Aktuális

Szerelmeslevél

Kapok néha udvarlós leveleket itt-ott (gondolom, ez minden 200 kiló alatti, 80 centi feletti nővel megesik), most például éppen a Facebookon az Egyéb mappában találtam egy megindító vallomást. Mellékelem, a válaszommal együtt, mert hátha hasznára lesz másnak is (elvégre nem fizetheti ki mindenki Valent Gábor siófoki férfi-önbizalom táborát, hogy mindig “state-ben legyen” és megfelelően “zárjon”).

kép: mamimomikuto.wp.com

kép: mamimomikuto.wp.com

Szia!

Gondolom sokan észreveszik attraktivitásod, természetesen én sem hagyhattam figyelmen kívül. Viszont engem az is érdekel, milyen ember vagy. Hátha egyedi és különleges vagy belül is. Ezt viszont csak úgy tudom kideríteni, hogy írok. Meg is tettem, most Rajtad a sor. Mindenképpen választ várok, akár nemlegeset is, ez azt hiszem elvárható egy felnőtt nőtől, nem is feltételezem, hogy megfosztanál eme gesztustól, és ki is tértél erre adatlapodon, én sem ülök egész nap a gép előtt. Talán ide illene egy szép idézet… Egy festőtől vagy költőtől, esetleg kedvenc írótól. Azt hiszem, felesleges. Majd eljön az idézetek ideje is, ha akarod, amúgy is fejből kellene most írni egyet, de ez magában hordozná a hibázás lehetőségét, ami jelen esetben luxus Talán ez mégis megteszi: “Hunyt szemmel bérceken futunk, s mindig csodára vágy szívünk, a legjobb, amit nem tudunk, a legszebb, amit nem hiszünk” B. M.

Bocsáss meg, ha zavartalak, de nem tudtam magamban tartani eme hajmeresztően plátói dolgot.

Válaszom:

Kedves Tamás!

Köszönöm szépen a kedves leveledet. Nem akartalak én válasz nélkül hagyni, de ritkán nézem az Egyéb mappát, két hónap után például most.

Két hónap hosszú idő, remélem, azóta már boldog párkapcsolatban élsz, de ha nem, engedj meg egy-két gondolatot, segítő szándékkal:

1. kedves és bátor dolog, ha írsz ismeretlenül valakinek, de mindig segít, ha alkalmat kínálsz egy beszélgetésre, például írsz magadról pár szót, bemutatkozol;
2. ennél is jobb (nagyjából ezerszer), ha egy aktuális beszélgetésre reagálsz, ami alkalmat ad a diskurzusra (tudom, hogy kopipészt a levél, és rajtam kívül pár tucat nő megkapta, de az én esetemben például ezzel könnyű dolgod lett volna, mert elég nyíltan kommunikálok a neten, saját név alatt, bármikor, bárki becsatlakozhat);
3. a túlzó, plátói képeket kerülném, hiszen ezek komolytalanná teszik az érdeklődést (valami olyasmit sejtet: “szeretném megmutatni, hogy választékosan tudok beszélni és marhára romantikus vagyok, mert ez bejön a nőknek”) – egy kedves bók persze oké, azt mindig megköszönjük;
4. javasolnám, hogy kevesebb nőnek írj, de őket személy szerint szólítsd meg (ne hagyj olyan részeket a levélben, ami rá nem vonatkozik, például ez az adatlapos dolog);
5. nem jó, ha azt gondolod, hogy nem mindenki “egyedi és különleges” – mindenki az, de nem mindenki lesz a te embered.

Remélem, nem veszed kioktatásnak, hogy leírtam a gondolataimat (ha már egyszer erre kértél), és a hasznodra tudod fordítani ezt a pár észrevételt akár társra leltél közben, akár nem.

üdv;

Eszter

(Kicsit felbosszantott, hogy léteznek emberek, akiknek ennyire mindegy, kit találnak maguk mellé egy-egy estére, de igazából nem voltam aljas, hogy megemlítsem: “6. ha nem vagy a nyelv mestere, inkább kerüld az idegen szavakat és a metaforákat, mert inkább komikus, mint vonzó”. Szegénynek nem vehetem el a kedvét a a bércen táncoló festőktől.)

A válasz természetesen mulatságos: az úriember a rá jellemző nyelvi eszközökkel és képekkel fejtette ki, hogy igazából a levelet nem ő küldte, hanem “valaki a nevében, aki társat keres”.  Kapott már másoktól is “hasonló” visszajelzéseket, de ő az eredeti levelet, amire a válasz jött, még csak nem is látta….

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

22 hozzászólás Szerelmeslevél bejegyzéshez

 1. Hát ez még egy udvarias levél volt, sajna láttam ennél cifrábbat még cifrább képpel. Remélem ettől durvábbat nem kaptál, nem kapsz.

 2. Sziasztok /Tamás védelmében/
  Mennyire elegáns egy “hódoló” intim levelét ily módon kiteregetni? Lehet, én vagyok tuskó és olvasatlan, de számomra nem egyértelmű ebből a levélből, hogy az írója nem a “nyelv mestere”. Félénkségről még nem hallottunk? Általában akkor jönnek a legnehezebben a szavak, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne, azaz a vizsgadrukk nem mindig motiváló erejű. Tudják ezt azok, akik alkalomadtán szerelmes levelet írnak.
  A második pontban kifejted, sokkal szimpatikusabb számodra, ha a beszélgetés fonalára kapcsolódva, óvatosan nyitva, finoman terelve vezeti elő az illető a lényeget, mintha egyenesen férfiasan kiállna és a lecsóba csapna. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem ez inkább a sunyi gerinctelen behízelgés kategória, s messze nem őszinte. És a levél egyszerűnek tűnő nyelvezetéből ítélve, nem hiszem hogy nagyobb siker koronázta volna a tettét.
  A harmadik pontban foglaltakkal sem igen értek egyet, “szeretném megmutatni, hogy választékosan tudok beszélni és marhára romantikus vagyok, mert ez bejön a nőknek” – az én szótáramba ezt hívják imponálásnak. A férfi megpróbálja magából a jobbik-szebbik énjét mutatni.Természetes, hogy egy férfi szeretne többnek látszani mint ami… ha úgy érzi az adott nő igénye ezt megkívánja.Bár nekem ez sem jött le az irományból…
  No de egy 500 karakteres levélből leszűrni valakinek a szellemi szintjét, hallatlan nagy bátorság.
  A kioktatást pedig nehéz nem annak venni, pláne ha 5 pontban felszólító/óhajtó mondatban van fogalmazva; mit hogy ne csináljon szerencsétlen.

  • egyetlen szóból is lehet szűrni valakinek a szellemi szintjét. nem bátorság, és még csak nem is ész kell hozzá: nálam például az intuíció rögtön elárulja, kivel érdemes kommunikálni, meg kivel nem. ha ez valamitől megfoszt, ám legyen – sokkal több szarságtól véd meg cserébe.

   • Egyetlenegy szóból, és még ész sem kell hozzá? Túlzónak érzem. Ha leírom azt a szót hogy “állatmenhely”, a te intuíciód vélhetően azt fogja sugallni hogy én egy nyílt szívű empatikus fickó vagyok, akivel érdemes kommunikálni… (ámbár ha mindenki őszinte, és a megérzéseid csalhatatlanok akkor lehet, hogy igazad van)

    • pontosítok: nem maga a szó a lényeg, hanem az is számít, mi társul hozzá. a név, a fotó, a hang, a megjelenés… mert ugye minden kommunikációs formánál kíséri legalább 1-2 dolog a közlendőt. a megérzés egyébként olyan formában érkezik nálam, h érdemes / nem érdemes foglalkozni az illetővel, magyarán rokonszenvet vagy ellenszenvet kelt. árnyaltabban fogalmazva “van dolgunk egymással” / “nincs dolgunk egymással” feelinget.

  • Kedves Nemérdekes, tisztázzunk három fontos dolgot:
   1. soha senki nem fogja megtudni, ki ő :)
   2. sokkal barátibb, ha kap egy normális visszajelzést, mint az, ha névvel, munkahellyel, fotókkal ellátott profilját szemlélve röhög rajta az az 50-200 nő, akinek elküldte a levelet. Mert azzal, gondolom, egyetértesz, hogy egy ilyen levél nem fog boldog, kiegyensúlyozott kapcsolathoz vezetni. Tudod, ha én rosszul csinálok valamit, örülök neki, ha valaki KULTURÁLTAN elmagyarázza, miért, mert akkor tudok változtatni. A hiúságot le kell győzni ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, de tudom, hogy nagyon nehéz…
   3. azt nem érzed tiszteletlenségnek, hogy több tucat ember megkap egy üres sablonlevelet, ami üzenetét tekintve egyéni kellene, hogy legyen?

   • No, feleannyi pontot kaptam megfontolásra, mint Tamás, ami azért biztató.
    “soha senki nem fogja megtudni, ki ő ” – na, azért ne kárhoztassuk még Tamásunkat a méltatlan magányra, bízom benne talál ő is magának valakit, szegényes szókincse ellenére! Egyáltalán mi az elvárás? Gondolom a levéllel kapcsolatban ugyanaz mint a személlyel szemben. Kazinczy-t meghazudtoló szókincs Rejtő-féle könnyed humorral fűszerezve, és csatoljon pár iratot a levéltárból, a szabadalmait illetően…
    “Tudod, ha én rosszul csinálok valamit, örülök neki, ha valaki KULTURÁLTAN elmagyarázza, miért, mert akkor tudok változtatni. A hiúságot le kell győzni ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, de tudom, hogy nagyon nehéz…” -ezzel így egyetértek, de továbbra is szubjektívnek érzem megítélni azt a levelet. Sokat segítene például a levélíró kora. Neked nem jött be, ez világos, más meg örül már egy spam-nek is… ennél sokkal bugyutább levelek aratnak. Máskülönben, nem mindenki nyitott a kritikákra.
    Mit kell tartalmaznia egy szerelmeslevélnek szerintem:
    – megszólítás. /megvolt
    – levél szándéka/ pipa
    – (ötlettelen)bók, (kamu)érdeklődés /ez is megvolt
    – (oda nem illő) idézet / kipipálva
    – szabadkozás a végén / ez nem kötelező, de ez is teljesült.
    A legszigorúbb osztályzat is itt minimum a négyes alá. (egy csatolt farok-fotóval még 4/5-re is értékelném)
    3. “azt nem érzed tiszteletlenségnek, hogy több tucat ember megkap egy üres sablonlevelet, ami üzenetét tekintve egyéni kellene, hogy legyen?” – Nem. Ezt a több tucatot az “adatlap” szóból vélelmezed, más egyéb egyértelműen erre nem utal. Ha valaki egyszerre több embernek küld levelet, – még ha azonosat is – az csak annyit jelent; hogy gőzerővel keresi az IGAZI-t, éhes a szerelemre… ezért neheztelni? Semmikép sem érzem tiszteletlenségnek.

 3. Káprázatos szombat délelőttöt szereztél a bejegyzéssel! Jókat mosolyogtam az olvasása közben és valahol jó látni, hogy még vannak beeső szerelmes levelek a modern, teljesen elhidegült világban (némi szarkazmussal persze). Azt pedig öröm látni, mikor egy-egy megírt szöveg mélyére nézve, milyen könnyen ki lehet deríteni, hogy egy körlevéllel van dolgunk.
  Az, hogy nyilvánosságra hoztad jó tanulságul szolgálhat azoknak, akiknek voltak vagy lesznek hasonló cipőben, hogy felismerjék a gyanús mintánkat. – Egyébként semmi baj a szerelmes levelekkel, csak alapjában alakultak át a kommunikációs szokások és furcsának hathat. :)

  • Egyébként komolyra fordítva a szót, szerintem nagy probléma az, hogy magas már az ingerküszöbünk, ezért a legtöbb közeledés túlzó, hatásvadász elemeket is tartalmaz. Ez aggasztó: az egyszerű, őszinte, korrekt emberi megnyilvánulások sokkal okésabbak.

 4. Egyébként tényleg a helyesírása, a stílusa, minden nagyon odavág, mondhatnám rendben van. :D A legborzasztóbb az egészben, hogy mint azt ismerőseimtől tudom, ez 10-ből 8nál bejön… Én mint INFJ ezt soha nem tudom kijátszani. :)
  Amúgy egyébként miért ne próbálhatta volna meg? Önbizalom van, ez látszik, érdeklődés van, ez is látszik – és most még gondolkoztam, hogy mi más látszik, de nem jut eszembe több. Nem lehet, hogy Te vagy válogatós? :D
  Mondjuk én az idézetektől, és a modorosságtól hányok “sugárot”, de az más kérdés… :)

 5. Nagyon jó :-)
  Egyszer kíváncsiságból nőként regisztráltam magam egy társkereső oldalra, fénykép nélkül és valami általános bullshit szöveggel. Párbeszédbe ugyan nem bocsátkoztam senkivel, mert szemétkedni nem akartam, de nagyon jókat röhögtem a nekem küldött hasonló leveleken. Szerintem az ilyen üzenetek hatékonysága valahol a pénisznövelő spam-ek és a nigériai pénzmenekítési akciós emailek szintjével vetekszik, komolyan csodálkozom, hogy egyáltalán emberek egymásra találnak ilyen helyeken… :-)

 6. egek… a válaszra adott választ nem is mesélted. én az ilyen viselkedés miatt kapásból bediagnosztizálok egy pszichózist @=/

  jut eszembe, egyszer ezt kaptam. válasz nélkül hagytam, mert minden szempontból sakk-matt:

  “Joe estét! Figyelemreméltó pink-pong lapta szemek! 8 esetleg 10 telettel: Csaba
  ps :)”

  • Úgy udvarol, hogy sérteget? Egyedi csajozós technika, az fix. De látod, legalább hosszú idő elteltével is emlékszel rá. Nem biztos, hogy ez volt a célja, de valamit már elért, nem???

   • az egyéb mappa tudta ennyire pontosan, bennem csak a rosszul írt ping-pong hagyott mély nyomot @XD olyan kevés ilyet kapok (hálistennek), h jóformán mindre emlékszem vmennyire (sajnos).

 7. Mennyire örülök ilyenkor, hogy nem vagyok már ‘sweet sixteen’. :)

  • Ó, hát az a korosztály meg még durvábbakat kaphat. :) Mindenesetre légy üdvözölve itt. :)

   • Köszönöm. :)

    Nem is csak az a baj, hogy milyen durvákat kaphat, hanem hogy mennyire sebezhető. Mennyire naiv, könnyen elhiszi, amit el akar és mennyire nincsenek védekező eszközei (a durcin, befelé forduláson, hallgatáson kívül… esetleg még megoszthatja a barátnőkkel, már ha az vezet valahova).

    Amit Te átláttál egy ezredmásodperc alatt és lereagáltál a magad módján (szvsz hasznosan, de legalábbis mulatságosan és személyiségi jogoknak szerintem se görbült hajaszála se), az ott azért komolyabb gondokat okozhat. Már ha jól emlékszem még. ;)

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Több békát kell ám végicsókolni, amíg jön a herceg! | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: