Újabb elhagyatott épületegyüttest fedeztünk fel az erdő közepén, úgy látszik, az elszigeteltség egyre kevésbé vonzó az emberek számára, a tanyasi lét pedig a korlátlan távközlés korában sem vonzó perspektíva már. Kár, pedig nekem mozgatja a fantáziámat a dolog, de persze csak elméleti szinten.

Vízesés

Kívülről bejön

Napsütés

Közben arra is rájöttem, hogy a Gyöngyös és környékéről – a Mátraaljáról – készült könyvek szinte mind a, elavultak; b, jellegtelenek; c, színvonaltalanok, és eltűnődtem rajta, hogyan lehetne betölteni ezt a piaci rést. Kéne készíteni egy olyan összeállítást, aminek színes-szagos épület/táj/rendezvényfotók alkotják a gerincét, vannak benne beszámolók és ajánlók (pl. pizzeriateszt is, igen) és interjúk érdekes helybéli emberekkel (nna, most mér’ kell rögtön Vona Gáborral vagy Fodorral jönni?) vagy gondolatébresztő itteni témákkal kapcsolatban (ott a virágzó hamis diákbiznisz és a kitagadott-kizavart erőmű kontroverzális topikja is). Így aztán a dolog egyszerre szólna turistáknak, helybélieknek és kortörténeti dokumentumokat szívesen böngésző, mezei olvasóknak: útikönyv és riportkötet in 1. Határozott piaci érezek itt, kérem szépen, és akkor minek beszélek itt róla? Mert… ahogy Vámos Miklós mondta, nyilván senki sem tudja ÚGY megcsinálni, ahogy azt én elképzeltem.

Na jó, most pedig in medias res egy ajánló, igaz, nem derül ki, pontosan HOL lesz a buli, de a plakát egyértelműen illusztrálja, hogy az elmúlt évek dark undergroundjából érkező kezdeményezés a fősodor vonzó programjává nőtte ki magát: igen, a suttyódiszkóról beszélek, és ex-Ace of Base-fanként van is rá erkölcsi alapom!

Most pedig talán betolok még egy sört és visszamászom a medencébe, ki tudja…

Jöhet a főttkukorica!

Viva la hedonizmus!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Tanyasi egzotikum, hedonizmus és éjsötét: életünk napjai bejegyzéshez

  1. Húha, úgy érzem, hogy nem lettél feltétlen rajongója kis városunknak (aka Kisköre). :D

    • Neeem, a városból nem láttam sokat, viszont az arcok…! :D Csak rosszarcú embert láttunk az utakon, ami azért vicces, mert visszafelé lemerült a GPS és el is tévedtünk. Volt egy vasúti átkelő, ahol 14 (!!!!) percig volt lehúzva a sorompó, és basszus… olyan figurák bicikliztek és sétáltak el ott a 14 perc alatt, hogy gyorsan be is zártunk minden kocsiajtót! :D Sztem ez a city gettórésze lehetett, itt is van olyan.

      • Tény, hogy vannak erre durva arcok. :D
        Amúgy, ha a vasúthoz jutottatok, akkor tényleg nagyon eltévedhettetek, mert azon túl már csak pár utca meg a földek vannak. Azt a részt hívom én kertvárosnak, mert mégis csak jobban hangzik, mint a gettó, ha már ott lakok. :D

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: