Aktuális

Számomra a karácsony, őszintén

“Miért kell külön napot kijelölni a szeretetnek? Máskor nem lehet együtt a család, nem szerethetjük egymást?” “Ez az ünnep is csak a pénzről szól, jó üzlet az egész, a plázák már októbertől vásárlásra buzdítanak, és ott a sok reklám a banki hitelekről is, külön a karácsonyi ajándékok kedvéért…” “Ugyan már, Jézus nem is ilyenkor született! Egyébként is, mi köze a vallásnak mindahhoz, amit ő képviselt?!” “Ez a birkák ünnepe, akiknek meg kell mondni, mikor mit tegyenek: a szeretetet erre a három napra jelölték ki nekik, utána lehet gyűlölködni…” – ezt hallom már legalább egy, ha nem két hete. Divat lett ekézgetni a karácsonyt, ahogy külön iparág épül már “a kommersz nyugati ünnepek” – különösen a halloween és a Valentin-nap – korholása köré is. Igaz, egyiket se szidalomnak nevezik, hanem maaaarhára tudatos életnek, ébredésnek a mindenkit kizsigerelő fogyasztói társadalom és az összes uniformizáló gépezet elnyomó uralma alól.

Én nem értem ezt az egészet, szeretem a karácsonyt. Három nap pihenés, amikor mindenki azt tesz, amit a vérmérséklete és a világnézete diktál, még csak karácsonyfát se kötelező állítani. Nálunk nincs stressz, megfelelési kényszer: képletes apróságokkal kedveskedünk egymásnak ajándék gyanánt, és kaszinótojást eszünk főtt tarjával, ami a világ legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető finomságainak egyike. Van karácsonyfánk is, egy régi műanyagfa (nem lenne szívünk kivágatni egy fenyőt), de szép ez is, mert úgyis a sok régi dísz és a színes fények teszik egyedivé. Itt a Mátrában, az erdőben közel az én igazi templomom, a természet is, ha fenyőillatra vágyom. Beszélgetünk, nevetünk, lazítunk, jól érezzük magunkat, esetleg megnézünk egy-egy filmet a tévében (most például a Brian életét, haha, zseniális sokadszorra is). Nem azért, mert ezt a napot jelölte ki számunkra a gépezet, és mi engedelmeskedünk, hanem mert most – is – van erre lehetőség, tehát miért ne élnénk vele. Éppúgy, mint máskor, amikor erre alkalom kínálkozik.

Igen, tudományos és történelmi tény, hogy nem az évnek ebben a szakaszában született Jézus, és természetesen erősen vitatható, hogy magának a vallásnak mi köze van mindahhoz, amit ő valójában képviselt. Én azonban egy nagyon szép szimbólumnak tartom, hogy a keresztény világ épp a fény születéséhez köti a legnagyobb fénymester világrajövetelét, még ha tudjuk is, hogy az utóbbival kimondottan az előbbit akarta az egyház háttérbe szorítani – én ma már ezen csak somolygok, mert ennek eredményeként ebben az időszakban, amikor a nappalok lassan hosszabbodni kezdenek a féltekénken, így vagy úgy, de mindenki a fény születését ünnepli. Egyfajta közös egység megéléseként tekintek erre, aminek bizonyos szinten – igen, helyenként meglehetősen kommersz módon – mindenki a részese lett. Szinte az összes ember megáll és elgondolkozik egy kicsit, összegez csendben, és keres magában egy kis fényt: a belső békét, a szerettei közelségét, a gondtalan örömöt, ha másképp nem, hát a drága ajándékok képében. Ha nem találja, akkor is keresi, és ez a fontos. Aki keres, előbb-utóbb talál.

Ahogyan fontos az is, hogy a sok-sok ember egyszerre, egy időben kíván (teremt) békét, áldást, szeretetet, tehát fényt, ami az éjsötét háttérbe szorulásával lassanként tényleg, fizikai szinten is megjelenik – biztos vagyok benne, hogy szellemileg is. Számomra ezt jelenti a karácsony, ezért aztán boldog ünnepeket kívánok mindnyájatoknak! Ünnepelje mindenki úgy, ahogyan az számára (itt és most) a lehető legáldásosabb.

Karácsonyi jégpálya, az ablakom alatt

Karácsonyi jégpálya, az ablakom alatt

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás Számomra a karácsony, őszintén bejegyzéshez

  1. nagyon szimpatikus nézőpontot fogalmaztál meg, de el kell ismerni, h ez az átlagos társadalmi beállítottsághoz képest egyfajta “felülről” szemlélődést jelent. mondjuk az egész blogod is, tehát max fatális “véletlen” folytán talál ide “legszívesebben a teszkóban tülekednék szenteste” attitűddel rendelkező emberke @XD

    egyetlen apró kiegészítésem lenne: a nagyüzemi karácsonyfa-árusításhoz nagyüzemi termesztés kapcsolódik, tehát a miénk például úgy növekedett valahol, mint a krumpli. éppen ezért csúnya ferdítésnek tartom a “kizsákmányoljuk a természetet, jajajaj” megnyilvánulásokat a karácsony kapcsán. (nem rád értem, csak annyi helyről hallottam mostanság, h kikívánkozott belőlem…)

    • Nyilván, épp ezért azt nem is mondtam, hogy rohadjon meg mindenki, akinek élő fája van. Csak én nem érzem szükségét, ennyi. :) Nincs mélyebb filozófia alapja. :)

  2. Egyetértek Esztivel.Eggyezik az én nézőpontommal is. Nem vagyok zöld viszont abban is van valami amit a fákról irt. De szerintem a pihenés a lényeg, nem a pénzszórás.

  3. Igen tudom egyezik… borozom közben.. :)

  4. Koszonom, jolesett olvasni.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: