Aktuális

Az új médiatörvénnyel nem az a fő baj, amit annak hiszünk

Általános harmadikban nem értettem, miért pörög Petőfi "a sajtó szabadságán, a cenzúra eltörlésén" olyan intenzitással, hogy még életét is képes adni érte. Ötödikben már volt pár szaftos botrányom, ami a szókimondásomból fakadt, így aztán tudtam: a szabadság többnyire fáj, csupa olyat mondunk és mondanak nekünk, rólunk, ami nem éppen kellemes. Később azt is megtanultam, hogy nem baj, ha fáj, még mindig jobb, mintha nem adhatnánk hangot gondolatainknak, érzéseinknek. Az új médiatörvénnyel mégsem az a legnagyobb baj, hogy többé nem írhatunk és beszélhetünk szabadon bizonyos keretek között: az csak az alapprobléma, amit a törvény kontextusa tesz még fájdalmasabbá, elviselhetetlenebbé. Ez a kontextus pedig valóban egy orwelli diktatúra képét sejteti.

Elsötétedés

Tudjuk azt, hogy a kormány tehetetlen az agymosással, gyűlöletbeszéddel, manipulációval, lázítással, hangulatkeltéssel szemben. A hatóságok és a titkosszolgálatok nem tudnak vagy nem akarnak hatékonyan fellépni kártékony, nyíltan gyűlöletre, deviáns magatartásra, diszkriminációra uszító médiafelületekkel szemben, hiszen azok klasszikus maffia-módszerekkel, tökéletes illegalitásban ténykednek, gyakran határainkon túl. Mivel sem a kormány, sem az ellenzék nem volt képes precedens-értékű pereket felmutatni, a kilátástalanság és a nyomor borzalmas média-dzsungelt hívott életre, ahol egyik oldalon hazugságok, manipuláció, figyelemelvonás és erkölcsök fölé helyezkedő kereskedelmi érdekek nőttek ki a versenyhelyzetből, a másik oldalon pedig tudatos bűnbak-keresés, financiális és értékrendbeli válságra építő demagógia és vérszagú gyűlöletkeltés zajlik (mindenki tudja linkelés nélkül is, mely médiafelületekre gondolok itt).

A jogszerű, törvényes kísérlet a demokrácia keretein belül az alapvető emberi (!) és nemzeti (!) értékek megőrzésére tehát már jóval azelőtt csődöt mondott, hogy az új médiatörvény száznyolc oldalát elfogadta volna az országgyűlés. Joggal mondhatnánk, hogy ha a régi törvény túl tág keretet adott, a szorosabb gyeplő talán segít majd rendezni a képletet, de ennyire naivak azért nem lehetünk: a tömegigényeket kiszolgáló milliárdos érdekcsoportok ezentúl is megtalálják majd a módját “a szennynek” bélyegzett “kártékony tartalom” terjesztésére (Ice-T is bármikor letölthető a neten), a maffia-módszerekkel dolgozó szélsőséges terrorcsoportok meg ezentúl sem fognak felebaráti szeretetre biztató röpiratokat osztogatni és adót fizetni vaskos reklámbevételeikből. Nem, a törvény ezeket az erőket eddig sem érintette, így nyilván a szigorítás sem lesz rájuk hatással – márpedig ők az igazán kártékonyak, nem a többi szolgáltató, s ebben a két véglet jobban hasonlít egymásra, mint bármi másban. Vajon ha eddig nem sikerült, most hogyan lehetne megfogni a humanista értékeket sáros bakanccsal földbe tipró médiaszolgáltatókat?

A helyzet az, hogy sehogy – de talán nem is ez a fő gond. A sajtószabadság néha fáj – hát hadd fájjon. A XXI. századi cenzúra azonban úgy lett kitalálva, hogy senki ne értse a pontos kereteket, csak érezze a határokat: ha nem veszed észre magad, majd jön az átnevelés, földi javaid és természetes szabadságod elvonásával, esetleg egy 101-es szobával, nem tudhatjuk. “Miről szól az új médiatörvény?”- kérdezik sokan, mert mindenki erről beszél. Egy szűk csoport kénye-kedve szerint dönt arról, mit, mikor, hol és hogyan helyes tálalni egy olyan fogyasztóközönség számára, akik szinte bármit elhisznek, ami eléjük kerül. Mert ilyen a magyar olvasó-hallgató-néző, ez már bebizonyosodott: mindig oda ülünk, ahol szebbet ígérnek nekünk éppen, aztán meg sírunk, hogy csak csontot kaptunk meg pofánrúgást. Már megint.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

14 hozzászólás Az új médiatörvénnyel nem az a fő baj, amit annak hiszünk bejegyzéshez

 1. “Egy szűk csoport kénye-kedve szerint dönt arról, mit, mikor, hol és hogyan helyes tálalni egy olyan fogyasztóközönség számára, akik szinte bármit elhisznek, ami eléjük kerül.”
  Mennyire pontosan megfogalmaztad, hogyan is kerülhetett adásba a maunikasó, a mészárszékes híradók, a néhány száz szánalmas celebet foglalkoztató belterjes médiamoslék. Csak akkor a politika ezt tűrte/támogatta.

  • Na de épp azt mondom, hogy ez a rész nemigen fog változni. A másik se. Csak azt tudják megfogni, ami közte van – azt viszont fölösleges.

 2. ..szerintem eddig is volt cenzúra, és eddig sem volt szólásszabadság… azt, hogy most ezt törvénybe is próbálták foglalni, csak azt értéke el, hogy még többen fogják kinyilvánítani a véleményüket egyéb módon…

  Amig ember ember felett hatalmat próbál gyakorolni nem lesz szabadság…aztán utána rájövünk, hogy a felettünk álló hatalom is cenzúráz minket…kiút nincs..

 3. Tücsökre apellálva – hát pont ezért maradt el nálam a nagy felháborodás. Írtam anno az NMHH-ról (http://skaterfan.wordpress.com/2010/08/22/vege-a-sajtoszabadsagnak/), akkor még valahogy sokkal súlyosabbnak tűnt a helyzet. Most látom/hallom mindenki azon hápog, hogy jajj most nincsen itten szólás-és sajtószabadságunk. Persze eddig is volt, és közben eddig sem, el is vették, meg nem is. Ahogy írod Eszter, akik a valóban kártékony tartalmat terjesztik, azt úgy sem tudják megállítani (“nyugi srácok, külföldi szerveren mindent lehet” – ha ismerős:):)), az meg, hogy a médiumok vezetői jogi papírokat tologatnak és osztoznak a pénzeken olyan címen, hogy “jajj Pistike csúnyát mondott este 8 előtt és nem lett kisípolva” vagy “abban a számban márpedig csúnyán beszélnek”. Ezt meg őszintén szólva ki nem szarja le?
  Speciel eddig sem óhajtottam és ezután sem foglalkozni túlzott mértékben a politikával, mert nem látom értelmét (nagyszüleimnek eközben meg a tv-t se szabad bekapcsolni, mert nagyapám meglát ez kommunistát és reszketni kezd az idegtől), azt meg nem hiszem, hogy bárkit érdekelne, hogy én mit írok a blogomon, többnyire a saját életemről, hiszen a háttérben nem szervezek lázadó csoportokat.
  Tkp. nekem úgy tűnik az egész, mintha vihar lenne a biliben, leírták azt, ami 80-90%-ban eddig is megvolt kimondatlanul. Azt meg, hogy a Maunika félék, valóvilágék eltűnnek a képernyőről, vagy éjszaka mennek, ki nem sz@rja le, eddig se néztem. Csak arra nem bírok rájönni, mire jó a kormánynak ennyire hangosan verni a cintányért, mikor a cél pont az lenne, hogy a nép ne figyeljen fel arra, amit összedisznólkodnak, hanem Panem et circenses módjára feküdjön a mocsárban és önfeledten vakarózzon?

  • Ja ami még eszembe jut – a híradós dolog nem is rossz ötlet, unalmas mindig a vért nézni. Ezen túl nagymaminak unalmas lesz, mert ha nem volt pár robbantás, gyilkosság, házleomlás, mindig mondta, h “ó jányom nem történt már megint semmi…”

   • Persze, vannak benne jó dolgok: a linkelt ORTT-script Dopemanéktől soha nem mehetne le már egy tinicsatornán, ami nem is baj. Sőt. :) De attól még cenzúra.

 4. Véleményem szerint pedig nagyon nem tesz jót az ország megítélésének ez a hepaj, s mint tudjuk,a külföld véleményére a magyar nagyon is érzékeny. Mindig kullogtunk a többi ország mögött s igyekeztünk magunk szimpatikussá tenni (általában kevés sikerrel, némi együttérzéssel) s marhára európaiak akarunk lenni-legalábbis akartunk, mert ennek már nem sok köze van ahhoz. Egy ilyen botrány is katasztrófa, a külföld roham léptekben húzza ki innen a pénzét és menekül,ergo erős kihatással van mindenre, nem csak a médiára. Ez az egész ügy rém ciki és kellemetlen, egyre inkább nem tartom bölcs gondolatnak az itt maradást,csakhogy lehetőség híján maradni kell.

 5. Szerintem a médiatörvény a legkevésbé sem a Mónika show-ról meg az Ice T számokról szól. Hanem arról, hogy az újságírók kétszer is meggondolják, mit írjanak le. Senki nem akarja kockáztatni a munkaadója megmaradását (nem sok lap/tévé/rádió bírná el a csillagászati büntetéseket), és olyanok se sokan lesznek, akik legalább nyílt “meg nem szólalással” tiltakoznak. A kikényszerített öncenzúra roppant hatásos, ráadásul a felszínen nincs is sok nyoma.

 6. Tegnap este a fél 7-es Tényekben negyed óra alatt ha legalább 20 halálesetet nem mondtak be egymás után, akkor egyet sem. Csak hogy vmi érdekes is legyen már a jó népnek! :S Most őszintén, kinek kellenek az ilyen hírek? Válogassanak ki 1-2-őt a 20 perces adásba, a többi meg legyen normális hír (pl. árfolyam, kultúra/művészet, akármi!) A másik röhely, az, hogy pl. a Házon kívül c. adást hétköznap fél 12-kor adják. Nem véletlenül. Az átlag ember, aki másnap 8-ra jár dolgozni, 11-kor már bőven húzza a lóbőrt. Pedig nagyon érdekes dolgokat mondanak benne…

  • Na igen, és az érdekes, hogy néhány híradósnak ilyen hírek felolvasásakor van egy pici kaján mosoly a szála szélén, amit nem lehet hova tenni.
   Az a másik kedvencem amikor értelmes műsorokat száműznek a fél tizenegy utáni műsorsávba, a végén meg arra hivatkozva veszik le, hogy nem volt elég nagy a nézettsége.

 7. figyelem, szélsőséges megnyilvánulás következik, arra érzékenyeknek nem ajánlott az elolvasása.
  FÚÚÚ, most láttam egy ilyet fészen: http://www.facebook.com/pages/Nem-kell-nekunk-a-ValoVilag-es-a-hasonlo-csaladrombolo-musorok/179037282126755 az adatok fül egyszerűen PRICELESS. nem vagyok vv fan, de akinek ilyen perverz, “tiltsuk be a közjóért” jellegű gondolatai vannak, azt az európai vadkapitalista piacon megvásárolható legméretesebb hólapáttal basznám agyon.
  ps: elnézést, ha vkinek belegázoltam a lelki világába, ideológiai meggyőződésébe stb. én szóltam előre…

 8. Személy szerint jobban tartok Orbán Viktor ámokfutásától, mint a Maunika sótól.
  Miről szól a médiatörvény? Ne szidd a Kormányt, mert megbüntetünk 100 millióra! Ha Magyarországon három diszkóban halára taposnak embereket, akkor válaszd ki a három közül, hogy melyik fér bele az adásba, nehogy túltengjen az erőszak a híradóban. Öncenzúrára kényszerítik az újságírókat, akinek már azt kell mérlegelnie a cikk megírásakor, vajon lesz-e a munkahelye, ha a cikke nem fog tetszeni Szalai Annamáriának? Nem kell ahhoz médiatörvény, elég a PTK vagy BTK törvényeit érvényre juttatni ahhoz, hogy a rasszista, antiszemita megnyilvánulásokat büntessék. Azt pedig egész egyszerűen nevetségesnek tartom, ha a Való világban kivillan VVSzandika bal melle, akkor elsötétítik az RTL klubot két órára vagy megbüntetik kétcsillió forintra. 1. Ne engedje nézni a szülő ezt a műsort. 2. A mai világban rengeteg bal mellet láthat a gyerek az interneten, nem hiszem, hogy ettől a plusz egy melltől fog megállni a fejlődésben. Meg ugye, ott vannak a bűvös karikák a számokkal. Vegyék komolyan a szülők, és akkor nem látja Lajoska a csúnya bácsikat vagy néniket a tv-ben.
  A sajtó szabad, és nem szeretnék olyan országban írni, ahol Szalai Annamária mondja meg nekem, hogy mit szabad.

 9. Arról már nem is beszélve, hogy választási lehetőség mindig van. Be lehet állítani a tévét úgy, hogy csak közszolgálati vagy dokucsatornák jöjjenek be, a gyereket lehet úgy nevelni, hogy tudja, nem Dopeman a példakép. Ha ezt a szülő nem tudja átadni a kis utódnak, akkor szülőként megbukott. Mert oké, hogy mindentől nem lehet megvédeni az ifigenerációt, de biztos alapokat lehet és kell adni. Ez a család mellett az iskolának is feladata, csak amíg ugye az megy tanárnak, akit máshova nem vettek fel, mert az erkölcsi-anyagi megbecsültség nulla, addig ez nehéz.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Négy ok, amiért a bulvár fontos és hasznos | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. Keresztes Ildikó könnyei és VV Cristofel flörtje a Híradó vezető hírei között | Eszter's Offtopic
 3. Népnyúzások, vallásszabadság, oktatás-nevelés: hová tart a politika? « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: