Aktuális

Ma volna 100 éves Eva Braun

Eva Braun és a chakrasana, a Königsee-nél, pár kilométerre Hitler nyaralójától

Kevesen tudják, de egyszerre borzaszt el és nyűgöz le a Hitler-rezsim és a Führer magánélete, mióta csak humán tagozatos gimnazistaként mélyebben belevetettem magamat a második világháború történetébe. Brutális ellentétek, erő és gyengeség, embertelenség és emberség, győzelem és bukás, álmok és valóság jellemzik a harmincas-negyvenes éveket... és az egészben van valami elképesztő és félelmetes, ami a képernyőhöz szegez: valami, ami közelebb visz az emberi elme megismeréséhez. Nem sok dokumentum- vagy játékfilm van, amit nem láttam a témában, és rengeteg második világháborús könyvet olvastam már gyerekkoromban is. Az elmúlt években persze tudatosan távol tartottam magamat az erőszakos, háborús anyagoktól (leszámítva némi terror ebm-et, hébe-hóba, stresszlevezetésként), de valamelyik nap pont belefutottam egy lenyűgöző videóválogatásba Hitler csajáról. Bár már millió formában láttam az ismert mozgóképeket Eva Braunról, az összeállításban mégis volt valami, ami mélyen megérintett. Nehéz megmagyarázni: adott egy törékeny, hajlékony, élettel teli, csinos és vonzó teremtés; a telefonodon, színes filmen figyeled a YouTube-on, ahogy élvezi az életet, de közben tudod, hogy ciánkapszulával a szájában végezte 33 évesen, majd ezután a Führerbunker előtti gödörbe dobták és elégették a holttestét, a világ legdemagógabb és legvéresebb diktátorával együtt. És akkor hirtelen számtalan kérdésed van: vajon milyen lehetett ez az irigylésre méltóan ügyesen jógázó, folyton bulizni vágyó, kétszer is öngyilkosságot megkísérlő lány, aki közel másfél évtizedig a a háttérben maradt, hogy embere "Németország vőlegénye" lehessen, majd önként és dalolva követte őt a halába, amikor lehullott a függöny? Ez az egész sztori egyszerűen... felfoghatatlan.


A németek a harmincas-negyvenes években nem igazán tudtak Eváról, noha közeli kapcsolatban állt a náci párttal, nem rejtőzködött. Egyszerűen csak nem volt szem előtt, a köztudatban Hitler nőtlen volt és országa irányában elkötelezett. Később, a győztesek propagandája ostoba, felületes szőkeségnek állította be a Führer asszonyát, akinek fogalma sem volt arról, mi zajlik Európában – tetszetős opció, hiszen hogyan is lehetne cinkosa a borzalmaknak egy ilyen bájos partyface? Napvilágot látott egy nevetségesen romantikus tévhit is, miszerint Eva Braun zsidó volt: ez persze nem igaz, a későbbi Hitlerné bajor római katolikus családban látott napvilágot, ősei között egyetlen izraelita hitű sem volt. Számos pletyka szólt arról is, hogy a Führer és Eva kapcsolata szextelen volt, bizonyos feltételezések szerint Hitler eleve képtelen volt az örömszerzésre, mert egy herével született – erre persze nincs bizonyíték, könnyen meglehet, hogy csak vad találgatásról vagy tudatos propagandáról van szó, ami a szörnyű diktátort beteg, perverz, szexuális szadistaként tünteti fel. A kortársak szerint a pár minden jel szerint teljesen hétköznapi nemi életet élt, a legfrissebb kutatások pedig azt sejtetik, hogy Eva Braun nem üresfejű, naiv divatbaba volt, hanem átlagos érdeklődésű, vitaképes fiatal nő – de akkor hogyan lehetett szerelmes egy olyan pasasba,  aki a hosszú kések éjszakáján még saját korábbi bizalmasait is kivégeztette, öngyilkosságba sodorta unokahúgát, leszámolt saját “hazaáruló” sógorával, kinyírt 6 millió zsidót, homoszexuálist, cigányt, szociáldemokratát, ellenzékit, szakszervezetist, ellenállót és másként gondolkozót, és a háború végjátékánál még “saját imádott német népét” is veszni hagyta volna?

Nem szeretem azokat a filmeket, amik ordibáló, habzó szájú őrültként vagy szünet nélkül zsidózó, háborúfixált sátánként ábrázolják Adolf Hitlert, az oldalára pedig egy buta guminőt tűznek társként. Az ilyesfajta sarkítások elidegenítik, távolivá és megfoghatatlanná teszik a történelmi valóságot, lehetetlenné téve, hogy felismerjük korunk modern Hitler-aspiránsait. Nem, Hitler nem üvöltött folyton, és az antiszemitizmust is burkoltabban tálalta: a valóságban kiváló, karizmatikus szónok volt, és grandiózus ígéreteivel – még férjet is ígért minden német nőnek! – vette le az embereket a lábukról. Pontosan ezért volt veszélyes: a kor, amelyben élünk, ijesztően hasonlít a legutóbbi gazdasági világválság okozta reménytelenséghez, indulatossághoz és összeomláshoz. Az elkeseredett, csalódott, kizsákmányolt, dühös és éhes tömegeket a legkönnyebb manipulálni: Hitler a demagógia királya volt; kétség nem fér hozzá, hogy Evát is gyönyörű szavakkal, szenvedélyes előadásmóddal és csodálatos ígéretekkel vette le a lábáról. Fiatal, ambiciózus nő volt, fotós, divatszakértő és kiváló sportoló; egyértelmű, hogy nagy hatással volt rá a hatalom, az erő és a figyelem, amit a náci belső körtől kapott. Nem, úgy vélem, nem elsősorban a pénz mozgatta, elvégre jómódú családból jött, nő létére szépen keresett (főleg, mikor már filmeket és képeket adott el a nemzetszocialistákról), bár nyilván nem volt ellenére az a luxus, amit csak egy ország első embere adhat meg.

Nézem ezt a kisfilmet, és egy törékeny embert látok, vele együtt pedig az emberi lélek törékenységét. Figyelem, kutatom a részleteket, próbálok rájönni, hogy hol romlunk el, hol térünk le az útról, hol a határ a “jó” és a “rossz” között. Nem, nem minősíthetek, a létezés és a lélek komplexebb annál, hogy kétpólusú címkéket aggassunk rá, bármennyire is szeretnénk ezt tenni néha, csak hogy távolabb toljuk magunktól mindazt, ami rémisztő, sötét és gonosz. Emberek vagyunk, és van valami, ami mindannyiunkban közös… és valamennyiünket összeköt…

Volt, hogy négernek öltözött, buliból

Reklámok
Eszter névjegye (992 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás Ma volna 100 éves Eva Braun bejegyzéshez

 1. Furcsa története van, annyi szent, az ember nem tudja hirtelen eldönteni, hogy elítélje őt vagy sajnálja, de mivel ítélkezni nem szabad… tényleg nem tudom, de újra meg újra bebizonyosodik számomra, hogy a világban semmi és senki sem tisztán jó vagy rossz, fekete vagy fehér és kész.
  De valahogy akkor sem tudom megérteni, hogy az a kedves nő, akit a felvételen láttam, hogy közeledhetett egy olyan ember felé, mint Hitler. Oké, tudom nem olyan ő se, mint a filmekben beállítják, hogy folyton ordibál meg hasonló, sőt még el is hiszem, hogy a magánéletben egész más volt, de akkor is milliók halálért felelős. Ha Eva Braun tényleg tudta, hogy mit is művel Hitler, akkor ez inkább miért nem taszította? Egyszerűen csak elvakították az érzelmei? Úgy mint ahogy a kétségbe esett tömeget is elvakította?

 2. Ahogy nézem én is a klipet beleszerettem, (mert hogy miért is?) mindig mindenkibe bele tudok szeretni, függetlenül attól, hogy tudom: mi is az ember. És érzem, hogy férfi létemre van bennem valami a nőből. Ám képtelen vagyok beleélni magam a szerepébe, Hitler? Nem. Nagy pofonok égnek tenyeremben. Hitlertől sikítófrász, és dühroham tör rám egyszerre. Hoppá? Lehet hogy ezért is veszekedik velem néha az én kis szerelmem? Vagyis hogy ugyanazért? Ugyanazon dolgokért? Nem tudom ők veszekedtek-e Különben a németek korántsem olyan veszekedősek, mint a magyar, a tipikus magyar házasságmodell egyedei. Vannak, igen gesztusok:: “Aach!”, meg “hau ab dú!” meg “du schwein!”, de kitartó haragok, mérges hosszú viták, hát nem sok ilyet tapasztaltam. A német asszonyok sokkal, sokkal engedelmesebbek, tűrőbbek, és a férfiakat is alapjaiban kiszolgálóbbak mint a magyar lányok, feleségek. Szerintem, de nem akarok az általánosítás hibájába keveredni, a német nő másként éli meg az egyéni kiteljesedésének élményét mint a magyar. Más dolgokban. Éva Braun menteni akart egy értéket, a tűzből kikapott üszögként és ezért táncolt, örült, élvezte az életet, hogy mutasson a führernek egy más életcélt, mint a politikai célok fantazmáit. De a urát nem lehetett ettől a céltól eltéríteni, így hát vele halt. Villámgyors józan ítélettel mérte meg önmagát, élete értéktelen volt, nem tudta elvégezni feladatát, bukásában osztozott vele. Nagy szerencse, hogy nem a mi dolgunk az ítélet. Ami nem jelenti azt, hogy ne is tegyünk különbséget a jó és rossz között. Még a végén felmentenénk a bűnösöket, és élhetetlenné lenne ez a világ.

 3. Nagyon tetszik a poszt és a videó is – ha valaki nem tudja, kiről készült, valóban csak egy vidám, nagyon jól sportoló, kedves fiatal nőt lát, aki élvezi az életet és szereti az állatokat… Totál szimpatikus az életvidámsága és a mosolya…

  Eva Braunról én is sokat olvastam anno, mert mindig érdekelt, hogy vajon miért, hogyan tudott egy ilyen emberrel élni, mint a Führer. (Én kiskorom óta rettegek és undorodom a nemzetiszocializmustól – talán nagyanyám világháborús elbeszélései miatt – és pont ezért rengeteget foglalkoztam a témával.) De ha belegondolunk, akkor Eva számára Hitler valószínűleg nem a videókon látott diktátor volt, hanem a férfi akit szeretett – és a nők adott esetben nagyon gázos alakokat képesek szeretni és ragaszkodni hozzájuk. És akárhány dokumentumregényt, miegyebet olvasunk is, soha nem fognuk belelátni a kapcsolatukba, hiszen ez talán a kortársaknak sem sikerült. Hozzá biztosan jó volt Hitler, és megadta neki, azt amire Evának szüksége volt – és most nem csak és kizárólag az anyagi javakra és a társadalmi pozícióra gondolok. Tegyük hozzá, hogy Hitlernek nagyon sok női “rajongója” és követője volt, akik úgy imádták, mint valami rocksztárt, már akkor is, mikor még nem volt Führer. Valszeg érthetett a nyelvükön. Arról, hogy Eva vajon mit szólt a Führer és en block a nácik tetteihez, és hogy tudta ezek ellenére is szeretni… Nem feltételezem, hogy nem tudott semmiről (bár nyilván mindennel nem volt tisztában), viszont nem lehetett buta nő. Mint ahogy nem voltak buta emberek Hitler főemberei sem, a nürnbergi jegyzőkönyvekből pl. az derül ki, hogy szinte mindegyikük átlag feletti IQ-val rendelkezett. Mégis sokuk vakon hitt a nemzetiszocializmusban, mint olyanban (lássuk pl a Goebbels házaspárt, akik saját gyerekeiknek is mérget adtak, amikor minden elveszett, hogy ne kelljen “egy nemzetiszocializmus nélküli világban felnőniük”.) Az ideológiai hovatartozás és a hit bizonyos dolgokban, sőt a háborús bűnök elkövetése és a népirtás nem ész kérdése, sokkal inkább az erkölcsiségé. Lehet, hogy Eva is azok közé tartozott, akik hittek az eszmében, és abban, hogy amit tesznek, mégiscsak jó? Vagy a férfiban hitt, akit szeretett? Vagy egyszerűen csak élvezni akarta az életet, amíg lehet? Nem hiszem, hogy meg fogjuk tudni…

 4. Szántó István // február 7, 2012 - 23:17 // Válasz

  A gondolkozásmód az akkori német katolikus egyházban alapvetően antijudaista volt. Prohászka Ottokár is német nyelven adta a ki a zsidógyűlölettel kapcsolatos gondolatait. Tehát a katolikus hithűség az megegyezett a hűséges antiszemitizmussal, és azzal az eszmével, hogy az egyházat világuralmi helyzetbe kell hozni. Ennek a célkitűzésnek Hitler teljesen meg is felelt. Esetük jellemzően emberi tragédia is egyben ( és nemcsak másoké), mert annak sajátos bizonyítéka, hogy az ember élete végéig meggyőződéséhez hűen kitarthat a legsúlyosabb tévedések mellett is.

 5. Szeretem, amikor nemcsak tényanyagot kapok egy írásból, hanem új nézőpontot is. Tetszett!

 6. Köszi a kommenteket, feedbackeket, kicsit tartottam tőle, nem vágja-e ki valakinél a biztosítékot, hogy megemlékeztem egy ilyen ellentmondásos személyiségről… de a történet valahogy annyira elgondolkoztató, h nem tudtam szó nélkül elmenni mellette.

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. Braun Series 3-350cc Shaver System, Dark Blue « Braun Series 7 790cc Pulsonic Shaver System
 2. Patkány a villanyvezetéken, avagy a cigánykérdés az országban « Eszter's Offtopic
 3. Az antiszemitizmusról, kissé nyersen « Eszter's Offtopic
 4. Szegedi Csanád a nagymama orráról hazudik « Eszter's Offtopic
 5. Friss keresőszavak, új évad | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: