Aktuális

Az abszolút eltévedt levél – avagy így ne keress állást!

Mindig azt mondom mindenkinek, hogy próbálkozni nem csak érdemes és hasznos, de egyben szükséges is: egyáltalán nem ciki, ha az ember elküldi az önéletrajzát-referenciáját néhány olyan cég számára, ahol szívesen munkálkodna. Nem biztos, hogy célba ér a levél, de ha meg sem próbáltuk, honnan várjuk a sikert? Azt azért viszont nem árt megnézni, hogy az adott szöveg a megfelelő címzetthez jut-e el...

Én ebben sajnos soha nem voltam jó, nem küldözgettem és promóztam a dolgaimat, a diákkorból kilépve nem vettem részt pályázatokon és versenyeken – félénk voltam és kishitű, ma már egészen másként állnék a dolgokhoz. Az én relatív hibám azonban nem jelenti azt, hogy aki bátor és proatív, arra egyből ragasszuk rá a  “naiv” vagy a “nyomulós” címkét… így aztán én mindig kíváncsian és örömmel nyitom meg a szerkesztőségbe érkező bemutatkozó maileket, néha viszont ráfagy a kezem a billentyűzetre:

Legalább a Sanomának írtál volna, ember! :)

Fiam, ez legalább olyan kellemetlen, mintha a Népszabit lemagyarnemzeteznéd vagy vica versa… mert bár jelen esetben a két termék két különböző (elárulom: annyira azért nem, mint elsőre hinné a kedves olvasó) célcsoportot szólít meg két eltérő platformon, azért mégis csak két nagy kiadó két egymástól igencsak eltérő projektjéről van szó. Azért ennyire nem lehet mindegy! Vagy ha mégis az, akkor már legalább az udvarlás kezdeti fázisában csinálj úgy, mintha lenne némi sejtésed az arculatról és a az azt életre hívó fészekről. Vagy legközelebb talán a Kurucnak ír a fiatal szerző-aspiráns, hogy a Zsidó Nyári Fesztiválról vágyik melegszívű beszámolót firkantani a bármicvója után?

Talán azt hinnénk, vannak egyértelmű dolgok, de a mindennapok gyakorlata mégis azt mutatja, sokan egyáltalán nem tájékozódnak, mielőtt a “küldés” gomb fölé fut a kurzor. Éppen ezért egy gyorstalpaló, amolyan magányos-kiáltás-a-pusztába jelleggel:

 • Ne add be BÁRHOVÁ és mindenhová az önéletrajzodat! Egy gyakorlott szerkesztő bárhol feltalálja magát, én se azért kerültem zenei magazin vagy gazdasági szaklap közelébe, mert remekül értek a brit gitárpophoz vagy az FMCG-hez, hanem azért, mert az adott keretek között tudtam, hogyan kell feldolgozni a forrásokat, kiemelni a lényeget és kezelni a szöveget… ettől viszont még nem lettem szakember. Az írósabb feladatok nem mennek mindenkinek egyformán jól minden felületen, muszáj legalább bizonyos keretek között specializálódni: ne írj már 24/7 biciklikről, ha még nem is ültél soha kerékpáron!
 • Még ha húsz helyre jelentkezel, akkor is vedd már a fáradtságot, hogy mindenhova külön levélben küldöd el a cv-t, és mellé az adott/vágyott pozícióra szabott kísérő- és motivációs levelet csatolj.
 • Legyen bőséges háttérismereted: tudj meg mindent, amit lehet a szerkesztőségekről és kiadókról, ahova jelentkezel! Meg persze a konkurenciáról is… (Ez persze nem csak szerkesztő-újságíró fronton van így, egyébként is ciki, amikor a HR-est meg kell kérdezni a telefonban, hogy mi is a cég profilja…)
 • Azt tuningold fel a cv-ben, ami jó: ha elkezdtél három sulit és kettőbe még jársz munka mellett, akkor inkább a szakmai tapasztalat szekciót vedd előre… a diákoktól amúgy is van némi para a munkáltatókban.
 • Kerüljük már a fölösleges, modoros kifejezéseket, pláne ha trendi csajmagazinba vagy vagány tiniszájtra akar írni az ember. Az “amennyiben” és a “magasságában” fekete pontot von maga után. Emlékszem, a zorigó-programajánlós időkben állandóan azon jártattam az agyamat, hogyan lehetne elkerülni a “megrendezésre kerülő” kifejezés merev, nyikorgó terhét… persze heti harminc programjavaslat részletes körbeírásakor ez már igen komoly kihívás, pláne az első két hét után.
 • Miért hagynak sokan tömérdek helyesírási hibát az önéletrajzban, amivel szerkesztői pozíciót pályáznak meg?
 • Huszonegy évesen ne legyen már öt oldal a CV. Obamáé is elfér két oldalon.
 • Nem kell ez a sok klisé a kiváló csapatmunkáról meg a felhasználói szintű számítógépes ismeretekről – ez csak semmitmondó helykitöltés, új infót nem árul el.
 • Ha nem tudsz legalább angolul minimum középszinten, minden bizonnyal hiába próbálkozol. Kivéve persze, ha egy rendkívül speciális szakterületen szereztél már 30 év tapasztalatot, amire piaci igény is mutatkozik… vagy esetleg már celeb vagy, évek kemény munkájával kiépített kapcsolati hálóval.
 • Legyél nyitott mindenre és bármire (talán az anál intrúder határeset), mindenhova multifunkciós embereket keresnek. Ma már nincs elefántcsonttorony. Előny, ha videóvágás és bugteszt közben fórumot moderálsz, tanácsot adsz és telefonos interjút szerkesztesz,  lábujjaiddal pedig éppen egy állófogadáson bájcsevegsz.
 • Kössed föl a gatyát fiam, és búcsúzz el a magánéletedtől! Haha, ahogy a Metal Hammer mondaná.

Ezzel együtt viszont igenis muszáj próbálkozni, küldözgetni a küldözgetnivalót, bemászni az ablakon, ha kirúgtak az ajtón és föl sem venni, ha megérkezett az ötödik elutasító levél, mint Snoopy író úr esetében. Feltételezem, így van ez más szakmai frontokon is, csak éppen könyvelőt vagy pénzügyi asszisztenst gyakrabban keresnek hirdetés útján, mint mondjuk médiamunkást. A legteljesebb szerencsét mindenkinek, akár ír, akár számol!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

19 hozzászólás Az abszolút eltévedt levél – avagy így ne keress állást! bejegyzéshez

 1. Vááá, ez nagyon beteg:P Ilyen egy durva delikvenst….
  Lesülne a bőr a pofámról, ha egy állásinterjún nem fújom kívülről a cégtörténetet, nemhogy még a CV is elkeveredjen…
  De azért szegény Sanomásoknak is bizonyára sértő lett volna, hogy egyszerűen leújságozza valaki a Cosmo-t :D

 2. Az sem sokat dob a bemutatkozáson, hogy az első két mondat (a háromból, haha) négyszer tartalmazza az “írni” szót. Nem igaz, hogy nincs a közelben egy szinonimaszótár.
  Hát igen, pont a Ringiernél van most létszámfelesleg, nehéz lesz a verseny :)

 3. Néha mi is kapunk önéletrajzot (ritkán, mert általában csak annyit írnak: “szeretnék írni ciket hova kűdhetem?”), nagyon nevettem a múltkor, egy lány szakmai gyakorlatnak még azt is beírta, hogy három hónapig kisegített az iskolakonyhán mint szakács. Nagyon hasznos tapasztalat lenne egy napilapnál :)

 4. Az jutott eszembe, amikor következetesen vmi másik női keresztnéven szólított egy kedves levélíró. Hiába írtam neki alá h Szonja

 5. Eszter,

  legyetek vele jófejek és küldjétek el neki ezt:

  http://www.cosmopolitan.hu/rw_cikk/te_te_te/csak_a_cosmoban/teged_keres_a_cosmopolitan_magazin_szerkesztosege_

  Biztos, hogy neki megváltoztatta az életét a Cosmo. :-)

  • Hahaha! :D

   “Érvényes: 2010. augusztus 17-én 0:00 órától 2010. október 29-én 24:00 óráig” – szóval te RENDSZERESEN OLVASOD a Cosmót! Most lebuktál! :)

   További kulcsmondatok:

   “A legalkalmasabb jelentkező 3 hónapos újságírói gyakorlaton vehet részt a Cosmopolitan szerkesztőségében” – basszus, megértük, hogy ez már egy fődíj! :) Viszont az ötlet nagyon jó, így kell gyakornokot keresni, garantáltan lesz miből válogatni… sokkal ötletesebb, mint körbetelefonálni az ismerősöket és átbújni a kiadó állásportáljára feltöltött cv-ket (ebben a sorrendben). Piros pont az ötletért!

   “…erre az időre egy Citroën C3-as gépkocsit biztosítanak neki” – szóval autóreklám! :) Vagy a kocsi ilyen sarkallatos pontja a szakmának?

   Ezzel együtt jó ötlet, a szerkesztőség jól jár, jó a brand care a lapnak is.

 6. Nem buktam le, az egyik kolléganőm ajánlotta (teljesen jóindulatúan), mert tudja, hogy vannak írói ambícióim. Megnéztem, majd magamat gyorsan kizártam ebből a nagyszerű, egyszeri lehetőségből, de gondoltam, hogy a jelentkezőtöknek jó lenne, élete álma teljesülne. Nem akarok gonoszkodni, de ha elküldenéd neki a linket, biztosan, nagyon-nagyon boldoggá tennéd.:-))

  Nekem tetszett még az egész “alakos kép”, persze, ez nagyon fontos, már látom a fotósorozatot, amelyben bemutatják a szerencsés nyertes egy napját.
  09.00 érkezés a szerkesztőségbe – fotó: csinos csaj pattan ki a kis Citroenből, kezében kávé műanyagpohárban
  10.00 értekezlet – csinos csaj okosan ül a “nagyok között”, kezében jegyzettömb, asztalon mobil
  12.00 könnyű ebéd salátabárban /indiaiban/litván étteremben egy barátnővel- csini csaj valami ultratrendi helyen ücsörög, turkálja a kaját, háttérben jóvágású pasik, asztalon laptop
  13.00 interjú x.y.-nal – csini csaj trendi kávézóban, szemben vele A Celeb, elmélyült beszélgetést sugárzó fejek, asztalon diktafon
  14.30 együtt a mellrák ellen: csini csaj egy irodában ül valakikkel, komoly arc, ruháján rózsaszín szalag
  16.00 vissza a szerkesztőségbe – csini csaj egy ultramodern (azaz a vezér) irodájában ül, mintha az övé lenne, vidáman körmöl a laptopján, asztalon egy bögre kávé
  17.30 – sport – csini csaj sportol, táncol, falat mászik – elszánt fej, asztal nincs
  19.00 – vacsora – csini csaj átöltözött, fodrásznál járt (ez belefért a két fotó között eltelt másfél órába) és celebekkel vacsorázik
  21.00 – divatbemutató – csini csaj újra jegyzettömbbel, újra átöltözve az első sorban ül, háttérben felirat: KattiZoób/Náray
  23.00 – partytime – csini csaj bulizik, kezében koktél
  01.00 – véget ért a nap – csini csaj beszáll a Citroenbe

  Hát, ezért kell az egész alakos fotó.
  Ja, és a jövő… csini csajról két év múlva kiderül, hogy fantasztikus zenei tehetség, már óvodában is benne volt a helyi templomi kórusban, így kiadják a CD-jét, közben összejön ezzel-azzal, vacsorát főz a valamelyik ker.csatornán.
  Közben egyszer talán megjelenik egy cikke is valahol…

  • Éppen most zártam ki magam a lehetséges jelentkezők közül :)
   Igaz nem vagyok éjjel-nappali cosmo olvasó, de szükség esetén több évadnyit átolvas az ember és memorizál :P

   A lényeg, hogy jogsi nuku, sőt a forgalomtól is félek, jah és persze nem vagyok az a kimondottan “csini csaj”. Felteszem az 50 kilósok közül gyűjtenek majd be valakit :P

  • Úristen, mekkorát derültem, te csaj! Olyan hangosakat felnyerítettem itt közben, hogy sztem a szomszédok felébredtek! :DDD Kész… annyira látom magam előtt a dolgot… :D A zárást azért nem tartom valószínűnek, sajnos a fotózás után eltűnne a csillogás. :D

 7. könyörgöm, vki magyarázza el nekem, h mi értelmük van az ún. média akadémiáknak! az üzemeltetők meggazdagodásán kívül, persze. a levél amúgy mekkora epic fail @XD

  • xd, szerintem az, hogy lehetőséget adnak a csinos, gazdag kislányoknak, hogy még idejében lepippantsák valamelyik főszerkit, így jutva kevés munkával ámde magasabb fizetéssel járó álláshoz :)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: