Aktuális

10 karriertanács, amit én magam teszteltem

Pécsre kirándultunk a hétvégén a bandával

Nem mondom, hogy mindegyikre könnyű volt rájönni... és azt sem, hogy mind a tíz pont megnyugtat és örömmel tölt el. Azt viszont garantálom, hogy csak olyan "karriertanácsot" írok most le, amit én magam láttam és tapasztaltam, nem csupán olvastam vagy hallottam valahol. Egy részük teljesen nyilvánvaló, mégis elfelejtjük őket... más dolgoktól pedig nem feltétlenül leszünk jobb emberek, mégis fontos eszközök különféle célokhoz vezető úton.
 • 1. Self-management
Self-management is everything. Mi a különbség a mókus és a patkány között? Semmi, csak a mókusnak jobb a personal brandje. Ne irigyeljük és utáljuk azt a kollégát, akinek az önmenedzselés jobban megy, mint nekünk, hanem figyeljünk és jegyzeteljünk inkább.

 • 2. Alázat, türelem, tornaterem

A pályafutásod során – ideális esetben főként az elején, de természetesen később is – rengeteg olyan szituáció lesz, amikor a fizetség nem lesz pénzben mérhető. Tapasztalat, kapcsolat, lehetőség, presztízs, visszajelzés, önkifejezés, társadalmi hasznosság – ezek mind fontosabb dolgok, mint a pénz, ezért érdemes azzal számolni, hogy bizonyos esetekben lóvé helyett a felsoroltak valamelyike lehet (csak/főként) a fizetségünk. Figyelem! Ha azonban éveken át kizárólag ilyesmiben van részünk, a (méltó, arányos) fizetség pedig elmarad, akkor bizony az önismerettel és az önmenedzseléssel van baj – és ilyenkor muszáj lépni, hiszen az anyagi függetlenség az önbecsülés szerves része, annak hiánya pedig a teljesítményre is kihat.

 • 3.  Kapcsolatok

Mindig a kapcsolatrendszer az, ami új szakmai és anyagi lehetőségeket hoz – ez a kezdetek kezdetén rossz hír, mert sokan a munkaügyi hivataltól, az apróhirdetéstől vagy a random cv-küldözgetéstől várják a megoldást, viszont jó hír hosszútávon, mert a kapcsolatot mindenki maga szerzi meg, méghozzá azzal, hogy baromi sokat dolgozik, lehetőleg nagyon jól, és ennek előbb-utóbb híre megy. És ne felejtsük: a statisztika – és a józan ész – szerint az emberek mindig előnyben részesítik azokat a kollégákat, akikkel szívesen dolgoznak együtt, mint azokat, akik szimplán “jók”, szocializálni tehát már csak ezért is KELL. Meg amúgy is, tök jó dolog. (Réka barátnőmet idézve: sehol sem találkozol olyan sokféle, érdekes emberrel, mint a munkahelyi kontextusban.)

Így épült a csapat szombat hajnalban

 • 4. Önismeret és önmérséklet

SOHA – bármennyire is csábító a kihívás, a titulus és a pénz – ne vállalj olyan munkát, amihez nincs meg a kellő tapasztalatod vagy alkatilag nem illik a habitusodhoz. Ez egyrészt hiteltelenné és röhejessé tesz szakmailag, másrészt rohadtul népszerűtlen is leszel. Az emberek különösen utálnak más helyett dolgozni akkor, ha az illető jóval többet keres náluk.

 • 5. Tanulás és tudás

Akkor van véged, ha befejezted a tanulást és azt hiszed, minden tudsz (ya ain’t know nothing, kiddo). Nagyon-nagyon sok mindenhez kell érteni, folyamatosan építeni a tudást, azonkívül fontos, hogy tudj tanulni mindenkitől, beleértve a gyakornokokat is. És itt mindegy, hogy tanfolyamon, iskolában megszerezhető szkillről van-e szó vagy inkább mentalitásról, technikáról, rálátásról, tapasztalatról. A legveszélyesebb egy cég számára, ha az alkalmazott/vállalkozó már nem vágyik tanulni, fejlődni: ez azt jelenti, hogy kiégett, és a stagnálást követően előbb-utóbb megkezdődik a hanyatlás VAGY pedig tudatosan máshova – más munkakörbe, más céghez – vágyik, ami szintén szívás a munkaadó számára, elvégre miért a konkurencia profitáljon az ő többéves munkájának gyümölcséből?! Éppen ezért a vezető feladata az (is), hogy motiváljon, aminek két fontos eszköze van: a leghatékonyabb a pénz, de ugyanilyen fontos (anyagi erőforrás híján még fontosabb) a pozitív visszajelzés.

 • 6. Eszmélet

Nagyon gondold meg, mit vállalsz el. A szarból is lehet várat építeni, de ha nem sikerül, soha többé nem tudod rehabilitálni magad. Szabó Patrícia nem fog az elkövetkezendő öt évben trendmagazin élén dolgozni, sőt talán örökre kiírta magát ebből a szerepkörből, nullázva eddigi teljesítményét – és a remomét könnyebb elbaltázni ma, mint valaha, a legnagyobbat pedig magasról lehet zuhanni.

 • 7. Dizájn

A külsőségek fontosabbak, mint hinnénk. A vezető reprezentatív feladatokat is ellát. El fog jönni az idő, amikor a vezetői szerepkörtől engem már nem a tapasztalat, de még csak nem is habitus (értsd: nem vagyok vezetői alkat von Geburt) fog elválasztani, hanem az a tény, hogy csak egy cipőt használok, és azt sem pucolom minden nap.

 • 8. Rivalda

Látványosan dolgozz. Csáth Géza azt mondta: “dolgozni keveset, de azt a rivaldában”, ez pedig a XXI. század kapitalizmusában a következőképp hangzik: “dolgozni sokat, és azt is a rivaldában” – önmagában véve se a sok munka (been there, done that), se a rivaldafény nem hozhat eredményt hosszútávon.

 • 9. Szemlélet

Miért kellene úgy csinálni, mintha mindenki egyforma volna? A kapitalizmus nem utópia, de egyelőre még mindig ez a legrealisztikusabb rendszer. Különböző munkakörök vannak, amik másként működnek, az egy területen dolgozó emberek pedig mind másmilyenek munkabírás, tapasztalat, szorgalom, ambíció, adottság, tehetség, hatékonyság stb. szempontjából. Miért ne látszódhatna mindez a bevételeken is? Arra, aki sok pénzt keres, soha nem haragudni kell, hanem figyelni, mit csinál jobban. Az első faktor nyilván az 1-es pontra kacsint vissza, de a felsoroltak is mind számítanak – legalábbis az lenne az egészséges, ha hosszútávon igenis részei lennének a nagy képnek. Különben nincs motiváció, és ha motiváció nincs, a fejlődés is megáll.

Bizonyos helyzetekben elengedhetetlen, hogy elmondjuk, mi az, amiben nem értünk egyet a vezetéssel, vagy ami adott esetben hátráltatja a fejlődésünket egy-egy szervezeti egységen belül. A legtöbb ember hamar felméri, mi a kedvező, elfogadott magatartásforma az adott kontextusban, majd – még ha elégedetlen is a helyzetével – inkább csendben marad, hiszen BÁRKI pótolható, és mindenki mögött várakozik kisebb-nagyobb sor a pótlásra. Viszont vannak helyzetek, amikor okosan, átgondoltan, megfelelő érvek mentén a döntéshozó elé kell tárni bizonyos problémákat, megoldási lehetőségeket… mert nem csak az van, hogy néma gyereknek anyja se érti a szavát, hanem a mentális egészségünkre is gondolnunk kell. Whatever this may cost.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

12 hozzászólás 10 karriertanács, amit én magam teszteltem bejegyzéshez

 1. szuper, a hetessel azonban nem értek egyet maradéktalanul. bár valószínűleg azért nem tudom magamévá tenni a szempontot, mert jelen pillanatban sem vágom, h hány színű a hajam (4? 5? 6? ilyesmi.) @XD

  • A kérdés nem az, hogy hány színű, hanem inkább az, hogy rendszeresen van-e festve/színezve, vagy mondjuk le van nőve és foltos. A kulcskérdés a vezetőknél a tudatosság és az igényesség, de a különböző felületeken más és más lehet a dresscode. Mondjuk egy bank igazgatója nem oké pink műrasztával, de egy tinilap főszerkesztője vígan szaladgálhat ilyennel, ha illik az imázsához és dizájnos.

   • á, az ápolatlanság része világos, csak az odanemilléssel kapcsolatban nem látok tisztán egyes szakmákban- a szélsőségeket leszámítva persze. egyébiránt ismerek olyan emberkét, aki egyszerűen BÜDÖS, mégsem akadt senki a munkahelyén x év alatt, h kedvesen megkínálja egy rágóval vagy vmi. éppen ezért nekem is olyan érzésem támad, h akkor sem szólnának rám a szeriben, ha egy komplett csirkecomb kandikálna ki a fogaim közül.

    a médiában úgy vettem észre, h kétféle öltözködési etikett létezik: 1. bármit felvehetsz, 2. öltöny / kosztüm – de ez azzal jár, h átlag 10 percenként ordítanod kell vkivel, mert akkora főnök vagy @=P

    • Hehe, hát éppen ez az. :) Egy bizonyos pontig kb. bármi belefér, beleértve a konkrét bűzt és szétesést is. Aztán jön az a pont, ahol már az adott cégcsoport/termék ideális dresszkódja fölé kell menni a siker érdekében. Kemény. Sok konkrét példát tudok: sokszor a vezetőnek megtett személy és a pozícióra be nem válogatott illető között nincs jelentős tapasztalat-, rátermettség-, tehetségbeli különbség, sokszor a topis a jobb objektív mérce szerint… de a dizájnos fog győzni. Tehát aki főnök akar lenni, vegyen pár drága cuccot, figyeljen a frizura és mindig sminkeljen, ha nő. Evvan.

 2. “inkább csendben marad, hiszen BÁRKI pótolható, és mindenki mögött várakozik kisebb-nagyobb sor a pótlásra.”
  Ez így nem igaz. Mindenki HELYETTESÍTHETŐ de SENKI NEM PÓTOLHATÓ! :) Ez az egyéniség kulcsa. ^^

  • No jó, hát ezt egy cég nem feltétlenül így gondolja minden esetben… bár kétségkívül így kommunikálja, ha szükséges beszélni róla.

   • Mi van a patthelyzetekkel, amikor egy számodra kedvezőtlen döntést szeretnél megvitatni, de közben felhívnád rá a figyelmet, hogy a kedves munkatárs ugyanezért a pénzért a felét sem végzi el, sőt, még ejtőzik is? – mondjuk a munkahelyi mobiltelefonhasználatot a zéróra csökkenteném (nem hiába van vezetékes telefonja a cégeknek – alkalmanként több számmal is) -Ha ilyenkor nyaffantja el magát valaki, akkor abból valahogy sehogy sem lehet jól kijönni… pláne ha a sirámok, akármilyen jól is reprezentáltak , nem találnak meghallgatásra, sőt még a kolléga is tudomást szerez róla és befellegzett a kooperatív együttműködésnek…

 3. Tücsi, kalapom a földön:)Nagyon jó írás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hiába, Tücsi az Tücsi:)

 4. “Tehát aki főnök akar lenni, vegyen pár drága cuccot, figyeljen a frizura és mindig sminkeljen, ha nő. Evvan.” Nincs ev. Nyilván öltözzön rendesen (vagyis feladathoz, alkalomhoz illően), fésülködjön meg, ha kell (amibe a haj festése persze nem tartozik bele), de nehogy már a sminkelés is kötelező legyen! Miért is lenne jó, ha egy nő sminkeli az arcát? Mondjuk azért, mert, ha idősebb, elfed vele egy-két kissebb ráncot? Sokkal természetesebben néz ki smink nélkül.

  • Nem a smink a lényeg, hanem az, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében számít a külső, mint kommunikációs csatorna. Más kérdés, hogy ez nem feltétlenül jó dolog (a “tökéletes” külső nem tükre a tökéletes szakmai teljesítményének), de ettől még a realitás talaja azt mutatja, hogy mindez őrületesen fontos.

 5. :D ez nem tartozik ide, de a kép egy Pécsi kávézóban készült, ismerem azt a helyet!

4 visszakövetés / visszajelzés

 1. Emlékeztetőül | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Spirituális tévutak | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 3. Spirituális tévutak « Orbanlorand
 4. Buli van: harmadik születésnapját ünnepli a blog | Vergiftet – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: