Aktuális

Twilight – Breaking Dawn: 80 perc nyál, 20 perc akció, 17 perc tinihorror

Bella életében mindkét pasi végig ott marad: miért is ne lenne hely a szívünkben akár két embernek is, aki fontos a számunkra?

A Twilight - Breaking Dawn végeredményben nem is volt olyan rossz, amilyennek képzeltem. Persze nyilván azért, mert nem olvastam a könyvet, és kimaradt az előző két rész is - ebből talán már kiderül, hogy nem vagyok hardkór fan. Ugyanakkor a tinipiac adja a kenyeremet, tehát illik mindent tudnom, ami Robert Pattinsonnal és Kristen Stewarttal kapcsolatos - így nem akartam kihagyni a mai IM-BRAVO vetítést sem. Nem egy különösebben mély mondanivalóval rendelkező filmről van szó, viszont egészen szórakoztató lett volna, ha 117 perc helyett 45 percre szűkítik a produkció időtartamát. Taylor Lautnert, a vérfarkast már 0:08-nál láthatjuk félmeztelenül (jó teste van), a következő ötven percben viszont az ég adta világon semmi sem történik: Edward néz Bella szemébe, Bella néz Edward szemébe, Bella megcsókolja Edwardot, Edward megcsókolja Bellát... a hatodik háromperces erotikus farkasszemnézésnél (ha beszélhetünk ilyesmiről vámpír-ember-farkas háromszög esetében) már kezdtem kissé agresszív lenni. Cselekmény is lesz?

Az expozíció hosszú és unalmas ötven perce után aránytalanul felgyorsultak az események: a három részen keresztül szüzességét őrző Bella rögtön a nászéjszakán teherbe esik, mert ők nem gondolták volna, hogy ilyesmi lehetséges. Utoljára Aaron Spelling tinifilmjeiben láttam hasonló naivitásba burkolt védekezz okosan-kampányt, de azért civil szervezetek fizettek. Oké, hogy itt vámpír és ember nászáról van szó, de mivel emberi formában egyesülnek, sejthető, hogy bébi lehet a dologból. Annál is inkább, mivel a történelmi feljegyzések között rengeteg hasonló esetről talált leírást később Edward: most őszintén, ha vámpírként halandó a csajod, nem nézel utána, hogy mások hogyan kezelik a hasonló románcokat?

Vannak persze más furcsaságok is, kicsinyes mugli vagyok: a vérfarkasok például mindig ruhátlan farkassá változnak, de visszaváltozáskor azért szépen fel vannak öltözve. Aztán Bellával kóláspohárból, szívószállal itatják a vért, holott vénába lőve nyilván gyorsabban hatna – a műanyagpohár persze jobban néz ki, ahogy a jól öltözött farkasok is mutatósabbak. A regényben nyilván ott a válasz arra a kérdésre is, amit a film nem taglal: mi lesz Bella szüleivel? Ők nem tudják, hogy a Cullen-család szereti a vért és imádott lányuk is vámpírnak készül, de nyilván hülyén veszi majd ki magát, ha szemünk fénye még ötven év elteltével is hamvas tinilányként éli mindennapjait. Én garantáltan gyanakodnék, az biztos.

Az ember-vámpírsarj rengeteg problémát okoz, mert ugye magzatként elszívja a táplálékot az anya elől, felemészti belső szerveit, végül pedig a boldog apukának kell kirágnia a méhből a magzatot (én azért nem így képzelem el az apás szülést). Az egész filmet átható Rosemary’s baby-allűr miatt persze mindenki az ominózus szülés-jelenetet várta a legjobban, amit aztán a – színészek bánatára – alaposan megvágtak a kiskorú fogyasztóközönségre való tekintettel (tény, hogy a vetítésen kevés 14 éven fölüli arc jelent meg). Az eredmény nyolcvan perc romantika, 20 perc akció és nagyjából 17 perc lájtos horror lett.

Kristen Stewart “eszköztelen” játéka és Robert Pattinson háromféle arckifejezése (a szerelmes, az aggódó és a dühös) a Breaking Dawn-ban nem zavaró: ez egy romantikus fantasy, ahol ez a három dimenzió tökéletesen elég az érzelmek kifejezéséhez. Sokan bántják a két fiatal színészt, hogy hiányzik játékukból az erő, a filmhez szükséges alapokat viszont szépen hozzák, más produkciókban meg állítólag változatosabb eszköztárat hoznak.

A film erőssége, hogy az előzmények ismerete nélkül is bárki könnyedén követheti a sztorit, aki évente kétszáz cikket ír a Twilight-sagáról, és hogy az erős, bátor, határozott karakter a változatosság kedvéért ezúttal egy nő, aki végig tudja, hogy mit akar. Edward ezzel szemben teszetosza, hebrencs balfék, Jacob pedig jobbára primitív, de kedves ösztönlény – olyan jó néha látni, hogy a világot nem mindig a kigyúrt, szőrös izompacsirták mentik meg.

Edward és Bella, amint éppen azt teszik, ami a legjobban megy nekik: nézik egymást… nem csoda, hogy a két színész az életben is összejött, elvégre ennyi romantikázás után megszokja az ember az ilyesmit…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás Twilight – Breaking Dawn: 80 perc nyál, 20 perc akció, 17 perc tinihorror bejegyzéshez

 1. :D szóval ismét NAGY NÉZÉSEK voltak a filmben? :P És Bella becsukta végre a száját? Vagy legalább megszólalt?
  http://www.youtube.com/user/HollywoodNewsAgency

 2. Hagyjad má’, még ő beszélt a legtöbbet! Igaz, még többet nézett. És nézett. És nézett.

 3. Hát képzelem, milyen lehet ez a film. :D Az első kettőt még láttam, elég is volt.
  Amúgy 2 éve elolvastam angolul mind a négy könyvet, nyelvgyakorlásnak és könnyű szórakozásnak jó volt, kb. egy hónap alatt lepörgettem. Nem voltam nagy rajongó sosem, de nemrég láttam egy videót ami rávilágított, hogy a történet mennyire tele van a mormon vallás elemeit szimbolizáló dolgokkal (Meyer a mormon vallás elkötelezett híve), és azóta még kevésbé tetszik, főleg az, hogy a tinik ezt istenítik. Az értelmesebbje azért majd úgyis kinövi.
  További problémám, hogy ne hasonlítsák már a Harry Potter könyvekhez, szerintem a Twilight a béka segge alatt van ahhoz képest. End of rant :)

  On a more positive note, azért ez rohadt jó :D http://cl.jroo.me/z3/C/Y/p/d/a.aaa-Bellas-First-Handjob.jpg

 4. Szia! :) Olvastam a cikked, és muszáj két dologra válaszolnom. :) “…a vérfarkasok például mindig ruhátlan farkassá változnak, de visszaváltozáskor azért szépen fel vannak öltözve. ” A Hajnalhasadás filmet még nem láttam, de a könyvet olvastam. Stephenie Meyer úgy írja a könyvben, hogy a farkassá változásuk során leszakad róluk a ruha, ezért, és mert 40 fok körüli a testhőmérsékletük a quileute farkasok mindig csak farmerban járkálnak. Hogy a ruhaproblémát megoldják, átváltozás előtt, amikor nem indulatból, hirtelen alakulnak át, a farmerjüket leveszik, feltekerik és végül a bokájukra kötik. Elvileg, ha farkassá változnak, ezek a kis csomagok a lábukon maradnak. Így ha újra emberi alakot öltenek van mit felvenniük. :) “A regényben nyilván ott a válasz arra a kérdésre is, amit a film nem taglal: mi lesz Bella szüleivel?” Ezt voltaképp nem fejtik ki igazán a könyvben. Mikor Bella teherbe esik, azt mondják ugye Charlie-nak, hogy a nászúton szedett össze valamit Bella, ezért nem engedik hogy meglátogathassa a lányát. Itt lett volna egy nagy lehetőség, hogy Bella halálhírét terjesszék, de nem tették meg. Nem emlékszem pontosan mit mondtak az anyjának, azt hiszem a könyvben az van említve utoljára, hogy csak a lánya betegségéről értesült. Bár már régebben olvastam, nem vagyok benne biztos. Charlie viszont nem bír magával, ezért Bella vámpírrá változása után egyszer csak megjelenik a Cullen háznál, hogy márpedig látni akarja a lányát. Észreveszi mennyire megváltozott Bella, érzi, hogy valami nagyon nincs rendben, és azt mondja, nem akar tudni a dologról, csak annyit, amennyi szükséges. Renesemeeről azt mondják, hogy Cullenék rokonai meghaltak, és a kislányt Edwardék fogadták örökbe, de Charlie látja, hogy a kicsinek olyan szemei vannak, mint amilyenek Bellának voltak régen, és látja milyen gyorsan növekszik a kislány napról napra. Charlie tehát valamit sejthet, hogy itt természetfeletti dolgokról van szó, de semmi konkrétat nem tud, pl. hogy vámpírcsaládba házasodott be a lánya. Szóval igazából ezt a szálat nem varrta el rendesen az írónő.

4 visszakövetés / visszajelzés

 1. Ahol tényleg a lét a tét – a Hunger Games premier előtti vetítésén jártam « Eszter's Offtopic
 2. Egy szülinappal még tartozom: 4 évesek lettünk « Eszter's Offtopic
 3. Egy szülinappal még tartozom: 4 évesek lettünk « Eszter's Offtopic
 4. Hófehér és a fekete mágia « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: