Aktuális

Szíj Melinda nem nyerheti meg a Megasztárt

Tény, hogy rizikós építeni rá, de ő az egyetlen igazi karakter

Érdekes dolog ez a "médiagépezet", az ember ismeri és megérti a működését, de azért mégis  el-el gondolkozunk rajta. Tényleg utálok írni róla, de nem bírom ki, hogy ne tegyem: szuperröhejes, ahogy a TV2 pénzt, energiát nem kímélve nyomatja Kökény Attilát és alázza Szíj Melindát, hogy az előbbi nyerjen. Érdekes médiaelméleti kérdés, hogy a közönség eltűr-e ilyen erőszakos véleményformálást vagy észre sem veszik a vérprofi, átgondolt kommunikációs trükköt. Az elején, a storming-forming-norming fázis legelején a csatorna hátradőlt és hagyta, hogy kialakuljanak az erőviszonyok. A produkció a közönségnek készült, tehát a publikum dönt. Azt persze sokan nem veszik észre, hogy azért elég erősen átviláglik a szamárvezető a sorok között, hiszen egy egész lakossághoz mérten szűk réteg határoz arról, milyen képet kapunk a versenyzőkről. Szimpátiánknak tehát mesterséges a medre, bár mindig, minden tehetségkutatóban és valóság-showban egyértelműek a preferenciák: a győztesek az érdekes, rokonszenves, antropomorf karakterek, akik 6-tól 106-ig bárkit meg tudnak fogni; második helyen a helyes és sármos palik állnak (sok háziasszony és tinilány szavaz); harmadik helyen a csinos fiatal nők, végül pedig jönnek a gyerekek, kutyák és ebihalak. Nem volt még Megasztár, Csillag születik, X-Faktor, Való Világ vagy Big Brother, ahol ez másképpen zajlott volna.

A Megasztár 5-ben hamar kiderült, hogy az egyik megasztár-jelölt, Szíj Melinda lehagyta a többieket népszerűségben, ezért a zsűrinek nincs már hatalma felette. Ez végzetes hiba, hiszen alanyunk saját bevallása szerint sem karrierista, az éneklés nála a családja és a munkája után a harmadik helyen áll, emellett rendkívül labilis idegzetű, törékeny önértékelésű, kudarckerülő, pesszimista, közösségben nehezen oldódó és működő emberről van szó. Mindenki, aki kicsit is belelát egy nagy kereskedelmi csatorna kártyáiba, jól tudja, hogy ilyen ember nem nyerhet, erre a karakterre nem építhető egy birodalom: világos, hogy ez a baj Melindával, nem pedig az a tény, hogy néha-néha laikus fülek számára is hallhatóan elkerüli a kívánt hangokat és – lássuk be – nincs még kellő rutinja abban, hogy zenei alapra énekeljen. Mindez nem lenne probléma, előfordul ez még a megasztárosoktól profibb énekesekkel is.

Mivel a zsűrinek nincs hatalma a legnépszerűbb versenyző fölött, a kommunikáció az egyetlen stratégia, amivel elérheti célját a produkció: a népszerűséget mi adtuk, mi is vesszük hát el. Először a másik legkedveltebb, legszélesebb réteghez szóló énekes, Kökény Attila került a reflektorfénybe: míg a többség elfelejtett vagy bizonyos réteg számára ismert előadóművészekkel duettezett, Kökény rögtön kapott egy Miklósa Erikát, a háttérben pedig a vérciki Presidance Company helyett egy komplett Cirque du Soleil mutatott be elképesztő artista-mutatványokat. A promókban nonstop Kökény fut, az újságokban Attila mosolygós, türelmes sztár, aki imádja feleségét és gyerekét, tíz kilót ad le, hogy színpadképes legyen és egyébként is, egy szuperhős, minden nő álma, minden férfi jó haverja.

Szíj Melinda ezzel szemben nagyjából három hete a megtestesült antikrisztus: ezen a héten három Blikk-címlap született arról, hogy a 42 éves ügyintéző szociopata (utálja a rajongóit, megközelíthetetlen, egyedül ül az öltözőben folyton, nemrég ki is fütyülte őt a közönség a klubfellépésen), nagyképű (Jézushoz hasonlította magát, amiért egy keresztet cipel a hátán, szembe fordult a zsűrivel, mert nagyobbnak érzi magát), szemvényvesztő (szerepet játszik, hogy elnyerje a kisemberek rokonszenvét, a színfalak mögött azonban egészen más ember), ráadásul negatív, pesszimista és labilis (minden héten haza akar menni, csak a több milliós kötbér tartja a versenyben még). Érdekes, hogy a versenyzőtársak közül rendre csak Tolvai Reni szólal fel Melinda ellen: Kökény Attila neve ugyanis nem feketedhet be a sárdobálásban, hiszen ő potenciális győztes. Neki kell nyernie, meg vagyon írva.

Maga a végkimenetel voltaképpen már nem arról szól, melyik sztárjelölt viszi el az álomnyereményt és az Év Hangja címet. Itt a kérdés már pusztán médiaelméleti: vajon a démosz észreveszi-e, hogy előemésztett moslékot tesznek elé, vagy bekajálja szépen és engedelmesen a produkció mögött álló, kétségkívül szuperkeményen és profin dolgozó csapat egyértelmű döntését?

Négy órával később

Bekajálta. Az emberek érzelmi alapon szavaznak, megasztárra és politikai pártra is. Demagógia rulez, a média kezében a gyeplő. A démosz azt eszi, amit a legszebb csomagban tesznek elé.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

26 hozzászólás Szíj Melinda nem nyerheti meg a Megasztárt bejegyzéshez

 1. Bazz, én is pont most írtam erről :D
  Na már megint egy rugóra járt az agyunk, csak egy óra különbséggel :D

 2. Igen, nekem is feltűnt a blikkes címlapok megnövekedése.
  Amúgy most először mutattak százalékokat, és még lényegében el se indult a műsor Kökény 22%-kal a harmadik, Melinda 48%-kal az első.
  Kiváncsi vagyok mi lesz a vége

  • Sztem amúgy ez a százalékolás iszonyat nagy baromság, tiszta sor, hogy a pénzre megy a játék, de gusztustalan, hogy többeknek úgy kell kiállniuk a színpadra, hogy “basszus, utolsó vagyok, vajon vagyok-e elég jó, hogy szavazzanak rám?” Még akkor is, ha az épp Kökény promó volt, nem szeretném átélni azt a helyzetet, hogy előtte bemondják, hogy neki van a legkevesebb szavazata és még akkor kell teljesítenie.

 3. Na, majd megnézem azt is! :) A megát én már nem is fogom nézni most, mert annyira unom, hogy ilyen hosszú, mint a rétestészta… másfél óra bőven elég lenne.

 4. Igen, teljesen fölösleges már rögtön az elején az arcukba vágni, hogy ki hol van.
  A közepén kellene meg a végén, de hát akkor nem lehetne kb. 10 percenként rávenni az embereket, hogy telefonáljanak, mert a kedvencük hátrébb van mint szeretnék.
  Eszti én is unom, hogy ilyen baromi hosszú, viszont így sok reklámidőt lehet értékesíteni XD.

 5. Eszti jár neked egy kézcsók vagy egy sör ahogy érzed :D
  A tv2 csak megoldotta a Melinda kérdést.

  • Csak nem bírtam ki, hogy ne nézzem meg az uccsó félórát. Nem lehet igaz, hogy ennyire öreg profi vagyok ebben a szép szakmában, hogy így levágtam, mi a stejsz és az mit hoz majd magával. Egyébként érdekes dolog, hogy valóban igaz, hogy Szíj Melinda nem sztáralkat (Tabán István sem volt az, csak az ő életét nem övezték bónuszként családi drámák), de akkor sem korrekt, hogy a média által felépített népszerűséget végül a média rombolta le, emberileg kifogásolható eszközökkel. Igen, Melinda nem viseli jól a sztárszereppel járó nyomást, stresszt és elvárásokat, ami nyilván óriási hiányosság ezen a területen, de ettől még nem kétszínű, álnok, szociopata vagy hazug, ahogyan az elmúlt egy hét soktucatnyi cikke írta. Egyszerűen nem vállalta őt a csatorna a valós hiányosságai miatt, ezért tudatosan lerombolták az imázsát, inkorrekt eszközökkel. (Mellesleg mit változtat egy előadóművész tehetségén az, ha valóban kétszínű és szocipata? Van rá példa bőven, mégis stadionokat töltenek meg jobb helyeken. Ja, mert mögöttük más a kommunikációs stratégia? Bocs, elfelejtettem, hogy ez számít csak.) Istenem, én annyira nem akarnék sztár lenne, ha tudnék énekelni…!

   ps.: A hájlájt azért az, hogy “Attila, ez a zongorás produkció a kisfiaddal fordulópont volt a műsor történetében…” Hát, gyerekek, nagyon szép volt, de a fordulópontot sajnos nem az hozta, hanem pár hét tudatos aknamunkája a vetélytárs ellen. Ó jaj, de miért is kéne a tehetségkutatóknak összefüggnie a szakmai kvalitásokkal? Az emberek érzelmi alapon szavaznak, megasztárra és politikai pártra is. Demagógia rulez, a média kezében a gyeplő. A démosz azt eszi, amit a legszebb csomagban tesznek elé.

   • Igen végig ez ment, Attila meg Reni egóját polírozták, Melindát meg szépen lassan lehúzták.
    A tv2 gazdasági szempontok alapján lépett, és ezért valószínűleg szép kis summát perkált a korábban már emlegetett blikkes cikkekért.
    Feltűnő volt az is, hogy végig mutogatták a százalékokat, most a végén viszont nem.

    • Egyébként kicsit ijesztő ez az egész, mert ugyanezt frankón meg lehet csinálni olyan dolgokkal is, amik konkrétan befolyásolják az életünket. Politika, gazdaság, jog, történelem… a kommunikáción, a tálaláson áll vagy bukik minden. Nem releváns semmilyen szakmai adat – pozitív vagy negatív mérleg – mert a végén az érzelmek döntenek, amit a média formál tudatosan. Olyan irányba, amilyenbe a kedves megrendelő párt, politikus, politológus, történész, gazdasági szakember stb. kéri. Ijesztő tanulság, nem? Oké, nem voltak illúzióim, de mégis döbbenetes ennek az iskolapéldáját a szemem előtt látni.

     • Már nincs olyan messze az 1984 világa, a történelmet meg mindig is a győztesek írták lévén a vesztes általában nem élt, így ellentmondani se nagyon tudott.
      Eszembe nem jutott, hogy direktbe bele fognak nyúlni a végén, meg voltam győződve, hogy most tovább megy és jövő héten meg is nyeri.
      De az ilyenek még jobban arra felé terelnek, hogy vegyem a sátorfám és irány valami nyugati ország, mert ami kis hazánkban mostanában folyik az most már kezd arcpiritó lenni.

    • Én meg merném kockáztatni, hogy belenyúltak a szavazatokba, és súgtak a belső szolga (értsd: közjegyző) fülébe-zsebébe.

     • Melcsi! Én is ugyanezt gondolom! Egyetértek a cikk írójával is, de mit tehetnénk ez ellen a “csomagolás” ellen?

 6. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy más országokban ez másképpen zajlik. Nézzünk egy szuperhatalmat: ott van Obama például. Az egyik oldalról Nobel béke-díjas, liberális figura, a keresztény-muszlim megbékélés és az esélyegyenlőség mintaszobra, mélyről érkezett, magasba tört, Amerikai Álom, remek családapa és férj. A másik oldalról egy szörnyeteg, aki egyszerre több véres háborút vezet, pénzeli és támogatja a gázai övezetben palesztin civilek (!) meggyilkolását, kizsákmányolja a fejlődő országokat, önkényesen kapcarongyává teszi a keleti blokkot, a keresztény és nemzeti értékeket két lábbal tapossa sárba… Valószínűleg mindkét oldal igaz, de valamelyik oldal kommunikációja tudatosabb, erősebb, árnyaltabb és jobb – nyilván az előbbié, hiszen Obama nyert. Szóval így megy ez a világon mindenütt, a kommunikáció dönt el szinte mindent. Ezt a témát már érintettem egyszer: minden viszonylagos, és nem láthatjuk át mindig az igazságot.

  • Persze nincs új a nap alatt, mondjuk nekik nagyobb a tapasztalatuk abban, hogy elhitessék a néppel, hogy a történtek az ő akaratuk szerint történt, és nem egy előre megírt forgatókönyv szerint

 7. Jahm, és nyilván Reni sem nyerheti meg. :/

 8. Ne már, Melinda egyértelműen nem zenei pályára való, főleg nem sztárkodásra. Nem bírja, ennyi. Eddig sem kellett volna erőltetni, és akkor most nem koppant volna ekkorát.
  Örüljenek a Kökény Attila rajongók, jövő héten feleannyi SMS-sel is első helyre juttatják majd Attilát, mert az biztos, hogy a Melinda-rajongók nem hagyják majd Renit nyerni. :)

  • Az nem kérdés, hogy alkalmas-e sztárszerepre, mert egyértelműen nem (a zenei pálya más tészta, de túl szűk a kettő keresztmetszete). Az a kérdés, milyen eszközökkel manipulálja a nézők érzelmeit a produkció és annak partnerei.

 9. Leszámítva, hogy gusztustalan volt az utóbbi napok Melinda-ellenessége a médiában, azért lássuk be, nem alakulhatott másként a fináléba jutás, mint ahogy alakult. Szegény, szerencsétlen, ágról szakadt Szíj Melinda báb volt, még ha le is énekelte néha (jobb pillanataiban) a csillagokat. Kihasználták, eldobták, de én a legkevésbé sem bánom, hogy a fináléban nem versenyezhet. Döbbenetes zenei hibái voltak, és akkor a mozgásáról ne is beszéljünk… Ő egy tiszta lelkű ember számomra, de semmiképp sem Megasztár. Biztosan kap majd egy-két musical(fő)szerepet, amitől boldog lesz, és ez így lesz rendjén.
  Attila viszont remek zenész, Csonka Andreas-szal karöltve ők az igazi, istenadta muzsikusok az egész mezőnyben, a többi leginkább csak az eszét játszotta.
  Ami Renátát illeti: bár nem kedvelem az ostoba interjúi miatt (nekem ő kicsit butácska), neki azért vannak petárdái, amiket bátran durrogtathat, ráadásul ő remekül felépíthető a médiában. Kicsit kikupálják, lefogyasztják, és akárhogy is alakul a finálé, “megcsinálják”, hiszen ő már az “év női hangja”: szép summát fog hozni a konyhára.
  Zenészként mondom: Attila a Megasztár, és remélem, bunda ide vagy oda, jövő pénteken az egész világ számára ez egyértelművé válik.

  Ui: Azért arra kíváncsi vagyok, Melinda hogy a búbánatban kaphatott rendre 30-40%-nyi támogatást. Hát kik nézik ezt a műsort???

  • “Azért arra kíváncsi vagyok, Melinda hogy a búbánatban kaphatott rendre 30-40%-nyi támogatást. Hát kik nézik ezt a műsort???”

   Hát igen, gondolom, zenészként pláne láttad azt, amit én laikusként is: karakterre szavaznak, érzelmi alapon, nem hangra, zenei képzettségre, kiállásra, színpadi show-ra és produkcióra. Ott van az X-Faktor legnépszerűbbje, Király Norbi is: zseniális kölyök, nem tagadom, de zenészként, énekesként nincs topon. Jó előadó, különleges karakter, ennyi.

   Másik gond, hogy a legtöbb tehetségkutatós arc nem zenész: írnak neki egy közhelyes, stílusidegen albumot, aztán eltűnnek. Tóth Gabi, aki előtt le a kalappal, se a saját dalaival haknizik nagyobb helyeken, hanem ismert előadók örökzöld slágereivel. Évente két tucat szórakoztató előadóművészt viszont nem tud eltartani az ország, akkor sem, ha valóban remek hangjuk van, király showt tolnak és alázatosak. Komplett produkciók kellenének, zenével, szöveggel, koncepcióval… az viszont nem szabadon alakítható, tehát nem jó nyersanyag egy csatorna számára. Maradnak a dalnokok, akiknek a zsűri és barátai írnak számokat, hiszen Presseré az Artisjus, ugye.

   • Na igen, a népi hős kategória, ahogy én hívom.
    A mai popszakma nálunk elég közhelyes, mivel tényleg az van amit mondtál. hogy van x szövegíró és a legtöbb “sztár” (mert nálunk mindenki sztár) csak az ő szövegeikből válogathat, lévén ő nem tud, vagy valami felsőbb hatalom (kiadó, producer, csatorna) azt mondja, hogy csak z írhat nekik.

 10. sztem már az elején lehettt tuudni,hogy sem egy békávéellenőr fazon (szíj melinda) ,sem egy elhízott hód (dzsordzsó) stb ,nem alkalmas MEGAsztárnak. ezekért nemigen lehet rajongani , max mosolyogni,hogy kedves-aranyosan énekelnek. de nem sztárok. én a rabszolgát és kökényt vártam döntősnek,dehát úgy tűnik tévedtem.

 11. Mocsok gusztustalan féreg dolgok sajnos ezek.

 12. Hát itt mindent meg lehet csinálni,fellemelni és magasról leejteni,már mint melindát,de akkor legalább fizesség meg.miatta volt szines a műsor,undorító a hangadó friderikusz is,pedíg ezidáig csíptem.ez megváltozott.ő emelte fel és ő ejtette le melindát,undorító.legalább kapna egy kis pénzt ezért melinda.remélem az állását nem veszítette el.szeretném látni mikor a csatorna csatlósai is így pottyannak le.m tamás,fridi,a többi tényleg a szakma!!!

 13. Nem is Kökény nyert, aki szerinted megnyerte volna XDD ezt mivel magyarázod? :D

 14. án azzal magyarazom,h tolvaj gigasztár,nem sima mega.

8 visszakövetés / visszajelzés

 1. Végre itt az üdítő keresőszó-analízis | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Janicsák Veca nem volt jó celebnek « tempty's blog
 3. Az új médiatörvénnyel nem az a fő baj, amit annak hiszünk | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 4. Karriertanács: a kisnyúl esete a konyhában, na és Szíj Melinda | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 5. Élet a főműsoridő után | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 6. Buli van: harmadik születésnapját ünnepli a blog | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 7. Bözsinek, nagymamámnak – avagy hol az út a néma rabszolgáktól és szomorú szingliktől távol? | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 8. Őszinte vallomás: az X-Faktor értelmetlenebb, mint a Való Világ | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: