Aktuális

Hogyan készíts saját, egyedi WordPress-menüsort?

Az utóbbi időben többen kérdeztétek tőlem, hogyan kell saját menüt készíteni a WordPress.com-on. Az igazság az, hogy korábban még soha nem készítettem egyedi menüsort (beértem a gyárival), de most már én is úgy éreztem, ideje dinamikusabbá varázsolni a kiemelésre szánt részeket. Szerencsére pár perc nézelődés után összeállt a kép a Teszter’s Offtopic nevű tesztblogomon, így két perc alatt megvalósítottam a kívánt verziót itt is (és büszke vagyok rá, haha).

Nézzük, mit kell tenni, ha saját WordPress-menüt szeretnél.

Előkészületek

Ismerd meg a sablont, amit használsz.

A blogsablontól függ, hogy hány menüsort tudsz egyidejűleg aktiválni. Van olyan sablon, ami egy, kettő vagy három menüsort is engedélyez: pl. egy felül oldalaknak, egy alatta kategóriáknak, egy alul a külső linkeknek… vagy éppen egy neked tetsző tematikus felosztás.

Az én sablonom egyszerre egy menüsort engedélyez (felül), de természetesen létrehozhatok bármennyit, aztán tetszés szerint cserélgethetem őket (az eredeti, gyári beállítást is elmenti nekünk a rendszer, így ahhoz is bármikor visszatérhetünk). A választ a kérdésedre az Appearance->Menunél is megtalálod.

Döntsd el, mit szeretnél a menüsorban látni.

A saját készítésű menü lényege, hogy az jelenik meg benne, amit csak odateszel, és a hierarchiát is te döntöd el. A menüben vegyesen feltűnhetnek oldalak, kategóriák és külső linkek is (pl. Facebook-profil, ilyesmi) – sőt, igazából a külső linkek funkció segítségével bármit menübe tudsz pakolni, akár címkéket vagy posztokat is.

Az én esetemben több olyan címke volt, ami az évek során kategóriává emelkedett (egyszerűen olyan sűrűn használtam őket, hogy mára már önálló rovatként is működhetnek akár), ezért először a “tag to category convertert” használtam. Tudtad, hogy bármikor kategóriát csinálhatsz bármelyik címkédből, és ez a játék fordítva is működik? (Ez nem csak azért jobb a manuális módszernél, mert időt takarítasz meg, hanem mert a korábban beillesztett linkjeidet is átirányítja a megfelelő helyre, így nem tévednek el a látogatóid.)

Ide a címed/wp-admin/import.php oldalon át jutsz, és a harmadik opciót választod

Menükészítés ON

Kezdj bele az alkotásba: Appearance->Menus.

a, Jobb oldalon, fent adhatod meg az új menü nevét (pl. rovatos), bal oldalon választhatod ki, hogy épp melyik menüt akarod az oldalon látni (pl. a rovatost :)). Save menu, értelemszerűen.

b, Bal oldalon láthatod az összes oldaladat, kategóriádat és a helyet, ahol külső linkeket vagy speciális formátumú posztokat tudsz a menüdhöz adni. Simán kipipálod azt, amit a menüben szívesen látnál, és egyszerűen áthúzod jobbra a Save Menu alá.

Bármit húzhatsz bárhova

Figyelem! Itt természetesen csak az jelenik meg, amit korábban már létrehoztál! Nyilván nem tudsz itt oldalakat és kategóriákat kreálni, de ez egyértelmű.

c, A végén alul a Save Menu-re kattintasz, és már kész is a cucc. :)

Finomságok

Legördülő menüt akarsz-e?

Ha szeretnél legördülő menüt a tematikusan egybetartozó posztokkal (pl. a Gyümölcs oldalon/kategórián belül szeretnél Almát, Körtét, Szilvát és Banánt), akkor kicsit beljebb tolod a menüt, jobb irányba. Így jelölöd, hogy gyermekoldalról/kategóriáról van szó. Természetesen létrehozhatsz “unoka”, “dédunoka” vagy “ükunoka” oldalakat/kategóriákat is a cucc még beljebb tolásával, méghozzá ízlés szerint vegyesen (a Gyümölcs kategória Banán kategóriájának nyugodtan lehet a Banánreceptjeim oldal is a “gyermeke”, nem para, hogy oldalról van szó).

Fontos: Ahhoz, hogy a Gyümölcs kategórián belül a legördülő menüben a Banán is ott legyen, nem szükséges az összes Banán kategóriájú posztodat egyenként beletenni a Gyümölcs kategóriába is. A menüben pont az a jó, hogy bárki lehet bárki anyja, nagyanyja, dédanyja. Ez számomra óriási előny, mert nem vágytam hosszú és fura linkekre (pl. barokeszter.hu/category/kultura/category/zene, inkább ezt akartam: barokeszter.hu/category/zene).

Kattintható legyen-e a főmenü?

Te döntöd el azt is, hogy szeretnéd-e, hogy a főmenüd (Gyümölcs) kattintható legyen, vagy inkább az a jobb számodra, ha csak a Banánra lehet kattintani a legördülő menüsorban. Az én fő kategóriáimban nulla poszt van, csupán tematikai rendezőelvként hoztam őket létre (a többség így használja a kategóriamenüket), így én is úgy állítottam be őket, hogy rájuk ne lehessen kattintani. Ezt úgy éred el, hogy a Title attribute-hoz beírod: #

Így nem kattintható a főmenü

Ennyi. Az egész nem tart tovább öt percnél, érdemes belefogni, ha átláthatóbbá akarod tenni a tartalmaidat, és szeretnél oldalakat, kategóriákat és külső linkeket házasítani egy magasabb logikai rendezőelv mentén. :)

Jó munkát!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: