Aktuális

Friss ostobaság: az erkölcstan tanár nem lehet szingli vagy dohányos

“Hogyan fogom én megtartani a kötelező, drogellenes előadást, amikor az egész város tudja, hogy szintetikus szerek rabja voltam hosszú időn keresztül?” – kérdezte könnyes szemmel a fiatal tanárnő, aki élete nehéz periódusában megbotlott, és kereste a visszavezető utat a társadalomba. A beszélgetős műsorok hőskorában jártunk, még jóval a Mónika- és Balázs-show indulása előtt. Úgy tizenhárom lehettem (az otthonülő, absztinens, stréber fajtából), magától értetődő mosollyal vágtam rá a képernyő előtt: hitelesen. Hitelesebben, mint az a tanár, aki csak könyvekben olvasott a kábítószerek hatásáról.

Ki mondja meg? Hogyan mérjük? Én tudom! - kép: redwing.hutman.net

Ki mondja meg? Hogyan mérjük? Én tudom! – kép: redwing.hutman.net

Persze nem állítom, hogy a színvonalas tájékoztatás és oktatás kulcsa a kísérleti célú deviancia, amelyen minden felelős személynek óhajtandó átesnie. Viszont azt is szánalmas túlzásnak érzem, amire a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete vágyik: szerintük “erkölcstan tantárgy oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező fedhetetlen (sic!) életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni”, akik “sexfilmet sem néznek” otthonukban. Szerintük a hittanra nem járó gyerekek órarendi alternatíváját csak azok szolgáltathatják, akik “példás családi életet élnek: pl. nem lehetnek elvált személyek, nem élhetnek élettársi kapcsolatban és legalább egy házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak)”. Sőt, “erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek sexfilmeket”, csak hogy az alany ás az állítmány is egyezzen.

Amellett, hogy mindenki távirányítós anál-intrúdert érdemel, aki magyar nyelvű szöveg közepén a “sex” szót tudatos stilisztikai kerettörténet nélkül használja, magát az elképzelést is roppant ostobának tartom. Ostobának, mert az erkölcsöt nem a felszínes külcsín alapján mérik, már ha egyáltalán mérhető “azon elvek összessége, amelyek a helyes és helytelen, a társadalmi jó és rossz megkülönböztetését segítik a cselekvés szintjén”. Mégis mitől lesz erkölcstelenebb a láncdohányos fiatal tanárnő a családban élő, ám feleségét olykor egy-két pofonnal motiváló, káros szenvedélyektől mentes tanár úrnál? “Alapos környezettanulmány” ide vagy oda, azért meglehetősen nehéz volna ellenőrizni, hogy kinek az otthonában bújnak meg erotikus tartalmak a gépeken vagy a polcokon, ahogyan arra sincs garancia, hogy az ilyen emberek egyből aberrációk kiélésére biztatnák a nebulókat. Az egyes kábelszolgáltatók csomagjában fellelhető felnőtt csatornák például eleve diszkvalifikálják a versenyzőt?

Az erkölcstanoktatás az állami fenntartású iskolák 1. és 5. évfolyamain szeptemberben induló kötelező tanórai foglalkozás azon diákok számára, akik nem akarnak részt venni a hittanórákon. Józan ésszel belegondolva, ezeknek a foglalkozásoknak csak egy totális diktatúrában lehet az a célja, hogy megmondja mi a “jó” és mi a “rossz”, és a többség által elfogadhatónak tartott mintákból – akarva, akaratlanul – kiszorulókat önkényesen címkézze, szankcionálja. Ha erkölcstanra már mindenképpen szükség van, hogy az iskola ne csak melegedőként szolgáljon, hanem az oktatás mellett neveljen is, akkor inkább tegyünk fel kéréseket a gyerekeknek, és mutassunk meg a lehetséges válaszokat. Ébresszük fel a kíváncsiságot, a gondolkozásra való igényt, a más utak megértése mögötti vágyat. Vitatkozzunk, hallgassuk meg őket, világítsunk rá, hogy mindig két oldala van minden éremnek, és nem mindig láthatjuk mindkettőt.

De hogy az mondja meg, ki a feddhetetlen, aki a feddhetetlen szót leírni se tudja? Ha pedagógus lennék, és kiszorulnék az oktatásból azért, mert nincs még családom (bármennyire is szeretnék), valószínűleg beintenék: én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon, tanítani*!

Ahogyan azt Móricka anyukája elképzelte - kép: mszoe.hu

Ahogyan azt Móricka anyukája elképzelte – kép: mszoe.hu*ebben a mondatban szerintem nem csak a költői hivatástudat rejlik, hanem a ifjú forradalmár is ott van, aki a hamisság ellen harcol.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Friss ostobaság: az erkölcstan tanár nem lehet szingli vagy dohányos bejegyzéshez

 1. Mert egyébként egy 26 éves, normális értékrenddel bíró tanár/tanárnő, aki szégyenszemre nem mert még a 100 ezres fizetésére minimum egy gyermeket vállalni alkalmatlan az etika oktatásra??? Pfff. a kérdés is vérlázító. Számomra. Szexuális deviancia otthon a 4 fal közt pornót nézni? Álságosság a javából. Pfff. És igen, meg lehet kövezni a véleményemért, de szerintem alkohol és drogprevenciós előadást is az tartson, aki tudja miről beszél. Vagy legalább azok is!

 2. Az a baj, hogy időről-időre előjönnek az ilyen “okosok” a mélyből ebben az országban. amikor azt hinné az ember, hogy kinőttünk már az ilyen hülyeségekből, mindig akad egy szervezet vagy egy emberke aki kiáll a nagyközönség elé és elkezdi mondani a hülyeségeit.

  Iszonyúan fel tudok háborodni az ilyen javaslatokon és főleg azon, amikor ezeket komolyan is gondolják/veszik. Mert pl. ez a javaslat egy vitaindító viccnek jó volna, de semmi többnek.

  Ezek a feltételek eleve nehezen teljesíthetőek és – ahogy azt te is írtad -hogyan ellenőrzik, hogy ki-mit csinál a hálószobájában? Az csak rá és a partnerére, partnereire tartozik. Senki másra.

  Arról már nem is beszélve, hogy általában ezek az igazi feddhetetlen erkölcsű emberek a legnagyobb perverzek és szemétládák. Nagyszerű lesz az új világunk, ha mindenféle “elit” alak tanítgatja majd képmutatásra a gyermekeinket.

 3. hát ez tényleg vicces, így, ebben a megfogalmazásban, ezekkel az ostoba kritériumokkal, de azt se felejtsük el, milyen furán hangzik pl. egy orvos szájából, aki köztudottan láncdohányos, a pácienseinek pedig nagyban magyarázza, hogy a dohányzás milyen káros. szóval oké, ez az eset tényleg nevetséges, de azért határok itt is vannak (és itt pont a saját élményemre gondolok: 2006-ban hatalmas médiavisszhangja volt még a magyar sajtóban is az igazgatónk kupilátogatásáról, aztán pedig az ostoba védem-a-pozícióm-mert-ez-semmisség. aha, olyan semmiség, hogy egy jóhírű gimnázium hírnevét tette tönkre, fél ország rajta röhögött, én pedig kurvára nem tudtam komolyan venni, mikor szóbeli érettségin engem feleltetett)

 4. Kedves Újságíró ! Az a kifejezés, hogy “felnőtt csatorna”, egyrészt értelmetlen, másrészt számomra mint felnőtt ember számára degradáló és sértő is. A prostitúció és marketingje, a pornográfia népszerűsítésében érdekelt nagypénzű és ennélfogva nagyhatalmú körök mindent elkövetnek ugyan, hogy ehetővé tegyék az emészthetetlent és könnyeden megnevezhetővé a megnevezhetetlent, de az újságírónak nem szabadna felülniük erre a hullámra. Szerintem.

 5. 1. amikor először szembesültem az infóval fészen, azt hittem, gyenge hírcsárdás cucc. erre kiderült: erős valóság. a felismerés pillanata priceless volt.
  2. az “erkölcs oktatás” kifejezés nekem eleve paradoxon. aki ugyanis családi keretek között nem sajátítja el a morális alapokat (azaz mindenki magáévá tesz valamilyet, csak éppen kérdés, milyet), már úgyis baszhatja. vagy adott esetben őt baszhatják változatos testnyílások igénybevételével, ha a gyengébb nemhez tartozik az illető. bááár… néha akkor is, ha az erősebbhez.
  3. ami az egykori, tehát közoktatásbeli tanáraimat illeti: 2-3 kivétellel ők maguk is fejtágításra szorultak volna e téren. méghozzá nagyon.
  4. aki annyi elfojtással él, h maradéktalanul passzol rá a leírás, annak a tudatalattijában félelmetes mennyiségű perverzió halmozódhat föl, ahol az ágyneműtartóba rejtett kétvaginájú pónijelmez a minimum.

 6. Erkölcstan oktatók: az ATV-ben vonta vissza vitatott javaslatát Keszei:
  http://atv.hu/cikk/20130220_erkolcstan_oktatas_az_atv_ben_vonta_vissza_vitatott_javaslatat_keszei

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. A büdös kurvákról erkölcstanórán | tempty blogja

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: