Aktuális

A valódi okok, amelyek XVI. Benedek pápa lemondásának a hátterében állnak

Szegény, 85 esztendős XVI. Benedek pápát (leánykori nevén Joseph Aloisius Ratzingert) már csak a szentlélek tartja egyben. Vagy az sem, és épp ezért mondott le? A katolikus egyház feje 2013. február 11-én délelőtt, a Vatikánban, latin nyelven jelentette be, hogy február 28-tól nem vállalja a szent inkvizíció utódszervezeteként működő kétezer éves multinacionális cég vezetését. Íme, a legvalószínűbb okok, amelyek a döntés hátterében állnak.

Ratzinger lemondásakor arra hivatkozott, hogy hajlott kora és megromlott egészségi állapota miatt már sem testileg, sem lelkileg nem alkalmas Szent Péter székének birtoklására. Arról a Péterről beszélünk, akit az evangéliumok szerint Jézus megtanított vízen járni, ördögöt űzni, beteget gyógyítani és halottat feltámasztani. Amikor ennek a Péternek vagy más tanítványának nem sikerült végrehajtani a felsorolt cselekedeteket, Jézus határozottan megdorgálta őket: “Ó, ti bizalom nélküli nemzedék! Hát meddig legyek még veletek? Hát meddig viseljelek el titeket? Hozzátok ide hozzám!” (Márk, 9:14), majd a probléma megoldását követően a tanítványok sikertelenségét is megmagyarázta: “Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen” (Máté, 17:14). Ugyanígy akkor is kifakadt, amikor Pétert megtanította vízen járni, de az megijedt Istentől kapott képességétől, és süllyedni kezdett – pusztán a félelem miatt. Ó, hogy még hányszor kezdett süllyedni – egyre mélyebbre és mélyebbre – Péter birodalma az évezredek során, különösen a sötét középkorban…! Mára már szinte a föld alá süllyedt, ennél mélyebbre már aligha lehet.

Bálványimádás közben - kép: newsinfo.inquirer.net

Bálványimádás közben – kép: newsinfo.inquirer.net

Jézus azt tanította, hogy amire ő képes, azt – a hit erejével – bárki meg tudja tanulni, aki őt követi (követi, nem imádja), hiszen “istenek vagytok ti mind, a fenségesnek fiai mindahányan” (Zsoltár 82:6). Az Apostolok cselekedetei már arról tanúskodnak, hogy ez – a fenti és még annál is több gyengéd rugdosás után – többé-kevésbé sikerült, hiszen a tanítványok maguk is képesek voltak “csodát tenni” az isteni energia, a szentlélek segítségével. Kérdem én, ha a mindenkori római pápa, a katolikus egyház szellemi vezetője valóban Péter apostol szent székében ül, akkor vajon az Istentől kapott erővel és a Jézustól szerzett tudással miért nem képes nemhogy mást, de akár csak magát meggyógyítani, testileg és lelkileg erőssé tenni? Ha ő a törvényes jogutódja Krisztus birodalmának – és nem csupán a szent inkvizíció utódszervezetét irányítja -, akkor vajon hogyan fordulhat elő, hogy testi-lelki ereje hivatása ellenére egyre csak fogy, míg végül le kell mondania? Itt valami hibádzik, nézzük, mi lehet a háttérben.

10. Sok volt neki a katolikus egyházat és a Vatikánt ért támadás. Minden héten pedofil-botrány, homokos papok, a birtokmegtartó cölibátus sötétjéből felbukkanó házvezetőnők és keresztfiúk, elrabolt kincsek, véres hódítások, keresztesháborúk, tömeggyilkosságok, boszorkányégetések, tűz- és vízpróbák, tizedek és dézsmák, nők millióinak elnyomása, nem is beszélve a sok-sok frissen napvilágot látott, több évtizedes esetről az újszülött gyerekekkel, akiket az egyház választott el a fájdalomtól és gyásztól megtört szülőktől. Nem lehet könnyű, ha folyton ilyesmivel csesztetik az ember fiát (sic!), amikor az éppen lelki életet élne.

9. Elege volt a belső harcból, a körülötte dúló hatalmi viszályokból, s a rossz kompromisszumokból, melyek bevételcsökkenéshez vezettek. A Vatileaks-botrány keretében 2012 elején több titkos dokumentum került ki a Vatikánból, amiknek a többsége a bíborosok közötti belső harcokról és az államtitkárság féktelen, milliárdos nagyságrendű pazarlásáról szólt. Ki szeret főnök lenni egy disznóólban, ahol csak névlegesen emelheti fel a patáit?

8. Nem bírta a starwarsos vicceket, pláne, mióta a Twitteren is aktív (a PR-csapata).

A klasszikus mém és a frissen beizzított pápai Twitter legjobb kérdése

A klasszikus mém és a frissen beizzított pápai Twitter legjobb kérdése

7. Hiába a Twitter, túl sok levelet kapott szegény a postai címére is, és nem győzte megválaszolni őket.

6. Készpénz nélkül nehéz az élet. Benedek valójában csak egy sima feketemisére készült, mint minden hétfő reggel, de elolvasta Tempty tíz körül élesedő léleksztriptízét az egyházi 1 százalék elvetéséről, és teljesen kiborult szegény. Ez a pénz volt minden reménye, mióta az olasz központi bank januárban felfüggesztette a vatikáni kártyás fizetéseket (mondván, a pápai állam “nem támogatja a pénzmosás elleni küzdelmet”, hogy egészen finoman fogalmazzunk, muhaha).

5. Nem bírta elviselni az egyházi művészet gyors, sokkoló hanyatlását:

Elias Garcia Martinez "Ecce Homo" c. műve, ahogy Celia Gimenez szereti

Elias Garcia Martinez “Ecce Homo” c. műve, ahogy Celia Gimenez szereti

4. Manapság még az egyházi iskolák térhódítása is megtorpanni látszik, pedig az azért milliárdos biznisz. A húsból sok más kisegyház is koncot akar, ráadásul itt van ez a hitetlen, gyaur Hoffman Rózsa a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, a Zúr mentsen meg minket attól, hogy osztozkodni kelljen!

3. Aggódik, hogy az iszlám – mely állítólag a világ leggyorsabban növekvő vallása – nevében elkövetett disznóságok száma meghaladja a katolikus egyház égisze alatt meglépett aljasságokat. Kemény a verseny, igyekezni kell.

2. Tényleg eljött az Aranykor december 21. után. Elődje, II. János Pál pápa 9666 napig uralkodott, beszédes szám. Szent Malakiás XII. századi próféciája szerint XVI. Benedek, az „olajfa dicsősége” az utolsó előtti pápa, őt fogja követni Petrus Romanus, majd függöny következik. “Jaj nektek, törvénytudók, mert magatokhoz vettétek az ismeret kulcsát: ti nem mentek be, és azokat is megakadályoztátok, akik be akarnak menni.” (Luk 11:52). Lassan mindenütt leköszönnek a sötét urak, és lőn világosság?

Ki lesz az új pápa?
Nyilván egy másik vén mamut, bábnak az kell. A 64 éves Peter Kodwo Appiah Turkson bíboros a római kúriában szolgál (Petrus Romanus?!), mint az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának soros elnöke. Az Independent című brit lap „papabilisnek”, vagyis megválasztásra esélyesnek nevezte a bíborost. Szerintünk túl fiatal, esetleg dinamikus lesz, netán engedélyezi a kondomot, így – prófécia ide vagy oda – nem lehet ő a tuti befutó.

1. Megvilágosodott. Rájött arra, hogy a katolikus egyháznak nincs túl sok köze Jézushoz, sem pedig azokhoz, akik az írás szerint az ő valódi követői: nem gyógyítanak betegeket, nem űznek ördögöket, és nem élnék túl méregivást sem, viszont elsőosztályúan irtották ki fél Európát, vonták iga alá a világ színe-javát, fosztottak ki milliókat, tüntettek el népeket és kultúrákat, molesztáltak gyerekeket, tartották az emberiséget sötétségben két évezreden át, választottak szét családokat, és rejtették véka alá az értékes tudást az emberben rejlő isteni szikráról és az öröklétről, melynek kulcsa a kezükben volt valaha.

Órákkal azután, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását, villám csapott a Szent Péter-bazilika kupoláján lévő keresztbe. kép: Filippo Monteforte/AFP

Órákkal azután, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását, villám csapott a Szent Péter-bazilika kupoláján lévő keresztbe.
kép: Filippo Monteforte/AFP


Disclaimer: A katolikusokkal nincs bajom, Jézust tisztelem. Az egyházat és a pápát viszont kritizálom, okkal.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

46 hozzászólás A valódi okok, amelyek XVI. Benedek pápa lemondásának a hátterében állnak bejegyzéshez

 1. oh god, mit tettem… de legalább magára kaphatja a fekete köpenyt az öreg, ami sokkal jobban áll neki.

  • nebazz, először nem töltött be az included kép, mert a firefox pluginom reklámnak minősítette, szóval azt hittem, mekkora jóság, h eszembe jutott a posztról az előbb linkelt fotó @X’D csöppet égő, segáz. végül is ezüstérmes vagyok – igaz, két versenyzőből.

   • Köszönjük, Emese. Nem baj, a kép annyira epic, hogy soha nem elég belőle! :)

     • Íme egy volt jós tanúságtétele, szabadulásának története…

      • Jósolgatással foglalkozni nem egy bölcs dolog:
       – elviszi a figyelmet az egyetlen fontos mostról, a jelenlét hatalmáról, amely által a jövőt is teremtjük
       – a legjobb jós is maximum tendenciákat láthat, és azzal, ha ezt megosztja veled, már befolyásolt, akarva-akaratlanul… az pedig játék a szabad akarattal.
       Szóval, nem jó dolog, nna.

     • Nem lep meg, hogy a Vatikánban ilyen aktív a Sötét Oldal. Az annál inkább, hogy bevallja egy hozzájuk közel álló szakember.

      ps.: Amorth… nagyon black metálos név, btw. :D

      • A Szentszék ördögűzője szerint a Gonosz a Vatikánban is tevékenykedik

       2010. március 11., csütörtök, 08:39 • Utolsó frissítés: 2010. március 11., csütörtök, 08:40
       Szerző: MTI / hvg.hu

       Címkék: Vatikán; Sátán; ördög; ördögűző; Gabriele Amorth;

       kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm • hozzászólásokSzóljon hozzá
       Twitter

       A katolikus egyházon belüli szexuális botrányok azt bizonyítják, hogy „a Gonosz a Vatikánban is tevékenykedik” – jelentette ki a The Times című brit lap szerint a Szentszék fő ördögűzője.

       Gabriele Amorth atya. Az ördög kérlelhetetlen ellensége
       Fotó: AP

       A 85 esztendős Gabriele Amorth atya, aki immár negyedszázada a Vatikán vezető egzorcistája, s akinek praxisa során a sátáni megszállottság 70 ezer esetével volt dolga, úgy vélekedett, hogy a Gonosz beszivárgásának következménye a Vatikánon belüli hatalmi harc, csakúgy mint az olyan „bíborosok, akik nem hisznek Jézusban és az olyan püspökök, akik kapcsolatban állnak a Démonnal.”

       „Amikor valaki a ‘Sátán (szent termekben terjengő) füstjéről’ (VI. Pál pápa által alkotott kifejezés) beszél, akkor igazat mond, beleértve az erőszakról és a pedofíliáról szóló legújabb történeteket” – jelentette ki Amorth atya.

       Véleménye szerint sátáni megnyilvánulás volt az is, amikor a Vatikán megpróbálta eltussolni a svájci gárda akkori parancsnoka, Alois Estermann, annak felesége és Cedric Tornay gárdista tizedes 1998-as halálát, akiket agyonlőve találtak. „Azonnal mindent el akartak leplezni. Ez látni engedi a rothadást” – mondta.

       A meglepően gyors vatikáni vizsgálat megállapította, hogy Tornay tizedes lelőtte a parancsnokát és annak feleségét, majd maga ellen fordította fegyverét. Tornay rokonai azonban megkérdőjelezik ezt a verziót. Meg nem erősített értesülések szerint a tragédiának, amelynek homoszexuális vonatkozásai is vannak, volt egy negyedik szereplője is, akinek kiléte azonban sohasem került nyilvánosságra.

       Amorth atya, akinek Marco Tossati vatikáni tudósítóval folytatott beszélgetései nemrég könyv formájában is megjelentek, azt állítja, hogy a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet is az ördög műve volt, csakúgy mint a tavaly karácsonyi incidens, amikor egy zavarodott nő az éjféli mise idején XVI. Benedekre ugrott, és a földre rántotta őt.

       José Antonio Fortea Cucurull atya, Rómában élő egzorcista szerint Gabriele Amorth „messze túlmegy a bizonyított tényeken”, amikor azt állítja, hogy a Gonosz beszivárgott a Vatikán folyosóira. „A bíborosok lehetnek jobbak vagy rosszabbak, de valamennyiük becsületes szándéka az, hogy az Urat dicsőítsék” – mondta Fortea Cucurull, hozzátéve: egyes vatikáni tisztségviselők jámborabbak lehetnek másoknál, de ebből kiindulva „azt állítani, hogy egyes érsekek sátánista szekták tagjai lennének, elfogadhatatlan.”

       Amorth atya azt állította a La Repubblica című olasz napilapnak, hogy az ördög „tiszta szellem, láthatatlan”. De az általa megszállt személy istenkáromlása és szenvedései által nyilvánul meg. „Rejtve maradhat, vagy más nyelveken beszélhet, átalakulhat, vagy szeretetre méltónak mutatkozhat. Néha tréfát űz belőlem.”

       Mint mondta, olykor hat-hét emberre is szükség volt ahhoz, hogy lefogjanak egy megszállottat. Az ördög által birtokolt személyek gyakran ordítottak és visítottak, szöget és üvegszilánkokat köptek, amelyeket az egzorcista egy táskában őriz.
       „Az ujjnyi vasdaraboktól a rózsaszirmokig bármi kijöhet a szájukon” – nyilatkozott Gabriele Amroth.

       Reményei szerint egyszer valamennyi püspökségnek saját ördögűzője lesz. A kánonjog szerint bármelyik pap elvégezheti az egzorcizmust, de a gyakorlatban ezt csak kivételesen képzett kiválasztottak gyakorolják.

       Amorth atyát 1954-ben szentelték pappá. Első ördögűzését 1986-ban végezte. Egyebek mellett azt állította, hogy Adolf Hitler és Joszif Sztálin a Gonosz megszállottja volt. Egyike volt azoknak a vatikáni tisztségviselőknek, akik azt állították, hogy J.K. Rowling Harry Potter regényei „hamisan különböztetik meg a fekete és a fehér mágiát.”

       Állítása szerint az 1973-ban bemutatott Az ördögűző című film viszont, noha „túlzott”, de „alapvetően pontos” képet mutatott a megszállottságról.

       Amorth 2001-ben ellenezte, hogy az ördögűzésnek egy új rítusát vezessék be, amely elhagyta volna az évszázados imádságokat, és kifogásolta, hogy erről magukat az egzorcistákat nem kérdezték meg. A Vatikán később engedélyezte, hogy ő és követői a régi szertartást gyakorolják. Gabriele Amorth az Egzorcisták Szövetségének tiszteletbeli elnöke. (Forrás: HVG)

      • Don Gabriel Amorth atya a vatikán exorcistája… Mint ördögűző, nyilvánvaló megveti a hazugságot, s annak atyját…
       Kedvelem a kendőzetlen őszinteségét…
       íme egy interjú a Rai 1-en vele

  • “Valódi okok a pápa lemondása hátterében”!- jól hangzik a cím, figyelemfelkeltő, azt sejteti, hogy a szerző megtalálta, kitalálta, megfejtette a pápa lemondásának konkrét, valós okát. Ehelyett, kap az olvasó a médiában is keringő feltételezéseket összegző találgatást, a Szentírásból vett idézetek és azok kiemelése, “összevágása” során azon benyomást erősíti, az írónak sem fogalma, sem jártassága, sem képessége nincs arra, hogy azt értelmezni tudja…Való igaz a Szentírást, Isten igéjét nem lehet ésszel felfogni, perceptálni, hanem Isten szent Lelke által… Ahogyan Istent sem lehet tudással, ésszel megközelíteni… Az adott szövegmezőből való idézetek kiemelése és azok adaptálása egy másik szövegkörnyezetbe inkább manipulációként hatnak… Nincs jól ez így… Nincs jól a mocsokáradat, a rágalmazás, a gyűlölködés, lázadás Isten és ember iránt, a magyar fekély, amelynek során mi magyarok ott tartunk ahol… Jó lenne JÓT írni kedves újságírók, még akkor is ha nem kelendő annyira, mint a sok negatív, bizonytalanságot, káoszt okozó szenny… NE ítélj, hogy ne ítéltess!
   Kedves Eszter! Üzenem, ha valakit valóban a valódi okok érdekelnek, vegye a fáradtságot, menjen ki a Vatikánba, kérdezzen meg ott illetékeseket… Például Gabriel Amorth atyát… Sok interjút adott korábban a pápa kiszolgáltatottságáról, a körülötte lévő bíborosok harcáról, a beépített szabadkőművesek tudatos az egyházat lejárató működéséről…Érdekes módon, figyelmen kívül hagytad, azt a sajtóban is leközölt hírt, miszerint a volt pápa főtanácsadója is lemondott, azzal indokolva tettét, hogy nem maradhat posztján, mert eddig is sok támadás érte a meleg aktivisták részéről, kik szeretnék vallásunk fundamentumát figyelmen kívül hagyva, az Isteni tanítás módosításával a házasságukat engedélyeztetni az Egyház által… Tiszteletben tartok mindenkit, vallás és mindenféle egyéb dolgaival együtt, azonban az nem várható el senkitől, senkiktől, hogy egy vallást átírjanak bárki kedvéért… Ha valakit tényleg foglalkoztat a lemondásának valódi oka, szívesen bemásolok cikkeket illetékesektől… Aztán lehet gondolkodni… Mindenesetre elszomorító, hogy a volt pápával Németországi látogatása kapcsán az ott lévő bíboros Urak nem voltak hajlandók kezet fogni… És mielőtt árki megkérdezné, ez hogy jön ide, üzenem, a német katolikus egyház nagy gondokkal küzd… Van ott minden, kivéve az alázat, szeretet…

   • Pontosan ez az, ez a probléma, az utolsó mondatban a kulcs. Van ott “minden, kivéve alázat, szeretet”. Nem a pápa személyével van gond, hiszen ő – szegény – csupán egy báb volt, önálló akarat nélkül. Inkább az a problémás, amit képvisel: tegyük a szívünkre a kezünket, az elmúlt 2000 év 265 pápája közül hány volt olyan, aki VALÓBAN Jézus egyházát képviselte, az ő értékeivel, üzenetével? És hány volt az olyan, aki leigázta a világot, manipulálta a politikát, befolyása alá hajtotta a gazdaságot, kiirtotta a más nézeteket képviselőket, háborúzott, gyerekeket erőszakolt meg, nőket szolgáltatott ki a bántalmazó férjüknek, satöbbi, satöbbi. Ha idejönne Jézus, és szétnézne, vajon mit mondana?

    Idevágó gondolatok:

    • Kedves Eszter!
     A pápa nem egy bábú volt abban az értelemben, hogy nem volt önálló akarata! A munkássága is azt tükrözi, (egy újságírótól több tájékozottságot várnék…)
     Az Egyház Krisztusé. A pokol erői sem fognak rajta! Hiába a sok ellenpropaganda, manipuláció, csak a rossz terjesztése! Megtérésem előtt nem kedveltem a papokat, az egyházat, csalódtam bennük. Amikor megtértem, az Úr megmutatta, vannak igaz emberek, igaz papok az egyházában. Nem is kevesen! És ők is küzdenek, ahogyan sokan mások, akik valóban megtértek. Korábbi cikkedre reflektálnék, miszerint a keresztények, vagy a katolikusok birkák, stb.: -Az általánosítás mindig a felszínen mozgó, érző, gondolkodó ember kényelmi funkciója, megnyilvánulása….
     Aztán írod, tiszteled a katolikusokat, keresztényeket, mint állítod, holott a cikkeid kijelenthetem, inkább Istent káromló, keresztényellenesek…. (Mondhatni törvényt sértőek)…Pl. egyik írásod címe: Jézus meleg volt. Ez is minket keresztényeket, a mi Istenünket gyalázza! Mi a célod a sok mocskolódásoddal? Hisz nyilvánvaló…
     Tisztelni a másik embert azt jelenti, tisztelem a másik vallását…
     Ki az igazságot kutatja, az abban jár. Ki igazságban jár, az Istenben jár. Ki Istenben jár az SZERET és nem mocskol, szít viszályt. Ebből ismerszik fel, ki kihez tartozik! Legyen bármilyen vallású, dolgozzon bárhol is… Legyen akár író, vagy kukás…

     • kérlek, nyugtass meg: nem “magadtól” vagy ilyen szűklátókörű és elfogult, hanem a környezeted verte beléd a szögletesített ideákat annak idején. bár a több sebből vérző álérvelésedre ez sem mentség. (nem, nem fogok vitába szállni veled. csak annyit szerettem volna elérni, h kapj már a fejedhez, mert amit osztásnak szántál, azzal magadat égetted be. folytasd nyugodtan, egy darabig még hátha vicces.)

 2. Azért az csak jelent valamit, hogy az Olasz Nemzeti Bank megtagadta a Vatikántól a hitelfolyósítást… :D

 3. Üdv!
  A pápa mint tudjuk ahitler Jugend tagja volt és lemondásának valódi oka az, hogy valószínűleg az egyház már tudja azt amit még a pornép nem, hogy előkerülőben van olyan bizonyíték ami a Benedek aktiv jugend harcos múltját igazolja.
  Tehát elkönyvelhetjük, hogy a júdás faj mondatja le a pápát.

  • Ki nem volt Hitlerjugend tag aki akkoriban volt német fiatal? Ez önmagában nem jelent semmit.

  • Azt eddig is tudtuk, hogy hitlerjugend-tag volt, de akkoriban mindenki (és harcra képezték, majd harcba küldték a gyerekeket is). Kb. olyan volt. mint nálunk az ötvenes-nyolcvanas évek között úttörőnek lenni, csak épp akkor nem volt éles háborús helyzet Magyarországon.

 4. Ha nem vallott vallott volna Hitler mellett helyben fejbe lőtték volna. Választása volt vagy a Halál vagy Hitler…

 5. DEMIÁN MÓNIKÁ // február 13, 2013 - 12:53 // Válasz

  szerintem ha valakit pápának választanak az nem mondhatna le mert beteg -hisz az előző pápák is voltak betegek sőt bele is haltak és akkor lett egy ujj pápa -ez nem olyan mint egy cipész hogy már nem tudok dolgozni mert remeg a kezem,hisz így elveszti nagyságát szentimentalitását -a hit nem hivatás -az kapcsolat az úrral -én nem értem ez a világ elkárhozott -a világ dolgain úgy sem tudott változtatni de a hitet mért kell kivenni mások alul mert a hit a szegény népé-hisz a gazdag már csak a pénzben hisz ,vagy ez a világ a pokol megmondója -csak pokol fajzatok vették körül és azt hitte nincsenek jók-én nem akart köztük lenni de vannak még jók is akkor velük ki törődik -egy péhszméker betegség -a pápaság nem hivatás az a hittel járó rang fokozat az úr követe és ö lemondott -valahol úgy érzem meg tagadta a világ népét ö a világ pápája volt -hát köszönöm szépen -Jézus meg halt a golgotán -van e még keresztény ember -eltűnt a hittel a jóság –

 6. Az “aktív” jelzővel kapcsolatban gondolok arra, hogy elő fog kerülni egy videó vagy egy fénykép amin például halálra lő ártatlanokat az ifjú Benedek

  • Ha van ilyen illusztráció, akkor arról az egyház előbb tudott, mint bárki más. És tett ezt-azt, hogy ne derüljön ki. De ki tudja, mi van a háttérben (miért “nem támogatja” pl. a Vatikán a pénzmosás elleni harcot?).

 7. Az egész lemondás-sztori cink. Ha a Jugend-múlt miatt van, miért most. (Nem hiszem, hogy most kerülnek majd elő szaftos történetek, azokat már a beiktatás és felszentelés előtt kiteregették volna kritikusai.) Hatényleg sáros a vatikán pénzmosás ügyben, az nem old meg semmit, ha a pápa lemond. Ha tényleg annyira beteg, akkor meg adja fel magának az utolsót és viselje méltósággal az elmúlást. Valaki (nem tudom ki) szólt neki, hogy menni kell. De ki és miért? Én nem hiszek a szabadkőműves/Rotschild összeesküvés-elméletekben, itt valami kommerszebb dolog lapulhat.

 8. Én is meglepődtem, mikor az irodában hallottam a hírt, hogy “lemond” a pápa, szentül meg voltam róla győződve, hogy ezek legfeljebb meghalni tudnak, ámbár, gondoljunk csak bele, hogy réges-régen még válni sem nagyon tudtak egymástól a házastársak, manapság meg mindenki ezt csinálja. Szóval ebbe belefér, hogy a kivénhedt tata is lemondjon, gondolom sietteti a Vatikán is az utolsó pápát a mitikus sorban, mert már nekik is elegük van a hitelválságból.
  A poszt minőségi munka, felvillanyozta a napomat! :)

  • Ó, az igazi katolikusok ma sem válnak, hanem érvénytelenítik a házasságot, hogy továbbra is gyónhassanak-áldozhassanak. De tényleg erős, h manapság már a pápák is lemondanak mint a bukott elnökök…

 9. Szerintem ez sehogy sem lett vicces. A panzer papa tobbet erdemelt volna….

 10. A pusztán biblikus érvelésnek, pláne ami csak egy idézetből indul ki annak sok gyengéje lehet. Pl. “aki, őt követi (követi, nem imádja), hiszen >>istenek vagytok ti mind, a fenségesnek fiai mindahányan<< (Zsoltár 82:6)."
  Most erre meg hozhatnám ezt: "Az Atya és én egy vagyunk" Jn 10,30. Miért ne imádhatnánk tehát? Azért a biblikum és a patrológia nem egy mezei tudomány. Az egészet szemlélve Jézus nem egy ezoterikus tanítónak tűnik.

  A másik megjegyzés a fenti írásból:
  "miért nem gyógyítja meg magát?" – kísértetiesen hasonlít ez a zsidók vádjához a kereszt alatt: miért nem száll le a keresztről? Miért nem menti meg magát? Akkor sem értették, hogy a csodákat tevő Jézus hogyan volt képes elbukni annyira csúfos módon.

  A katolikus egyházról ritka a józan kép, a neten keringő cikkek alatti kommentek főleg érzelmi felindulások és a médiumok által súlykolt közhelyek. Persze a ritkább katolikusan elfogult írások, blogok stb. sem segítenek, ha pusztán ezek ellenpólusaként működnek.

  • Köszönöm a kommentet. (“Az Atya és én egy vagyunk” – ez számomra teljesen illeszkedik a többi fenti idézethez, nem ellenpólusa, hanem kiegészítése azoknak.)

   Mit értünk az alatt, hogy “ezoterikus”? Ha a szó “szűk csoportnak szóló, titkos, misztikus tanok” jelentéstartamából indulunk ki, akkor nyilván világos, hogy a Bibliában leírt sztorik egy széles tömeghez szóltak, méghozzá a hétköznapi, írástudatlan emberekhez, ezért sok közülük egyszerű tanmese. Ez érthető módon nem lehetett ezoterikus. Viszont ha azt vesszük alapul, hogy a tanítványoknak minden példabeszédet bővebben is elmagyarázott, és megtanította őket betegeket gyógyítani, ördögöt űzni stb. – hiszen mindezt számon kéri rajtuk, majd később az apostolok is csodatévőkként jelennek meg a színen – akkor viszont abszolút ezoterikus mesterként beszélhetünk róla. A gyógyítás, ördögűzés, vízenjárás, nyelvekenszólás és a többi meglehetősen misztikus, titkos ismeretnek számít ugyanis az én olvasatomban, és akkoriban meg pláne az volt.

   A zsidók “miért nem száll le a keresztről és menti meg magát” kérdését nem lehet a pápa esetével összehasonlítani: az a Bibliából kiderül, hogy Jézust többször is próbálták ellehetetleníteni és elfogni (pl. az egyik botrányba fulladt szombati gyógyítást követően, a zsinagógában), de egyszerűen érinthetetlen volt, amíg küldetését nem teljesítette. A pápa ezzel szemben azelőtt vált sérülékennyé, hogy az egyház által ráosztott és ő maga által elvállalt, élete végéig szóló küldetését teljesítette volna. Spirituális értelemben a halál nyilván nem egy érvágás, pláne nem Jézusnak, tehát miután a vállalt küldetését teljesítette, nem releváns, hogy testben vagy test nélkül folytatta-e a munkáját: a keresztény értelmezés szerint pedig eleve a kereszthalál általi megváltás volt a küldetése.

   Abban igazad van, hogy a szentírást ezerféleképpen lehet értelmezni, magyarázni, és ezt meg is teszik a különféle felekezetek, irányzatok, iskolák. Viszont jó, ha mindenki elolvassa figyelmesen, és átgondolja mélyebben, és utána nyitott marad, nem zárja be a kaput (nem fanatizálódik).

 11. Szeretem olvasni, amit írsz, de ez most nem jött be, mert nem tetszik a bejegyzés stílusa. Ne haragudj, nem akarlak leszólni, értem a cinizmust, és hogy mit akarsz mondani, de néhol egyszerűen faragatlanul fogalmaztál, ami nélkül sokkal élvezhetőbb lett volna a cikk. Például szerintem nem illik vén mamutnak nevezni a pápákat, akkor se, ha a hátad közepére kívánod őket az egész egyházzal együtt. Lehettél volna kicsit tisztelettudóbb.

  • Köszönöm a visszajelzést, igazad van. Nem akartam alpári lenni a pápák levénmamutozásával, de elragadott a szenvedély. Tíz perccel a bejelentés után rögtön írtam, nagy hévvel.

 12. hajnal csilla // február 28, 2013 - 15:45 // Válasz

  Szánalmas cikk.
  Amit kimondunk, sokat tükröz abból, hogy mi magunk milyen emberek vagyunk.

  • Nagyon koszonom ezt a cikket. Csilla, a vilag egy oriasi lelki atalakulason, ebredesen megy keresztul. Az olyan emberiseget megnyomorito parazitak, mint a papa, lassan felebrednek mely almukbol, es felre allnak. Az elnyomas helyere a szabadsag all, a bun helyere a tanulas, a bosszu helyere az igazsag, a felelem helyere a szeretet. Aki fel vagy erdekeben all a regi rend, az az ilyen cikkeket meg nem erti meg. Kivanom, hogy ebredj fel te is, es legy az Atya szeretett gyermeke.

 13. Látom, gyün ám hideg, meleg, épp ez volt a cél: a gondolatébresztés, még ha néhol drasztikus eszközökkel is.
  Csilla: ítélkezni könnyű (épp ezt tanítja a Vatikán a szent inkvizíciójával), érvekre viszont kíváncsi lennék. Komolyan, őszintén, indulatok nélkül.
  Emese: köszi. Fontos dolog, hogy végre repedések jelentek meg az emberiséget sötétségben tartó katolikus egyház faragott szobrokkal templomán, de nem hiszem, hogy ez hozná meg a nagy változást. Ez inkább csak egy jele annak. A változás a fejekben zajlik, egyéni szinten.

 14. Hajnal Csilla // március 4, 2013 - 20:09 // Válasz

  Kedves Eszter,

  véletlenül bukkantam erre az oldalra, a cikket a címe miatt olvastam. Hozzászólásom nem ítéletből, még kevésbé indulatból fakadt. Örülök, hogy kíváncsi vagy érvekre is :). Amint időm engedi, írok bővebben.

 15. Hajnal Csilla // március 10, 2013 - 22:37 // Válasz

  Kedves Eszter!
  Néhány gondolat a cikkről… amiért nem tetszett:
  A téma: egy egyházfő lemondása. Ennek módjáról, az elhangzott hivatalos indoklással együtt sokat olvashattunk a sajtóban. A cikked címe komolyságot sejtet („valódi” okok), és némiképp utal az igazság utáni vágyra. Ezzel szemben a cikkben inkább ezek fonákját véltem felfedezni, megtoldva – sok helyütt már istenkáromló – tiszteletlenséggel. Ez , amellett, hogy megdöbbentett, fájdalommal töltött el. Sajnálatos, hogy a közmédia az értékektől és az alapvető emberi méltóságtól egyre eltávolodva leginkább paradicsom és tojáshajigáló hisztériát, gyűlöletet, mások baja feletti kárörömet szül. Kár, hogy ez mind jobban átragad az egyéni gondolatközlésre is. Az igazság keresésének útját és a rá jellemző valódi, értékes kérdésfelvetést nem leltem a cikkben. Bár hiszem, hogy mélyen benned van, hiszen mindnyájunkban ez munkál. Ám arra vállalkozni, hogy mi magunk egy személyben megtaláljuk és kikiáltsuk az igazságot, több, mint vakmerőség. Tapasztalatból tudjuk, hogy a „szenzációs” híreknek gyakran semmi közük az igazsághoz, vagy, hogy egy-egy kiragadott gondolattal, ténnyel a valóság nem csak megmutatható, de tökéletesen el is fedhető. A véleménynyilvánítás persze fontos, és lehet nagyon értékes, a kérdés csupán az, hogy mi a célunk vele. A nyilvános önközlés mércéje számomra az, hogy milyen értékeket közvetít, ad-e valami pozitívat másoknak, amivel továbbléphetnek, hoz-e gyümölcsöt a közös növekedés útján.
  Nagyon szeretném, ha Neked egyre több ilyenben lenne részed, és szívből kívánom, hogy elsajátítsd ezt a cseppet sem egyszerű mesterséget.
  Üdvözlettel, tisztelettel: Csilla

 16. “Valódi okok a pápa lemondása hátterében”!- jól hangzik a cím, figyelemfelkeltő, azt sejteti, hogy a szerző megtalálta, kitalálta, TUDJA a pápa lemondásának konkrét, valós okát. Ehelyett, kap az olvasó a médiában is keringő feltételezéseket összegző találgatást, a Szentírásból vett idézetek és azok kiemelése, “összevágása” során azon benyomást erősíti, az írónak sem fogalma, sem jártassága, sem képessége nincs arra, hogy azt értelmezni tudja…Való igaz a Szentírást, Isten igéjét nem lehet ésszel felfogni, perceptálni, hanem Isten szent Lelke által… Ahogyan Istent sem lehet tudással, ésszel megközelíteni… Az adott szövegmezőből való idézetek kiemelése és azok adaptálása egy másik szövegkörnyezetbe inkább manipulációként hatnak… Nincs jól ez így… Nincs jól a mocsokáradat, a rágalmazás, a gyűlölködés, lázadás Isten és ember iránt, a magyar fekély, amelynek során mi magyarok ott tartunk ahol… Jó lenne JÓT írni kedves újságírók, még akkor is ha nem kelendő annyira, mint a sok negatív, bizonytalanságot, káoszt okozó szenny… NE ítélj, hogy ne ítéltess!
  Kedves Eszter! Üzenem, ha valakit valóban a valódi okok érdekelnek, vegye a fáradtságot, menjen ki a Vatikánba, kérdezzen meg ott illetékeseket… Például Gabriel Amorth atyát… Sok interjút adott korábban a pápa kiszolgáltatottságáról, a körülötte lévő bíborosok harcáról, a beépített szabadkőművesek tudatos az egyházat lejárató működéséről…Érdekes módon, figyelmen kívül hagytad, azt a sajtóban is leközölt hírt, miszerint a volt pápa főtanácsadója is lemondott, azzal indokolva tettét, hogy nem maradhat posztján, mert eddig is sok támadás érte a meleg aktivisták részéről, kik szeretnék vallásunk fundamentumát figyelmen kívül hagyva, az Isteni tanítás módosításával a házasságukat engedélyeztetni az Egyház által… Tiszteletben tartok mindenkit, vallás és mindenféle egyéb dolgaival együtt, azonban az nem várható el senkitől, senkiktől, hogy egy vallást átírjanak bárki kedvéért…
  Említed, tiszteled a katolikusokat, Jézust…
  Mi katolikusok az Egyház tagjai vagyunk, az Egyház Krisztusé…
  Nincs jól ez így… Nincs jól a gyűlölködés, fricskázás miközben vannak igaz papok, egyházban tevékenykedő embereket valóban szolgáló, értük élő szerzetesek…
  Az újságírói pártatlanság fontos szempont kell hogy legyen a hitelességét illetően…
  Jelen írásodban ez nem lelhető fel…
  Nem kívánom kommentálni… Szomorú…
  Ne ítélj, hogy Ne ítéltess!

  • Bea,

   a blog egy szubjektív, véleményközlő sajtóműfaj, épp nem a pártatlanság a lényege, hanem a nézőpontok ütköztetése. Itt a cél az, hogy játékos, de sokkoló maradjon a tartalom, mert ez alkalmas a leginkább arra, hogy megragadja az emberek figyelmét, felébressze őket. Az nyilván már kiderült, hogy nem a pápa személyével van gond, hanem azzal, amit képvisel, lásd fentebbi válaszkommentemben.

   Az új pápa egyébként meglepően rokonszenves, tetszik a névválasztása, a kommunikációja, a mosolya. Persze valóban nem várható el egy kétezer éves egyház szellemi vezetőjétől, hogy “átírja a vallást”, már ami például az általad említett melegházasságok elfogadását illeti. Az viszont igen, hogy figyelembe vegye, hogy “nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért”, vagyis törvények helyett a tényleges testi-lelki szükségleteket nézze 2013-ban.

   Egyébként Ferencnek sok erőt kívánok ahhoz, hogy szembenézzen mindazzal a rengeteg nehézséggel és sötétséggel, ami jelenleg az egyházban és a Vatikánban zajlik (biztos, hogy Amorth atya sokat tudna még mesélni minderről…)

   üdv,

   Eszter

   • Kedves Eszter!

    A szubjektív véleményformáláshoz mindenkinek joga van, azonban megteheti az ember mindazt úgy is, hogy nem sért azzal másokat.
    Csilla véleményével teljes mértékben egyetértek az írásod színezetét, a belőle áradó mocskolódó hangnemet illetően… Mélyen bántó…
    A Szentírásból kivett idézet, miszerint szabad-e szombaton mással jót cselekedni, máson segíteni?! IGEN!- a válasz. Az egyházban lévő papok sokszor, sok helyen a jót cselekszik. Fáradhatatlanul segítik a mindenféle lelki, vagy testi gyógyulást, bátorítást igénylő szomjazókat. Teszik mindezt csendben, alázatban, csakhogy arról hallgat a sajtó…

    Ami Gabriel Amorth atyát illeti, sokat mesél, sok hasznos tanítást ad (különösen arról, hogyan lehet valaki démoni befolyás alatt), érdemes őt olvasni, a világ legismertebb ördögűzője. A sátáni megszállottság több mint 70000 esetével találkozott már.
    A FB.-on fent van: Don Gabriele Amorth 12.052 ember kedveli · 3.891 ember beszél erről. A like-ok számát azért írtam le, mert ez a hivatalos honlapja. Ő maga írta, van valaki más is, aki az ő nevét használja)

    Valóban nagy a lelki krízis egyetértek, kiegészítve azzal, hogy elsősorban nem az egyházban, hanem a világban mindenhol…

    A kérdés az, mi emberek minek válunk a közvetítőivé… Építünk, vagy rombolunk…

    A másság elfogadása, tolerálása és azok házasságának egyházilag való legalizálása két külön dolog…
    Senki nem ítél el senkit. Az egyház sem. A másik fél tisztelete, a szeretet alapja. Minden embert tisztelni kell, Isten képmására lettünk teremtve. Minket, katolikusokat is… Azzal, hogy valaki bántja Jézust ( korábbi cikked neve: a meleg Jézus), azzal a keresztényeket bántod mélységesen…Jobban, mint gondolnád…

    A kritikák közlése szeretettel…, nehéz feladat.

    Kívánom, sikerüljön Neked!

    Örülök, az új pápát szimpatikusnak találod!

    Szeretettel:
    Bea

    • Kedves Eszter!

     It’s me again. :-)
     Arra gondoltam, fiatal vagy, igazi harcos, vitázni kedvelő típus, nem lenne kedved egy CSAK POZITÍV hírekről szóló blogot készíteni?! És akkor mindannyian versenghetnénk, eszmecserét folytathatnánk azon, hogy az adott napon ki, hogyan tud, tudna többet, JÓT tenni a világban, a világért, mintsem arról irkálni, hogy hú de rossz már megint valaki…

     JÓ lenne építeni végre…

     Ha nem haragszol. :-)

     Hómentes utat kívánok Neked! :-)
     B:

     • Bea,
      dehogy haragszom, unalmas volna a világ, ha mindenki ugyanúgy gondolkodna. Egyébként igen, abban egyetértünk, hogy pozitív hírekre nagy-nagy szükség volna (ezt szóba is hoztam a minap: https://barokeszter.hu/2013/02/09/miert/), tehát tulajdonképpen már most is erre törekszem. Sokszor könnyű, néha nehéz: hatással van rám a világ, ezért néha felszólalok az ellen, ami nem tetszik. Nem kéne, mert ezzel energiát (figyelmet) adok neki, ami nem bölcs dolog, de messze vagyok még a tökéletességtől… még ha azért igyekszem is.

      Szerencsére minden egyházban vannak jóindulatú, értékes, nagytudású emberek, akik TÉNYLEG azt képviselik, aminek nevében az egyház létrejött. Én azt kívánom, hogy legyen minél több ilyen ember, mert az válik mindannyiunk épülésére.

      köszi a jókívánságot, már úton van a tavasz!

      E

 17. Erre az írásra csak azt tudom mondani hogy szánalmas!!!! Az ilyenek miatt tart itt a magyar ahol tart nulla erkölcs, tisztelet. A Szentírás nulla ismerete.
  Péter

  • Kedves Péter, tedd a szívedre a kezed: az egyház elmúlt 2 ezer éve szerinted Jézust és a Szentírást képviselte? Ha a válaszod igen, akkor az erkölcs és az ismeret belőled hiányzik, de a szeretet is.

   • Tóth Krisztián // január 23, 2015 - 13:23 // Válasz

    Kedves Eszter !

    Röpke két éves fáziskéséssel hadd reagálok én is (még akkor is ha már senki sem olvassa).
    Az írásod a maga pikánsan humoros formájában lebilincselő volt ! Így kell hozzáállni a borzalmakhoz; tréfásan, jó kedvvel, mert egyébként beleőrül az ember. Ha a római (kaotikus) egyház kb. 1700 éves (nem 2000) munkásságát gondosan és elfogulatlanul elemzi valaki, nem juthat a tiédtől nagyban különböző következtetésre. Annyi aljasságot, kínzást, gyilkosságot, népirtást
    (figyelem, kedves elvakult katolikusok: ezekért II. János Pál pápa személyesen bocsánatot kért, egyedüli pápaként a történelemben) … gyerekek molesztálását és hasonló ördögi mutatványokat nem sok egyház produkált mint a római. Nomen est omen, ez az egyház fogantatásától kezdve római, (noha babiloni alapokon nyugszik és babiloni szertartások szerint celebrálja a miséit mind a mai napig). Római az Ízig-vérig. És aki Rómát nem (csak) tankönyvekből ismeri és nem csak az azt fényező agitátorok, ál-történészek munkásságából,
    az pontosan tudja, hogy Róma már fénykorában is egyet jelentett az erkölcsi fertővel.
    Szóval gratulálok az íráshoz, a szemforgató, képmutató kritikusaidnak meg őszintén kívánom, hogy minél előbb vakarják le szemükről a szürke hályogot, amitől képtelenek látni a Napnál világosabb tényeket !

    T.K.

    u.i.: a cikk miatt önmagukat megbántva érzőknek pedig hadd adjam át azon milliók üdvözletét, akiket az ő szeretett egyházuk kínzott, égetett halálra !

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. Trollokról, pápákról, indulatról és bántásról – őszintén | Eszter's Offtopic
 2. Ötévesek lettünk | Eszter's Offtopic
 3. Kérdések és válaszok, a dobozon túlról – interjú az Eszter’s Offtopic szerzőjével | Eszter's Offtopic
 4. Rekordok, pikantéria, jóslat – minden, amit az Eszter’s Offtopic 2013-as évéről tudni akartál | Eszter's Offtopic
 5. Római útinapló – I. rész | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: