Aktuális

Igen, eljutottam a Mission-koncertre is

Kicsit sűrű volt az elmúlt pár hét, minden napra jutott legalább két program: ha már azonban írtam a technós-electrós LD50-búcsúpartyról és a mainstream (retro)poppal telített BRAVO OTTO-ról, akkor már muszáj szót ejtenem a tegnapelőtti The Mission-koncertről is, elvégre azért mégis csak a darkwave-dark rock egyik kultikus bandájáról van szó. Mert így teljes a kép, ugye…


Amikor négy és fél évvel ezelőtt Wayne Hussey-ék búcsúkoncertjén voltam, még nem gondoltam volna, hogy újra látom a csapatot: jó buli volt, akkor még az [origo] színeiben csapattam is egy klassz kis interjút a mesterrel, aki rendkívül szimpatikus úriembernek bizonyult. Ez egyébként nem törvényszerű dolog: attól még, hogy valaki jól zenél/ír/játszik, még lehet orbitális köcsög – s ahogy épp pár perce hallottam, az eredeti Mission-felálláshoz csatlakozó régi basszeros, (a kései 80-as évek zenei világában otthonosan mozgó olvasóim által jól ismert, legendás rockikonnak számító) Craig Adams például az is volt. Eléggé be volt kokózva, ezért képen törölte a buli után a gyakornokot, majd arról mesélt a Facebookon, hogy egy diákszálló hideg padlóján kellett étlen-szomjan meghúznia magát az analfabéta szervezőgárdának köszönhetően. (Nyugi, Zero, egy szavát sem hittük el. Sosem értettem, miért jó az, ha egy ötvenes rocksztár kokóval csapatja szét az agyát. Vagy úgy egyáltalán, bárki.)

A Mission-höz újra csatlakozó vén profi kétes viselkedése ellenére remek koncertet kapott az A38 közönsége: nem az a karcos-rockos hangzás zuhant ránk, amit Wayne frontember úr 2002-ben a Sziget nagyszínpadán vagy a későbbi kisebb-nagyobb bulikon a vendégmuzsikusokkal produkált, hanem gyönyörű, tiszta, wave-es zenét hallhattunk, azokkal a meseszerű, csilingelő tizenkét húros gitárrészekkel, amik miatt beleszerettem ebbe a muzsikába még a múlt században. Egyszerűen csodaszép, dinamikus és egyedi élmény volt, CD minőségben – igaz, ehhez a kezdeti harmadik sorból a terem közepéig, majd később (a könnyebb mozgás kedvéért) a terem végééig kellett mozdulnom. Jól hallatszott, hogy Wayne-ék az A38-as hajó terénél tágasabb termek hangosításához szoktak, de hátul már tökéletes volt minden, nem csak a kontrollt hallottam. Egyébként is, szeretek szabadon mozogni, nyakamban lihegő idegenek nélkül (oké, azt azért tegyük hozzá, hogy az ilyen bulikon nem sok olyan arccal találkozom, akiket nem ismerek tizeniksz éve, de akkor is).

Mi volt a legjobb? Az, hogy csak régi slágereket hallhattunk, ami azért elég jól esett a kis lelkemnek, tekintve, hogy a Mission friss munkássága nem érint meg azért annyira. Olyan klasszikusok csendültek fel, mint például a Beyond The Pale, a Serpent’s Kiss, a Like Child Again, a Garden of Delight, a Severina, a Deliverance, a Wasteland, a Tower Of Strength, a Like A Hurricane vagy a Butterfly on a Wheel… csak hogy a legnagyobb kedvenceket említsem meg, ugye. A hallottakon felbuzdulva elgondolkoztam, hogy esetleg megajándékozhatnám magamat egy szép Mission-pólóval, de mivel 7 rugóba került, jegeltem a sztorit: egyrészt lakásfelújítás közepén állunk, nem kéne két kézzel szórni a pénzt, másrészt meg civilként pottyantam a buliba, már kiköltekeztem magam a jegyvásárlásnál. Igen, ne tessék ilyen furcsán nézni, bizony előfordul azért néha, hogy fizetek koncertért, buliért, fesztiválért, moziért, színházért vagy játékért, sőt… néha még szeszért is. Már csak azért is, mert jó lenne, ha iksz év múlva adott esetben a leendő kölkeimet is lenne hová vinni, és nem menne csődbe minden a társadalom ingyenélősebb szegmensének passzivitása folytán (nem, persze nem a kollégáimra gondoltam).

Mindent egybevetve, a buli – így szobafogság után – remek volt, konklúzió helyett itt van az aktuális Mission top 5-öm… amíg újra nem látom Wayne bácsit és kis csapatát…

1. Like a Child Again

2. Butterfly on a Wheel

3. Deliverance

4. Garden of Delight

5. Serpent’s Kiss

Nu, akkor see you later, kedves mindenki, aki ott volt… vagy aki szeretett volna ott lenni!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: