Aktuális

A Facebook tízparancsolata

Frusztrál, idegesít, szórakoztat, megnyugtat, inspirál, informál? Valószínűleg mindezt egyszerre teszi velünk Mark Zuckerberg találmánya – íme, a Facebook tízparancsolata.

Neeeem, nem tapasztalatból beszélek!


1. Ne töröld le Facebbok-profilodat, csak hogy napokkal később újra aktiváld azt. Ez azt a látszatot kelti, hogy javíthatatlan függő vagy. Tudjuk, hogy ez így is van, de nem kell ezt mindenkinek tudnia.

2. Ne jelöld be a kellemetlen rokonaidat és ismerőseidet, akiknek addolását később úgyis megbánod. Inkább legyen kevesebb “barátod”, de előttük nyugodtan írj bármiről.

3. Ne tüntesd fel a Facsén kapcsolati státuszodat, mert mindez totálisan lealacsonyítja a szerelmet – meg amúgy is, kinek mi köze hozzá. Elég ocsmány dolog egy szakítás még akkor is, ha általános iskolai osztálytársad nem pötyögik be, mennyire sajnálnak téged, amikor a “kapcsolatban” címe “egyedülállóra” vált.

4. Ne írj az exednek hajnali 3-kor hasonló üzeneteket totál spiccesen: “szia, éjjeli három van, be vagyok rúgva, de nem érdekel. Néha hiányzol és ez szar érzés, de egy senki sem vagy amúgy… és ezt nem csak azérttt íromm mertt részegg vagyok. Az én érzéseim valódiak, nem úgy, mint a tieid voltak, te érzelmi analfabéta autista robot. Ui.: Ja, és cuki az új fotó az új életed értelmével. Ő nyalakodna veled a színház vécéjében?!” Az ilyen üzenetekre eleinte nem emlékszünk, aztán mikor leesik a tantusz, nagyon szégyelljük magunkat…

5. Soha ne játssz Farmville-lel vagy egyéb Ville-ekkel, és pláne ne hívj meg másokat ötpercenként hasonló időrabló tevékenységek végzésére. A Farmville napjaink tamagochija, de inkább vegyél kutyát vagy nevelj muskátlit.

6. Ne tölts fel képet MINDEN kajáról, amit ettél vagy csináltál. Nem, nem érdekel nyolcszáz barátot a sajtos makarónid és a lecsód képe: ha meg akarsz lepni minket, inkább hozz át belőle egy kis kóstolót személyesen.

7. Ne könyörögj lájkokért és ne lájkold minden saját kommentedet, mert az roppant szánalmasan tud ám festeni. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor egy jópofa mém népszerűségért harcolsz épp.

8. Ne terrorizáld környezetedet passzív-agresszív kirohanásokkal minden második beírásoddal. Rémesen fárasztó, amikor valaki mindig dühös, frusztrált, de nem mond konkrétumot: “Manapság már senkiben sem lehet megbízni. Rohadj meg, te szemét!” vagy a klasszikus: “A pasik minden héten más nőbe szerelmesek – köszi, én ebből nem kérek”.

9. Ne törölj soha röhejes random ismerősöket: szánalmas kis beírásaik mérhetetlen mosolymennyiséget hoznak embertársaink számára. Reméljük, sosem törlik profiljaikat, hogy mi továbbra is jókat mulathassunk rajtuk.

10. Végül pedig maradj továbbra is olyan kíváncsi, pszichopata zaklató, amilyen eddig voltál. Ez a mi generációnk védjegye: komplett vadidegenekről is tudunk egy csomó mindent, amire cseppet sem vagyunk kíváncsiak. Éljünk hát vele!


Kapcsolódó cikkek

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

7 hozzászólás A Facebook tízparancsolata bejegyzéshez

 1. én anno iwiw-en védekezésképpen állítottam be, hogy egyedülálló vagyok, hogy ne kérdezgesse mindenki, hogy “na, és mikor lesz az esküvő?” Aztán úgy is maradt függetlenül attól, hogy éppen volt-e valakim vagy sem. Facebookon meg nem is jelöltem, miután regisztráltam, ami miatt valakitől meg is kaptam, hogy nem is szeretem a pasimat, mert ha tényleg oda lennék érte meg vissza, akkor nem szégyellném a világ előtt. Persze fotóink voltak fent, de az biztos nem volt elég :P Nem tudom, nekem nem ettől függ, hogy szeretem-e. De biztos hülyén vagyok összerakva :D
  Szóval van egy csomó ember, aki téééényleg komolyan gondolja, hogy az a lényeg, ami a fb-n van és függnek az ilyen állapotváltoztatásoktól. Nem értem.

  • Jaja, teljesen igazad van, ne már ezen múljon. Ha “egyedülálló” van valahol beírva, akkor viszont random pöcsök írnak naponta ismerkedős üzenetet: ezek csak arra keresnek, hogy x-y év közötti, z régióból származó EGYEDÜLÁLLÓ nő legyen, aztán elküldik a sablondumát… eh.

   • Nálunk egy fontos momentum volt az FB, tulajdonképpen akkor vállaltuk fel egymást mindenki előtt.
    Ráadásul a csaj, akivel miattam szakított (vagyishát ő azt mondja, amúgy is vége lett volna, de sztem vitathatatlanul benne voltam) anno be volt neki jelölve kapcsolatként, így én is elvártam, h felvállaljon ott is. Mivel a facebookos ismerőseink nagyobb részével max évente 3-4x, vagy még kevesebbszer találkozunk, így sztem ennyi tájékoztatást teljesen megérdemelnek, hiszen nem mindenkire tudok egyenként ráírni, h “szia, összejöttem egy sráccal és boldog vagyok”.

 2. Érdekes ez a kapcsolat felvállalás-nem vállalás dolog. Bár nekem sincsenek be- és visszajelölve a kellemetlen ismerősök (lusta vagyok csoportbeállításokkal meg öncenzúrával bajlódni), valahogy mindig is adta magát, hogy csak annyit tettem ki, hogy kapcsolatban, vagy egyedülálló, közös fotókat sosem. Akikkel napi szinten tartom a kapcsolatot, úgyis ismerik a barátomat, a többieknek meg majd bemutatom alkalomadtán, nem akarom kiplakátolni.
  Szerintem ez nem a szeretet hiányát jelzi, vagy hogy szégyelled a másikat, hanem egyszerűen azt az igényt, hogy a magánéletedet megtartod magadnak és te döntöd el, kit milyen mélységig avatsz be. Ha nyitott vagy, mindenkit (az ovi óta legeslegjobb barátnőtől kezdve az egy hete megismert szimpatikus munkatársig), ha kevésbé, alig néhány embert.

  A netes közhírré tételtől való irtózás egyébként valószínűleg kollégista koromból ered, amikor láttam, hogy bizonyos lányok egész estés programja az volt, hogy a (virtuális) ismeretségi körük pasijait/csajait minősítgették, és kárörvendtek azon, ha valahonnan eltűntek az “örökké együtt”-fotók. (Mert persze MINDENKI be volt jelölve nekik, akivel valaha is köszönőviszonyba kerültek.)

 3. Úgy gondolom, hogy egy párkapcsolat tényleg nem tartozik minden ismerősre, ezért én sem teszek fel erről (sem) információt facebookra. Mondjuk inkább az a fajta állat vagyok, aki magáról sem tesz ki. A virtuális világ lehetőségeit bőven megelőzi a rendszeres személyes kapcsolat a számomra fontos emberekkel és talán másokkal is. Azért vagyok fenn egyáltalán fb-n, hogy valahol azok számára is elérhető legyek, akikkel nem cseréltünk számot, ill. én is el tudjam érni őket ha valami miatt fontos. Erre pl. nagyon jó. Ezen kívül pl. zenekarokról, koncertekről is tájékoztatást kapok, ami nem utolsó szempont.
  Ja, a kajás fotók nem zavarnak, de a folytonos magánéleti és egyéb passzív-agresszív dolgokkal nem mindig tudok mit kezdeni. Az olyan, amikor próbálok vmi vigasztalót vagy jópofát írni rá, de közben elmegy tőle a kedvem :-).

 4. kozodtehulyepicsa // november 5, 2011 - 13:52 // Válasz

  kösz ezt a sok “hasznos” tanácsot, a 9. Pontot nyugodtan értsd magadra is!

 5. Én is fent vagyok facebookon. Sosem hittem a kóros önreklámozásban, mely leginkább az adott egyénről készült 800 fényképben nyilvánul meg ugyanabban a pózban. Arról nem is beszélve, amiről Te is írtál, a családi állapot kiírásáról: tiszta szánalom, amikor azt látom, hogy két embernél kölcsönösen ki van írva a kapcsolatban státusz (névvel kölcsönösen), aztán 2 hét múlva már egyedülálló, majd 2 nap múlva kapcsolatban egy másik taggal, majd megint 2 hét múlva újra egyedülálló, aztán ismét kapcsolatba lép az eredeti párjával. Közben volt egy kis kiugró, de le is szarja, hogy mindent lát mindenki. Ezzel nem tudom mire büszke az ilyen ember, szememben kisebb lesz csak. Amitől a legjobban ki vagyok akadva, szintén említetted az írásodban: a kóros ismerősgyűjtögetés. Elmondom, nekem maximum 60 ismerősöm van Facebookon. Persze azzal is egyetértek, amit néhányan előttem is írtak ide, miszerint van, hogy nem tudsz ismerősökkel nap mint nap találkozni, rendben jelöljük be egymást, itt tudunk “beszélni” egymással. Na de annak mi értelme van, hogy boldog-boldogtalan bejelöl, mert tegnap látott az xy szalagavatóján? Fogunk mi érdemben beszélgetni, találkozni személyesen? Kétlem, akkor meg tök felesleges. Nem szoktam visszajelölni az ilyen embereket, persze hálás vagyok, mert nem igazán jelölnek engem átlagban véve. Az alkalmazásokról: egy népbutító hülyeség (főleg a FarmVille). Ha teheneket akarok venni, akkor beszélek tesóm pasijának unokatesójával, aki egész nap fej, mint a politika minket. De ezt most hagyjuk. Jól írtad, felesleges időpazarlás és idegesít, amikor huszadszor kapok meghívót rájuk. Blokkolva.

  Egyet kiemelten megjegyeznék visszatérve a fotókhoz: Mi van, nincs önkioldó az Androidon? A qrva életbe már :D Sok tizenéves pi..a tükörből fotózza magát, azt hiszik, ezzel mekkorát alkottak. Mit alkotsz az eszeddel? A szíveddel? Nagyon hálás vagyok haverom tesójának, aki keményen beoltja ezeket az embereket névvel, arccal. :)

  A likeolásról: ez is egy baromság, bár bevallom szoktam én is néha, de max egy poént. Az egész marketing fogás. Megnyomod adott oldalon, a facebook egy beépített cookie-t küld a gépedre, így miután kiléptél, követi a netes szokásaidat is, és személyre szabott hirdetéseket küld, miután újra belépsz.

  Amikor állapotot osztasz meg: nevetségesek bizonyos emberek, angol szavakat kiírnak: egyik ismerősöm rendszeresen azt írja ki: undefined. Tiszta gáz. Unatkozó marhák, főleg, aki még ki is írja: “Unatkozóóóóóóóóóóóm” Poén.

  Az idézetekről: én saját írásaimból szoktam olykor kitenni pár gondolatot, de rendszeres odaírom, hogy én írtam, ugyanis a selejt világban szinte törvényszerűnek vennék az emberek, hogy nincs saját gondolata másoknak sem (mert nekik nincs) és biztos ez is csak mástól vett idézet. Nem! Nem mástól, hanem magamtól és ne legyen már baj, ha felvállalom a gondolatomat! Volt, amikor megkaptam, hogy mit sztárolom magam? Mondom, nem sztárolom, inkább büszke vagyok a saját világnézetemre, mint Te, akinek a következő az: beb@szni minden hétvégén és embrió pózban okádni. Nyasgem! Tiszta röhej! :)

  Summázva: találkozók megbeszélésére, ilyen jellegű értesítésekre, info cserékre jó, de amúgy egy kalap sz@r, mert hétvégente még nyáron este is majdnem üres a város…mindenki e retek előtt ül és likeolgat, látványosan szenved, épp kapcsolatba kerül, vagy lázad a kommentben…meghalnak az emberi kapcsolatok….A pic.ába. :S:S:S

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: