Aktuális

Hópelyhek

Valahogy soha nem gondoltam még arra, hogy nincs két hópehely, ami teljesen egyforma volna. És mégis: mindegyik hatszögletű, meglepően szimmetrikus, és döbbenetesen finom és részletgazdag, mintha órákig dolgozott volna egy művész a felületükön. Sokáig nézegettem Andrew Osokin makróművész fotóit, és valahogy jóleső teljesség-érzés öntött el, pedig nem vagyok a hó nagy rajongója.

A jégkristályok legtöbbször hatszögletű szimmetriával rendelkeznek, de a hópelyhek összetapadásának pontos folyamata a mai napig is vitatott a Wikipédia szerint. Gyakorlatilag kizárható annak az esélye, hogy két hókristály azonos kinézetű legyen, mivel egy tipikus hópehely legalább 10 a tizenkilencediken, azaz 10 quintillió vízmolekulát tartalmaz, amely a különböző környezeti hatások miatt számos, változatos formában és mintázatban vezethet a jégkristályok kialakulásához. A hópelyhek alakja és formája attól függ elsősorban, hogy milyen hőmérsékletű és nedvességtartalmú levegőkörnyezetben keletkeznek.

A víz a négy elem közül az, amely az emberi testben és a Föld felszínén nagyjából azonos koncentrációban van jelen: a Föld felületének 71 százalékát víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Ugyanígy a mi szerveztünknek is kb. 71 százaléka víz, a sós és édesvíz aránya a Földével analóg. Maga a víz az érzelmek szimbóluma, nem véletlen hát, hogy ez az elem válaszol a leggyorsabban a környezeti hatásokra is: a vízkristályok szerkezete egyes kutatások szerint különféle érzelmi impulzusok által is megváltoztatható.

És akkor ott van a víz-jégkristály hatszögének szimbolikája: szakrális szinten ez a Szentlélek, vagy Forrásenergia szimbóluma, a Téridőnek is nevezik. Egyes hitek a hatossal jelképezik magát az embert is, de e számhoz kapcsolódik a világteremtés képzete is, ugyanis Isten a földet és az eget ennyi nap alatt teremtette meg. Szent Ágoston a hatost tartotta a legtökéletesebb számnak, de nem a hatnapos világteremtés miatt, hanem fordítva, azt gondolta, Isten azért alkotta meg a világot hat nap alatt, mert ezt a számot tekintette az össze szám között a legeszményibbnek.

Mindenképpen bennük van a tiszta anyagelvűség, de az is, ami mögötte van, ezért jó rájuk gondolni. Most is hullanak épp az égből, de amint földet érnek, elolvadnak… eltűnnek, átalakulnak, formát váltanak, itt folynak le az ablakomon.

macrosnow-9

macrosnow-5

137

184

155

58

1111

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

2 hozzászólás Hópelyhek bejegyzéshez

  1. a makrozas csodalatos – sajnos egy jo makroobjektiv rohadt draga. en most kozgyurut akarok rendelni, azzal azert lehet kicsit nagyitani mar…
    egyebkent, a fraktalok itt is visszakoszonnek, ahogy szinte mindenben.
    ha nem alltam volna ma orakat fagypontkozeli vizben, elo is banyasznek errol neked egy sajat irast…
    de ha erdekel, majd potolom…

  2. jahm, az megvan mennyire hasonlitanak anovenyekhez pl? vagy a tollhoz?

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: