Aktuális

Kamu-álláshirdetések, már megint – most a leggyakoribbak

Vak tyúk is...?

Írtam már a kamu-álláshirdetésekről komolyabban is, de még mindig vannak szép számmal, akik bedőlnek a népámításnak. Most például egy barátnőm - pedig amúgy elég körültekintő, megfontolt karakterről van szó. Van egy réteg, aki valamiért azt gondolja, akkor lesz kapós az álláspiacon, ha naponta legalább ötven helyre elküldi az önéletrajzát, lehetőleg változtatás és válogatás nélkül. Két hét után aztán csodálkozik, hogy maximum három válasz jön: az egyik értesítés arról, hogy az állást már betöltötték, a másik borsos regisztrációs díj beküldésére biztat munkalehetőségért cserébe, a harmadik pedig egy meghívó valamelyik MLM-cég termékbemutatójára - az utóbbit öt erőszakos telefon is követi még aznap. Az álláskereső ekkor nagyot sóhajt, és bulldogszerűre összevont homlokkal sírja bele panaszát a világba: "Már hónapok óta keresek állást, de még mindig nem találtam semmit, pedig több tízezer CV-t szétküldtem már a nagyvilágban! Nincsenek is már munkahelyek ebben az országban, egyébként is én vagyok az év lúzere, nekem semmi sem sikerül!"

Persze nem szükséges szakértőnek lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk, mi okozza a gondot: csak a megfelelő módon összerakott és megfelelő helyre küldött önéletrajzok érnek célba, a nem releváns jelentkezések tíz másodpercen belül a kukában landolnak. Extrém esetben persze az is előfordulhat – és itt most erről esik inkább szó -, hogy az álláskereső olyan naiv, hogy bizony a napi ötven random hirdetés közé kamu-aprók is szép számmal kerülnek. Igen, rengeteg van belőlük: ezeknek a többsége trükkös piramisépítő cég, ami ügynököket keres, míg más esetekben egyszerű adatgyűjtésről van szó (gondoljunk csak bele, milyen könnyű több ezer nevet, címet és telefonszámot napok alatt összegyűjteni a neten önéletrajzokba ágyazva, amit aztán reklámcégek és ügynökök vehetnek majd kezelésbe).

Íme néhány tökéletes jele annak, hogy kamu-álláshirdetésről van szó:

 • 1. “A jelentkezéseket a következő címre várjuk: info@freemail.hu”

A rutinos álláskeresők már tudják, hogy néha bizony egy menő, magas presztízsű, komoly cég sem szeretné, hogy már az álláshirdetésből, az e-mail cím alapján fény derüljön kilétére (például el akarják kerülni a nem kompetens jelentkezőket és a felstrófolt fizetési igényeket, esetleg nem óhajtják a konkurencia orróra kötni, hogy vége a létszámstopnak és nagy dobásra készülnek). Oké, de pontosan ezért vannak a külsős cégek: fejvadászok, állásközvetítők, HR-ügynökségek és a többi, tehát ilyen esetben is egy céges mail-címmel kell találkoznod, amire aztán érdemes rákeresni a Google-ben, has nem ismerős. (Ha valaki freemailt használ 2011-ben, az egyébként is 1998-ban él…)

 • 2. “Fizess be x regisztrációs díjat”

Az állásközvetítő-, fejvadász cégeknél szükség lehet ugyan regisztrációs díjra, de ezek semmi esetben sem tízezrek vagy százezrek, és minden esetben tudod – és szerződésben fixálva látod -, milyen szolgáltatást kapsz a pénzedért cserébe. Ha a reménybeli munkáltató már az első levelében pumpol “anyagköltségre”, “bizalmi alapra” és egyéb átlátszó indokokra hivatkozva, hagyd ott. Egyértelmű ugyanis, hogy magának szerzett munkát naiv emberek megkopasztásával, nem pedig számodra kínál feladatokat pénzért cserébe.

 • 3. “Érettségizett fiatalt keresünk szakképzettség nélkül, irodai munkára, kiemelkedő bérezésért”

Amikor azt látod, hogy komoly pénzt ajánlanak munkatapasztalat és specializáció híján, ráadásul a pontos munkakört sem jelölik meg, akkor sanszos, hogy burkolt ügynöktoborzásról van szó. Ez arról szól, hogy behívnak ötszáz embert egy előadóterembe, ahol megpróbálnak rábeszélni, hogy fazekakat adj el házalásos vagy telefonos módszerrel, pusztán a jutalékért cserébe. Ha nem kapsz fix bért, csak jutalékot, felejtsd el az állást akkor is, ha már eleve telemarketinges munkára jelentkeztél – kivéve persze, ha a szüleid még eltartanak vagy őrületesen sok spórolt pénzed van. Jutalékból ugyanis csak évek munkája után élhet meg az átlagember, ám addig is komoly költségekkel (utazás, telefonszámla, kávémeghívás satöbbi) kell számolnod.

 • 4. “Szexmentes munkára keresünk csinos, széparcú fiatal lányokat, havonta 500 ezer forint kezdőbérért”

Ha egy hirdetésben szerepel a “szexmentes” szó, magától értetődő, hogy erotikus munkakörről van szó. A helyszínre érkezve minden bizonnyal kiderül, hogy néhány ezer forintot táncosként/hostessként is kereshetsz, de ha “többet is vállalsz”, dől majd a lé. Ez a trükk azért sikeres, mert kevesen döntenek úgy diákként, hogy prostinak állnak, a pénz és a lehetőségek tárháza láttán azonban a vacakul fizető egyéb éjszakai melók világából sokan nyergelnek át a szexiparra.

 • 5. “Jelentkezési feltétel: egész alakos fotó…”

A fényképes önéletrajz ma már alap, de egész alakos fotó irodai munkához ugyan vajon miért kellene? Hármat találhatsz. Utána meg eldöntheted, akarsz-e a főnököd szexrabszolgája lenni.

 • 6. “Hívd fel az alábbi számot: 06 90…”

Szerencsére ma már az ilyesfajta jelentkezések nagy részét kiszűrik a hirdetési lapok, de még így is találkozni olyan toborzószöveggel, ami 90-es, emelt díjas telefonszám feltárcsázására buzdít, adott esetben 450 Ft+ÁFA percdíj mellett. Ha azt hiszed, ilyenkor két perc alatt lerendezheted az érdeklődést/jelentkezést, tévedsz: legalább húsz percig kapcsolatnak ide-oda, hogy a végén jól megkopasszák a kedves jelentkezőt.

Na, kinek volt már dolga kamu-hirdetéssel, ifjan és zöldfülűn?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

21 hozzászólás Kamu-álláshirdetések, már megint – most a leggyakoribbak bejegyzéshez

 1. Nekem az elsőhöz és a harmadikhoz volt szerencsém.
  Alapból gyanús volt, hogy nem konkrét feladatot írtak, aztán mikor felhívtam őket, hogy mégis miről lenne szó az volt a válasz, hogy több pozicióba (ez még a négyes ponthoz is jó duma lenne XD) keresnek embereket, szóval menjek be és elbeszélgetünk a lehetőségekről.
  Megkőzelítőleg húszan voltunk egy kis teremben és egy olyan Obamás You can do It videót nyomtak félórában és harsány zenével, hogy a fülem kettéállt.
  A legszebb, hogy mint általános iskolában, mindenkinek kellett magáról 2 percben beszélnie.

  • Tanulópénz az ilyen, been there, done that. Nem tagadom, biztos van, akinek ez bejön, de alkat kérdése, éppen ezért a toborzásnak eme módja ezer sebből vérzik.

   • Pontosan, furcsa volt mikor az előadó srác aki még nálam is fiatalabb volt, arról mesélt, hogyan törte össze a 8 milliós Lexus-t amit abból a pénzből vett amit ott keresett. Ráadásul már valami középvezető volt vagy mi a fene.
    Viszont azóta még jobban tudok a sorok között olvasni ;).

 2. “A jelentkezéseket a következő címre várjuk: info@freemail.hu” – én ilyennel név@gmail.com formájában találkoztam “nemzetközi nagyvállalat” hirdetésében. :D Naná, hogy a Zepter volt! :P)

 3. A Zeptert meg a zepteres dögevőket de utálom… mondjuk az is igaz, hogy “függetlenül” dolgozni jó, mert akkor tényleg a szorgalmadon és talpraesettségeden múlik, mire viszed, míg egy munkahelyen sokszor nincs arányban a befektetett munka hosszútávú eredményessége és a bér :D De persze miért működne nálunk ez, mikor 1) Magyarországon túl drága vállalkozónak lenni, 2) nem való mindenkinek a függetlenség, ezért akinek nem való, az befürdik vele és még másokat is lebeszél, akiknek amúgy jó lenne. Nem fikázom Magyarországot, de azért furcsa dolgok vannak.
  Na de hogy én is mondjak igazi átverős munkahirdetéses történetet, egy cég engem is behívott valami érettségi felkészítős állásba, mondom király, csakis ezzel foglalkoztam akkoriban, jó eredményekkel, ha sikerdíjra megy, visszafizetem a tanulóra járó pénzt, blablabla, és ezután azt mondják: “majd jelentkeznek”. Azóta is jelentkeznek… ami persze jó, mert azóta ezerszer jobb helyet találtam és nem érdekel ez a piti banda, akik egy órát várakoztattak, majd oxford tesztes kérdésekkel bombáztak profizmusuk csúcspontján. Ezzel, azt hiszem, mindent elmondtam róluk. :D

  • Ó, volt nekem is negatív tapasztalatom az oktatásban. Nyelviskola, k. drága órákkal: hamarosan kiderült, hogy
   1. ha elmarad az óra, a diák akkor is fizet, de a tanár nem kap a pénzből (ezért gyakran alakul úgy, hogy az utolsó pillanatban “pont beázik a terem sajnos”, én meg hiába buszoztam-metróztam 3 órát a halál faszára…)
   2. egyéni órák is vannak, amik a diák miatt maradnak el sokszor, és pénzt akkor se látsz, míg a diák megint fizet
   3. négy hónap múlva utalják csak a lóvét.
   Amint megkaptam az első fizut, le is léptem, ők meg hívogattak, hogy emberhiányuk van. Vajon miért? LOL

   Igen, a magyar vállalkozói környezet rémes, épp a múlt héten írtam erről is posztot. *sóhaj* Az alkalmazotti se egyszerű persze…

  • A Zepter álláshirdetéseit már messziről ki lehet szúrni, el is kerülöm. A fene se akar öregotthonokban meg elfekvőben lévő mamikáknak csodalámpát árulni sokszázezerért, meg kórházak előtereiben szobrozni a lámpával, amit előtte persze nekem kell megvennem a saját pénzemen.

   • Volt ismerősöm, akit beszerveztek, de előtte azt mondták, lesz fix is. Két hónapig egy fillért sem látott, kénytelen volt otthagyni, mert elfogyott a tartaléka.

 4. Nálam MLM-esek jártak a minap, persze ez már csak az utolsó pillanatban derült ki. Felvázolta a “szakmai menedzser”, hogy mi a cashflow és hogy milyen a mai rendszer: dolgozni kell a pénzért (szörnyű), de itt a szent grál: GRAWE (lehetne GAVE is éppen ) nyugdíjbiztosító, mert már Szerbiában is pár éven belül behal az állami nyugdíjrendszer (hosszasan ecsetelve a háborúk utáni baby boom effektus káros mellékhatásait) és tenni kell ellene. Magánnyugdíjpénztár formájában ők a gyógyír. Évente 250 eurót kell csak befizetni (teszem hozzá, a minimálbér nálunk 150 euró / hó) és majd öregkorunkra tejjel mézzel folyó kánaán lesz, mert ők indekszálnak meg passzívan pénz terem meg mit én tudom. – feltéve ha mindezt a kliens megéri, de akkor is jár pénz, hogy ha levágja az ujját, kezét, fejét: csinos kis rajzon illusztrálva melyik testrész hány százalékot ér… ///****/// legyek hát én is biztosítási ügynök! pontok alapján fizetés (bónuszok és prémiumok is – miért ilyen elcsépelt ez a két szó manapság?), meg fejlődési lehetőség: az angol ábécé betűin végigbukdácsolva eljuthatok A típusú üzletkötőből az áhított G típusú nagyfőnökig. Kezdetnek perkáljak már le 30 eurót, hogy helyet foglaljak Belgrád egyik 5 csillagos szállodájába az alapozó tréningre.
  Nemet mondtam másnap, miután utánanéztem a klasszikus MLM “stószokkal” operáló Safe Invest és Grawe cégeknek. —egy: nem lenne gyomrom hozzá, hogy rábeszéljek embereket olyan dolgokra melyeket én sem értek (százalékok és bonyolult jogi útvesztő), kettő: nem kívánok emberekkel foglalkozni a második munkahelyemen , ha nem muszáj (szóval nem pincér, meg eladó meg műsorvezető akarok lenni). :D

  • Na igen, én meg abszolút nem értek a pénzügyekhez, épp ma jött egy levél a magánnyugdíjpénztáramtól és a nyugdíjfolyósítási igazgatóságtól, mindkettő két oldalon át igyekszik meggyőzni, ők és csak ők a legjobbak. A pénzt eddig se láttam, ezentúl se fogom, tehát nem fáj túlzottan a dolog… sztem mi meg már se Mo.-on, se Szerbiában nem fogunk nyugdíjat látni, de még van 40 évem kitalálni, addig mi legyen… ha megérem. :)

 5. Engem csak többen be akartak szervezni MLM-vackokba – volt, aki meg sem mondta, hogy btw a következő találkozónkra hoz még egy főt, aki majd a csodaszeres cégtől megtérít engem is ennek az értékesítésnek.
  Klasszikus szerencsétlenség még szerintem a pénzügyi tanácsadóskodásosdi, és add meg tíz ismerősöd számát, akiket zaklathat – bár ezzel kissé elkanyarodtam.

 6. Indeed. Nem kétlem, hogy van, aki ügyes és sikeres ebben, de én sem bírnám csinálni, pedig igyekeztem már rábeszélni többször is, volt, hogy el is mentem, meg is hallgattam, de nem az én asztalom ez, és ezt már akkor is tudtam. Nem tudom, válság idején jobban vagy kevésbé mennek-e ezek a cuccok…

 7. engem fehérneműs fotózásra invitáltak, amikor diákmunkát kerestem. az emberiség esztétikai érzékének védelmében ez a projekt nem valósult meg.

 8. Unforgiven // január 9, 2011 - 22:07 // Válasz

  Hasonló piramisépítős sztorim nekem is van, de nem álláshirdetés volt, hanem ismerős próbált beszervezni. Egyszer felhívott, hogy üljünk be valahová, végül egy órán keresztül hallgathattam, hogy milyen király melóm lehetne: gyakorlatilag semmit nem kell majd csinálnom, mégis dől a lé, ha még több embert szervezek be. És ezért csak 300 ezerrel kell bevásárolnom magam az üzletbe. :D De legalább tudom már, hogy hol lehet jó áron finom teát kapni. :)

 9. Szóval azért tudni kell azt hogy Szerbiában a nyugdij rendszer nem fenttartható, ezért ebben a problémában mindenki benne van, és van aki gondol magára, van aki meg nem. Napi fél doboz cigi ára szerintem eggyeltalán nem sok, vagyis sok minden más ostobaságra elúszik, és ha most nincs pénzünk erre majd ötvenévesen lerobbanva lesz? Évi 250 euró az mindenkinek bevállalható. A harminc eurórol meg annyit hogy én úgy mentem el hogy leeszem az árát, mert volt ebéd, tea, kávé, stb. E munkához semmi más nem kell csak lelkesedés meg kitartás, mert a piac adva van. Biztos könnyebb bent ülni a munkahelyen és onnan panaszkodni. A Mlm rendszer nagy előnye hogy csak rajtad múlik a sikerességed. Nem a főnöködön aki még lehúzza a bört is rólad. Semmi más nem kell csak kitartás.

 10. Na meg amikor az ezer éve nem látott volt főiskolai csoporttársad, gimis osztálytársad meghív kávézni, mert valami nagyon fontos dologban akarja kérni a véleményed. Hát persze, hogy valami hiteltukmálós házalós MLM-be akar beszervezni!!
  Nemrég voltam egy állásinterjún. Fickó telefonban bőszen bizonygatja, nem értékesítés, nem házalás, nem kamu, irodai munka, tárgyalásokon kell jegyzőkönyvet vezetni (….upama a neve) Na, elmentem. Csillivilli iroda, mindenki jólöltözött-jólfésült, 25 körüli srác bemutatkozik, ő a területi igazgató, naná. És aztán jött a mókusvakítás, h mennyit lehet keresni a jutalékkal és kaptam egy papírlapot, h írjam fel annyi ismerősöm elérhetőségét, amennyit csak tudok. Kiröhögtem, mondtam , h nem. Persze kiderült, h jegyzőkönyvvezetés a tárgyaláson nem más, minthogy én becsalom az ügyfelet, öltönyös csávókám meg rásózza a hitelt és felmarkolja a jutalékot. Szóval csak az ismerőslistám kellett volna nekik, amit hívogathatok addig, míg el nem fogy. Utána viszlát.

 11. nagy jános // június 18, 2011 - 10:41 // Válasz

  Valóban sok a kamu álláshirdetés.Ennek oka egyrészt az adat gyűjtés,másrészt a cégeknek meg kell pályáztatni az állásokat,ha állami támogatást igényelnek.Íme pár cég akik sosem gondolták komolyan a munkaerő igénylést.Ennek ellenére statisztikából van pofájuk 250-300 km-ről behívni és interjúztatni embereket.Szégyen!!!
  Car-inside Kft. /Jánosháza /
  Nief plastic Hungary Kft. /Kunszentmárton /
  Esztergom /Tycko kft /
  Flextronic.
  Prettl Hungária Kft /Szekszárd /
  Ezek a cégekhez senki sem adjon be sem közvetlen sem közvetítőkön keresztül anyagot mert esélye sincs!!!!!!!
  Ezek kamu hirdetések!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. A szexmentes munkákkal kapcsolatban szeretnék eszközölni egy kis kiigazítást!

  Igenis léteznek azok a munkák amelyekben havi 500.000 Ft-os nettó fizetéseket emlegetnek szexmentes munkákkal, mint bár hostess vagy táncoslány. Az 1500 EUR-s fizetés a minimum, amellyel eddig találkoztunk. Ezért is választja nagyon sok lány, hogy külföldre megy dolgozni mint bár hostess vagy táncoslány.

  Az olaszországi night clubbok teljesen mások, mint azok a kupik amelyeket itthon találhat az ember. Itt elegáns ruhában konzumálnak a lányok a vendégekkel és a vendégek az igazán színvonalas helyeken hozzájuk sem érhetnek!

  Ha érdekelnek ilyen munkák akkor viszont legyél körültekintő és csak megbízható ügynökségeken keresztül menj külföldre! Olyan ügynökséget válassz, ahol szerepelnek elérhetőségek, amely leinformálható és ahová a megbeszélésekre vihetsz magaddal kísérőt is (szülőt, barátot, élettársat stb.)

  Nem biztos, hogy pl az express.hu-n szereplő gmailes e-mail címek mögött ilyen munkák várnak rád!

  http://vipbudapesthostess.com/hu/mennyit-penzt-kereshetek-mint-bar-hostess

  Ezen a linken találhattok egy kalkulátort, amivel ki lehet számolni, hogy mégis mennyi pénzt kereshet az ember legálisan, szexmentesen és bejelentve!

 13. Kovács Ottó Igazgató // augusztus 31, 2012 - 11:31 // Válasz

  pinasrác2012.08.23. 14:10:46

  Kedves barátaim!
  Magam ugyan igazgatói pozícióban vagyok de egy próbát megért,hogy kiderüljön hogyan ténykednek a hazai fejvadász cégek.A fejvadász cégekről tudni kell,hogy kínált állás lehetőségeik 80%-a kamu.Már régen meg van az ideális jelölt, aki rokon, ismerős avagy a tulaj kurvája.A külföldi vagy magyar tulajdonos felé a HR-es kolleginának bizonyítani kell.Ezért van az,hogy egy egy pozíciót amit leadnak fejvadász cégeknek azt azonnal tovább adják a társ cégek felé így van,hogy egyszerre 15 cég hirdeti ugyan azt a pozíciót és interjúztat.A másik undorító szokás amivel találkoztam,hogy 200-300 km-es távolságból rángatnak pénz néküli bizakodó munkanélkülieket.Teszik csupán statisztikából.Rendszerint a beérkező pályázatok 40%-át hallgatják meg.Az ideális jelölt persze már régen dolgozik.
  Egy próba alkalmával azt mondtam a kedves hangú fejvadász cég dolgozójának,hogy sajnos anyagi gondjaim vannak és ugyan tegyék már meg,hogy a Szegedről-Budapestre történő utiköltségem felét kifizetik.Vártam a visszajelzést de nem érkezett meg.Másik esetben angol nyelven történő skype-os interjút követően a céghez hívtak, ami 280 km-re volt.Ugyan azt kértem.A költségeim felét, hiszen 50-50%-ban vagyunk érdekeltek.Megszakadt a vonal.
  Szóval rohadt csalókkal van dolgunk, akik hirdetéseit nem kell és nem is szabad komolyan venni.Magam személyesen hirdetek pozíciót cégünknél és személyesen győződök meg a pályázó szakmaiságáról úgy,hogy leviszem az üzembe és gép elé állítom.Ott 2 hét bohóckodás helyett 5 perc alatt derül ki a szakmaiság és a jelölt alkalmassága.Utolsó élményem Egy Ajkai műanyag-feldolgozóhoz kötődött,ahol egy terhes,életunt minden szempontból únszínpatikus cafka fogadott.Gondolom a főnök kurvája lehetett.Aki közölte,hogy rossz referenciáim vannak.Ugyan is a ránézésre megállapítható 40-45-ös IQ-val és kiemelkedő képességekkel rendelkező HR-es hölgy képességeit megcsillantva felhívta az utolsó két munkahelyem.Az egyik már régen nem létezik mert eladták és új üzemeltetője van.Ott nem tudtak rólam és nem is ismertek.Milyen meglepő!A másik felhívott munkahelyem 600,000 Ft nekem járó elmaradással hagytam ott.Ahol a cég anyagi problémákra hivatkozott személyemmel kapcsolatban.Szóval itt tartrunk ma.Nem megy nekünk még ez a nyugatról /USA/-ból begyűrűzött kiválasztási módszer.Javaslatom:Ha valóban el szeretne valaki helyezkedni akkor közvetlen keresse fel levélben vagy e mailben a cégeket és küldje el szakmai önéletrajzát.Ezeket a komolytalan,hatékonyság szempontjából megkérdőjelezhető bohóc cégeket messziről kerüljék el.Már csak azért is mert adatokat szolgáltatnak ki és egy beadott szakmai önéletrajz után rövid időn belül megszaporodnak az e mail fiókjainkba érkező reklámok.
  Mindenkinek Sok sikert és valós munkahelyet!!!!

 14. Én is találkoztam egy “kiemelkedően hatékony reklám- és marketingügynökség”-gel. Állásinterjún előadta egy öltönyös férfi, hogy ők ilyen megy olyan marketinggel foglalkoznak és több partnerük is van. Fix fizetést ígértek + jutalékokat. Persze nekem megtetszett a magas nettó fizetés hallatán. Az interjú végén közölte, hogy még a mai napon értesítenek sikerült-e. Persze sikerült. Másnap bemutatott egy másik úriembernek, aki megmutatja nekem miből is áll a munka. Ez abból állt, hogy elmentünk kisebb településekre és ott kellett kuponokkal házalni kisebb vállalkozásoknál.(Én tanultam marketinget, de ott nem ezt az ágat tanították :D ) A nap közben kicsúszott az úr száján, hogy minél többet el kell adni mert azután kapják a pénzt.Ekkor rákérdeztem, hogy ti nem fix fizut kaptok. Ő azt mondta, hogy nem. A nap végén mondta, hogy hétfőn kezdhetek, mert nagyon menne ez nekem…, de az első hónap betanulós és akkor még nem kapok fizut. Nálam már akkor eldőlt, hogy ez a munka felejtős mikor még vidékre mentünk házalni (csak nem akartam ott mondani hátha ott hagy :D) szóval a többi esemény csak lökést adott egy határozott a válaszhoz: NEM!!!

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Tweets that mention Kamu-álláshirdetések, már megint – most a leggyakoribbak | Vergiftet – Eszter's Offtopic -- Topsy.com

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: