Aktuális

Sötét pincébe zárva – a Paraparkban jártunk

“Ez a pince pont jó arra, hogy idegeneket zárjunk be ide…”

Ellátogattunk pénteken a Gondozó nevű romkocsmába a Vajdahunyad utcába (hát, nem kellett sokat gyalogolni), ahol június óta a ParaPark működik. A világ egyetlen ilyen típusú IQ-para pincéje annyira sikeres, hogy januárig állítólag már minden óra foglalt. A szabályok egyszerűek: egy órára bezárnak egy 3-5 fős csapatot egy pincébe, ahonnan aztán különféle beteg fejtörők, logikai játékok és rejtett összefüggések felfedezésével lehet csak kijutni.

Nehéz úgy írni a ParaParkról, hogy a poénokat nem lőjük le, egy dolog viszont biztos: a játék tökéletes flow-élményt hoz: amíg ott vagy, semmi mással nem tudsz foglalkozni, csak az elvont rejtvények felkutatásával és összekapcsolásával. Az időérzékelésed megváltozik, egyedül a visszaszámláló árulja el, hány percetek van még a kijutásig.

A kert – sok bringás jár ide (és sötétben sem fotóz rosszul a Windows Phone)

Kód-kombinációk, széfek, zárak, lakatok, kulcsok, helyükre nem illő tárgyak, jelszavak, morze… a rejtélyek pontról pontra oldódnak meg, minden mindennel összefügg. A harci helyzet egyébként az, hogy nem sikerült kijutnunk: igaz, a megoldáshoz nagyon közel jártunk, állítólag még pár percre lett volna szükségünk. A hiba, ami elválasztott bennünket a kinti levegőtől, nagyon is jó önismereti adalék: túlbonyolítottuk a dolgokat. Józan paraszti ésszel és összefogottabb koncentrációval többre mentünk volna, mint az elrugaszkodott bölcsészlogikával. A tanulság: a probléma nem mindig olyan bonyolult, amilyennek első látásra tűnik.

Bár nem a ParaParkhoz kapcsolódik, ugyanezt a tanulságot hozza a napok óta Facebookon keringő fejtörő:

Természetesen első blikkre felfedeztem, hogy két THE szerepel a képen: szerkesztő vagyok, rutinból kiszúrom a hasonló hibákat idegen szövegben (a sajátomban persze ritkábban, mert abban túlzottan benne vagyok – ezzel mindenki így van). Ennek ellenére még húsz percig merengtem azon, hogy mi lehet a tényleges hiba: első körben azt vizsgáltam meg, hogy mely színek egymás komplementerei, majd azt, hogy mely alapszínek mixtúrájából jön össze egy kiegészítő szín. Persze semmilyen szabályszerűség nem jelent meg itt: egyszerűen csak a dupla névelő a hiba. (Meg az, hogy ez egy .jpg, nem beépített linkkel működő .swf, hiszen a móka lényege a linképítés és az ötletgazda blogjának hirdetése.)

A felfedezés magával ragadó: a többiek is jóval elvontabban gondolkoztak a szükségesnél, én voltam viszont a legelrugaszkodottabb. Ennek köszönhetően aztán össz-vissz három kódot fejtettem meg én, egyébként csak követtem a nyomokat. Gondolkozásmódunkat és agyfélteke-preferenciánkat illetően talán túlzottan is homogén csoport voltunk ahhoz, hogy időben teljesítsük a feladatokat. Nem árt, ha van a csapatban egy földhözragadt, matematikai gondolkodású ember is.

Ide tartozik a másik klasszikus Facebookos mém is:

George Steinmetz 2005-ös fotója az év egyik legjobb képe volt: tevék a sivatagban a Nap lemenő fényeinél. Ha közelről megnézzük a képet, jól látható, hogy valójában a kis fehér vonalak a tevék, míg a fekete teveformák csupán az árnyékaik. Gyakran a mi problémáink is olyan hatalmasnak és valódinak tűnnek, mint az árnyékok, noha igazából apróságokról van szó. Első látásra ez viszont nem mindig egyértelmű, éppen ezért szükség van a hasonló emlékeztetőkre. Hé, nem kell mindent túlbonyolítani, csak lélegezzünk, tegyük egyik lábunkat a másik után, lazítsunk, a többi pedig majd jön magától.

Időnk lejártakor azzal biztatott bennünket a ParaPark aznapi koordinátora, hogy kb. 50-50 százalék a kijutási arány: persze túlgondolás volna azon agyalni, hogy vajon csak nekünk mondta-e ezt vigaszként vagy valóban ezek az arányok. :) A lényeg: imádtuk az élményt, és mindenképpen nekivágunk a második pályának is, amint lehet!

Kis csapatunk


Hasznos tudnivalók:
belépő: 6000 Ft/csoport, egyéb költség: sör: 490 Ft, abszint: 740 Ft/5 cl, forró csoki: 350 Ft, cím: Bp, VIII., Vajdahunyad u. 4.
Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

4 hozzászólás Sötét pincébe zárva – a Paraparkban jártunk bejegyzéshez

  1. Ötletes hely lehet ez a ParaPark, nagyon tetszik, ha lesz rá lehetőségem elmegyek!

  2. Érdemes, mi már alig várjuk a második pályát! :D

  3. Lucy Styles // november 9, 2015 - 22:16 // Válasz

    A kérdésem az lenne, hogy milyen jellegű kérdések voltak? Válaszod előre is köszönöm!

2 visszakövetés / visszajelzés

  1. A párt végül életben hagyta a szerkesztőségünket – Szobafogságban voltunk « Eszter's Offtopic
  2. Nagyfarkú himnők és tapsoló sámánok – Rorschach-szpojlerrel « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: