Aktuális

Gasztro rovat: így készül a rakott krumpli

Azt hiszem, rakott krumpli recept épp annyi van, ahány család az országban - ezért most akinek kedve van, megoszthatja a sajátját, hiszen tanulok sütni-főzni (sutni-fózni, ahogy Fekete Pákó mondaná), és gyűjtöm a tippeket.

Szerintem 10/10 lett, céklával toltuk be Árpival éjjel fél kettőkor

Az enyém, amit ma éjjeli egy körül készítettem az Árpád fedőnevű szintén kezdő kukta segítségével, egyszerű: paprikás kolbász és szalonna adja az alapot, a tojás sárgája tejföllel van kikeverve, de helyet kap maga a tejföl is a tepsi tetején. A vöröshagymát most kihagytam, de egyébként az is fontos alap. Azt olvastam (persze csak mikor a nagy mű már a sütőben pirult), hogy szárazság ellen jól jön pár csepp étolaj, de végül kiderült, hogy szerencsére enélkül is pont megfelelő állagú lett a krumpli és a tojás, a tejfölnek és a tejfölös tojássárgájának köszönhetően. Állítólag egyes megyékben brokkolit is tesznek a rakott krumpliba – legközelebb azt is kipróbálom. További tippek, ötletek esetleg…?  No, és mit főzzek legközelebb?

ps.: Most, hogy magamhoz képest relatív gyakran főzök-mosok-takarítok, arra is rájöttem, hogy a házimunka is olyan, mint bármely egyéb munka: egy-egy feladattal lehet x és 15x idő alatt is végezni. Ott van például a cikkírás: az ember néha három-öt órát is elszöszmötöl egy-egy komplex, utánajárós, hosszabb lélegzetvételű anyaggal – akárcsak a bonyolult, egyedi, ünnepnapi vendégvárós menükkel a konyhában. Ha azonban úgy hozza a helyzet, hogy hétvégén ügyeletes vagyok, gyorsan feltolok öt-hat ütős, színes-szagos bulvárhírt, ami sok kattintást generál, de képvágással együtt tíz percnél többet nem vesz igénybe darabja – ugyanígy a receptek között is számos 30-40 perc alatt előállítható finom, egyszerű magyar étel található a túrós csuszától a rakott krumplin át a sült virslis sült zöldségekig, többségük pedig nem csak ízletes, de egészséges is. Nem kell tehát rabszolgának lenni ahhoz, hogy bizonyos alapdolgok a ház körül jól alakuljanak, ugyanakkor az is fontos, hogy senki ne temetkezzen bele jobban a munkába, mint amennyire a szükség megkívánja (azt még egyelőre nehéz elképzelni, hogy van, aki a főzésben veszik el úgy, mint én a cikkírásban, de nyilván van ilyen… és ha így haladok, egy napon én is létrehozhatok majd olyan összetett alkotásokat, amelyek órákra lefoglalnak majd a konyhában). Ámen!

Eszter névjegye (912 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Gasztro rovat: így készül a rakott krumpli bejegyzéshez

  1. az én rakottkrumplimat kóstoltad, leginkább baromi egyszerűen készül a dolog. Krumpli megfőz héjában, tojás is megfőz sok tojás és kolbász felszeletel aztán rétegez, időnként sóz. fontos hogy jó sok kolbász legyen benne. A végén egy tejföllel kikevert egésztojásos lötty a tetejére ami mindent jól befed és van amikor reszelt sajttal is megszórom mert miértisne. Ha magas edényben van vagy sok a cucc akkor a felénél is öntök bele tejfölös masszát és akkor biztos jó lesz. :)

    Mit csinálj legközelebb? Lencsefőzeléket. Arra is legalább 4 verzió létezik, de legalább mind baromi egyszerű. :D

    • A sajt jó ötlet! Én nem gondoltam volna, hogy a krumplit héjában is meg lehet főzni ennél az ételnél, azt hinné az ember, utólag nehezebb hámozni. Ezzel a gonddal amúgy még nem szembesültem, mert szinte mindig héjában főtt krumplit csinálok, tehát se nyersen, se főve nem hámozok soha – most, hogy kellett, elég nagy veszteségrátával is dolgoztam, de szerencsére a krumpli olcsó legalább :))).

      A lencsefőzelékhez fasírt is kell bizony, anélkül pointless. :)

  2. “Most, hogy magamhoz képest relatív gyakran főzök-mosok-takarítok” – miért, eddig valaki más csinálta helyetted? A főzést könnyen ki lehet hagyni, azt értem, de a többi feladattal kapcsolatban hogyhogy most önállósodtál?

    • Hát mosni-takarítani eddig is kellett, de nem főztem-sütöttem egyáltalán, tehát az új. Kifőzdézni szoktam – Pesten valszeg marad is ez, mert nincs tűzhely. De szerintem ha Gyöngyösön vagyok, mindig fogok főzni valamit, mert két hónapja itt villanytűzhely van és nem gáz – az elmúlt három hétben alkottam is az ünnepek mián. Eddig minden sikerült, höhö, szóval nem értem, mire verik magukat a nagy főzőbajnok ismerőseim… egy kis odafigyeléssel sztem még egy magamfajta kétbalkezes is rutint szerezhet.

  3. Hú na az enyém lesz, ami eléggé különbözik:
    Krumplit eleve karikázva sós vízben megfőz. Jó sok tojást megfőz, felszeletel. Tejfölt a karikázott füstölt kolbásszal felsüt egy kis olajban. És akkor eme dolgokat rétegez, úgy hogy a tetejére már csak kolbászszószos tejföl marad. Sztem isteni így is, ötvöztem a nagyi receptjét a középsulimban konyhás Józsibá’ receptjével. Ja és mi savanyúubit szoktunn enni hozzá :)

  4. Füstőt kóbi! Na, azt imádom.

  5. nalunk itthon krumpli megfoz, felkarikaz, tojas detto, lecsokolbasz megy bele, es tejfol csak sules utan a tetejere, ez egy kicsit szarazabb verzio, de jooo. Sok tojassal es kooobival

  6. Húsvét után kolbász helyett maradék sonka, egy kis brokkoli…..

Hozzászólás a(z) Eszter bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: