Aktuális

Gasztro rovat: így készül a rakott krumpli

Azt hiszem, rakott krumpli recept épp annyi van, ahány család az országban - ezért most akinek kedve van, megoszthatja a sajátját, hiszen tanulok sütni-főzni (sutni-fózni, ahogy Fekete Pákó mondaná), és gyűjtöm a tippeket.

Szerintem 10/10 lett, céklával toltuk be Árpival éjjel fél kettőkor

Az enyém, amit ma éjjeli egy körül készítettem az Árpád fedőnevű szintén kezdő kukta segítségével, egyszerű: paprikás kolbász és szalonna adja az alapot, a tojás sárgája tejföllel van kikeverve, de helyet kap maga a tejföl is a tepsi tetején. A vöröshagymát most kihagytam, de egyébként az is fontos alap. Azt olvastam (persze csak mikor a nagy mű már a sütőben pirult), hogy szárazság ellen jól jön pár csepp étolaj, de végül kiderült, hogy szerencsére enélkül is pont megfelelő állagú lett a krumpli és a tojás, a tejfölnek és a tejfölös tojássárgájának köszönhetően. Állítólag egyes megyékben brokkolit is tesznek a rakott krumpliba – legközelebb azt is kipróbálom. További tippek, ötletek esetleg…?  No, és mit főzzek legközelebb?

ps.: Most, hogy magamhoz képest relatív gyakran főzök-mosok-takarítok, arra is rájöttem, hogy a házimunka is olyan, mint bármely egyéb munka: egy-egy feladattal lehet x és 15x idő alatt is végezni. Ott van például a cikkírás: az ember néha három-öt órát is elszöszmötöl egy-egy komplex, utánajárós, hosszabb lélegzetvételű anyaggal – akárcsak a bonyolult, egyedi, ünnepnapi vendégvárós menükkel a konyhában. Ha azonban úgy hozza a helyzet, hogy hétvégén ügyeletes vagyok, gyorsan feltolok öt-hat ütős, színes-szagos bulvárhírt, ami sok kattintást generál, de képvágással együtt tíz percnél többet nem vesz igénybe darabja – ugyanígy a receptek között is számos 30-40 perc alatt előállítható finom, egyszerű magyar étel található a túrós csuszától a rakott krumplin át a sült virslis sült zöldségekig, többségük pedig nem csak ízletes, de egészséges is. Nem kell tehát rabszolgának lenni ahhoz, hogy bizonyos alapdolgok a ház körül jól alakuljanak, ugyanakkor az is fontos, hogy senki ne temetkezzen bele jobban a munkába, mint amennyire a szükség megkívánja (azt még egyelőre nehéz elképzelni, hogy van, aki a főzésben veszik el úgy, mint én a cikkírásban, de nyilván van ilyen… és ha így haladok, egy napon én is létrehozhatok majd olyan összetett alkotásokat, amelyek órákra lefoglalnak majd a konyhában). Ámen!

Advertisements
Eszter névjegye (843 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Gasztro rovat: így készül a rakott krumpli bejegyzéshez

  1. az én rakottkrumplimat kóstoltad, leginkább baromi egyszerűen készül a dolog. Krumpli megfőz héjában, tojás is megfőz sok tojás és kolbász felszeletel aztán rétegez, időnként sóz. fontos hogy jó sok kolbász legyen benne. A végén egy tejföllel kikevert egésztojásos lötty a tetejére ami mindent jól befed és van amikor reszelt sajttal is megszórom mert miértisne. Ha magas edényben van vagy sok a cucc akkor a felénél is öntök bele tejfölös masszát és akkor biztos jó lesz. :)

    Mit csinálj legközelebb? Lencsefőzeléket. Arra is legalább 4 verzió létezik, de legalább mind baromi egyszerű. :D

    • A sajt jó ötlet! Én nem gondoltam volna, hogy a krumplit héjában is meg lehet főzni ennél az ételnél, azt hinné az ember, utólag nehezebb hámozni. Ezzel a gonddal amúgy még nem szembesültem, mert szinte mindig héjában főtt krumplit csinálok, tehát se nyersen, se főve nem hámozok soha – most, hogy kellett, elég nagy veszteségrátával is dolgoztam, de szerencsére a krumpli olcsó legalább :))).

      A lencsefőzelékhez fasírt is kell bizony, anélkül pointless. :)

  2. “Most, hogy magamhoz képest relatív gyakran főzök-mosok-takarítok” – miért, eddig valaki más csinálta helyetted? A főzést könnyen ki lehet hagyni, azt értem, de a többi feladattal kapcsolatban hogyhogy most önállósodtál?

    • Hát mosni-takarítani eddig is kellett, de nem főztem-sütöttem egyáltalán, tehát az új. Kifőzdézni szoktam – Pesten valszeg marad is ez, mert nincs tűzhely. De szerintem ha Gyöngyösön vagyok, mindig fogok főzni valamit, mert két hónapja itt villanytűzhely van és nem gáz – az elmúlt három hétben alkottam is az ünnepek mián. Eddig minden sikerült, höhö, szóval nem értem, mire verik magukat a nagy főzőbajnok ismerőseim… egy kis odafigyeléssel sztem még egy magamfajta kétbalkezes is rutint szerezhet.

  3. Hú na az enyém lesz, ami eléggé különbözik:
    Krumplit eleve karikázva sós vízben megfőz. Jó sok tojást megfőz, felszeletel. Tejfölt a karikázott füstölt kolbásszal felsüt egy kis olajban. És akkor eme dolgokat rétegez, úgy hogy a tetejére már csak kolbászszószos tejföl marad. Sztem isteni így is, ötvöztem a nagyi receptjét a középsulimban konyhás Józsibá’ receptjével. Ja és mi savanyúubit szoktunn enni hozzá :)

  4. Füstőt kóbi! Na, azt imádom.

  5. nalunk itthon krumpli megfoz, felkarikaz, tojas detto, lecsokolbasz megy bele, es tejfol csak sules utan a tetejere, ez egy kicsit szarazabb verzio, de jooo. Sok tojassal es kooobival

  6. Húsvét után kolbász helyett maradék sonka, egy kis brokkoli…..

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: