Aktuális

7 rossz szokás, ami miatt nem jutsz egyről a kettőre

"Entertain the thought that you have the strength of those you yearn to be..." (fotó: Northfoto)

Vajon mi az oka, annak, hogy nem jutsz egyről a kettőre? Amellett, hogy az előnyös tulajdonágaidat ismered, a rossz szokásokról is muszáj beszélni. Az alábbi hét dolog a hatékonyság fő gátja lehet - jellemző rád valamelyik? Otthon maradsz. "A siker 80 százalékban azon múlik, ott voltál-e épp..." - állítja Woody Allen. Van benne igazság: mindegy, hogy az életed melyik területéről van szó, de ha ki se dugod az orrod a lakásból (a komfortzónádból), a lehetőségek soha nem fognak megtalálni téged. Tudod, miért nem érte el a szerencse az egyszeri embert egy napsütéses péntek délutánon? Mert épp ő a kertjében volt, és a négylevelű lóherét kereste. Tanulság: mozdulj ki, járj el minél több (érdeklődésednek és céljaidnak megfelelő) helyre, és látni fogod, mennyi kapu nyílik meg előtted idővel.

Halasztgatod a dolgokat. 

Ha halogatod, hogy elvégezd tennivalódat, a dolgok csak gyűlnek, gyűlnek, végül pedig már túl sok mindent kellene tenned ahhoz, hogy a munkahalom végére érj (ugye ismerjük a témazárók előtti totális kétségbeesést és kapkodást?). Van néhány tipp, hogy kilépj a patópálok stresszes életéből:

  • minden két perc alatt elvégezhető feladatot végezz el azonnal
  • kezdj pár gyors és könnyű feladattal, majd amíg friss az agyad, ugorj neki a legnehezebb tennivalónak – végül zárd a napot könnyebb, pihentetőbb munkákkal
  • a komolyabb és bonyolultabb feladatokat oszd részfeladatokra, így sokkal könnyebb lesz pontról pontra megbirkózni velük, ráadásul sikerélményed is lesz közben
  • tarts szünetet előre meghatározott időközönként, amikor pihensz, meditálsz, mozogsz – így felfrissül az agyad, és nagyságrendekkel hatékonyabb leszel.

Hülyeségekre pazarlod az időt.

A tipikus húzás: ülsz a gép mellett, tanulni/dolgozni kellene, de “nincs lelki erőd” a lovak közé csapni. Mit csinálsz? Marhaságokat posztolsz a Facebookra, az ezredik blogot nézed át, még egyszer utoljára csekkolod a mailjeidet… majd az egészet kezded elölről, hiszen azóta talán változott valami. A megoldás a problémára az, hogy tudatosan osztod be az idődet: eredményeink állítólag tennivalóink 20 százalékának köszönhetőek, tehát fontos tudnunk, hogy mi az a a 20 százalék, ami a mi esetünkben igazán fontos. Minden nap tudd, hogy mi a három legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, és azokat tedd is meg – utána jöhet minden más.

Túl sokat filózol.

Mielőtt új dologba fogsz – legyen az egy új sport, tanfolyam, fakultáció, szakkör, verseny vagy hobbi – nézz utána a részleteknek, gondold át előre a lehetséges akadályokat, és tervezd el, mi a célod az adott területtel (lehet, hogy csak annyi, hogy jól érzed magad/új barátokat szerzel, de természetesen ez épp úgy fontos cél, mintha fogyni, erősödni vagy munkát találni szeretnél).Miután mindent átgondoltál, ne elmélkedj és ne keress kifogásokat, hanem vágj bele a dologba. Rengeteg energiáz veszítünk olykor csak azért, mert félünk vagy túlelemzünk egy adott problémát: puding próbája az evés, az van.

Pesszimistán állsz a dolgokhoz.

Ha mindenen csak a rosszat keressük és az akadályt látjuk, kicsi az esélye annak, hogy előre haladjunk az életben. Persze nem árt, ha realistán gondolkozunk, de nincs értelme belelovalni magunkat a negatív érzésekbe: Geszti Péter mondta az X-Fator végén, amikor Vastag Csaba nyert Takács Nikolas helyett: sokszor többet érünk el azzal, ha bátran belevágunk a dolgokba, hajlandóak vagyunk tanulni és keményen dolgozni, mintha született tehetségek volnánk. A hazai poplegenda azt is elmondta, hogy karrierje kezdetén nem siránkozott, hogy nem tud dalszöveget írni és énekelni, hanem egyszerűen belevágott a dologba és mindent megtanult menetközben. Ma sem mindenki szereti, amit Geszti csinál, de kitartását és szakértelmét mindenki elismeri. Akkor meg…?

Ragaszkodsz a múlthoz, bizonyos elképzelésekhez – akkor is, ha ezek már csak hátráltatnak.

Könnyű mondani, hogy mások kárán tanul az okos. Az igazság az, hogy előfordul, hogy néha még a saját hibáink sem segítenek a fejlődésben – ilyenkor esünk általában még egyszer ugyanabba a csapdába. Az ok? Egyszerűen túl mereven ragaszkodunk múltbéli elképzeléseinkhez, a családunkból hozott korlátozó hiedelmekhez és a komfortzónánkhoz ahhoz, hogy előre tudjunk lépni. A változás nem rossz dolog, hanem inkább lehetőség a fejlődésre, ha megfelelő nyitottsággal párosul – ezt el kell fogadnunk, ha szeretnék előre lépni, bármelyik területéről is legyen szó az életnek.

Túl sok infót fogad be az agyad.

Néha úgy érzem, nincs türelmem komolyabb filmet nézni, mert közben nem lehet zenét hallgatni vagy szörfölni a neten. Az agyam teljesen rápörgött a gyors, ezerféle információt hordozó tevékenységekre, amelyekből legalább hármat kell végeznem egyszerre ahhoz, hogy működőképesnek érezzem magamat. Ennek sajnos sok negatív hozománya is van:

  • nem válogatom meg a hatásokat, amelyek elérnek hozzám, ezért aztán olyan dologba is belefutok, ami alaposan lehúz vagy felháborít, tehát rossz hatással van rám
  • nincs időm feldolgozni az információt, hiszen több tucat más infó is úton van már felém – ez stresszhez vezet
  • elfoglalom az agyamat, ezért képtelen vagyok haladni a saját dolgaimmal.

A megoldás számomra némi meditáció és testmozgás jelentette. Az előbbi abban segít, hogy kitisztítsam az agyamat és “csak úgy legyek”, az utóbbi pedig energiával tölt fel és a közérzetemet, egészségemet teszi jobbá. Ajánlom mindenkinek.

Te milyen eszközökkel dolgozol azon, hogy minél hatékonyabban végezd el feladataidat és érd el a céljaidat?

[újabb Neon-produktum, aminek 18 fölött is lehet relevanciája]

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

4 hozzászólás 7 rossz szokás, ami miatt nem jutsz egyről a kettőre bejegyzéshez

  1. + azt hinni hogy amit elméletben könnyen és jól megértesz, az majd a gyakorlatban is könnyen és gyorsan fog menni :(

  2. Szép gyűjtemény. Na és nem tíz! :))

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Egy szülinappal még tartozom: 4 évesek lettünk « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: