Aktuális

Body pump: újabb edzésformát próbáltam ki

Ilyen szép őszi időnk volt ma (mobilfotó)

A body pump, avagy iron pump (kinek hogy szimpatikusabb) úgy hangzik, mintha a pornóipar egyik beteg ágazatáról lenne szó, pedig nem az. Húsz perce jöttem haza az edzésről, csuromvíz vagyok, úgyhogy tényleg csak azt tudom mondani: munkásököl vasököl, oda üt, ahova köll! Kemény volt, na.

A napot ébredés után rögtön a szokásos dupla jógaórával indítottam: most könnyebben ment, mint múlt héten, a hosszú kihagyás után. Egyébként épp jubilálok, fél éve kezdtem jógázni, és ez idő alatt csak két hét maradt ki, egyetlen egyszer – a kitartásomra minden nehézség ellenére roppantmód büszke vagyok. Jövő héttől ráadásul heti két Bikram-jógaórával készülök kiegészíteni az eddigi kétszer két jógámat, tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy a holtponton túljutottam, és életemben először két alkalomnál tovább kitartottam egy mozgásforma mellett. Nagy szó ez egy olyan embertől, aki az általános iskolai tesiórákat ellógta, a középiskolai testnevelést pedig egy az egyben kihagyta.

Május elején elhatároztam, hogy ha fél évet kihúzok, veszek magamnak felszerelést: matracot, jógagatyát meg felsőt. Ez pénteken meg is történt: a Yoga Store-ban, a Rumbach Sebestyén utcában hagytam egy kisebb vagyont (a Glamour-kuponnal is, igen). Muszáj volt, mert éreztem, hogy a megfelelő holmik hiánya hátráltat az otthoni fejlődésben: a polifóm csúszik és felpöndörödik, a különféle kínai rongyokba folyton beleakadok, a topok alá sportmelltartó kell, a melegítőgatyába pedig beleizzadok, plusz útban van a túl sok anyag. Talán még a sima leggings a legpraktikusabb, én viszont nem szeretem igazán mutogatni a fokhagymagerezdjeimet, így szükségem volt már egy kényelmes sportnadrágra.

Az új felszerelésem nagyon király, tehát most már nem lesz kifogásom a punnyadásra: a Shakti márkájú felsőben nyugodtan lehet ugrálni és hajolni, melltartó nélkül is kényelmesen tart és takar, mégsem izzadom szét magam. Külön jó, hogy olyan, mint egy sima top, ezért mozgás előtt és után egy farmerrel simán szaladgálhatok benne. A gatya Zobha márkájú, és nagyon örülök, hogy végre van egy kényelmes, háromnegyedes gatyám kiváló anyagból, ami télen fűt, nyáron hűt… szóval minden edzéshez és kiránduláshoz ideális. Mindenkinek ajánlom, hogy szerezzen be praktikus felszerelést, mert ez remek motiváció a további edzésekhez, bármilyen mozgásformáról is legyen szó!

Nos, jóga után hazaszaladtam (zárójelben jegyzem meg, hogy két utcányira lakom a fitnesz központtól, ezért az órai felszerelésben, kocogva teszem meg mindig az utat – ha lúd, legyen kövér), felkaptam egy farmert, és elmentünk ebédelni apuval és a nagybátyámmal. A családfáról beszélgettünk, pont azzal a református templommal szemben, amit meg az atyai ősapám épített (ő az egyetlen ős, aki benne van a Wikipédiában is). Ezután kiautóztunk a jászárokszállási temetőbe, ahol az apai-anyai (farmor, ahogy a svéd mondaná, sajnos nekünk nincs ilyen jó szavunk az apai ág anyai felmenőire) ág öregjei fekszenek. Épp megállapítottuk, hogy már senki sem látogatja ezeket a sírkert legszélén álló halmokat, amikor egy középkorú házaspár állt meg mellettünk mécsesekkel felszerelve. Kiderült, hogy apuék nagyanyja (az én dédnagymamám) és a hölgy nagyapja édestestvérek voltak, így rövid családi anekdotázás következett. Vajon a dédnagymamám testvérének dédunokái nekem milyen rokonaim? Aki tudja a helyes választ, azt meghívom egy sörre azzal szívesen veszek részt egy nagyon durva edzésen vagy két jógaórán.

Háromnegyed négyre végeztünk, így gyorsan felpattantam a hetedikre, hogy jógagatyára cseréljem a farmert, és már kocogtam is a négykor kezdődő body pump órára a Kleóba. Szűzként elég szürreális volt rúdra csavarozni a súlyokat: én szerényen csak két kis 2,5 kilós tárcsát választottam, de voltak elég vagány csajok is, akik 8-10+ kilókkal csapatták a gyakorlatokat. Mit szépítsük: négy óra tíz perckor már patakokban ömlött rólam a víz, pedig tárva nyitva volt mögöttem az ablak. Brutális edzésforma ez, de épp ezért mentem: egyszerűen fizikailag kívántam valami hiperdurva szarrászopatást. Persze nyilván ezt is ésszel kell csinálni, hiszen a helytelenül végzett gyakorlat sérülést okozhat, amit nem azonnal, hanem hetekkel később érez az ember. Éppen ezért néhány gyakorlatot tárcsa nélkül, egy-egy kilós kézi súlyzóval végeztem.

Természetesen itt is éreztem annak hiányát, hogy ellébecoltam a testnevelést tanulmányaim során, majd további tizenegy éven át a gyalogtúra és a koordinálatlan spicces tánc volt a maximum, amit mozgás címszó alatt végeztem. Egy csomó mindent nem tudok egyből szabályosan csinálni, mert hiányoznak a technikai alapok (jógán is hihetetlenül esetlenül jöttem először vissza kézenállásból, hiszen ez nálam kimaradt), és a vezényszavak nagy része is idegenül cseng számomra (májusban még azt sem tudtam, mi az az oldalsó középtartás, de azóta azért kikupálódtam egy kicsit). Bónuszként a nyavalyás diszkalkulia miatt nekem azért nehezebb bármilyen jellegű tükörmozgást leutánozni, de nem hagyom, hogy az említett apróságok visszatartsanak a rendszeres, különféle mozgásformáktól.

Csuromvizes hajjal a body pump-futás után, smink nélkül (mobilfotó)

A body pump igazából csoportos súlyzós edzés, gyors zenére: van ritmikus emelgetés, fekve nyomás, nyújtások, emelések… mindenképpen újszerű élmény volt, hiszen még soha nem súlyzóztam, bár a nagybevásárlásokat gyalog végzem. A gyakorlatok közben eszembe jutott, hogy ha elsajátítom a helyes nyújtásokat és hajlításokat, idővel a cipekedést is a klassz kis edzésprogramokká alakíthatom, pláne, hogy Pesten nincs lift a kecóban… hiába, a rendszeres mozgás csodát tesz az emberrel. Body pump után egyébként állítólag 24-48 órán át felfokozott állapotban égeti a szervezetünk a kalóriákat, tehát érdemes kipróbálni.

Közben kint besötétedett, és én egész jól felfrissültem. Megyek, lefürdök és rendbe teszem magam az esti programhoz, közben pedig reménykedem, hogy túl fogom élni a holnapi izomlázat. Még egy ok, hogy ne lógjam el a délelőtti dupla jógaórát…


Hasznos tudnivalók:
Cím: Kleopátra Fitness Centrum, Gyöngyös, Batthyány Lajos tér 15., Edző: Erzsi, Ár: 800 Ft/60 perc (imádom, hogy Gyöngyösön jó árban vannak a fitnesz, a jóga is 1000 Ft/120 perc).
Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Body pump: újabb edzésformát próbáltam ki bejegyzéshez

 1. én is hasonló metamorfózison mentem keresztül idén, pontosan ugyanazokkal a kezdő koordinátákkal, mint te: általánosban utáltam a tesit, középiskolában pedig kimaradt (vagyis elsőben volt, de meg akart buktatni a tanár, mert nem tettem le a fejem a redvás szőnyegre, amúgy is szartam az egészre). most pedig a napi félóra edzésem nélkül idegbaj kerülget. legújabb szerzeményem egy elliptikus tréner, imááádom. ja, és a kajálásra is odafigyelek, plusz rengeteget iszom. napi 1 üveg szénsavmentes ásványvizet, pedig azelőtt abból soha semennyit, de kólából ugyanennyi simán lecsúszott. egyszerűen jobban érzem magam a bőrömben @=)

  • “meg akart buktatni a tanár, mert nem tettem le a fejem a redvás szőnyegre, amúgy is szartam az egészre” – ezen hatalmasat röhögtem!!! Na igen, én is minden tesitanár (na jó, csak kettő volt) rémálma voltam, havi négy hétnapos menstruációval és a kifogások széles tárházával (látszott, hogy az epika a kedvenc szépirodalmi műnemem). Ha véletlenül bementem ált. iskolai tesire akkor is lógtam, de nem a bordásfalról… igaz, én nem emlékszem komoly feladatokra: volt futás, talajtorna, kislabdahajigálás, szekrényugrás és egyszer kötélmászás. Nem álltunk fejen kézen meg ilyesmi… Most már nagyon bánom, h ellógtam az órákat, később meg nem volt.
   Az elliptikus tréner is jól hangzik ám! :)

 2. Nálam a zumba és a step aerobik a leghatékonyabb, kajára odafigyeléssel és a candida megszüntetésével együtt 13-14 kilót adtam le tavaly karácsony óta, akkor 89 kiló voltam, most 75-76 kilót mutat a mérleg, de a cél az a 65 kiló volna. Ez persze kilóban nehezebben csúszik mostmár, mert az izmosodás ténye az komoly “akadály” viszont a vékonyodásom tempójára nincs kifejezett panaszom :)

 3. A zumbát már régóta ki akarom próbálni, mert imádok ugrálni meg táncizni, de sajna sosem jön össze! :DD A youtube-on volt pár elkedvtelenítő videó, ahol szar volt a zene, ilyen latínó szappanoperás, amire nehéz ugrálni. Body-n ezzel nem volt gond, ott Gaga, Riihanna meg más slágerek voltak, arra könnyű volt mozogni. Húúúúú, 14 kiló!!! Én sosem fogyóztam még, 25 éves koromig 55 kiló voltam, de aztán vmi megváltozott… és már 60-62 vagyok. Nem is tudom, jó lenne megint 55-nek lenni, de nem vagyok egy önmegtartóztató alkat! :D Sajna csak 1,65 vagyok, szóval nem egy égimeszelő. Inspiráló a leírásod a kondidról!

 4. Számomra a mai napig hihetetlen, hogy mennyire fontos a testmozgás. Nagyon sokáig rettenetesen lusta voltam egyáltalán megmozdulni is, mert nem tartottam lényegesnek. Aztán egy napon kipróbáltam a jógát és a zumbát. Menet közben a jógát abba kellett hagynom, de szeretnék majd visszatérni, mint a tékozló fiú (ez esetben lány). Viszont a zumba minden héten elmaradhatatlan része az életemnek és bizony-bizony azt vettem észre, hogy a rendszeres ugrabugra jó zenékre és jó társasággal rengeteget tesz, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb legyen az életem, ugyanakkor észrevétlenül alakot is formál…ami számomra elképesztő. :D Így aztán mindenkinek is csak ajánlani tudom….és valahol sajnálom is hogy korábban nem tartottam fontosnak a mozgást….:D


 5. Itt a mostani kedvenc zumbás dalocskám…hallgasd meg, nálam abszolút kedvenc…:D

 6. Ááá, egyre jobban kedvet kaptam!!! :D

 7. (jelentem, amikor 1-jén hazajöttem, elkezdtem olvasni a bejegyzést és annyi időm volt, hogy pont most értem a végére:S)

  Szóval nekem csak az a kérdésem, hogy “wow, te tudsz fejenállni?” Csak mert ha esetlenül jöttél vissza belőle, akkor az azt jelenti, hogy volt honnan érkezni, ugye? :) Irigyellek. Én félek a fejenállástól, hogy majd kitöröm a nyakam egyszercsak.

  Ha Zumba, akkor ajánlom figyelmedbe: http://www.facebook.com/event.php?eid=260126260706418
  Aerobiksuliban volt a csoporttársam, amúgy táncos múlttal rendelkezik a srác és ugyan azt nem tudom, hogy zumbát hogy tart, de az aerobikot jól csinálja :) Szerintem egy próbát megér ;)

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Életmódváltás: 10 dolog, ami miatt jobb az életem, mint tavaly | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: