Aktuális

3 olvasmány, 3 gondolat, 3 kép – szeretettel

A két farkas

Egyik este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik. Azt mondta: Fiam, a csata két farkas között zajlik, amely mindenkiben ott lakozik.

Az egyik a Rossz: A düh, az irigység, a féltékenység, a sajnálat, a szánalom, a kapzsiság, az erőszak, az önsajnálat, a bűntudat, a harag, a kisebbrendűség, a felsőbbrendűség, a hazugság, a hamis büszkeség, és az egoizmus.

A másik a Jó. Az öröm, a béke, a szeretet, a remény, a nyugalom, az alázat, a kedvesség, a jóindulat, az empátia, a nagylelkűség, az igazság, az együttérzés és a hit.

Az unoka egy pillanatig elgondolkozott, majd megkérdezte nagyapját: És melyik farkas győz?

Az öreg indián mosolyogva válaszolt: Az, amelyiket eteted.


Így érzem én:

Bár az előző gondolatsor tükrében tudjuk, hogy a fény erősebb a sötétségnél, nyilván azt is értjük, hogy fölösleges hurráoptimistának lennünk: vannak esetek, amikor a “gonosz” nem nyeri el méltó büntetését, és a “jó” sem győzedelmeskedik a “rossz” fölött. (Más kérdés, hogy a “gonosz”, a “jó” és a “rossz” csak egy kétpólusú, szűk értelmezési tartományban jelentenek bármit is, hiszen mélyebben a dolgok mögé nézve sok minden viszonylagossá válik.)

Akárhogy is, a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, ahogy nekünk jó. Ilyenkor hazugság és öncsalás volna úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, hiszen a harc és a forradalom sokszor nagy, fontos és szép dolgok szülője. Nincs baj tehát a “rosszal”, s a küzdelemmel sem a nem óhajtandó ellen.

A kérdés mindig az: mihez adjuk az energiánkat? Mire fordítjuk a figyelmünket? Minél tudatosabban hozzuk meg és kísérjük figyelemmel magunkban ezeket a döntéseket és következményeiket, annál valószínűbb, hogy építő, pozitív változást hozó, serkentő és üdvözlendő lépéseket tehetünk meg egy teljesebb élet felé vezető úton.

Azt szokták mondani, hogy egy fenékkel csak egy lovon lehet ülni, egyszerre csak egy urat lehet szolgálni: ennek a világnak két ura van, a szeretet (a “Jó”, a “Fény”) és a félelem (“a Rossz”, a “Sötét”). Csak egy döntés kérdése…

Kert a szabadban, tavasszal, saját kép

Kert a szabadban, tavasszal, saját kép

Reklámok
Eszter névjegye (993 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

4 hozzászólás 3 olvasmány, 3 gondolat, 3 kép – szeretettel bejegyzéshez

  1. az a fránya újságíróagy! a második idézetnél kőkeményen lerántott a valóság talajára a szavak szerintem tökfölösleges nagybetűzése. a kicsi léleknél még oké, de a többinél duplán vertem a fejem a falba, a miérten kívül kérdezgetve azt is, h miért zavar ez engem tulajdonképpen? nem tudom. nem szeretem a májat, a paradicsomlevest meg a túl sok nagybetűt. viszont az utolsónak a csattanója igencsak üt, főleg a mostani csevejeink fényében @;D

    • Azt én előadva hallottam, és mivel eltűnődtem rajta, rákerestem a neten – így már más volt olvasni, mint “szűzként”, tehát nem a nagybetűzést figyeltem. Általában el tudok vonatkoztatni a helyesírástól, gépeléstől, de volt már olyan, hogy egy-egy Nagyon Komoly Mester valóban bölcs írása bosszantott fel a rémes központozás miatt (egyes vélemények szerint a vesszőhiba jellemhiba… tényleg, miért nem lehet figyelni erre?!). De itt nem éreztem zavarónak az “alternatív helyesírást”.

  2. “Én azt gondolom, a szeretet ezt jelenti: hogy a másik létezése öröm a számomra.”
    Nem vagyok épp egy Popper Péter-fan, de ezzel tökéletesen egyetértek.
    És ezért is szeretném, ha egyszer valaki örülne nekem. Ne szeressen, mert az féltés, aggódás, stb. Örüljön.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: