Aktuális

Új időszámítás kezdődött a Kindle-lel életemben

Azt hiszem, megváltozott az életem. Kissé beszűkült tudattal, izgalomtól remegve vadászgatok, kellemes gyomortáji melegséggel hódítok meg újabb csúcsokat. Hirtelenjében friss szerelmes lettem, napokon át ki sem kelnék az ágyból, alig alszom valamicskét. A végkimerülés határán azzal a jóleső érzéssel szédülök álomba, hogy itt van mellettem, és még egy örökkévalóságnyi idő vár kettőnkre. 2013. február 4-én új időszámítás kezdődött, Kindle-tulajdonos lettem.

amazon kindle ebook olvaso

Kezdetben idegen volt: azt hittem, ragaszkodom a papírkönyv tapintásához, illatához. Elérhetetlennek is tűnt sokáig, mint David Beckham apró, hegyes mellbimbója; hatvanezreket nem ad ki érte az ember (Davidért talán, esetleg). Akkor azt mondtam, ha húsz alá megy, mégis csak adok neki egy esélyt. Nem tudtam uralkodni az ösztöneimen, csábított a világ összes könnyen, gyorsan, ingyen-olcsón megszerezhető könyve, és izgatott az új pozitúrák lehetősége, a tény, hogy többé nem kell hatalmas féltéglákat magammal cipelnem mindenhova. A nyár végén Alexandrában hagyott húszezres és a lakásfelújítás során megmozdított több száz kiló könyv végül a karjaiba taszított, feltartóztathatatlanul.

Hamar láttam, hogy már 15 ezerért is rendelhető Kindle az Amazontól, de ahhoz az kell, hogy valaki haza is hozza nekem a tengerentúlról. Nekünk csak a drágábbik jár, és akkor még ott van az ÁFA, a vám és a postaköltség. A végösszeg tehát ugyanúgy 30 körül jön ki, mintha az első Media Marktban venném meg a holmit.  Ráadásul még tokot is kell hozzá venni, ami szintén jó pár ezrest felemészt. “Várnom kell még rá” – gondoltam hát megadóan, de az univerzum közben már érlelni kezdte Rentonban az elhatározást, hogy régi e-book-olvasóját új Paperwhite-ra cserélje, a korábbit pedig eladja nekem jutányos áron. Még szép zöld bőrtokom is lett, ami az új kütyüt betakarja akció után.

Az élmény tulajdonképpen meglepően hasonló a papírverzióhoz, szinte már lapoznék, manuálisan. Mégis kényelmesebb, és erre korábban nem is gondoltam: nem nehéz tartani, forgatni a Kindle-t, ellentétben a méretesebb, súlyosabb könyvekkel, amelyek korábban azért feladták a leckét. Kellemes a tapintás, a látvány, hat óra olvasás után sem fárad el a szemem. Azt hiszem, a Firefoxba épített Send to Kindle gomb segítségével a jövőben a hosszabb cikkeket is rögtön az olvasón fogom megtekinteni; jóval praktikusabb ez a képernyős változatnál (még ha a netbook kényelmesen el is fér a mellkasomon). A kezelés könnyű, a gombok maguktól értetődőek, noha eleinte az érintőképernyőhöz szokott ujjaim ösztönösen másképp nyúltak a Kindle-höz (néhány könyvet, pl. a Hunger Games-trilógiát is, a telefonomon olvastam el). De aztán egymásra hangolódtunk, és az első néhány alkalom után teljes volt az összhang.

A legcsodálatosabb az egészben persze mégis a végtelen lehetőségek tárháza: az, hogy azonnal, a világ legtávolabbi sarkából is ott van a könyv, akár a legújabb, hazai polcokon még elérhetetlen alkotások is. Szédítő lehetőségek, néha nem is tudom, hogyan egyeztethetem majd össze a megváltozott körülményeket szűkös kis életemmel, mely még mindig csupán napi huszonnégy órából áll. Bízom benne, hogy idővel kapcsolatunk normalizálódik, s ha nem is huny ki a láng, azért képes leszek mást is csinálni, mint olvasni, olvasni, olvasni rendületlenül. Ez a kapkodó, túlzott lelkesedés az elején még normális, ugye?

Hölgyek, urak, valljatok színt: hogy álltok az e-könyv olvasókkal? Mit ajánlatok, mit töltsek még le, ami mostanában ütős olvasmányélménynek bizonyult?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

10 hozzászólás Új időszámítás kezdődött a Kindle-lel életemben bejegyzéshez

 1. Üdvözlet köztünk :)
  én 2013. január 16-tól vagyok büszke Kindle-tulajdonos, és ezalatt a három hét alatt valami új kezdődött az én életemben is. Visszatért az olvasáshoz való kedvem, hogy kedvem szerint bármit olvashatok, nem kell XY-ra várnom, míg kölcsönadja, vagy összekuporgatom rá a pénzt. Szabadság a köbön.

 2. Nekem is ez a billentyűs verzióm van és imádom. Olyan dolgokat olvastam el rajta amikért soha egy fillért nem adnék, a felnőtt női közönségnek szánt ponyvairodalom pokolbugyrai nyíltak meg előttem és gyakran már inkább túllapoztam az ötvenedszerre ismételt ki-kicsoda leírásokon és a túlfűtött szexjeleneteken. (nem, a szürke és az árnyalatai egyelőre tisztes távolban vannak tőlem) A záróvizsgatételeket nem kinyomtattam hanem ráküldtem a Kindle-re, este ha lefekszem igyekszem minden nap legalább egy pár oldalt olvasni. Eleinte jó fogyasztó voltam, előfizettem Amazonos folyóiratokra, megvettem az e-könyveket amik nagyon érdekeltek, majd rájöttem hogy oké, persze nem sok érte az a 10 dollár de lehet hogy ingyen mégis olcsóbb, ha meg tényleg annyira jó, előbb utóbb úgyis polcra tehető formában is beszerzem. Közben persze vannak olyan könyvek is amiket megvennék én de kindle formában valahogy drágábbak mint papíron – hogy lehet?
  Nem, el kell hogy keserítselek, ha eddig könyveket cipeltél és egy idő után pusztán súlyuk miatt esetleg otthon hagytad őket, ez után minden adandó pillanatban elő fogod kapni a Kindle-t hogy abban a 10 percben is még egy kis betűt falhass be. Én másfél éve vagyok boldog tulajdonos, de még nem múlt el a lelkesedésem. :)

 3. 3 és fél éve olvasok egy kb. 5 gb méretű válogatást. Csak Pratchettet és Steven Eriksont ismételtem :) (Mondjuk ez kb. 40 könyv volt). Jut eszembe, lassan le kéne cserélnem már az olvasómat (2007 óta van meg, már döglődik a hidegben)
  Olvass mindent, amit szeretsz/szerettél eddig (és megtalálod) – ez az eszkösz semmmiben nem különbözik a hagyományos könyv olvasásától, ha elmúlik a különleges élmény (kb. 2 hét). Az, meg hogy telefonon olvastál, igen hamar elképzelhetetlen lesz… Ja, meg ha elfelejted, hogy a zsebedben van több köteg komplett könyvház.

 4. nnnna, szuperséges! viszont elképzeltem, milyen lehet telefonon könyvet olvasni, és automatikusan könnybe lábadt a látószervem @XD ma pl egy megbeszélésen konkrétan röhögve rákérdezett a csávó, h éppen be vagyok-e szívva, mert piros a szemem. hát mondom ikszdé, fújt a szél idefelé jövet. de ha túl erős a fény, azért piros, ha túl gyenge, azért, ha túl sokat gépezem, akkor meg azért. de a kindle-től csodák csodájára nem az! (egyébként nem fáj, nem szúr, “csak” piros. intröszting.)

 5. nalam is uj idoszamitas van a kindle ota. mondjuk mar epp normalizalodik a kapcsolatunk. kellett hozza tobb mint 1 ev :)

 6. Igaz, nem kindle olvasóm van hanem tablet-em, de az olvasás egyszerüsitett élménye ezen is érezhető. Kobo olvasó van rajta. Azóta könnyedén elvihetem magammal az egész Harry Potter sorozatot könnyedén :)) szóval csak jól jártam. :) Elején persze én is idegenkedtem a gondolattól hogy nem érezhetem a könyvet, nem forgathatom, de a praktikusság győzött, meg az hogy nem kell választani hogy melyik könyvet vihetem magammal, és nem fog mindig az nyerni amelyik a legvékonyabb :))

 7. Azt nem tudom h le lehet-e tölteni a HP-t Kindle-re. Amit én tudok h le lehetett, aztán mégse, most ott tartanak h Rowling-nak van egy weboldala,ahonnan le lehet tölteni a sorozatot. De magyarul biztos lehet, nem mélyülök bele, annyira nem értek a hozzá, a végén még bolondnak gondolnak :D

  • Van program, amivel mindent át tudok egy gombnyomással transzformálni .mobi vagy .epub formátumba, így nem jelent gondot, milyen formában jön ki egy-egy cuccos.

 8. Nekem Kobo app-om van, arra se lehetett, csak a pottermore.com weboldalán keresztül

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Szex és tandíj | Eszter's Offtopic
 2. 2013 legjei | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: