Aktuális

A trollok 7 fő bűne – mitől lesz troll a troll?

Akinek különbözik a véleménye az enyémtől, az nem troll. Akkor sem, ha mindenben különbözik. Mitől lesz troll? Hét dolog.

troll

1. Nincs is véleménye. Ha van, nem mondja el. Vagy nem konstruktívan, konzekvensen, kulturáltan, a másik félre is odafigyelve.

Példa: “Röhögök rajtad, ez de gáz. Az ilyen szánalmas emberek miatt tart itt ez az ország.”

Ember, légy üdvözölve, tedd vissza az ajtót a helyére, a viszontlátásra. Ennyi.

2. Jelentéktelen dolgokon lovagol, majd skatulyáz és ítélkezik. Nem tudni, az éleslátás hiánya miatt-e, vagy egyszerűen azért, mert fájdalmasan frusztrált szegény.

Példa: “Hatalmas baromság ez az írás, nem is 24 százalékot érint a jelenség, hanem harmincat. És különben is, a “kokettál” két té, aki még egy szót sem tud leírni helyesen, az nem nyilatkozzon komoly témában.”

A statisztikabuzzer és a nyelvtannáci szerelemgyereke minősítetlen hangnemben osztja az észt, ahelyett, hogy finoman felhívná a figyelmet az esetleges pontatlanságokra, majd MAGÁT A TARTALMAT, illetve annak lényegét méltatná.

Milyen formái vannak a tinik közötti trollkodásnak?
 Az “Állítsuk meg az internetes zaklatást!” című, április 23-án, Budapesten tartott nyitott kerekasztal beszélgetés keretében a következőképp írták le a szakértők a trollviselkedést a tiniknél:
1. Kigolyózás, kiközösítés, a különbségek kifigurázása
2. Egymás kibeszélése, titkok kiteregetése, árulás
3. Befeketítés, bántó pletyka
4. Flémelés (a szaknyelv “világháborúnak” nevezi), megfélemlítés, fenyegetés.

3. Méltatná. Nem minősítené. Pláne nem az embert mögötte. Merthogy a troll személyeskedik, méghozzá teljesen irreleváns kontextusban. Főleg egy-egy kritika kapcsán, amit – mint sajtóműfajt – nem ismer.

Példa: “Hiába mondod, hogy szar az új Depeche Mode album, mert te még ilyet sem tudsz csinálni. Egyébként is, eleve tök béna operatőr/fél éve munkanélküli/nyolcvan kilós vagy.”

Régóta, nagyon régóta próbálom megérteni az összefüggést “az egyéni vélemény” és a “egyedi adottságok”, a “személyes teljesítmény” között. Miért hiszik ezek, hogy csak annak lehet véleménye, aki zenél, méghozzá “magasabb szinten”, mint a kritikával illetett művész, és hogy jön ide az, hogy milyen szinten alkot az illető egy teljesen más területen? És akkor még az egyéni adottságairól, körülményeiről nem is beszéltünk.

A legfontosabb mindenesetre: a kritika definíció szerint a szubjektív, véleményközlő sajtóműfajok családjába tartozik, tehát nem kell egyetérteni vele. Írj te is egyet, ha másképpen látod a dolgot, de igyekezz szakmai érveket is felhozni véleményed mellett, mert máskülönben az írásod primitív trollkomment marad.

 Mi a teendő, ha bántanak?
Magyarországon a tinik 59 százalékát zaklatta már kortárs csoport az interneten. Ebből 3-5 százalék a kemény mag, akit hetente szívatnak idegenek, vagy éppen saját társai. A Kek-vonal.hu oldalon külön chatszoba is van azoknak, akiket bántottak – és a trolloknak is, igen. A bizonsagosinternet.hu-n szakértők segítenek abban, hogy mi a teendő, ha rád szálltak. Ők a rendőrséggel is együtt dolgoznak!

4. Tengernyi ideje van. Mindig kommentel. A lehető legváratlanabb időszakokban: vasárnap reggel 8-kor, pénteken este tízkor, kedden délután háromkor. Nincs élete.

Példa: mind találkoztunk már a jelenséggel.

Ember, könyörgöm, foglald már le magadat valami értelmes dologgal: vegyél a kezedbe könyvet, írj egy szonettet, fuss öt kilométert, beszélgess egy jót a legjobb barátaid valamelyikével. Ha vannak. Ja, hogy ez a baj…

5. Komoly szövegértés gondjai vannak. Esetleg el sem olvassa a teljes szöveget, nem fogja annak kontextusát, így nincs mit értenie: kiragadott félmondatok alapján vagdalkozik.

Példa: írsz egy ironikus irodalmi művet egyes szám első személyben, és szegény nem csak azt hiszi, hogy rólad szól az alkotás, hanem azt is feltételezi, hogy minden szavát szó szerint, teljesen komolyan úgy gondolod.

Hé, olvastál te már novellát, regényt, vagy úgy egyáltalán bármit a szórólapon és műsorfüzeten kívül?

6. Élvezi a figyelmet, frusztrálja a csend. Nem bírja ki, ha nem az övé az utolsó szó.

Példa: Mindent kommentel, amibe csak belefut. Kötekedik, vitatkozik, végelgyengülésig.

Érdekes, hogy trollnak mindegy, miről van szó, ő megtalálja a módját, hogy köpködjön egyet. De mi ebben a jó?

7. Nem vállalja önmagát sem szemtől szemben, sem a virtuális térben. Akár öt különböző álnéven is visszatér.

Példa: “Igen, Anonymous vagyok, de hitelesebb  lenne, ha Kovács József néven kommentelnék?” – írja, miután minden megtett, hogy vérig sértsen valakit.

Nem. Hiteles nem a névtől leszel, ami mögött tevékenykedsz. Sokkal inkább attól, hogy tisztelettel és értőn reagálsz az adott felületen elhangzottakra. Ha pedig szeretnéd, hogy komolyan is vegyenek, elengedhetetlen, hogy bemutatkozz, és megtudjuk, honnan, milyen perspektívából beszélsz valójában.

Íme, a troll hét fő bűnét hallhattuk, de nyilván akad több is. Mi maradt ki?

Mikor beszélünk súlyos online zaklatásról?
Ha a három dolog egyszerre jelen van:

 • szándékos károkozás (fizikai, lelki vagy mindkettő)
 • repetitív (folyton ismétlődik)
 • erőegyensúlyeltolódás (az egyik fél erősebb, mint a másik)

Ez már több a trollkodásnál, kérj segítséget!


Eredetileg: két hete itt, de ide is való szerintem

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

10 hozzászólás A trollok 7 fő bűne – mitől lesz troll a troll? bejegyzéshez

 1. én már sikeresen beleszaladtam egy ilyen pasiba,aki ráadásul tanár…
  általánosságban fikázott… mindenért…

  • Most mondanám, hogy tanár létére épp példát kéne mutatnia, de igazság szerint gyerekként és felnőttként is találkoztam nem kwevés pedagógussal, aki rosszabb volt, mint egy vásott kölyök!!! Kitartás!

   • már letett rólam, én nem reagáltam, csak a barátaim….őket oktatta ki arról, hogy én milyen gáz vagyok minden szinten az írásaim miatt :D

 2. És ha belegondolok, hogy én hülye kineveltem egy ilyet! Hülyén hangzik, de a nyugdíjas korosztály ugyancsak igazi trollface (a tinik az ütni való kategória), hála az égnek csak a Facebookhoz értenek, de ott képesek egymás után 18 drb státuszüzenet megosztására (még ha státusz lenne). Képecskék, videócskák elképesztő mennyiségben. No én egy ilyet teremtettem, mikor megtanítottam a falusi nyuggert a gép a kezelésére. Igaz a negatív reklám is reklám.
  Ami megdöbbentett, hogy lehet ezt annyira komolyan csinálni, hogy rendőrségi ügy legyen belőle, eszméletlen. Ez a kék vonalas típusú chatszoba a bántalmazottaknak nagyon durva. Viszont ha törvényileg nézzük lassan leporolható a BTK és bővíthető lenne a kiberbűnözés szakasszal, azon is belül a trollkodással.

  • Meg iwiw-en aktívak még a nyuggerek, igen. Sok köztük a troll. Erre még nem is gondoltam, hogy ennyi új trollt is teremthetünk az új korosztály bevonásával! Durva, bizony.

 3. “A statisztikabuzzer és a nyelvtannáci szerelemgyereke” <- kééész, ettől fülig ért a szám @=) utána viszont elszontyolodtam kicsit, mert a kortárs csoportbeli outsiderségem miatt fix, h szétszopatták volna az agyam a többiek, ha általános iskolásként már élvezhettem volna a közösségi média lehetőségeit…

  • A kölkök elég kegyetlenek, lásd Legyek ura. Meg persze azt is, hogy sajnos hétévesen volt Legyünk Réka Ellen és Legyünk Vera Ellen csoport, és gödröt ástunk a parkban az “ellenségnek”. :((((((( Nem vagyok büszke.

 4. Ha megpróbálsz értelmesen írni, de negatív a véleményed, hangot adsz neki, hogy nem tetszik valami a posztban, akkor is troll vagy. Nem kicsit, nagyon.

 5. Tiszteletreméltó a pontos definiálási kisérleted.
  Szerintem a troll a trollkodás nem definiálható , ahogyan a cigány sem.
  Sokmindent lehet elmondani arról, hogy milyen egy echte cigány vagy troll, de felelősséggel nem dönthető el egy emberről hogy cigány e.
  Mert a cigány és nemcigány között átmenet van.
  Ennek ellenére nemcsak rasszisták használják a cigány szó.
  Vannak cigányok is és trollok is.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Angelina Jolie masztektómiájáról | Eszter's Offtopic
 2. Apró düh | Eszter's Offtopic
 3. Cyberbullying: így próbált szétszedni a trollkommandó | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: