Aktuális

A pápa címe

“Ha valaki levelet szeretne írni a pápának, azt hova kell címezni?” – kérdezi a méltán népszerű Gyakori kérdések oldalon a Katolikus Anyaszentegyház egyik gyermeke (nevezzük Katónak, ha már egyszer hithű katolikus). “Csak azért akarok írni, mert szerintem igazságtalanság, hogy aki elvált, és mással él, az nem gyónhat és áldozhat. Szerintem amúgy mindenkinek joga lenne gyónni és áldozni, aki Jézust, Istent szereti. Ezzel nem akarok senkit megbántani, ez a véleményem” – fejti ki. “Azért a pápának írnék, mert a püspöknek nincs hatalma, hogy ezt megváltoztassa” – teszi hozzá később, nehogy még itt a végén hülyének nézzék, vagy ilyesmi.

De akkor valamelyiknek a címe csak megvan itt valakinek, nem?

Pár vicceskedő megjegyzés és a Vatikán oldalának belinkelése után egy egyházügyekben jártasabb hittárs szerencsére Kató segítségére siet: “Próbáltátok érvényteleníttetni az előző házasságot egyházi bíróságnál? Ezt a püspökségen kell kérelmezni. Felülvizsgálják a körülményeket, amelyek gyanúsak, hogy nem volt érvényes az előző házasság (pl. valamelyik felet belekényszerítették, valamelyik fél teljesen éretlen lévén nem állt tisztában azzal, mit jelent házasodni – és még van sok körülmény…). Nagyon sok esetben valóban fennáll az érvénytelenség, így ha ez van, ugyanúgy kaphat feloldozást az ember és áldozhat. Az mondjuk nehézkesebb, ha mindkét fél eleve elvált.” Nehézkesebb, de nyilván megoldható az is, elég bizonyítani, hogy az ex becsiccsantott kicsit a nagy napon templombamenet, az após pedig az örökség megvonásával fenyegette a fiatalokat, ha nem házasodnak össze végre. Nehézkes, persze, de a szent cél minden fáradságot megér, nem?

Kató ekkor elmagyarázza fifikás hívőtársának, hogy ő nem csupán maga miatt harcol a gyónás-áldozás jogosultsági körének kiterjesztéséért: ő ezzel minden bűnös szíve számára kaput igyekszik nyitni a mennyország legfelsőbb fényéhez. “Szerintem az én házasságom érvénytelen. Szerintem az lenne a jó, hogyha bárki áldozhatna. Hiszen bűnt mindenki követ el. És nem a betegnek van szüksége orvosságra? Ez a Bibliában van” – merül el mélyebben a vitatható teológiai kérdés legmélyebb bugyrában. Drága testvérem, dörmögöm magamban némi cinizmussal: ha a könyvek könyvét vesszük alapul, a Föld minden lakójának névre szóló páholya van már a pokolban (főként azoknak, akik nem bizonyos szertartások mentén élik meg spiritualitásukat, no). Még szerencse, hogy XVI. Benedek azért könyörületes: nemrég a zsidókat is felmentette Jézus meggyilkolásának vádja alól: 2011 óta tehát izraelita embertársaink is mennybe mehetnek, bizony. Előtte 2011 évig ez nem így volt (a mormonok keresztelgethették a zsidókat ezerszámra posztumusz, hogy Isten színe elé járulhassanak), de szerencsére egy tel-avivi Ábrahám vagy jeruzsálemi Mózes tudta a pápa címét, és nyilván írt neki az ügyben

Egy másik segítőkész kommentelő rögtön az esszénusokat ajánlja, náluk az elváltak is áldozhatnak (akár élő állatot is, Föld Anyának). Igaza van, ha valaki nagyon ragaszkodik a kereszténységhez, a Fény Gyermekei Magyar Esszénus Egyház a legkényelmesebb opció a felébredtek számára: van angyalkommunikáció, sámánizmus, dinamikus jóga, a pápájuk, II. Immánuel Pax pedig világhírű reiki mester-tanár. (Igaz, a hazai divíziót idén kitaszította magából a Nemzetközi Keresztény Esszénus Egyház, nem annyira szellemi, mint inkább anyagi nézeteltérések miatt, de azért még a pápa pápa marad.) A katók persze – óriási meglepetés! – nem kedvelik esszénus testvéreiket, akik valamiért a római katolicizmus képi világát fetisizálják: (zömében nőnemű) papjaik, bíborosaik és püspökeik külcsíny tekintetében kísértetiesen hasonlítanak az “egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyház” hitmunkásaihoz, de szerencsére arányaiban is jóval ritkább közöttük a pedofil. Évezredek alatt is nehéz volna persze felnőni a versenyben az anyaszentegyházhoz, az tény.

“És az ugyanaz?” – kérdezi reménykedve Kató, mivel a Vatikán honlapjához hasonlóan az esszenus.hu-t sem meri egyedül begépelni a böngészőbe (korrekt kis honlapjuk van amúgy, én még korábban tüzetesebben szétnéztem rajta, és a már említett kató látványvilágon kívül nem találtam olyasmit, amivel ne értenék egyet). Idén egyébként nem csak egyházi státuszuktól fosztották meg a Fuferenda-féle csapatot, hanem a népszavazás-kezdeményezéstől is el lettek tiltva egy évre (ami persze, lássuk be, amolyan tessék-lássék lehetőség csupán a státusz visszaszerzésére: hiába könnyű összegyűjteni 1200 aláírást, amelynek birtokában a Parlament köteles tárgyalni az ügyet, a KDNP nem kedveli a konkurenciát, veszett fejsze nyele az egész, éljen a demokrácia). A következő kommentelő mindennek jegyében gyorsan igyekszik is a négy elem egyikébe döngölni “az eretnek ezoterikus egyházat”, pardon, egyházi egyesületet: hallatlan, mi mindent nem katyvasztanak ezek itt össze. Érted, ha neked japán kocsid, finn telefonod, kínai mosógéped és svéd bútorod van magyar ember létedre, akkor nyilván káosz van a fejedben, nem?

Végre megérkezik az első valóban hasznos válasz is: “Ne törődj vele. Ennek a hókuszpókusznak, ami a áldozás néven megy, semmi köze Istenhez, jobb is, ha kimaradsz belőle. (Ki tudja, kinek is áldoznak valójában? Hogy nem Istennek, azt biztosra veheted, Isten ilyet áldozatot soha nem rendelt…)” – írja a kommentelő, de Katót ez a szabadszellemű, független érvelés nem hatja meg. “És szerintetek valaha megváltoztatják majd a katolikusok ezt a törvényt? Nekem szükségem van Jézusra, nem élhetek nélküle” – zárja a gondolatcserét a kérdező, de erre a kétségbeesett kiáltásra már nem érkezik válasz. Biztosat csak XVI. Benedek tudhat.

“>>Nem kézzel csinált templomokban<<, azt hallottad már, drága testvírem?” – dünnyögöm magamban, kissé rezignáltan. Már fel sem húzom magam: két nappal korábban belefutottam az egyik bulvároldalon az ún. “ezós esküvő” bemutatásába, ami az első hozzászóló számára “mérhetetlenül szimpatikus” és “inspiráló” volt – egészen addig, amíg Anonymus kőbe nem véste a második kommentben, hogy “mi mindenért nem szednek pénzt ezek a maffiózó szekták”, mire egyeske rögtön visszakozott: “ja, bocs… szekta… akkor offolom magam” – írta. Édes lányom, ameddig neked a névtelen kommentelő mondja meg, mivel vagy képes azonosulni és mitől tartanád magad inkább távol, addig talán jobb is, ha maradsz a Barátok közt és a Kiskegyed szellemi határterületén; aztán küldjél jó sok emelt díjas SMS-t is, hajrá.

Na jó, nem akarok én elkalandozni, tulajdonképpen csak azért ragadtam billentyűzetet, hogy szerény kis blogom szűk nyilvánosságával támogassam az Ügyet: nem tudja valaki véletlenül a pápa címét, gyerekek?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

15 hozzászólás A pápa címe bejegyzéshez

 1. :) a nyári vagy a téli címe kell? ….fent jó a klíma…lent viszont meleg van….. ;)

 2. Garami Gergő // október 9, 2012 - 20:55 // Válasz

  Ez amúgy egy relative gyakran felvetülő kérdés, bármennyire értelmetlen is(olvastam erről 1-2 éve egy blogon, de meg ne kérdezd már hol) Mindenesetre rövid guglizás után a Catholic Answers fórum ílletve az ask.com is ad postai, illetve email (!) elérhetőséget is:

  His Holiness, Pope Benedict XVI,
  Apostolic Palace,
  00120 Vatican City

  vagy:

  benedictxvi@vatican.va

  Gondolom vmi titkárság olvasgatja is őket. Beírtam a teleómba, még jól jöhet. :D

 3. Tudom, hogy csak viccelsz, de olyan lekezelően, lenézően beszélsz sokszor. Csak azért, mert te okos vagy, intelligens, szép, jó munkád van és az élet napos oldalán élsz, azért még nem kell lenézni a butákat, éretleneket és nem menőket. Szerintem ez is hozzátartozik a “spirituális fejlődéshez”.
  (Tudom, túl komolyan vettem, de akkor is ezt gondolom.)

  • Azon, bevallom, én is gondolkoztam tegnap, hogy kissé talán gonosz vagyok a szegény Kató-félékkel, de az igazság az, hogy szerintem igenis fontos beszélni arról, hány embert tesz depresszióssá vagy nyomorít meg a gondolkozás nélkül vakhit egyes intézményesített, jobbára ‘istenmentes” rítusgyűjteményben (bármelyik vallásban, tényleg). Nem egy közeli barátom van, akik szigorú egyházi iskolákba jártak gyerekként, és évekig tartott, amíg feldolgozták a bűntudatot meg a félelmet, amit beléjük plántáltak – elég ezt végignézni, meg persze azokra az évekre emlékezni, amikor kötelező vasárnapi misére és hittanra jártam gyerekként, és máris úgy érzem, szólnom kell. Miért így? Mert cinizmussal a legfeltűnőbb, legfelháborítóbb, leghatékonyabb.

   Azt persze tudom, hogy vannak jóravaló katolikus papok és apácák is, akadnak pápák, akik sokat tettek a népek közötti megbékélésért, és alapjáraton a római katolicizmusnak is vannak vitathatatlan értékei. De azért tudjuk, mivel állunk szemben: ember kreálta hatalmi szervezettel, ami erőszakos, véres terjeszkedés, az emberek tudatos sötétségben tartása és anyagi-szellemi manipulációja útján kebelezte be a világot. De még ha nem lenne a története/háttere az, ami, akkor is: tényleg nem kézzel csinált templomokban kell keresni az isteni fényt, és ezt az ember hajlamos elfelejteni, ami igenis baj.

   Napos oldal? Hát, oda törekszem, de azért még van hova fejlődni, minden téren.

 4. Kedves elvtársnő! :) Készülj fel, hogy lesz még bőven ilyen vélemény, ha már erre az útra léptél. Amondó vagyok, hogy ne idegeskedj, hanem oda. Ez teljesen természetes dolog. Azért egy-egy “na most megmondom neki” mégsem annyira fájó, mint roston sülni :)
  Ajánlom figyelmedbe a Hogyan lett Jézusból Krisztus című tragikomédiát: http://szabadgondolat.wordpress.com/2012/09/03/hogyan-lett-jezusbol-krisztus/
  Szerintem, ne törődj, kövesd a szíved hangját, és ha jön csapj a billentyűk közé, hadd szóljon a nóta. 2000 év után már épp ideje! További jó utakat!

 5. tényleg nagyon lekezelő és lenéző vagy sokszor, és még ki is neveted a nálad szerencsétlenebbeket, akiknek egyébként is nehezebb sors jutott, mert empátia alig szorult beléd és a “sok” élettapasztalatba ilyen dolgok már nem fértek bele. Nekem ezért is nem tetszik már jópár cikked/írásod….

  Sok embert lehetne említeni, akik nálad sokkal sikeresebbek, elismertebbek, mégis rendesek, szerények, emaptikusak, nem nézik le a náluk szerecsétlenebbeket sem, hanem segítenek nekik!!!!

  “Az igazi butaságról
  Mert a butaság is többféle. Vannak értelmes emberek, kiknek lelkében az értelem pislákoló fénye kialudt, mert szerencsétlen életkörülmények között születtek és nevelkedtek. Vannak emberek, akik buták mert nem tudtak uralkodni testük fölött, elbutítja őket a szenvedély, lelkük lángját megfojtja az érzékek gőge. Vannak buta emberek, akik egyszerűen környezetük áldozatai. Ezeket sajnálni kell. De az igazi butaság meglehetősen ritka, s annál veszélyesebb és reménytelenebb.

  Az ember természettől fogva értelmes lény. Az igaz, a sötét, a reménytelen butaságot olyan érdeklődéssel kell szemlélni, mint valamilyen ősi és félelmes természeti tüneményt, mint kétfejű borjút, mint a természet egy torz, érthetetlen ötletét, melynek – szó szerint- semmiféle értelme nincsen. Az igazi butaság feloldhatatlan. Mi hiányzik az ilyen ember lelkében és testében? A Szentlélke vagy bizonyos nedvek, mirigytermékek? a jód? A nemi hormon? Nem tudjuk pontosa. De amit tudnunk kel, hogy az igazi butákat minden módon tanácsos kerülni, feltűnés nélkül védekezni kell ellenük. Ne akard meggyőzni az ilyeneket, mert nem jóindulatúak.

  A kedves, szegény hülyék jóindulatúak, a buta ember rosszindulatú. A hülyék Isten szegény gyermeki, a buták a pokol szovetségesei. A végzet ők, el kell viselni.”
  (Márai Sándor Füves könyv: Az igazi butaságról)

  a gyk-s kérdésnél a 71%-os lefogadom te voltál!!!!!
  a múltkor is csúnya kommentet írtál nekem, hogy jajj de sajnállak tényleg, stb.
  és olyan halál nyugalommal írsz mindig ott, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, anonim oldalon kifigyelni, hogy más mit ír, meg kinevetni, kigúnyolni ezért a másikat.
  Csak azért mert havi 500e-t keresel, a jog még rád is vonatkozik.

  • Drága testvérem, te valahogy nagyon eltévedtél, mert
   1. nem tudom ki vagy, még soha nem kommenteltem a gyakori kérdések pont hun;
   2. ez egy valláskritika, ami nem személyt, hanem egy hatalmi gépezet attitűdjét figurázza ki;
   3. ötszázat sem keresek, de jól hangzik :).

   Azt gondolom, hogy ahelyett, hogy kéthetente álnéven írogatnál spam-kommenteket (hol lelkesedőket, dicsérőket, hol vádaskodóakat), inkább az élet értékes dolgaival kellene foglalkoznod:
   1. azzal, ami számodra örömet okoz, téged épít
   2. azzal, amivel mások számára is értéket tudsz közvetíteni.

   Hidd el, annak, hogy random, irreleváns kifakadásokat írsz álnéven olyan sérelmekről, amiket számomra ismeretlen személy követtet el ellened, semmi értelme nincs. Nekem nem okozol vele kellemetlenséget, az illetőhöz valszeg el sem jut, te viszont negatív energiákat szabadítasz fel magadban, és a drága időt is elment butaságra.

   Tehát: légy konstruktív, légy vidám, és rázd le magadról a feszültséget!

8 visszakövetés / visszajelzés

 1. Ünnepi beszéd az emésztőgödörből « Eszter's Offtopic
 2. Halloween-mindenszentek-halottak napja: egyik sem az én ünnepem « Eszter's Offtopic
 3. Katolikus kalandjaim « Eszter's Offtopic
 4. 7 ok, amiért Jézus meleg volt?! « Eszter's Offtopic
 5. A valódi okok, amelyek XVI. Benedek pápa lemondásának a hátterében állnak « Eszter's Offtopic
 6. Trollokról, pápákról, indulatról és bántásról – őszintén | Eszter's Offtopic
 7. Miért gáz a megcsalás, ha egyszer a társadalom is támogatja? | Eszter's Offtopic
 8. Könnyű nekik… | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: