Aktuális

Credo

Egy hindu érkezik a mennyország kapujához. Szent Péter beljebb tessékeli, csak azt köti a lelkére, hogy a hármas szoba előtt lábujjhegyen menjen. A hármas szoba előtt leveszi cipőjét – bentről zsoltározás hallatszik – és eloson. Kisvártatva egy buddhista érkezik. A kapuban őt is figyelmeztetik: „csak a hármas szoba előtt aztán nagyon halkan, lábujjhegyen tessék elmenni!” Mikor aztán egy muszlim is megkapja az ukázt a hármas szobával kapcsolatban, ő végre nem bírja tovább, és rákérdez: „De hát miért kell pont a hármas szoba előtt ilyen halkan járni?” Mire Szent Péter legyintve válaszol: „tudja, ott vannak a katolikusok és azt hiszik, hogy egyedül vannak a mennyországban”.

Rá kell jönnöm újra és újra, hogy azért nem vagyok rossz riporter, sőt. Komoly vizsgán megyek keresztül, valahányszor neoprotestáns és neopogány irányultságú barátaim találkoznak. Az eredmény megnyugtató:
1. Felkészült vagyok – pontosan tudom, mik a közös pontok, és hol mutatkoznak a kardinális különbségek (amelyek közül épp egy, AZ AZ EGY, is bőven elég az elkárhozol-hülyebirkavagy vitához, tehát észen kell lennem: erős érzelmi érintettség esetén a kulturált vita nem mindig megy).
2. Diszkrét moderátorként működöm – komoly munkát fektetek abba, hogy a legrosszabb esetben is csak az előbbi kategóriába tartozó dolgok merüljenek föl, de leginkább azok se. Annyi mindenről lehet beszélgetni egy szép napos délutánon…
Aztán persze mindig ráébredek, hogy fölöslegesen fáradozom, mert épp csak fél órára tűnök el, és máris arra térek vissza, hogy a két csoport tagjai a lehető legnagyobb egyetértésben mesélnek disznó vicceket… a pápáról, aki szentlélek nélkül él, bálványokat imád, nem tudja, hogy nem kézzel csinált templomokban rejtőzik Isten országa, és persze gyógyítani sem képes aki azt hiszi, alattvalóival egyedül ül majd a kaporszakállúval a felhők felett.
(Íme, az ember, aki hajlamos arra, hogy ha másodmagával összejön, a harmadik, jelen nem lévő felebarátot beszélje ki, és aki mindig is mély közösségformáló erőt tudott meríteni egy-egy Negatív Harmadik megvetéséből.)
(Hát ejnye.)
(Én is ilyen vagyok kicsit, igen.)

De délelőtt egy facebookos teológiai vita keretébe kimondtam: számomra nem létezik “keresztény isten”  vagy “pogány isten”, hanem egy objektív valóság van, amelynek a különféle hitrendszerek más és más aspektusát képesek megragadni. Sokkal több közös elemmel, mint amennyi különbséggel, és én nem csak a vad, veszekedésbe torkolló vita elkerülése érdekében szeretnék ezekre fókuszálni. Valóban ez az, ami előre visz, és persze az elfogadó, nyitott, nyílt diskurzus az esetleges eltérésekről.

Azt mondja ma (a kommunista-ateista háttérrel szakítva, vélhetően anyagi érdekből “hívővé” vált) Hoffmann Rózsa, hogy „a cél, hogy minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, már az óvodától kezdve”, természetesen az egész napos iskolarendszer keretén belül. Hát nem megdöbbentő, hogy a kormány ilyen szinten bele kíván avatkozni az ember legintimebb magánügyeinek egyikébe, a hitbe, s annak szabad, őszinte megélésébe? A keresztény itt nyilván nem neoprotestánst jelent, hanem római katolikust, és ennek fényében az „egy szent, katolikus apostoli anyaszentegyház” már több ezer iskolát vett át az elszegényedett, fenntartásra képtelenné vált önkormányzatoktól. Köztük az én alma máteremet is, ahol nemrég rózsafüzér-készítő verseny volt a kötelező hittanóra keretében, amelyen nem csak az elsőáldozók vettek részt.

Este szerencsém volt váltani pár szót egy igazi hitoktatóval is, aki elmondta, hogy ha a gyermek nem katolikus, de még csak nem is keresztény – hogy a neoproestantizmust, ne adj isten a neopogányságot már ne is említsem -, a szülőknek joga van a felekezeti orientációnak megfelelő hitoktatót választani. (Szerintem már a szó is abszurd: hát már hogyan is lehetne a hitet oktatni??? Vallástörténetet, Bibliát lehet, sőt: kell is, de hitet…?) Más kérdés, hogy ezt az iskola meg tudja-e oldani, vagy sem. És mivel a „vagy sem” a gyakoribb, nyilván az sem derült még ki, hogy ennek költségeit ki állja: az egyház, az önkormányzat, a szülők, az állam vagy maga Klebersberg Kúnó? Mindenesetre megállapítottunk, hogy remekül lehetne trollkodni az intézményekkel: például az SZMK (van még egyáltalán SZMK?) bejelenti, hogy az osztályban mindenki szcientológus (a katolikus iskolák állítólag nagyon befogadóak a más felekezetűekkel szemben, pláne, ha körzetileg is hozzájuk tartoznak), és igénylik a heti háromszori csoportos képességfejlesztő auditálást havi 500 ezer forintért. Kíváncsi vagyok, mivel építenék le a grandiózus tervet úgy, hogy közben a szabad vallásgyakorlás joga sem sérül. Igaz, azzal, hogy tavaly minden fiatal kisegyházat – a Hit Gyülekezete kivételével  – “egyházi egyesületté” fokoztak le, az első lépés ezen az úton már meg is történt.

Ó jaj, és hát akkor most megint a pápa, újra a pápa! Visszatérek a neoprotestáns és neopogány barátaimmal folytatott beszélgetéshez: mi értelme volt annak, hogy a Vatikán pár évvel ezelőtt bocsánatot kért az erőszakos hitterjesztésért, ha még ma is lehet cél – már nem pápai, hanem kormányzati szinten – a gyerekek agyának teljes átmosása? És úgy tűnik, a program sikeres, hiszen még ma is tízezrek horkannak fel – alkalmasint fegyverrel a kezükben – ha az egyházat bármilyen kritika éri. Még akkor is, ha művészi formában történik mindez, sőt: akkor a leginkább. Mikor értjük már meg végre, hogy a szólásszabadság azzal jár, hogy olykor olyasmit is kimondunk és hallunk, amit egyáltalán nem kényelmes…?! A művészet meg azzal, hogy gyakran ez az ingerküszöbünket ingerlő formában történik. Mint például az Alföldi-féle István, a király esetében. Ez még nem gyűlöletkeltés, izgatás vagy gyalázkodás, hanem az az alternatív nézőpont, amely az eredeti Bródy-szövegből is kérdés nélkül átviláglik. Más téma, hogy a darabnak egyébként milyen hibái voltak, szakmai szinten. Mert nyilván voltak.

Szabó Magda novellája, A mosolygó Bacchus jut eszembe: “Azt akarom, hogy a gyerek ne féljen. Ne legyen a szókincsében bosszúálló Jehova, kárhozat, kénköves láng, pokol. Hiszen érted”. Nos, én is épp így érzek, még ha más megfontolásból is, mint a vegyész, aki a történetben nevet sem kapott. Én inkább olyan vagyok, mint a Naphoz imádkozó sámán, akit az inkvizíció máglyára ítélt, a következő váddal: “A teremtő helyett a teremtményt tisztelte és imádta”. Mire az eretnek megkérdezte: “Miért, mi a különbség…?”.

myhdwallpapers.net

Az új pápa állítólag már az ateistákat is beengedné, ha önhibájukon kívül nem ismerik Krisztust – kép: myhdwallpapers.net

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás Credo bejegyzéshez

 1. Eszter, imádollak, nagyon jó írás.
  Tavaly a kisebbik lányom (nyolc évesen) kifejtette az osztály előtt, hogy márpedig ő nem hisz a Jézuskában, mert taoista. Meg is mondták neki, hogy elkárhozik, meg “akkor te nem is létezel, meg az anyukád se” – szerencsére ezek csak az osztálytársai voltak. És még nagyobb szerencsére eléggé taoista tudott lenni, hogy ez hidegen hagyja.

  • Büszke lehetsz rá, hogy így állta sarat! <3

   Sajnos én már olyan felnőttel is találkoztam, aki hasonlóképpen dehonesztálta a reform zsidó családból származó gyereket bar mitzvah előtt. Tudom, hogy nem csak ilyen pedagógusok/papok vannak (ismerek nagyon szeretetteljes, elfogadó, jólelkű katolikus pedagógusokat és papokat is), magával a teljes egyházi szemlélettel van a gond, amelyet ők hűségből, kérdés és kétség nélkül internalizáltak.

   Pedig:
   "Ekkor megszólalt János: „Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben űz ki ördögöket, de megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt."
   Jézus azonban ezt mondta neki: „Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.”
   (Lukács, 9/49-50)
   Márpedig ördöggel űzni ördögöt nem lehet, tehát "az ismeretlen ördögűző", aki egyébként a felszólítás ellenére sem akarta követni Jézust, ugyanúgy fényoldali, mint a tanítványok.

 2. Erről a kötelező hitoktatásról és délután 4 óráig történő szintén kötelező bennmaradásról tegnap világosított fel a lányom. (Tudom, biztos ezzel foglalkozik a világ már legalább egy hónapja! :)) Kicsit ki is akadtam. Persze nem a hittel van a baj. A hit nagyon fontos, csak magunkban kellene hinni, nem mindig valami rajtunk kívül és fölöttünk álló valakiben. Elvégre mi vagyunk a teremtők, csak elfelejtettük.

  Angellilith: A taoizmus egyszerű, gyönyörű és tiszta. Amúgy én is elkárhozok, mert én nem hogy nem hiszek Jézuskában, hanem tudom, hogy az emberiség elleni legnagyobb színjáték volt.

 3. én csak annyit kérdeznék: objektív valóság biztosan létezik? mert ha igen, akkor is mindenki a saját (szubjektív) tükrében látja, ergo semmilyen konkrét infónk nem lehet róla o.O

  • Attól még, hogy semmilyen konkrét infónk nincs az objektív valóságról a saját (szubjektív) tükrünkben, az objektív valóság létezik. :) Tény, hogy az anyagi természetű elme szűrője nem segít az érzékelésében, ezért ebben a dimenzióban max. filozofálhatunk róla (ami még mindig jobb, mint azoknak a millióknak az esete, akik ki is irtják egymást érte).

 4. Az attól is függ,milyen a viszonyunk a világhoz.Csak az a valóság, ami a tudatunkban meg is jelenik,ami nem jelenik meg,az nincs.Elméletileg megtehetjük,hogy kizárjuk a valóságunkból a drámákat ,a háborúról szóló hireket, az attól még mások számára persze létezni fog.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: