Aktuális

Tisztességtelen genetikai baleset

Tisztelem Czeizel Endrét. Kitűnő szakember, óriási tudással rendelkező genetikus, s látszik, hogy munkáját a jószándék vezérli. Most súlyos betegséggel küzd, életkilátásai 3-5 évről szólnak, noha – 71 évesen – nyolcéves kisfia van.

repcsiA tudás hatalom, de egyúttal kétélű fegyver is. Czeizel olyan mélyen jár saját szakterületében, hogy szinte alig lát mást maga körül.  Új könyvében többek között arra keres választ a genetikus, hogyan magyarázható az, hogy a nők ugyan tehetségesebb énekesek, mégsem ismerünk női zeneszerző géniuszt. Mosolyognom kell: talán nem feltétlenül genetikai okok rejlenek a jelenség hátterében, hanem csupán a tény, hogy a huszadik század második feléig a nőnek jobbára kuss volt a neve.

„Ugyanakkor – folytatja a Blikk a szakember betegségéről szóló cikkét – Czeizel Endre továbbra is tisztességtelen genetikai balesetnek tartja azt, ami vele történt. Évtizedek óta arra készült tudniillik, hogy miután a családjában mindenki prosztatarákban halt meg, neki is ez lesz a sorsa.

– Egy éve meg is operáltattam magamat, mert a prosztatarákért felelős 12 génből nekem 11 rákos volt. Erre tessék, egy évre rá leukémiás lettem – fogalmazott a genetikus, aki betegsége ideje alatt jött rá arra is, hogy több időt kellett volna gyermekeivel töltenie.” Eddig a cikk.

Nehéz ezt úgy kimondani, hogy ne tűnjek szektás elmebetegnek, de mégis… hogyan képzelheti bárki is, hogy a test a szellemtől függetlenül működhet, és pusztán kósza biokémiai reakciók okos kiszámításával és kezelésével teljességgel kiiktathatók a szervezet – végtelenül következetes, az elmehangnál jóval okosabb – figyelmeztető jelzései és reakciói?

Nem, nem vagyok fanatikus, nem mondom, hogy holnaptól tiltsuk be az összes védőoltást, a kemoterápia az ördög eszköze, és a gyógyszeripar valamennyi terméke az emberiség elpusztítására szolgál, ahogy azt sem hiszem, hogy a vakbélgyulladást agykontrollal és reikivel kellene kezelni a sebészkés helyett. Igazából még veszélyesnek is tartom az ilyen szélsőségeket, és örülök, hogy nem mozgolódom olyan körökben, ahol ezek lennének az irányadó elvek.

De nincs semmi középen? Nem lehetnénk egy kicsit többen, akik egész egyszerűen nem ötven-száz kiló rotható húsként tekintünk az emberre, amelynek egy-egy alkatrésze olykor – csak úgy véletlenül, egy „tisztességtelen genetikai baleset” során – a szavatossági idő lejárta előtt meghibásodik, tönkremegy? Csak úgy, véletlenül, nem pedig azért, mert a test-lélek-szellem szintjén esetleg huzamosabb ideig nem rendeltetésszerűen használtuk?

És nem, nincs csodakulcs, amely minden zárat nyit: sem a hagyományos, sem az „alternatív” orvoslásban nincs egyetlen csoda(mód)szer, amely mindenkit egycsapásra meggyógyít. Egyéni megoldóképletek vannak, mindenkinek a sajátját kell megtalálnia. Ezért van az, amit a világ legkomolyabb orvosprofesszorai mondanak: ami Kissné rákját gyógyítja, az Nagy úr betegségére nincs hatással, Kovácsot pedig megöli. És ezért halnak meg százezrek a diagnózis után közvetlenül: ekkora hatalma van a halálfélelemnek az élet felett.

Olyan sok mindent mondanék, de nincs most helye az okoskodásnak, és nem akarok meggyőzni senkit sem. Csak egy gondolatom van, egy érzésem, amit most vállalok, pedig ma ez nehéz credo: „nem csak kenyérrel és vízzel él az ember”, nem csupán – és nem is elsősorban – a múlékony anyag szintjén létezünk. Nincs olyan, ami jelen lehetne az anyagban, de ne létezne magasabb szinten: olyan jó volna, ha többen ismernénk fel ezt. Az első lépésben csupán lehetőségként, kritikus elmével, kétkedve, figyelve, de egészséges, kíváncsi nyitottsággal.

Hiszen az senkinek sem árthat, ugye?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

6 hozzászólás Tisztességtelen genetikai baleset bejegyzéshez

 1. Az orvostudomány nem azért merült belel a hús és sejtszintű homokozójába, mert ne lenne tisztában azzal, hogy a kedélyállapot, érzelmek, hit, vagy egy jó tyúkhúsleves és annak vélt-valós placebó hatása igenis jól hat az emberi szervezetre, működésére akár anatómiai akár fiziológiai szempontból. Egyszerűen azért, mert ez a többség igénye, a többség pedig ebben az esetben a hét milliárd emberből hat és fél milliárd, akik olyan területeken élnek, ahol bizony (átvitt értelemben) csak kenyér és víz van, vagy napi 12-15, vagy akár 17 órában nyomják az ipart.
  Nehéz ezt kimondani, de a világ nagy része emberi gépekből áll, melyeket javítani kell, hogy a világ kisebb részének kényelmét és megélhetését biztosíthassák… Először a mi igényeinket kell lefaragni, hogy a javak egyenlőbb szétterülése után legyen lehetőség a spiritualitással is foglalkozni.

  • Nem társadalmi, hanem egyéni szinten kezdődik a változás. És egyre többen vagyunk. Mindenki maga dönt, nem lehet senkit sem rábeszélni semmire, semmilyen módszerrel. Választhatjuk a “javakat” is, de hogyan is lehetne – hossztávon – gazdagnak lenni a megfelelő attitűd hiányában?

   • Ma már leírtam ezt, más témával kapcsolatosan, de ide is pontosan passzol. A kollektív tudattalan, úgy gondolom, tehát saját vélemény, jelenleg egy jó nagy sötétszürke felhő. Több ezer évig éltünk ebben a felhőben, és most, amikor a régi eszközök már egyre kevésbé működnek, hogy ezt a szürke felhőt fenntartsuk, az egyén szintjén kell elkezdeni csepegtetni bele a “fehérítőt”. Ami történik is, kinek milyen sebességgel, tapasztalásokkal, de egyéni szinten kezdődik az emelkedés. Ez csepegteti a kollektív tudattalanba azt, ami szükséges annak emelkedéséhez. Tehát az orvosok még jó ideig fognak csak a testen javítgatni, de az is igaz, hogy szépen lassan feltűnnek azok is, akik már nem gépként néznek az emberre, hanem a lelkét is látják, és nem mennek el a lelki, szellemi oldal mellett sem. De hangsúlyozom, mivel a kollektív tudattalan még nagyon sötét, ezért a váltás lassú (pont most hallgattam meg Lee Carroll közvetítésében Kryon 2014-es üzenetét, pont ugyanezt mondja – most kezdődik az aratás, de maga az aratás is egy hosszú folyamat).
    Czeizel Endre pedig pontosan ugyanabba sétált bele, mint oly sokan, mindent maga elé helyezett, és most, amikor megkapta érte a “jutalmát”, az Egója képtelen elfogadni a tényt, hogy bizony, saját maga ellen lépett fel a szervezete. Mi viszont tanulhatunk ebből, és elkezdhetjük a saját egyéni szintű változásunkon dolgozni, hogy önmagunk emelésével a kollektív tudattalant is tisztítsuk.

  • Nagyon sematikusan ítélsz Árpád!

   Nézd meg, honnan jutott idáig az orvostudomány és a társadalom!

   A középkori inkvizíció máglyái azokat égették meg istentelenség ürügyén, akik ingyen gyógyítottak. Rontották a hivatásosok (értsd pénzért gyógyítók) praxisát.
   Az angol polgári forradalom eredményeképpen nemcsak a gyáripar, hanem a proletáriátus is kialakult. A természetes közösségéből és a természetből kiszakított ember és az állat is, sokkal védtelenebb, esendőbb. Nagyobb szüksége van az intézményes támogatásra. Minél jobban el van szakítva a hagyományaitól, természetes életfeltételeitől, annál nagyobb üzletet jelent a támogatók számára. Itt tartunk ma. Közben a népi gyógymódok tudói szép lassan kihaltak, a talajt elszennyeztük, a vizeket szintén, az élelmiszereket vegyszerekkel ízesítjük, a falusi ember is a perui paradicsomot és a kínai fokhagymát vásárolja, mert olcsóbban kapja mintha megtermelné. Pedig tényleg le kellene mondani a kényelmünkről ebben, mert ez az emberi gépként való létezéstől is eltávolíthatna.

   Beszélsz kedélyállapotról, érzelmekről és hitről, de nem beszélsz lélekről. Pedig a lélek létezik a materializmus fogalmai szerint is. A régiek még tudták, hogy a betegségek a psziché, azaz a lélek üzenetei. A materializmus ezt a gondolatot csupán tudománytörténeti érdekességként őrizte meg addig, amíg bizonyítékok ki nem kényszerítették a lélek létének elismerését. Ez azonban a gyógyítóipar szakosodását nem szűntette meg, ma is külön vizsgálják a beteg testet és a lelket. Csak nagyon kevesen merik azt az utat járni, hogy a lelki és a fizikai hatásokat együtt, következményi láncolatban vizsgálják. Ha mégis, akkor is elsődlegesnek tekintik a fizikai hatást és következménynek a lelkiállapotot. Azonban ez nem mindig van így, amint prof. dr. Gerd Hamer az “Új Német Medicina” megalkotója saját betegségének tapasztalatai és számos beteg kórelőzményének vizsgálata alapján bizonyította. Meg is kapta érte a magáét, mert eltiltották az orvosi hivatás gyakorlásától. (http://www.germangyogytudomany.hu) Talán itt kellene keresni Czeizel Endre esetének a gyökerét is.

   Beszélsz az igények lefaragásáról, mintha miattunk éhezne aki éhezik, mintha a Föld népessége 95%-ának kellene a maga 5%-nyi vagyonát igazságosabban szétteríteni, miközben az 5% által birtokolt 95%-nyi vagyon látókörödön kívül marad.

   A spiritualitás pedig éppen nem vagyoni függvény, mint azt az éhező indiai milliók spirituális érettsége tanúsítja. Erről ugyan tapasztalatom nincsen, de abban biztos vagyok, hogy a spiritualitásnak egy természetesebb, nem divat jellegű módját gyakorolják arrafelé, amint ezt olvasmányaimból leszűrtem.

 2. Nem ítélet, kedves Laci, megállapítok a saját szemüvegemen keresztül. Való igaz ez, amit írsz, de nem mond ellent annak amit, amit állítottam, sőt szemléletes példákkal alátámasztod, tehát a vélekedésünk nem különbözik sokban. Valóban sokkal jobb lenne ha megértené és megélné a spiritualitást a kor embere, mert talán adna számára valami többletet az élethez, de lássuk be racionális szinten: kapaszkodó. Ahogy a társadalom fenntartására berendezkedett emberiség tagjai gyakran a rendszer rabszolgái (100 ból csak pl. 20 ember mondja azt, hogy szereti a munkáját), de vágyik a szabadságra, ám ha kivívja azt, összedől a rendszer és ő maga sem létezhet függetlenül tőle. Ám a lelki feszültséget, a mindennapi robotot, a rossz közhangulatot és az állandó kitörési vágyat, lázadást csillapítani kell, erre a legjobb módszer mind a mai napig a vallás – jó példát mondtál: India – ha egy teljesen másik szempontból vizsgáljuk meg ugyanazt a görbe tükröt. Hmmm, roppant izgalmas téma :)

  • “lássuk be racionális szinten: kapaszkodó” – Én úgy fogalmaznék, hogy az alap, amelyre a ház épül. Mondhatjuk, hogy alap nélkül építünk házat, sőt: akár azt is, hogy a mocsár közepére, mi több, még sátrazhatunk is, de.. akkor aztán ne csodálkozzunk, ha az első nagyobb vihar, kisebb földmozgás vagy erősebb szél szétzúzza a építményt…

   Azt hisszük, Orwellnek volt igaza, és az igazán fontos információkat elrejtik előlünk. Pedig Huxley szép új világában élünk, ahol a lényegi információ több millió egyéb infó rejtekében marad, esetleg nevetségessé válik (http://harlina.files.wordpress.com/2010/01/huxley-orwell.gif). Én néha megdöbbennek, milyen hírek vannak az MTI-n – amit több tucat sajtótermék átvesz – a világegyetemről, a lélekről, a szellemről, a földönkívüli életről, apokrif iratokról, régészeti leletekről, satöbbi… de legyintünk, mert Kim Kardashian új fenékimplantátumot csináltatott, VV Aurélió faszt lóbált vagy éppen regisztrációhoz kötik a választójogot, esetleg emelkedett a benzin ára. Nem azt mondom, hogy ezek nem lehetnek fontos információk a maguk kontextusában, de ez a pince meg az emelet, nem az alap. Alap nélkül remeg a ház. Az alap az, hogy kik vagyunk, mit csinálunk, miért csináljuk, mi ez az egész…. és az ennek a megismerésére irányuló igény attitűd, nem pénz kérdése.

   (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a vallás – a maga dogmáival – mekkora biznisz, és miért áll érdekében szinte mindnek kisajátítani “egyetlen igaz utat” a “valósághoz”, holott ha igazság egy is van, út rengeteg létezik hozzá. És nézőpont, szemszög is. És hiába minden: egyik sem ér semmit, ha nem saját, egyéni megélésekkel, megértésekkel társul.)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: