Aktuális

Személyiségteszt: érdekes életet élsz vagy boldog vagy?

Énisénis!

Kedvenc karrier-tanácsadónk, Penelope Trunk készített egy gondolatébresztő személyiségtesztet, amit most szeretnék megosztani mindenkivel. A kérdés látszólag profán: érdekes vagy boldog életre vágysz? A dolog nem arról szól, hogy mi magunk érdekesek vagy "unalmasak" vagyunk-e, hanem inkább arról, hogy milyen értékrend mentén hozzuk meg életünk fontosabb döntéseit. A merész és ellentmondásos szakember négy éven át kutatta a boldogság és az érdekes élet alapköveit, végül arra a következtetésre jutott, hogy a kettő jobbára kizárja egymást... de legalábbis nehezen alakítható ki egyensúly a két véglet között. Miért? Mert a boldogság legfőbb összetevője az elégedettség, az érdekes élet pedig pont a kihívások ösztönös kutatásával jár. Nem értek persze egyet a teszt és a hozzá tartozó elemzések minden szavával, de mindenképpen érdekes és tanulságos önismereti játékról van szó, ajánlom figyelmetekbe.  

Személyiségteszt

Mindent igen válaszért jár a kérdés melletti pont: először összeadod a pluszokat, aztán kivonod belőle a mínuszokat… és a végén kapsz egy számot, ami egy bizonyos kategóriába esik majd.

1. Otthagytad a szülővárosodat és a családodat egy jobb munkáért vagy egy izgalmas tapasztalatért? -1

Oké, de Magyarországon nincs túl sok választásod: ha nem akarsz munkanélküli lenni vagy 80 ezer forintért lélekölő munkát végezni, kénytelen vagy Budapestre költözni. Bárcsak Svájcban vagy Németországban élnék, ahol a fővároson túl is van élet!

2. Költöztél már azért, hogy közelebb legyél a családodhoz? +1

A boldogság nem elsősorban a az elvégzett feladatokban mérendő, hanem a szeretetteljes emberi kapcsolatokban gyökerezik.

3. Ismert és elismert vagy a szakterületeden belül, vagy a hosszútávú céljaid között szerepel, hogy az légy? -1

A teszt készítője szerint ahhoz, hogy komoly szakmai eredményt kell érjünk el, bizonyos áldozatokat kell hozni, ami a “boldog”, kiegyensúlyozott élet rovására megy. Értem én ezt, de mi van azokkal, akik számára az jelenti a tökéletes boldogságot, hogy felfedezik az AIDS ellenszerét, megoldást találnak az olajkatasztrófára, stílust teremtenek egy festménnyel? Az én olvasatomban ugyanis személyiségfüggő, hogy az eredmény boldoggá tud-e tenni egy embert hosszútávon, csak a szocializáció során könnyebb figyelmen kívül hagyni, hogy vannak olyan egészséges lelkű emberek, akik nem vágynak mélyebb, szorosabb társas kapcsolatokra. Én nem tartozom ebbe a kategóriába, de ismerek több olyan embert is, akik viszont igen… arra pedig talán ők sem tudnának válaszolni, hogy boldogok vagy érdekesek-e.

4. Boldog gyerekkorod volt? +1

A boldogságra való képesség hatvan százaléka genetikai adottság… azonkívül a hozott családi mintákat is szorgosan hurcoljuk tovább. Azt hiszem, nekem boldog gyerekkorom volt – legalábbis 12 éves koromig, –  alapvetően optimista, magabiztos, sikerorientált gyerek voltam.

5. Imádkoznak a barátaid? +1

A hívő emberek boldogabbak, mint a hitetlenek, mivel a hit alapvetően optimista attitűdöt feltételez, márpedig a pozitív szemléletmód ragadós, a barátainktól könnyen átvesszük a rezgésüket. Az én barátaim között vannak hívők és ateisták, ezért nehéz eldönteni, kapok-e plusz pontot, de legyen…

6. Fontos számodra, hogy olyan iskolába járasd a gyerekeidet, ami kiemelkedően magas színvonalú oktatást kínál? -1

A maximalisták – akik mindenből a legjobbat akarják – rendszerint boldogtalan emberek. Nos, én nem a legnagynevűbb iskolákban látom a képzés kitűnőségét, hanem a pedagógusok szemléletében, az iskola légkörében és a közösség erejében. Akadémiailag a biztos alapok és a nyelvoktatás fontos számomra egyedül, a többi egyéni teljesítmény és a motiváló, támogató, inspiráló légkör függvénye. Az tehát fix, hogy alaposan megnézném az iskolát, de nem elsősorban az oktatás színvonala lenne a kiinduló pont.

7. Vannak kövér barátaid? +1

A nagydarab emberek általában nem maximalisták, mondja a teszt. És ha a barátaid nem maximalisták, akkor vélhetően te sem vagy az – érdekes elgondolás. Nos, nekem mindenféle méretű barátaim vannak, de soha nem tudatosodott bennem, hogy ez bármi ilyesmivel és lehetne összefüggésben…

8. Van véleményed Picassóról? -1

Azok az emberek, akik érdekes életet élnek, gyorsabban alkotnak véleményt szubjektív dolgokról. Hmm, nekem mindenről van véleményem… és minden érdekel.

9. Van három olyan barátod, akik közül az egyik zsidó, a másik muszlim, a harmadik keresztény? -1

Igen, és még buddhista meg hindu is van, csak hogy a világvallásokat említsük… Frans Johansson, a Medici Effect szerzője szerint  azonban ez nem kedvez a boldogságnak, mivel a sokféleség a kisebb csoportokon – például baráti közösségeken – belül súrlódásokhoz vezet. Még szerencse, hogy az öt világvallás nem egy-egy társaságon belül képviselteti magát, karöltve az egzisztencialista nihilistákkal… (Most mondjam azt, hogy Magyarországon ettől sokkal nagyobb az ellentét a baloldal és a jobboldal között? Az amcsik nem is hinnék…)

10. Konzervatív vagy? +1

Állítólag a konzik boldogabbak, mint a liberálisok, ami elsősorban az egyéni személyiségjegyekkel függ össze. Arról van szó, hogy a konzervatív emberek nem szeretik a változásokat, míg a liberálisok igen: márpedig a boldogság és az állandóság a Xyte szerint kéz a kézzel jár egymással. Nos, én nem vagyok éppen konzi, bár bizonyos tekintetben hagyományszeretőnek tekinthető a gondolkodásom.

11. Szerinted a karácsony nemzeti ünnep? +1

Természetesen nem az, hiszen Magyarországon nincs teokrácia, a kereszténység nem államvallás. Mindenesetre a homogén gondolkodás a boldogság melegágya. A statisztika szerint az olyan országok, ahol homogén a közösség – mint például Svédország és Finnország – boldogabbak. Én a magam részéről ezzel együtt nem vagyok benne biztos, hogy a boldogság oka kizárólag a homogenitásban gyökerezik… és hát nem is gondolom, hogy a karácsony nemzeti ünnep vagy annak kellene lennie.

12. Voltál már pszichológusnál? -1

Azok az emberek, akik érdekesek, de nem boldogok,rendszerint igénylik egy idő után, hogy igazolja valaki, hogy nem teljesen kattantak… ráadásul túl sokat agyalnak, tele vannak kétségekkel és tudni akarják, hogyan lehetnének boldogabbak. Ami engem illet, én csak tinikoromban voltam agyturkásznál, kettőnél és de a második ülésnél tovább soha nem jutottam – nem szeretek a gondjaimról beszélni, inkább kiírom magamból a drámát, aztán megoldom a gondokat szépen csendben. Vagy időközben kiderül, hogy nem is voltak gondok, ugye… igen, az idő segít.

13. Tudod mi a különbség a húsz dolláros és a hetven dolláros szemöldök között? -1

Fogalmam sincs, azt viszont tudom, mi a közös bennük: egyik összeget sem fizetném ki olyasvalamiért, amit öt perc alatt megcsinálok magamnak otthon ingyen. A teszt szerint ez nem is baj, a fontos inkább az, hogy tudjam, miben áll a különbség, függetlenül attól, kinyitnám-e a pénztárcámat. Miért? Mert aki tökéletességre törekszik, az maximalista, a maximalista pedig feszeng, vagyis nem boldog…

14. Meg tudod állapítani, melyik gyémánt igazi, és melyik hamis? +1

Beugratós kérdés: a perfekcionisták megpróbálták bevágni a megkülönböztető jegyeket, de aztán rájöttek, hogy még a szakemberek is csak különleges eljárás keretében tudják tesztelni a gyémánt valódiságát. Én még sosem foglalkoztam ezzel: tehát ezt megúsztam. :)

15. Felpróbáltál már valaha egy 200 dolláros farmert? -1

Ha nem is érdekel, hogyan festenél egy méredrága cuccban, akkor valószínűleg úgy fogadod el magadat, ahogy vagy. A Psychology Today szerint a boldogtalan emberek eleve nyitottabbak az új élményekre, termékekre, gondolatokra: pont azért, mert keresik a tökéletes elégedettséget…

16. Szerinted ez a teszt úgy fasság, ahogy van? +1

Azok az emberek, akiknek az élete érdekes, nem sértődnek meg, ha azt mondják nekik, hogy nem boldogok. A boldog emberek ezzel szemben mélyen megbántódnak, ha bárki azt állítja, hogy nem lehet érdekes életük.

Pontozás:

-8 és -3 között: Az érdekes élet fontosabb számodra, mint a boldogság.

3 és 8 között: A boldogság fontosabb számodra, mint az érdekesség.

-2 és 2 között: Minden bizonnyal abszolút kiegyensúlyozott vagy. Vagy: egyszerűen fogalmad sincs, ki vagy és mit akarsz.

És én?

Én -3-at kaptam, ami már majdnem a kiegyensúlyozottság (legyünk optimisták, és tételezzük fel, hogy nem identitáskonfúzióról van szó) tartományába esik. De csak majdnem. Tény, hogy megijeszt a homogenitás és a kompromisszum (bizonyos dolgokban), de nem mondanám azt sem, hogy adrenalinfüggő lennék. Sőt: igazából éppen ellenkezőleg, inkább stresszmentes, békés életre vágyom. :)

Ti hogy álltok?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

17 hozzászólás Személyiségteszt: érdekes életet élsz vagy boldog vagy? bejegyzéshez

 1. Nem értem a pontozást…:)

 2. Te bőcsészzz! <3 :) Hát, mindent számolsz, amire igennel válaszoltál, aztán összeadod a pluszokat és kivonod a mínuszokat… és csak kijön valami.

 3. -1. az értékelés aranyos @=)

 4. -2 lettem, azaz kiegyensúlyozott :) jeejeee boldog is vagyok meg érdekes is! jaj de jó nekem!

 5. Akkor egy nagy nulla vagyok, ahogy sejtettem:)

 6. -2, de csak mert arra a gyémántosra igent mondtam, meg az utolsóra is. :D
  A teszt egyébként ránk sztem kevésbé alkalmazható mint azokra akik kultúrájukban egyeznek a szerzővel. Nálunk eleve az hogy az ember kozmetikushoz jár szemöldököt csináltatni már valami, csak itthon egy ilyen kb 4 dollárba kerül festéssel együtt jó kozmetikában, szal nem alkalmazható a 20 és 70 dolláros párhuzam. Ezen felül valamennyire még mindig a pénz jele a kövérség és egy kövér ember is lehet maximalista. Más a világképünk mint nekik.

  • Igen, ez egyébként tény. Bár nyilván itt is van 500 Ft-os meg 5000 Ft-os szemöldökszedés is… ugyanez a helyzet a fodrászokkal. Az amcsiknál az van, hogy aki nagyonjó, nagyonszorgalmas, nagyoneltudjamagátadni, az gyakrabban lesz sikeres és gazdag, mint nálunk… és ott a siker még jobban összefügg a külsőségekkel, mint nálunk. Nem tudok kövér Presidentet és First Ladyt vizionálni.

 7. Én ebben is párhuzamosan “futok” veled, -3 lett az eredmény, aminek nagyon örülök, mert visszaigazol, hogy jó úton járok. Bár nálam az is eredmény, hogy rájöttem, a kiegyensúlyozott, nyugodt élet nem egyenlő az unalommal. Kalandos, érdekes életet szeretnék, de a körülmények, az alaphelyzet, a mindennapok lehetnek nyugisak, “egyszerűek” és néha jöhet az izgalom. Biztos vagyok benne, hogy pár hónappal ezelőtt az érdekes felé fordult volna az eredmény, de ez a teszt azt is visszaigazolja számomra, hogy el tudom érni a céljaimat, hiszen valamikor nyáron azt tűztem ki magam elé, hogy kiszámítható(bb), nyugisabb életem legyen és haladok is a kijelölt irányba… Szóval, köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a tesztet (és sok minden másért is örök hála)

 8. Yepp, ez nálam is így van, és a néggyel ezelőtti bejegyzés pont erről szól. Egy cipőben járunk. :)

 9. szeretem a teszteket….

 10. jaja, szonja, a hiperkiegyensulyozott…. Hahahahahahahahaaahhaaa es ikszde:)

 11. Nekem is a nulla jött ki. :) De én nem érzem magam kiegyensúlyozottnak, sokkal inkább egyszerűen fogalmam sincs, ki vagyok és mit akarok! :S

 12. Nekem is nulla jött ki :D Lehet, hogy kiegyensúlyozott vagyok? ;)

 13. sophiewrites // október 25, 2010 - 19:06 // Válasz

  Nulla! Mindig azt mondják a barátaim egyébként, hogy kiegyensúlyozott vagyok… úgyhogy elhiszem most is. :)

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. A három legfontosabb dolog az életben | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Buli van: harmadik születésnapját ünnepli a blog | Vergiftet – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: