Aktuális

Miért?

Új sorozat. Mindig tíz kérdéssel, ami valóban foglalkoztat.

Miért jársz tiltakozó felvonulásokra és ellentüntetésekre? Hát arra akarod felhívni a figyelmet, amivel nem kívánsz azonosulni? Teréz anya mondta egyszer, hogy nem megy háborúellenes tüntetésre, hanem inkább a békefelvonulást választja.

kép: smh.com.au

kép: smh.com.au

Miért írsz hosszú listákat arról, hogy mi az, ami zavar/irritál, ahelyett, hogy a figyelmedet építőbb dolgok felé fordítanád? Miért jobb előítélettel fordulni másokhoz és ítélkezni megnyilvánulásaik fölött, ahelyett, hogy az elfogadást – de legalábbis az élni-és-élni-hagynit – gyakorolnád? Te mit szeretnél, hozzád hogyan álljanak?

minden, ami irritál

kép: facebook.com, ov koz

Miért fogadkozol boldog-boldogtalannak? Miért listázol újévi fogadalmakat magadnak, évről évre kényszerű keretek közé kényszerítve a karmát? Hát olyan jó érzés tartozással kötni magadat bármihez is? Nem szeretnél inkább teljes szabadságot kapni legalább önmagadtól?

kép: static.neatorama.com

kép: static.neatorama.com

Miért hiszel el bármit, amit nem látsz és/vagy értesz a politikusnak, a papnak, a celebnek, a reklámnak, az előadónak és a Facebooknak? Keresni, gondolkozni és türelemmel várni (de legalábbis várni) valóban nehezebb, mint mások igazságát magunkévá tenni – viszont megéri, mert az utóbbit senki sem veheti el, és minden új adalék csupán kiegészítésül szolgál.

kép: urbanlegends.hu

kép: urbanlegends.hu

Miért adsz a profilodnak, a blogodnak, a postafiókodnak lehúzó neveket – depresszióslány, foreveroutcast, magányterület – ha épp az a célod, hogy a depressziótól, a különállástól és a magánytól szabadulj? Ha diófát ültettél, arról május végén sem fog cseresznye hullani.

kép: persze, hogy vampirefreaks.com

kép: persze, hogy vampirefreaks.com

Miért varratsz a testedre rosszul megírt, szomorú idézeteket,  ördögökkel, vámpírokkal és sárkányokkal? Hát ez az a szellemiség, amihez kötni szeretnéd magadat? Minden szimbólumnak ereje van, és minden… minden szimbólum.

kép: gazfarmerart.deviantart.com

kép: gazfarmerart.deviantart.com

Miért mész bele hülye játékokba e-mailben küldött angyalkákkal, akiknek pontban éjfélkor kell kinyitni az ajtót?! Miért mondasz igent értelmetlen és/vagy destruktív babonákra? Ezekkel csak a semmit vagy a rombolást érheted el.

kép: random fórum

kép: random fórum

Miért hiszed, hogy a játéknak szánt szerelmi kötés kávézaccal (a’la kedvenc női glossyd) és a hídhoz bilincselt lakat a kedvesed nevével egyben tartja mindazt, ami vagy összetartozik a mostban, vagy nem? Miért hiszed, hogy mágiával büntetlenül felülírhatod az akaratot, és örökre boldog lehetsz a bénult merevségben?

kép: dailypost.wp.com

kép: dailypost.wp.com

Egyáltalán: miért gondolod, hogy az, amit gyűjtőnéven mágiának nevezünk, elvont és különálló dolog, nem pedig a hétköznapokat finoman, alig láthatóan, ám teljesen természetes módon átszövő összefüggés?

kép: epitemnein-epitomic.blogspot.com

kép: epitemnein-epitomic.blogspot.com

Miért keresed ennyire kétségbeesetten az örökkévalóságot épp az anyagban, aminél nincs változékonyabb, mulandóbb szubsztancia? Miért nem hagyod, hogy a dolgok szabadon jöjjenek, menjenek? Minél jobban szorítod a homokszemeket, annál valószínűbb, hogy kihullanak az ujjaid közül.

kép: txmomx6.org

kép: txmomx6.org

(Miért válaszolnál a kérdésekre előbb nekem, mint magadnak? Miért lenne más a két válasz?)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

11 hozzászólás Miért? bejegyzéshez

 1. Édesapám mondta -aki nagy ezotérika és mágia szakértő- hogy ha azt akarom hogy pl. valaki vegyen tőlem egy festményt, vagy rendeljen, sose úgy kérdezzem hogy: “Nem érdekelne tőlem kép?”-hanem hogy “Érdekel esetleg egy kép tőlem?” Ha pénzt akarok kölcsönkérni akkor se azt mondjam hogy :”Te, nem tudnál…?” hanem: “Tudnál….?”
  A “nem”-mel kezdődő kérésekbe eleve bele van kódolva a tagadás.

 2. karcsikarcsi // február 9, 2013 - 13:46 // Válasz

  ez szép
  köszönöm

 3. Na,ez az a gondolkodàs amit teljesen magaménak érzek én is :-) főleg az első. Pl nem a mellràk ellen kéne tüntetni,hanem az egészség mellett voksolni. Ugyanigy a hàborúval persze. Nagyon jó cikk,bàr többen olvasnàk el….

  • Nem tüntetnek a mellrák ellen, mert az nem valaki, vagy valami, vagy szándékos izé, hanem fel akarják hívni a figyelmet a jelenségre, a megelőzésre.

   Én szeretem a tiltakozást, mert sok szar van, és néha csak üvölteni lehet. Jó az. Általában az elfogadásért tüntetni kissé langyos. Konkrétan Bayer Zsolt publicisztikája ellen, az fontos. Nem lehet megúszni.

   • Persze, nyilván vannak konkrét dolgok, amiket nem tudsz kikerülni: Bayer Zsolt publicisztikája ellen tüntetni nem teljesen ugyanaz, mint mondjuk a korrekt közbeszédért felvonulni. Arról már nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben az “ellen” szó előtti részben van az a fontos hívószó, ami az ingerküszöbünket átlépi. Ezzel együtt viszont szerintem kimondottan destruktív széttrancsírozott embriómaradványokkal tüntetni pro-life-hívőként, ahogyan a halott katonák képeit mutató transzparensekkel tüntetni a háború ellen is visszás dolog.

    • Hát pedig ez történik, ennyire durva, és a sokk nagy motiváció.

     Most szóltam rá a fiam egyik tizenegy éves osztálytársára egyébként, hogy robbantásos merénylet véres áldozatait (antiszemita kísérőszöveggel) és becsövezett koraszülöttnek pénzt gyűjtő hoaxot ne tegyen már az üzenőfalára. Csak úgy eszembe jutott.

     Szóval a valóság elrettentő darabja egyrészt fontos, tény (nem hiszek a feledésben, a mementóban hiszek, ezzel a logikával a történészek nem tárhatták volna a közvélemény elé, ami Mengele kísérleteiről meg a gázkamrákról megtudtak), másrészt a sokkoló képek, infók alkalmasak hatásvadász, koncepciózus célokra, gyűlöletkeltésre.

     Összességében nem értek egyet azzal, hogy kerüljük a negatív képeket, tartalmakat. Ez rövidlátás, pozitívgondolkodásmániás finomkodás, amit egy értelmiségi, egy újságíró nem engedhet meg magának. Viszont kell hozzá erő, hogy ne buta legyen az interpretáció, hanem a helyén legyen.

     • Ugyanígy a művészetben is van helye a pusztulásnak és pusztításnak, képzeljük csak el, ha a pozitív gondolkozás jegyében csak virágokról és madarakról születnének festmények, versek, miegymás.
      Csak épp elég vékony tud lenni a határ a tudatos eszközhasználat (!) és az értelmetlen, romboló sokkolás között, és nagyon-nagyon megemelkedett az ingerküszöbünk az utóbbi 10 évben. (Négy éve akadtam ki, amikor azzal piszkáltak, hogy “csúnya szavakat” is használok íráskor: Beszéljünk szépen, bassza meg .) Azt hiszem, a tudatosság a kulcsszó ebben is.

      • ps.: Tudatosság, értsd: mennyire tudatosan használjuk az esetlegesen sokkoló eszközt egy cél érdekében/szolgálatában, és ami mögé állok, ott mennyire tudom kezelni, konstruktív irányba terelni a felszabaduló indulatokat.

 4. “miért zárnád be dühösen a böngészőablakot az első olyan kérdés láttán, ami az álláspontod újragondolására késztet?” (á, az ilyenek úgyis celebre vagy nemi szervre kulcsszavazott posztoknál fognak landolni.) egyébként ajánlom is, h sorozat legyen ebből, mert már most várom a következő részt @=)

 5. Teljesen egyetértek ezekkel. TÉnyleg jó lenne ha sokan olvasnák :)

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. 3 olvasmány, 3 gondolat, 3 kép – szeretettel « Eszter's Offtopic
 2. Minden ami irritál | Наранцэцэг

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: