Aktuális

5 fura gondolat, ami sok férfi agyán átsuhan

Persze, nincs olyan, hogy “a férfi”. Egyének vannak, eltérő gondolatokkal és vágyakkal, nem lehet általánosítani. Vagy mégis? Erről most nem szól a fáma, a patriarchális társadalmakhoz kapcsolódó leggyakoribb berögződésekről és reakciókról azonban igen.

kép: men.webmd.com

kép: men.webmd.com

“Férfi és nő között nincs barátság.”

Már miért ne lenne?! Elsősorban emberek vagyunk, nemünk és legfőképpen szexualitásunk pedig csak ezután jelenik meg. Feltételezni azt, hogy a kétnemű barátságok előbb-utóbb szükségszerűen félreértésekbe és félrelépésekbe torkolnak, olyan, mintha kijelentenénk: saját érzékeinknek kiszolgáltatott ösztönlények vagyunk, a tudatosság leghalványabb szikrája nélkül. Kimondottan vicces, amikor egy hím csak addig udvarias és jófej, amíg be nem csajozott, utána szóba sem áll a nőnemű ismerősökkel – mégis mit gondol, a korábban férfiassága iránt kicsit sem érdeklődő ismerősök, havercsajok és kolleginák majd keddről szerdára, nyilvános helyen megerőszakolják?! A barátság természetesen még ennél is több tiszteletről és megértésről szól, semmi esetre sem a testek súrlódási pontjairól.

“Itt ez a sok magányos csaj, végre lehet vadászni.”

Utálom, amikor félreértik azt, hogy alapvetően kedves és barátságos vagyok embertársaimhoz (jó, éhesen, hajnalban, tömegben és hidegben persze nem mindig jön össze a tolerancia, de azért igyekszem). Nem szeretem, amikor egy-egy vidám társaságban elfogyasztott sör után egy idegen arc feljogosítva érzi magát arra, hogy szexista poénokkal zaklasson vagy a családi állapotom felől érdeklődjék, majd elkérje a telefonszámomat. Idegesít, ha egy koncerten rámosolygok valakire, aki ugyanolyan lelkesedéssel ugrál a kedvenc számomra, mint én, aztán utána hajnalig nem lehet levakarni az illetőt.

“Ezek a mai nők a fellegekben járnak, senki sem elég jó nekik, nem lehet megközelíteni sem őket.”  

Jó volna, ha egyszer kikiabálhatnám: azért, mert rád nevettem vagy beszélgettünk egyet, még 1. nem akarok felmenni hozzád szexelni; 2. eszembe se jutott, hogy kettesben elmenjünk vacsorázni; 3. egy potenciális közös élet képe sem jelent még meg egyelőre előttem. Hidd el, ha ilyesmire vágyunk, sokkal egyértelműbben utalunk erre apró, finom jelzések és utalások formájában. Ha jobban figyelnél, észrevennéd ezeket a kódokat, és nem kellene újabb és újabb elutasítások sorozatát átélned. Egyébként is: légy egy kicsit türelmesebb, nem kell mindig, mindenkiben a potenciális partnert látnod (mindegy, hogy lepedőakrobatikáról vagy családalapításról van szó).

“Az idősebb, tehetősebb, ismertebb férfit érdekből, szexszel tartják maguk mellett a fiatal, buja nők.”

Jaj annak a nőnek, aki olyan férfit szeret, aki jóval korosabb, gazdagabb, híresebb nála, esetleg a három tetszőleges kombinációja. Az ilyen léha vampok csakis érdekből szerethették el a férfit lompos asszonyuktól, és keményre műtött mellekkel és feszes fenékpofákkal őrzik meg őt maguknak egy kedvező végrendelet reményében. Nem állítom persze, hogy a kilencveniksz éves Playboy-mogul, Hugh Hefner huszonéves menyasszonyait kizárólag a szenvedélyes társszerelem vezérelte combjaik megnyitásakor, de tény, hogy Faludy Gyurkát nagyon is mélyen szerette 65 esztendővel ifjabb asszonykája… pedig mit kellett kibírnia annak a szegény lánynak is…! Azt hiszem, aki képtelen elvonatkoztatni a kortól, a vagyontól és a státusztól, és egy pillanatra sem feltételezi, hogy akár még Andy Vajna (!) is szerethető… nos, az még soha életében nem volt szerelmes. Ne ítélj, hogy ne ítéltess, és hagyd meg a választás jogát annak a két embernek, akik egymás mellett tették le a voksukat.

“Nem értem, mit sír a barátnőm/feleségem, amikor gyakran segítek neki a házimunkában.”

Nézd, nem segítesz, hanem kiveszed belőle a részedet – a jelek szerint nem eléggé (vagy ő kórosan tisztaságmániás). Jobb esetben nem bankautomataként üzemelsz, aki fizeti a rezsit, a kaját, a fodrászt és a nyaralásokat, tehát a kedvesedtől sem várhatod el hosszútávon, hogy háztartási robotképként funkcionáljon. Az otthon és a család közös felelősség, amit ketten vállaltatok, tehát természetes, hogy mindkettőtöknek ki kell vennie a részét a kevésbé élvezetes munkákból is. Hidd el, nem a szakszerű és gyakori porszívóhasználattól lesz nő a nő, és a férfiasság sem ennek függvénye szerencsére! Persze csak akkor, ha nem akarjátok pár év után a letargiát, a csömört, az idegösszeomlást és a vádaskodást is meghívni szerény hajlékotokba…

Hamarosan néhány női személetmódhoz kapcsolódó, jellemző tévhitre is rávilágítok – persze azokból is akad bőven!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

20 hozzászólás 5 fura gondolat, ami sok férfi agyán átsuhan bejegyzéshez

 1. haaaaaaaaaat, ez az elso ami nem kulonosebben hatott meg…
  nehol kifejezetten nem is ertek egyet vele.

 2. Az első pont az érdekes, mert korábban tökre azt hittem, hogy minden fiúismerős, aki hajlandó szóba állni velem, potenciális jövendőbeli pasi – de csak mert nem volt senkim és nem is nézett rám a kutya se XD
  De aztán az AIESEC-ben szereztem két olyan fiúbarátot is, akikkel mai napig tartjuk a kapcsolatot, gyakran dumálunk és érdekes mód egyikünknek sem akaródzik rámászni a másikra, tényleg megmaradtunk a baráti kereteken belül – persze nem is vagyunk annyira sokat együtt, hogy átléphessük az intimitás határait mondjuk néhány pohár bor után :) Bár néha az egyik sráccal poénkodunk, hogy kár, hogy nem jövünk be egymásnak (ill. nekem annyira nem kár, de másfél évvel ezelőtt még jó poénnak tartottam), de ő is igazán megérdemelne már egy normális csajt, aki nem cseszi át, szívatja szét, teljesen normálisan gondolkodik, nem cicababa, neadjisten családot is szeretne így a harmadik ikszhez közelebb, ráadásul a srác jóképű, humoros, okos és nagyon sportos is, szóval abszolút favorit és a tenyerén hordozná a lánykát, szóval nem igazán érti egyikünk se, hogy miért nem jön össze neki semmi… De lazán tudunk ilyesmikről beszélni, teljesen jól megértjük egymást. És szerintem ez jó, élvezem, h vannak olyan fiúbarátaim, akikre a párom nem féltékeny, mert ismeri is őket és tudja, hogy tényleg csak barátok :)

  2-től 5-ig pedig még annyit, hogy a sertepertélő pasikat rühellem, a szilveszteri bulin is úgy kellett hessegetni őket és nem értettek a szép szóból, a megközelíthetetlen csajok meg azok, akik túl sokra tartják magukat és el vannak szállva jó messzire, egyébként meg csak a jó módszert kell megtalálni arra, hogy értesítse a leányzót a szándékáról és vagy, vagy nem. De mindegyik hímnek ajánlom, ha nincs egy lexus vagy egy merci kulcsa a zsebében, a három kiló festékkel kikent, hajhosszabbított mangafejeket kerülje, mert az úgysem fog összejönni :)
  Házimunka ügyben bőven elég, ha leviszi a szemetet és a saját cuccát minél kevésbé hagyja szét és ezzel már nagyon sokat segített, mondhatni kivette a részét belőle, mert kevesebb dolgot kell megcsinálnom.
  A trú láv dologban pedig nem tudok igazán megszólalni, mert felőlem aztán szerethetik egymást az emberek akárhány évesen, nekem tökmindegy, mert ha neadjisten gold digger a csaj és nem az én rokonom az öregúr, akkor pont nem érdekel. Persze ha rokonom lenne és egy ilyen csaj rácuppanna, akkor odacsapnék neki, ha felfedezem, h nem szereti, de ha igen, akkor meg don’t worry, be happy.

 3. Na ez is nagyon ott van! :)

  • Na azért ennél több gondolatom is támadt ám olvasás közben. Különösen a kettes és a hármas pont az amivel nagyon egyetértek. El lehetne gondolkodni azon, hogy ki az aki nem a földön jár és ki teszi magát “inkábbnemközelítelekmeg”-gé.

 4. A pszichoanalízis tanárnőm azt mondta freudista órájának bevezetőjében, hogy egy dolgot jegyezzünk meg “kulcsként”:

  a férfi egy lelki és több női partnerre vágyik,
  a nő egy testi és több lelkire.

  Ez az alapállás, úm. a lelki genom. Minden módosítás elfojtott érzelmek (és egyéb részletek) következményei.

  A férfiak agya egyszerűen működik (nem primitíven, hanem egyszerűen! :))
  Vagyis: egy nő test és lélek.
  Ha teste és lelke is vonzó, akkor hosszú távú kapcsolatban mindkettő átkarolására vágyik.
  Csak test tetszik = csak szex.
  Csak a lelke, vagyis szellemi vonzalom alakul ki = barátság. (Ez utóbbi a testet is szépíti egy idő után, ami viszont nem jár minden esetben szexuális vonzalommal.)

  Ez a második gondolatsor is bonyolódik a szocializációval, elfogjtásokkal stb., de az alapállás ez.

  A nők és a férfiak így sohasem lesznek egy hullámsávon, a nők közül kevesen tudnak férfi nyelven jelzést adni.

 5. Nekem kicsit ellentmondásos vagy most. A bejegyzésben ezt írod: Az otthon és a család közös felelősség, amit ketten vállaltatok, tehát természetes, hogy mindkettőtöknek ki kell vennie a részét a kevésbé élvezetes munkákból is.
  Utána kommentben pedig ezt írod: Házimunka ügyben bőven elég, ha leviszi a szemetet és a saját cuccát minél kevésbé hagyja szét és ezzel már nagyon sokat segített, mondhatni kivette a részét belőle, mert kevesebb dolgot kell megcsinálnom.
  Magyarán ugyanúgy egyedül csinálod és még annak is örülsz, hogy nem ad egy csomó plusz munkát… Eddig karakánabb csajnak jöttél le nekem a bejegyzések alapján, most egy kicsit csalódott vagyok. :D Az az érzésem, hogy leírod, hogy mi lenne számodra az ideális, hirdeted, de betartani már nem tudod, nem mered…
  Pedig olyan szépen fogalmaztad meg több cikkben is a hasonló gondolataidat…

  • Remélem vágod hogy a cikket Eszter a szemétlevivős kommentet pedig egy másik ember, Melcsi írta.

  • Ezt most én sem értettem. Írtam egy bejegyzést, Melcsi meg írt rá egy kommentet. Én én vagyok, Melcsi meg Melcsi. Más a nevünk, más az avatarunk, más a honlapunk, bizonyos dolgokban más a véleményünk is… – ezt hogyan lehet összekeverni?! o_O

   Annak viszont örülök, hogy ennyiféle, színes gondolattal találkozom a témában!

 6. Bocsi, még a reggeli kávém előtt történt a kommentelés. :D Az újévi fogadalmam az lesz, hogy nem próbálok meg gondolkodni a minimum koffein-adag bevitelem előtt. Elnézést!

 7. Nem tudom. nekem az egészből az jön le, hogy te rettegsz egy kapcsolattól, több okból kifolyólag, és kb. inkább te szeretnéd kiválasztani, megfogni az embert aki neked kell, – a korábbi írásaidból meg az jön le, hogy az nem kell, aki nem elég önálló, hogy kiválasszon TÉGED.
  @MUNDER: A pszihobigyó tanárnőd meg egy soviniszta féreg. Már bocs…

  • Inkább idegennek érzem magamat ezen a céltudatosan-keresős-minden-megoldás-érdekel-de-mégsem-találós, kicsit kapcsolatfüggő, kicsit önmagát mással kipótolni vágyó színtéren, ami hozzáállás tekintetében nagyobbrészt körülvesz… viszont a saját utamat még nem találom. És ez egy nem jó érzés, igazad van.

   A kiválasztásra még ilyen szemszögből nem gondoltam. Szerintem az ilyen “választások” közösek, kölcsönösek, nem aktív és passzív félre tagolódnak. Aztán persze lehet, hogy ez túlontúl idealista megközelítés. :D

 8. Igazad van, így fals, amit írtam, a kiválasztás szó helyett a kezdeményezést kellett volna használnom.
  Ami meg a színteret illeti, szerintem csak nem öregszel együtt a korosztályoddal te sem, ennyi. :) Egy idő után ez az általános, csak vannak, akik kívül maradnak ezen…

 9. Én meg igazából azt látom Eszter (már bocs. hogy a csapos közbeszól), hogy túl óvatos vagy az egyértelmű nem-et kimondani, de ezzel nem csak te vagy így egyedül. Volt pl olyan nő ismerősöm, aki azt sem engedte meg hogy puszit adjak neki, mert ő ezt túl bizalmasnak ítélte meg, de ezt már közölte is az elején, és valahol ebben korrekt volt. Én ezt is túlzásnak érzem természetesen,, de bizonyos határokat sztem egy nőnek meg kell húzni hogy eddig engedem és netovább közeledni a másikat.
  Én pl kapásból 10 dolgot tudnék tanácsolni amivel le lehet szerelni a kéretlenül nyomuló pasik 80%-át, de azt is el tudom mondani személyes tapasztalatomból, hogy pl. nálam eddig soha nem zörgött a haraszt , amikor a szél nem fújta. Sajnos észrevettem a másik oldalát is sokszor az éremnek amikor igenis a nők viselkednek félreérthető módon és ők nyitnak meg olyan kapukat intim szférákat, ami bizony jogos félreértésre ad okot (pl. elfogadja a randimeghívásodat, addig fasza gyerek vagy azért még fizetgetsz neki ezt azt, amit persze szemrebbenés nélkül elfogad, közös programokra járkál veled, sőt a pofátlanabbja még mondja is hogy milyen jól érzi magát veled meg milyen fontos vagy neki. Aztán erre amikor lépnél meg jön ezzel a “nemishittemvolna hogyteeztgondolod” dumával. Ezt azért hagyjuk mááár!!!
  Persze, pont a nők azok akik ezt nem veszik észre , hogy nyomulnak rájuk, akik még olyanokat is meglátnak-megéreznek rajtunk, amit mi soha. Csak bizony van olyan is, hogy a kedves nők hiúságának is jól esik ha látják hogy odavannak értük és van aki nagyon jól érzi magát ebben, sőt ki is használja ezt, annak ellenére, hogy egyértelműen nem érez semmit a férfi iránt. Természetes hogy ebben a férfi is hunyó, mert ezt észre kéne venni, de azért sztem ezeknek a mondatoknak amiket felírtál sok nőnek a miértjén is el kéne gondolkodni. Nem feltétlenül mindig a férfi az ostoba az intelligenciahiányos.stb…..ráadásul én ezt a problémát céltudatos egyenes, magabiztos csajoknál nem igazán látom, sőt ott még a férfi az aki arra is figyel hová lépjen meg mit mondjon. Ebben is van ilyen hasonló hasonlót vonz dolog picit szerintem..

 10. Hápersze. A népi valóság ezzel szemben az, hogy az igényes nőket nagyhangú parasztok dugják, az összetett széplelkek meg megalázva vinnyognak a sarokban, szóval legyen türelmes az anyátok fasza.

 11. Mr. Daniel Fan // január 22, 2014 - 09:20 // Válasz

  Még egy fura gondolat: Beválasztani nők szeretete tárgyának párkapcsolati szempont szerint, a nőket társaságát finoman szólva erősen kerülő kedvelő Vajna? Aki saját elmondása szerint, mint itt minden más elhangozott más tény is tévékben vetített tőleszármazó és jóváhagyott szóbeliinterjúkból származik. Lehet Vajnát szeretni tény, de Vajna felségei és barátnői jellemzően mindig a város túloldalán élnek, És érdekes, hogy hollywoodi medencéjében rendszeresen és visszatérően G. Péter fürdőt és nem D. Kata a felesége (aki állítása szerint soha). Ja és, hogy Vajna úr elmondása szerint Mr. A. S. készít rendszeresen neki – és Dobó Kata, aki soha – (finom) reggeli(ke)t az otthonában. De tény lehet szeretni, szereti G. Péter és Mr. A. S. , és még sokan mások, az ázsiai exneje is szerette.

 12. Mr. Daniel Fan // január 22, 2014 - 09:22 // Válasz

  erősen kerülő kedvelő* erősen kerülni kedvelő

 13. Mr. Daniel Fan // január 22, 2014 - 09:32 // Válasz

  jav.: Még egy fura gondolat: Beválasztani nők szeretete tárgyának párkapcsolati szempont szerint, a nőket társaságát finoman szólva erősen kerülni kedvelő Vajna? Aki saját elmondása szerint, mint itt minden más elhangozott más tény is tévékben vetített tőleszármazó és jóváhagyott szóbeliinterjúkból származik. Lehet Vajnát szeretni tény, de Vajna felségei és barátnői jellemzően mindig a város túloldalán élnek, És érdekes, hogy hollywoodi medencéjében rendszeresen és visszatérően G. Péter fürdőt és nem D. Kata a felesége (aki állítása szerint soha). Ja és, hogy Vajna úr elmondása szerint Mr. A. S. készít rendszeresen neki – és Dobó Kata, aki soha – (finom) reggeli(ke)t az otthonában. De tény lehet szeretni, szereti G. Péter és Mr. A. S. , és még sokan mások, az ázsiai exneje is szerette. Ja és egy olyan, amúgy roppant tehetséges férfi, aki (saját szájával, jellemzően kicsit keserűen) maga nyilatkozta le, hogy kizárólag azért mutatkozik (fiatal) nőkkel mert ezt Hollywood elvárja tőle az ő pozíciójában, mint agglegény. – ha ő nem csinál itthon belőle titkot, sőt, akkor nem tabu. ;-)

 14. Mr. Daniel Fan // január 22, 2014 - 16:26 // Válasz

  Vajnát* (diszlexia)

  más:

  Amúgy meg ha a mai “modern” nők túl nyomótöbbsége nem kapcsolat alatt kezdenék az újabba, akkor talán az erre érzékeny pasiknak nem kellene ugraniuk az összes épkézláb, és egyben gyermektelen szingli nőre az esélytelenségük ekképpen kijátszva.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: