Aktuális

Lakásfelújítás után

És akkor egy hónappal a szülői ház felújításának megkezdése után végre hazatértem lakkszagú lakom festékszagú szobáiba, s kis híján betéptem az intenzív bukétól. Szerencsére rögtön arccal az ágyfelé, korahajnalban érkeztem, mert péntek délutántól esti fél tizenegyig részt vettem a Józsi bácsi-féle blogtalálkozón, majd éjféltől fél háromig a gyöngyösi Szent Anna-kápolnánál csurdítottam egy kisebb társasággal a Hold nélküli éjszakában.

illusztráció: adrowe.com

A narancsos-barackos szobámban semmi nem várt, csak egy ágy, és a nyitott ablakon keresztül hallgattam még kicsit a szökőkút vidám csobogását, mielőtt álomba szenderültem. Másnap aztán tíz órán át pakoltunk, végre a bútorok is a helyükre kerültek. Egészen átrendeződött minden: végre van a kihúzható vendégágyba futó sarokkanapé, előtte teázóasztalkával, az ablak pedig tökéletes funkcióval és formával tárja elénk a régió minden kétséget kizáróan legszebb panorámáját. Csak egy órára hagytam félbe a munkát, hogy ugrálhassak egy kicsit a ragyogó napsütéssel kísért zuhogó esőben a Fő téren a Zene ünnepén kedvenc helyi zenekarom, a Bogácsa (vagyis Wyrágék) koncertjén: vicces, de az emberek már egy kis záportól is beijednek, így egyedül én maradtam talpon.

A bútorok mellé a többi használati tárgy is beköltözött, és egyelőre csodálkozva figyelem, mennyire nem kötődöm az évtizedeken át felhalmozott holmikhoz (lehet, hogy buddhista lettem, basszus?). Nem tudom, jót teszek-e magamnak azzal, ha behurcolom a lakásba a régi naplókat és leveleket: nincs semmi bajom a múlttal, csak hát… elmúlt. Nincs relevanciája, és egyelőre nem érzem úgy, hogy egy sor olyan kacatra volna szükségem, ami tizenöt évvel ezelőtti dolgaimat tartja elém torz tükörként. Irány a pince, ahol utoljára gyerekkoromban jártam…

A következő több mázsa cuccal sem tudok mit kezdeni:

  • közel 2500 darab CD;
  • rengeteg kazetta;
  • több tucat videókazetta;
  • régi kütyük: HIFI, kétkazettás magnó, egykazettás magnó, táskarádió (!), ócska modem, ezer éves multifunkciós nyomtató.

Tanácstalanságom oka, hogy a technikai fejlődés időközben használhatatlan kacatokká tette ezeket az eszközöket: piaci értékük nincs, de kidobni kár lenne ennyi mindent… úgyhogy egyelőre ők is a pince sötétjében lelnek új otthonra. Egyszer még jól jöhetnek…

Aztán ott vannak a könyvek… Az őseim NAGYON, az átlagosnál is jobban szerettek olvasni, ezért nyolc duplán telerakott könyvespolcnyi olvasnivalót halmoztak fel az évtizedek során. Persze kilenc és tizennégy éves korom között én is napi két könyvet fogyasztottam, de ma már a könyvgyűjtés nem igazán opció számomra. Rengeteg dolgot a neten olvasok, aktív könyvtárlátogató vagyok, szeretek a barátaimtól lejmolni… és hát megszerzem, elolvasom, majd kölcsönadom a számomra fontos könyveket, hadd élvezhesse más is. Igen, igen, még mindig imádok olvasni, és gyenge térdremegés kap el, ha azokra a művekre gondolok, amelyeket Szonja tett félre számomra, de… ma már kicsit furcsa nézni a Révei-Tolnai-Móra- és egyéb lexikonokat a polcon. Ma, amikor már minden friss tudás digitalizált platformokon rejlik, akaratlanul is eszembe jut a sok kiirtott fa és a több ezer oldalnyi aktualitását vesztett  definíció, amit rajtam kívül senki sem lát… Azt hiszem, várok még egy generációt, és majd az én gyerekeim eldöntik, akarnak e hatvanas években gyártott világirodalmi nagylexikont lapozgatni ötven év múlva, vagy kapja meg inkább a helyi könyvtár az egész gyűjteményt a halálom után kuriózum gyanánt.

A könyvek között egyébként találtam egy angyalnaptárt, ami tele van giccses illusztrációk közé ágyazott orbitális klisékkel, mint például: “Az angyalok ráébresztenek, mennyi lehetőség rejlik a földön, a mennyben, s bennünk”, vagy “Mindig velünk van az őrangyalunk, hogy felvidítson, vigasztaljon, vezessen és vigyázzon ránk” vagy ha épp el kell törnünk a lábunkat, elvezessen minket oda, ahol eltörhetjük. Gondoltam, ha már tizeniksz év után pont most találtam rá a kis könyvecskére, megnézem, mit ír mára, hátha okosabb leszek tőle:

“Nagy bátorság kell ahhoz, hogy megváltoztassuk életutunkat. Láthatatlan barátaink csöndes segítségével átírhatjuk útitervünket, és új térképet rajzolhatunk. Válasszuk ki a célállomást, amely leginkább megfelel lelkünk igaz vágyának.”

Na, ezt majd jól megjegyezzük.

Külön érdekes, hogy még mindig nem sikerült megtalálni a DVD-lejátszót és a UPC-modemet, így egyelőre tévé, telefon és internet nélkül élünk… lehet, le is kéne mondani mindhármat. Itt a mobilnet, szereznék MindigTV-t, a vezetékes telefonra 2012-ben pedig talán már nincs is szükség. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hol bujkál a modem a szárítóban álló kilenc maradék doboz gyomra közül… szabadságom minden napja a húsvéti tojáskeresés izgalmát idézi majd, valami azt súgja.

Új, falhoz illő függönyt még szereznem kell, a kislámpát és a falvédőt pedig már epedve várom, de most őszinte leszek: olyan elégedett vagyok a friss, letisztult minimalizmussal, hogy legszívesebben egy darab bonyolult új tárgyat vagy régi kacatot sem engednék be a birodalmamba… Itthon vagyok, yay – képek hamarosan!

Reklámok
Eszter névjegye (969 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

1 hozzászólás Lakásfelújítás után bejegyzéshez

 1. Szép napot!

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. If shit happens « Eszter's Offtopic
 2. 5 ruhadarab, amitől örökre elköszöntem | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: