Aktuális

Blog-diktatúra: bosszúság vagy nyugi van?

gduzfn?

Asszem, mindenki imádja a kulissza mögötti szaftokat, úgyhogy most csak az oldalgazdák és a Wordpress-felhasználók olvassanak tovább. Az egyik tapasztalt, profi WP.com-önkéntes nemrég igen pikáns posztot tett közzé a jó Matt Mullenweg kommunikációs és konfliktuskezelési faux pas-jairól, természetesen a Wordpress.com-on, haha. Az esemény nagy része nyílt színen zajlott, csak néhány rövid epizódra került sor zárt ajtók mögött, de az átfogó kis írás körül kialakult diskurzus így is szaftos... és elgondolkoztató. Elöljáróban annyit, hogy aki nem tudná, Matt Mullenweg a Wordpress-szoftver fejlesztője, és ő alapította az Automattic-ot is, ami a Wordpress.com és az Akismet mögött álló cég (a szoftver és a blogszolgáltató nem keverendő össze, bár javarészt ugyanaz a csapat áll a kettő mögött). A pasi nemrég töltötte be a huszonnyolcat, és természetesen a többi mocskosul fiatalon milliárdossá lett webcsászárhoz hasonlóan (lásd Tom "MySpace" Anderson vagy Mark "Facebook" Zuckerberg) az ő személyét is számos ellentmondás lengi körül. Leginkább az, hogy egy egoista faszfej, aki semmilyen sajátjával nem egyező véleményt nem tűr, azonkívül úgy éli életét, mint egy nagyhatalmú oligarcha... vagy inkább egy birodalom napcsászára. Az énközpontúságával kapcsolatban nincs tapasztalatom - a cégnevet frappáns szójátéknak vettem - a napcsászárság pedig teljesen igaz, elvégre egyetlen CMS-t sem használnak annyian, mint a Wordpresst, plusz a világ egymillió legnézettebb weblapjának 15 százaléka WP-alapú. És akkor még nem beszéltünk arról a több millió blogról, aminek a WP-kistesó Wordpress.com ad otthont, napi két millió bejegyzéssel és átlagosan 200 millió szóval.

Nos, a helyzet jelenleg az, hogy a céghez pénzügyi értelemben nem kötődő önkéntesek azt nehezményezik, hogy a vezetés bármilyen előzetes figyelmeztetés vagy információátadás nélkül egyik napról a másikra olyan változásokat hozott tető alá, amelyek bizony sokak számára okoznak bosszúságot. Ilyen volt a közelmúltban (újra) bevezetett “újrablogolás” funkció, ami a többség szerint az egyéni szerzői jogok és az egyedi tartalom halálához vezet az Automattic számára termelt plusz oldalletöltésekért cserébe, valamint ebbe a kategóriába sorolható a pár hete váratlanul beállított “infinite scrolling” is, ami voltaképpen annyit jelentett, hogy a Twenty Ten és a Twenty Eleven sablon használói kb. két hétig leshették, amint a posztok végtelen számban töltenek be oldalaikon, hiába állították be korábban, hogy hány bejegyzés jelenjen meg a főoldalon. Az “infinite scrolling” konkrétan engem is érintett, élből azt hittem, bug; kérdésemre a support magyarázta el, hogy egy új fejlesztéssel van dolgom, amivel ezentúl együtt kell élnem. Nem voltam túl boldog, de azért jobb, mintha hónaljekcémát diagnosztizálnának hasonló szavakkal az embernél.

Amellett, hogy semmilyen tájékoztatót nem kaptak a felhasználók a launchok előtt, az önkénteseket és az aktívabb júzereket az borította ki, hogy Matt a nagy politikusok (diktátorok?) klasszikus kommunikációs stratégiájával élt: először szívélyesen konstruktív kritikára buzdított mindenkit, majd ellentmondást nem tűrve közölte, hogy az újdonságok maradnak, ezután pedig szépen ignorálta és kiiktatta a vele egyet nem értőket (szerencsére csak a virtuális világban, munkatábort nem hozott létre a célra). A kritikusok szerint az már csak a racionalitás jótékony hatása a forrófejű, nagyarcú ifjú zseni meggondolatlanságára, hogy az “infinite scrolling” végül szabadon választhatóvá vált: mindkét sablon lábwidgettel rendelkezik, amit ez a funkció értelmetlen módon alapjaiban gyilkolt meg. Külön abszurd, hogy a Twenty Eleven bejegyzéseinél csak ez a widget látható, így ennek hiányában semmilyen állandó felület nem maradt volna widgetként – ja, hogy erről Matt a korlátlan, órákig tartó oldalletöltések lehetőségétől felbuzdulva megfeledkezett…

Panos, a Mattet kritizáló bejegyzés szerzője jól megragadta a lényeget: “Teljesen érthető, hogy nincs demokrácia, elvégre mi nem Matt üzleti partnerei vagyunk, hanem egy ingyenes termék felhasználói. Egy dolog a változás, és egy másik az, hogy bármilyen bejelentés nélkül történnek komoly módosítások egyik napról a másikra. Oké, ingyen lakom a te házadban, amit úgy rendezel be, ahogy akarsz, rendben van. De ha egy napon úgy döntesz, hogy leveteted a lépcsőket és felszerelsz egy liftet valahová máshová, akkor nem kéne előtte szólnod nekem, hogy reggel a félhomályban ne zuhanjak le a második emeletről???” És lássuk be, ebben azért van némi igazság  – még akkor is, hogy ha a magyar szolgáltatóknál, amelyeket volt alkalmam közelebbről és a kulisszák mögül is szemrevételezni, soha nem történt még tizedannyi kommunikáció sem a felhasználók felé, mint az Automattic részéről akár egy év alatt.

A közösségi médiában és a multivilágban eltöltött több mint fél évtizednek köszönhetően (jézusom, ennek az egésznek hat éve már idén!) ma már sokkal racionálisabban látom a dolgokat, mint a sok-sok idealista, álmodozó, utópikus kisvilágban élő júzer, akik csak azt látják, hogy a kedvenc játékszerük nem olyan, mint tegnap volt. Szerintem a napnál is világosabb, hogy a WordPress.com – csakúgy, mint a Blogspot, a Blog.hu, a Facebook vagy bármi egyéb – egy termék, s két fő funkciója van:
a, hozza a pénzt;
b, béta-teszterként szolgáljon a WordPress.org-hoz, vagyis a nyílt forráskódú szoftverhez, amely jelenleg a világ legnagyobb és legnépszerűbb önálló, ingyenes tartalomkezelő rendszere.
Bármennyire is meglepő sokak számára, a molinókon és a logókon feltüntetett “önkifejezés” csak ezután következik. Oké, azért legyünk kedvesek, ma nőnap van:
c, önkifejezés.

Természetesen ezen a platformon én is átlagfelhasználó vagyok, és mint olyan, bizony nem örültem az infinite scrollingnak. Naivan azt hittem, közkívánatra lett belőle szabadon beállítható funkció – aztán kiderült, hogy technikai szükségszerűségről van szó, lásd fentebb. A reblogging, ha már korábban szóba került, különösebben nem érdekel: az életnélküli szennytartályok eddig is lopták a tartalmat, ezentúl legalább trackbackkel teszik – az pedig, hogy milliók próbálnak reklámhelyet eladni kontrollcé-kontrollvé tartalommal, megint csak nem jelent semmi újat a nap alatt. (Én sosem értettem, mi értelme van annak, hogy akár forrásmegjelöléssel vagy rosszabb esetben anélkül a saját személyes blogunkba másoljuk mások bejegyzéseit, de az üzleti modell a jelek szerint működik, itt a WordPress.com-on meg a Blogspoton is van több tucat magyar nyelvű blog, ahol a kizárólagos saját szellemi termékek a különféle bejelentések a felfüggesztett Facebook-oldalakról és az ötezredik követőről. Minden egyéb kontent más tollából származik.)

Átlagfelhasználóként úgy látom, hogy a kényelmes, ingyenes lakhatásért cserébe igazán elhanyagolható probléma az, hogy a tulajdonos néha-néha áthelyezi a liftet, és nem érzi fontosnak, hogy előre tájékoztasson erről: ilyen problémák mindenhol vannak. Bőven inkább a túl sok vizet nem zavaró “reblog” funkció miatt fájjon a fejem, mint mondjuk a captcha-rendszerért és a bonyolult kommentszisztémárt kelljen idegeskednem, ami Blogspotra jellemző… én ma már megőrülnék az Akismet spamszűrője nélkül. Az is borzalmas, hogy mindenhol ott van az az orbitálisan sok reklám, a WordPress.com-on azonban nem nagyon kell ilyesmi miatt aggódni. Amíg egyszerű hobbifelületről van szó, ez egy tökéletes kis ingyenszállás milliók számára, konkrétan a legjobb, ami létezik. Abban a pillanatban azonban, hogy a hobbi megélhetéssé változik és egyszeriben tétje lesz, mindenképpen érdemes átköltözni egy saját házba… öööö, platformra – akkor is, ha pénzbe kerül a tárhely, a kezelés, a szerver vagy az egyéni fejlesztés. Természetesen  maga a szoftver – ha WordPress – akkor is ingyenes marad, csak akkor már a saját portánkon azt csinálunk vele, amit akarunk… az ideális megoldás a precízek és a pénzcsinálók számára hosszútávon tehát ez lehet.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Blog-diktatúra: bosszúság vagy nyugi van? bejegyzéshez

 1. Köhhöm , hát igen. Az infinite scroll gondolom a Facebook Üzenőfalának (amely ha tekered mint az állat lefele valóban végtelen) egy implementációja akar lenni a WordPress.com részére, csupán egy baj van vele: a blogszférában teljesen szükségtelen. A blog alapegysége a poszt, ami – hogy ha a blogger kicsit megerőlteti magát – nem három soros lesz és jobb esetben ezeket még megtoldja egy “more” taggal, hogy a főoldalon csak az ajánló, vagy az első sor látsszon belőle. Más a filozófia és más a szerkezeti felépítés a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról és lehetőségekről nem is beszélve – elbaltázott lépés részükről, ez biztos, de legalább opcionálissá tették… Ami a reblog funkciót illeti: a saját vélemény halálához vezet. Pl. ha írsz egy posztot x témában és nekem is van saját értékítéletem, ne adj isten véleményem, biztos hogy nem fogom rebloggolni az írásod, inkább hivatkozok rá egy saját írásban – ennyire egyszerűnek kellene lennie. *mellesleg olyan meg nincs, hogy két ember teljesen egyetért valamiben // legalizált content theft, csak értelmét nem látom.

  A saját domain-re költözés szép gondolat, csupán egy baj van vele, mindent magadnak kell csinálni és nincs a WordPress.com jótékony keresőoptimalizálása, meg a tény, hogy a Google előre rangsorolja majd a blogod, mivel a saját tárhelyen a nulláról kell felépíteni a brandet, a tartalmat és persze több órányi baszakodás van vele, míg nagy nehezen a keresőmotorok orra alá dugjuk a blogunkat. Ugyanakkor sokkal szabadabb és több lehetőséget kínál, ezt ingyen. Pl. az általad is említett costum font kiváltására is létezik kapásból legalább 3 plugin ,amely ingyenes. Én igazság szerint kicsit fordítva látom a dolgokat: a WordPress.org az ingyenes játszótér, ahol a fejlesztők feltöltik meg foltozzák azt a kismillió beépülőt, hogy aztán a legjobban beváltakat és legeredményesebbeket átemeljék aprópénzért a WordPress.com rendszerébe – kapitalista agyelszívás szelíden… Nem véletlen, hogy a fő téma a Twenty Ten, amely alapból annyira buta, mint egy kocka élesztő a közértben – a pluginok dobják fel + ha esetleg még vásárol hozzá az ember CSS támogatást és megtanul kódolni kipofozható – de ugyanez jellemző a többi témára is, míg az ingyenesek funkcióbelileg és választékügyileg ugye /// Na de fényévekkel előbbre van még így is a WordPress.com, mint a rémálomnak számító blog.hu, vagy egyéb tartalom kezelők. / múltkor készítettem egy bloggeres, meg egy blog.hu-s tesztblogot kísérleti meg demonstrációs célokra és a pofám szakadt le, mikor pl. a vezérlőpult a blog.hu-n töltött három percig és csiga lassúságú az egész , problémás, és az meghirdetett egyszerűség helyett pofátlanul komplikált…

  Szóval WordPress, WordPress mindenképp ! :)

 2. Oszinten szolva nem ertem ezt a reblog gondot – twitteren es tumbleren, sot meg facebookon is eleg elterjedt dolog az ujramegosztas. Ennek tamogatasaban rendszerszinten nem latok bajt. Ha valami tetszik akkor megosztom ezzel is nepszerusitve az eredeti forrast. Ha valamihez hozza akarok toldani, megjegyzest fuzni akkor mindegyik rendszerben kulon megtehetem.

  A sajat domainrol – szerintem elkerulhetetlen ha valaki tenyleg brandet akar epiteni. Akkor ugy is kinovi a sima blogoldalak altal nyujtott szolgaltatasokat. Akkor mar komolyan bele akar mar nyulni a rendszerbe es ha jol belegondol az ember akkor egy sajat hostinggal kb ugyanott van koltsegekben, mint egy ilyen extrakkal felvertezett oldal. Cserebe sokkal fuggetlenebb.

  Azzal mondjuk vitatkoznek hogy nullarol kellene felepiteni. Szerencsere at lehet iranyitani az olvasot es ha tenyleg minosegi a tartalom akkor kovetni is fogja. RSS-re ugyanugy feliratkozik. Sot, tovabbmegyek. Mint programozo latom h bizonyos oldalak milyen sablonokkal dolgoznak, legyen ez drupal vagy akar wp. Megis sokkal komolyabban tudok venni egy olyan ceget, komolyabb kezdemenyezest amelyik sajat domainnel rendelkezik.

  Egyebkent az atalakithatosagot, bovithetoseget sajnos ha csak nem vagytok programozok, akkor nem lathatjatok. Pedig ebben igazan jo a wp mas magoldasokhoz kepest. Talan meg a drupal er csak a kozelebe.

  • Átirányítás tényleg létezik, de SEO-szempontból tényleg mindent előlről kell kezdeni… míg a WP.com alapból 2-es google rankről indít, ami jobb a semminél. Sztem nem is a domain a lényeg amúgy, mert az egy 5 perces, pizzaárnyi befektetés, hanem inkább a szerver és a saját fejlesztő, testre szabott fejlesztésekkel. És bizony egy adott forgalom, mennyiség és bevétel fölött az ingyenes dolgok már büdösek… mármint akkor, ha mellé semmi nincs, ami kizárólagos figyelmet és egyéni kosztumizációt adna.

 3. Igazából pontosan ezt jelenti az ingyenes blog hosting, és ahogy megfogalmaztad, valóban egy nagy teszt – nem is szabad tőle többet várni – de legalább kevésbé adatgyűjtő, mint az ingyenesség császára, a mostanság mindent összegyúró google. Sablont pedig lehet váltani, a twentyX nem kötelező jelegű szerencsére – bár saját tárhelyen jól fejéeszthető – de erre az ingyenes host talán még a premium funkciókkal sem képes. Persze a korlátok miatt néha egyszerűbb is – hiszen el kell fogadnunk x kitételt. Támogató blognak jó, amúgy meg saját tárhely – ma már igen komolyakat kapni nálunk is akár évi 5e ft körül.

  • Én nagyon sokáig használtam Twenty Tent, mert nagyon okosan összerakott, részletgazdag sablon, és ahogy mondod, remekül fejleszthető. Látszik a rá szánt idő, nem hiába lett alapsablon. Apropó, Google: én nem értem, mitől menő ennyire a Blogspot, nekem totál nem jön be…

   • Hogy mitől menő? Szerintem semmitől :) Ez inkább annak a kérdése, hogy ki melyik blogoldalra talál rá elsőnek és melyik tűnik kényelmesebbnek :). Régebben nekem is az volt az első lépés (valljuk be, azért kicsit komolyabb mint a blog.hu vagy más magyar alternatívák) aztán onnan tértem át a wordpressre, de arra is csak azért, mert tervezgettem a saját hostingot és ennél volt arra lehetőség, hogy egy szinte ugyanolyan blogot kapjak opensource átalakítható módon, mint a “hivatalosan” elérhető :)

 4. nekem bejönne az infinite scrolling, más kérdés, h ilyen funkciót kizárólag stabilizált oldalbetöltési idő mellett szabad üzembe helyezni, persze a widgetblokk-áthelyezéssel, ahol szükséges. (ez egy hosszú komment akart lenni egyébként a meggondolatlan fejlesztésekről, de nem, inkább csak annyit mondok, h szerkesztőként szembesültem párszor érthetetlen koncepciójú és/vagy elbaszott újításokkal, mire céges szinten a következő volt a válasz: “egyszerűbb a szokásainkat átalakítani, mint fejlesztéseken gondolkodni”.)

  • “ilyen funkciót kizárólag stabilizált oldalbetöltési idő mellett szabad üzembe helyezni” – ott a pont.

   Óóóóó, és hát az elcseszett alkalmazásokról és az érthetetlen koncepciókról én is tudnék mesélni…. majd egyszer, vmi pia mellett. Persze mind fikció, tudod…

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: