Aktuális

Milyen jó volna…

Ó, bárcsak addig tartanának a kapcsolatok, amíg boldoggá tudjuk tenni a másikat, és önmagunkat is, mert egy az utunk…! Bárcsak ezt ígérnénk még az anyakönyvvezető és a pap előtt is, de nem ám egymásnak, hanem mindketten magunknak! És csak titkon remélnénk, mert hát mindig reménykedik az ember, hogy ez örökké fog tartani.

De sajnos nem így van. A legtöbbször addig tartanak, amíg a szeszély engedi, esetleg a lakáshitel, a gyerekek kiskorúsága vagy a csendes halál, akár még sajgó, élő testben. Végül pedig a koporsó, mert rövidebb egy földi lét, mint gondolnánk. Túl rövid. És már nem tudjuk, hogy van más is, több is, amit meg se engedünk magunknak.

Mert megválni a másiktól, aki már életünk legfontosabb szereplője, az egyetlen biztos pont, voltaképpen olyan, mintha húst tépnének a testünkből, aztán savat öntenének a sebre. És akkor is ilyen sokszor, ha rosszindulatú daganat az, amit kiszakítanak belőlünk, mert hát.. a miénk volt, megszoktuk, szerettük, gyógyítottuk, egyek voltunk.

Két évtized után hagyta ott a párja nemrég egy ismerősömet. Érzem a fájdalmát, fájok vele én is, messziről, csendben, név nélkül, szavaim sincsenek. Gyűlnek a hozzászólások nélkülem is a közösség online olvasztótégelyében. Több tucat ismerős temeti magában az álompár stilizált képét, és gyászolja a reményeit, hogy létezik sírig tartó, boldog társszerelem.

De te, aki máris a másikat hibáztatod, sőt: gyűlölöd, szidod, te mégis mit tudsz erről? Honnan látod, hogy min ment keresztül az elmúlt húsz évben – két évben, két hónapban, két napban, két órában – ez a pár, mi vezetett a szerződés egyoldalú felrúgásáig? Látod a maradó fájdalmát, de nem tudod, mit él át az, aki úgy döntött: megy. Miből gondolod, hogy neki könnyű volt meghoznia a döntést, és egyszerű lesz ezután is?

Bárcsak mindig a szeretet irányítaná minden lépésünket, ha megyünk, ha maradunk! De hányszor, hányszor csak a félelem van, hogy elveszítünk valamit, ami a lényünk alapját, a létünk biztonságát adja, hiába tudjuk közben titokban, hogy már nem közös az út, már nem tesszük boldoggá a másikat… és mi is csak egyre sorvadunk.

Milyen jó volna, ha megígérnénk magunknak, hogy ha már nem él örömben a másik mellettünk, hiába tettünk meg mindketten mindent, akkor… akkor elengedjük… És meg is tudnánk ezt tenni, nem félnénk, nem fájnánk, nem gyűlölnénk… Csak szeretnénk, mert tudnánk, hogy hús volt a testünkben, a részünk, a tükrünk, aki a legfontosabb úton kísért, amíg kísérhetett…

Az út (saját kép)

Az út (saját kép)

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Milyen jó volna… bejegyzéshez

  1. Zala András // március 11, 2014 - 06:45 // Válasz

    Negyvenkét/!/ évi házasság,kirepült gyerekek,unokák,a család minden tagja egzisztenciája megteremtése után,egy spontán találkozás után próbáltam kitörni az évek-évtizedek óta elfolytott bánataimból.Nem sikerült,mert mindenki összefogott ellenem.Két és fél hónapi korrekt,diszkrét és a kölcsönösség elvein alapuló próbálkozás után,végülis visszatértem…Az ilyet csak a legnagyobb állhatatosság az érzések,érdekek összevetése után,a változást töretlenül akaróknak ajánlom-minimális eséllyel…

    • És jobb lett a helyzet, vagy semmi sem változott? Sajnos a társadalom nem úgy szocializált minket, hogy el tudjuk fogadni, ha valaki menne…

  2. erről a sztoriról jöhet ám bővebb infó privátban – végül is még csak 646517698 megbeszélnivalónk van… @;D

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Ma megtudtam: 3 egészséges hazugságban rejlik a hosszú házasság titka | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: