Aktuális

Sport rovatunk jelentkezik

Onnan tudom, hogy jó kondiban vagyok, ha a Gyöngyös-Kékestető-Gyöngyös túra a Sár-hegyen és a Pipis-hegyen keresztül meg sem kottyan: utána vígan sütöm a sütit, keverem az avokádókrémet és készítem a kaszinótojást a konyhában, és másnap egy perc izomlázam sincs. Az jelzi, hogy bepunnyadtam és fel kell pörgetni kicsit a dolgokat, ha húsz kilométert már megérzek a talpamban és a vádlimban, és másnap még egy kis izomláz is jelentkezik (szánalom a köbön!).

Most nincs ilyen jó idő, de azért menni kell

Szerencsére az elmúlt hónapokban inkább az előbbi alaphelyzet volt a gyakoribb: a kékesi csúcsra törtem magamban, baráttal, barátnővel, túracsapattal (a Setafika.hu nagyon jó móka!), a Sárhegyet két házibulis hétvége kivételével minden héten becsülettel megmásztam, és volt pár alternatív kirándulásom is Mátraszentimre, Ágasvár és Galyatető környékén. Lassan a Pilist és a Börzsönyt is fel kéne már fedezni…

A legutóbbi bejegyzéshez képest kevés dolog változott, de azok legalább pozitív irányban:
1. Rossz időben is megyek (kapucni, esőkabát, cserezokni mindig van).
2. Ha magam vagyok, mindig futok egyszer, esetleg kétszer 15 percet. Az első 15 perc szünet nélkül, egyben megy le, de egyelőre még csak lejtmenetben. Újra és újra megdöbbennek a  tényen, hogy önszántamból, kedvtelésből futok, méghozzá olyan sebességgel és időkerettel, amire a közoktatás kötelező testnevelés óráinak 12 éve alatt egyszer sem voltam képes (és hajlandó)… Fene hitte volna, hogy élvezetes és inspiráló lehet a kocogás a természet lágy ölén, pedig de.
3. A havibaj első-második napján is gond nélkül tolom a harminc-negyven kilométereket, futással együtt, méghozzá Algoflex-M, Cataflam vagy más bogyó nélkül. Nem kéne leírnom, de reiki rulez. Én sem hiszem el (a fekvős-nyögős görcsök világából indultam), tehát tessék csak nyugodtan mosolyogni.

Bizonyos dolgok változatlanok maradtak:
1. Nincs még külön futócipőm, sem téli túralábbelim. A jó öreg Nike teremsport-cipőt használom, de a masszívabb eső nagy pocsolyákkal kihívást jelent számára, így decemberben új megoldást kell találnom.
2. Még mindig nincs fejlámpám, mert a Tescóban és a Sparban felvásárolták a készletet a világvége-hívők. Persze ennek is van előnye, mert így legalább gyorsabban futok az erdős részeken (mindig eszembe jut a Silent Hill kulcsmondata: “darkness is coming”!), de azért kíváncsi vagyok, miből gondolják az apokalipszis-rajongók, hogy ha gyün a végítélet, egy 12 órán át világító, ezerkétszáz forintos kínai lámpa megvédi őket a végzetüktől. Kezdem azt hinni, hogy ezt az egész világvége-iparágat a fejlámpa-forgalmazók és a ceruzaelem-gyárak működtetik. Meg azok, akik a hülye könyveket írják a témáról.
3.  Szerintem tök jófej vagyok, hogy egyedül is bátran szaladgálok, és mindenféle random kiránduló-csapattal meg túraegyesülettel is szívesen mászkálok a hegyekben. Emlékszem, pár évvel ezelőtt még itt nyávogtam, hogy a környezetemben szinte senki sem szeret túrázni, messze lakik, elfoglalt, vagy a fentiek tetszőleges kombinációja. Ma már nem érzem úgy, hogy lennének akadályok, ha menni akarok… Ezt fontosnak éreztem elmondani, mert talán közöttetek is van olyan, aki azért ül a fenekén, mert  a párja, LB-je, haveri köre nem feltétlenül nyitott a salsára, a paintballra vagy a sivatagi segwayre tevék között. Nos, ne függj másoktól, ha mennél valahova, indulj el bátran, mindenképpen óriási élmény lesz! Sőt: ha nincsenek elvárásaid, előbb-utóbb a hasonló érdeklődésű emberek is felsorakoznak melletted, és akkor már lesz kikkel megosztani az élményeket is.

Forrest Gump szavaival élve, erről ennyit tudok mondani, jó mozgolódást mindenkinek! Ne hagyjátok, hogy a köd, a szél, az eső, a hó és a korai sötétedés a négy fal közé szorítson benneteket!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás Sport rovatunk jelentkezik bejegyzéshez

 1. miért vesznek fejlámpát a világvége hívők? Ha lenne “pólusváltás” minden anyag minősége megváltozik… :D még a fejlámpáé is :D hehe

  • Hát láttad a facsén, kering valami fasság arról, hogy előtte 3-4 napig töksötét lesz, áram nélkül. Én azt akkor már inkább átaludnám, jó vagyok az ágyban. :D

 2. Bazz, ha ezt tudom, fejlámpát vettem volna neked szülinapra, nem izéket… Hervisben van, a világvégehívők nem sportolnak, Hervis meg van a Corvinban is.

  • Azt te csak hiszed! Már javában edzenek, hogy fel tudjanak kapaszkodni az űrhajókra!
   Igen, a Hervist a végére gondoltam, mert a Tescóban állítólag szokott olyan fejlámpa lenni 1000-ért, ami aksis, de elemet is tudsz bele tenni, ha lemerül a beépített aksi. Aztán, lehet, hogy a Hervisben is van ilyen, és sokkal azért nem lehet drágább.

   Viszont a jógacuccok is jók, mert képzeljed, a héten fizetős lett a Goldban a sport, oké, hogy csak 600 Ft, de kurva messze van… és a kettő együtt sok (ha már pénzes, legalább közel legyen, mondta a kényelmes firkász). Át fogok térni az otthoni jógára, lehet. :)

 3. Nekem szakmai kérdésem lenne: Ha Gyöngyösről nekiindulok mint tapasztalatlan és gyakorlatlan túrázó, mi az az útvonal amit bátran bevállalhatok, akár gyerekekkel is? Nem mintha itt a környéken nem lenne elég kirándulóhely, de már annyit írtál túrázásról, hogy.. szóval kedvem van, de még nem indultam meg :D

  • Gyöngyösről kényelmes rövid túra három pihenőhellyel Mátrafüred, a bicikliút szélén (a futók és a gyalogosok is ott nyomják). Ez 7 km. Gyakran megy oda Gyöngyösről és Bp-ről busz, plusz kicsit ritkábban erdei kisvonat, van gőzmozdony és sima vonat is! Füreden lehet segwayt meg mindenféle mókás dolgot bérelni a sportboltban. Onnan lehet menni Sástóra két kis erdei úton is, az kb. 2 km, kisgyerekkel is neki lehet vágni. Sástón lehet enni-inni, ott van egy kalandpark is, erdei bobbal meg minden ilyen jósággal, aztán lehet tovább menni Mátraházára, több erdei úton (a Benevárasat ajánlom, nagyon szép!), különféle nehézségi fokúak. Ez 8 km, de itt már nagyobb a szintemelkedés, tehát azért 7-8 éves kortól ajánlanám inkább (a tapasztalat az, hogy ez a korosztály már “az öregek” előtt rohan, de a kisebbeket gyakran fel kell venni). Házától már csak pár kilométer Kékestető, ott viszont nagyobb a szintemelkedés, tehát azt kisgyerekkel nem ajánlom, és aki nem szokott túrázni, az inkább eddzen rá egy picit (no nem kell komoly dologra gondolni, pár nap séta után már megy gond nélkül bárkinek).

   Szép, családias túra még az is, ha Mátrafüredről a fehér-sárga-fehér túrajelzésen indulunk el, mert van ott erdei iskola, erdei ökömenikus templom és egy vaddisznótenyészet (évente 2x kismalacok, kerítés mögött látni őket, oda is jönnek mindig, gyerekeknek nagy élmény… meg nekünk is!), és aztán a pipishegyi repülőtéren át meg lehet közelíteni a Szent-Anna kápolnát (ez lejtmenet, nem olyan megterhelő, kb. 3-4 km összesen). Innen el lehet dönteni, hogy körtúrában visszafordulás jön-e, vagy séta egészen Gyöngyösig (az is 3-4 km). Az utóbbira két opció is van: követni a fehér-sárga-fehér jelzést a Sárhegyen át, vagy a könnyedebb, gyerekbarátabb, fent említett bicikliutat is lehet választani. Aztán a Szent Annától le lehet ereszkedni Abasárra is, ott van jó cukrászda…

   Hirtelen ezek jutottak eszembe. Hajrá! :)

   • Köszi szépen, nem is gondoltam, hogy ennyi lehetőség van. MAjd amikor már nagyon rajtam lesz a menőke és meguntam a környéket (Kisnána körül az erdők, hegyek), megyünk oda is. A kisvasúttal már utaztunk Mfüredre, itt az ideje a gyaloglásnak is.

 4. Nagyon tetszik, ahogy írsz a túrázásról :)

  Én egyelőre még csak addig jutottam, hogy igyekszem minden nap gyalog hazamenni munkából (ez olyan 3,5 km), de ez is nagyon jó energiát tud adni (ez akkor tűnik fel, amikor valami miatt kimarad ez az esti séta, mert akkor nyűgös vagyok, és nem találom a helyem).

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: