Aktuális

Fotózásra vetemedem

Még a végén megtanulok fotózni, érzek hozzá magamban kedvet. Persze egyelőre még szart se tudok, csak kattintgatok automata üzemmódban, mint a japán turista. Ugyanakkor végre rám mosolygott a szerencse, és rá tudtam tenni a mancsomat egy jobbfajta tükörreflexes gépre, így ideje felnőni a feladathoz.

A kis csomag...

A kis csomag…

A gépet úgy hívják, hogy Canon EOS-450D, 18-55-ös objektív van hozzá, plusz egy gyári markolat, egy infrás távkioldó és egy UV szűrő az obin. Hetvenért vettem egy kollégámtól a héten. Helyesebben szólva faterrel együtt vettük, mert szüksége van egy pótgépre a Nikon d60-asa mellé, de előre közöltem: én fizetek többet, mert főként én fogom használni (a Nikonjához soha nem nyúlhattam, mert az a munkaeszköze – busásan kárpótolt persze a tény, hogy négy napig velem lehetett a céges Nikon d90 az örök városban). Igen, a római kalandsorozat után megtetszett az SLR, mint műfaj, és ha már így áll a helyzet, ideje kilépni az automata üzemmódból. Amúgy se árt, ha egy médiamunkás ért valamicskét a fotózásoz.

Átfutott az agyamon, hogy elvégzek egy tanfolyamot, de a következő másodpercben rájöttem, hogy a lőtéri sánta kutyát se érdekli a fényképezés történelme, kémiája és fizikája, igazából exponálni kell tudni, oszt kész. Úgyhogy autodidakta leszek, ma este már beleástam magam az exponálás nagy háromszögébe, és elolvastam pár cikket az ISO, a rekesz és a zársebesség szövevényes, bonyolult kapcsolatáról. Miheztartás végett: én ma estig csak annyit tudtam az exponálásról, hogy szobornak tettetjük magunkat utána öt-tíz másodpercig… pláne, ha sötét van, és mozog a téma. És minél sötétebb van, és minél jobban mozog, annál hosszabb ideig állunk/hasalunk/fekszünk annyira mozdulatlanul, amennyire csak lehet. Ezt persze nem tanultam, csak a kisgépes, automata koncertfotózás vezetett rá a tényekre…

Ebből talán sejthető, hogy egy csomó felfedezetlen terület vár rám: eddig például mindig fagyasztottam a képet, de miért is ne játszhatnék a zársebességgel, hogy éreztessem a vízesés vagy a metrószerelvény sebességét? (Na jó, egyszer-kétszer becsúszott ilyesmi, most, hogy visszatekintek, de nem volt benne tudatosság: valószínűleg csak véletlenül benyomtam valamit…) És hát igen, most totál hülyének érzem magam, amiért a kompakt géppel a jól megvilágított tárgyakat is 3200-as ISO-nál fotóztam, de hagyjuk is a (fájdalmasan közeli) múltat. Amúgy ezt a fajta amatőrizmust se kell lenézni: száz parti-vagy koncertfotóból (azért ezt emlegetem, mert tapasztalataim szerint ez a legnehezebb, de igazából a természetfotózás érdekel, meg egy kicsit a portré is) mindig volt legalább három-négy, ami 1MB-s, nyomtatott verzióban is megállta a helyét. Csak hát tudatos kamerakezeléssel valószínűleg több lett volna: hiába, a tudatosság mindent felülír…

Azt hiszem, most hosszú-hosszú, minden bizonnyal örökké tartó kísérletezgetésbe fogok, hogy az exponálás háromszögének elemei között összhang legyen, mert egyelőre ez majdnem olyan bonyolultnak tűnik, mint a szexuális-spirituális-egzisztenciális összhangot meglelni egyetlen párkapcsolaton belül. A legokosabb valszeg az, ha egyelőre csak egyez nyúlok a háromból (mármint most az exponálásról beszélek!), a többit pedig a fotóapparátra bízom: gondolom, ezért találták ki az aperture priority és a shutter speed priority üzemmódot, nem? Ha ez megvan, elkezdhetem bevonni a másik kettőt is, aminek a belövésével valószínűleg el fogok játszani egy darabig. El sem tudom képzelni, hogy mennyi rutin kell ahhoz, hogy terepen azonnal tudjam, milyen beállítás kellhet a téma zajmentes megörökítéséhez. Bizonyára nem két hét lesz, nnna.

A jó hír az, hogy valószínűleg megvan a szemem a fotózáshoz (ez egyébként a saját hiteles, hozzáértő és legfőképpen szerény véleményem). A még jobb hír az, hogy tudom, hogy ez kevés az üdvösséghez, ettől még senki se lesz fotós (bár tele a világ dilettánsokkal, akik a kétszázadik automata kattintásuk után profinak képzelik magukat). A legeslegjobb hír viszont az, hogy szerencsére nem is a célom, hogy hivatásos fotós legyek: valószínűleg továbbra is gyakran fogom használni a kompakt gépet, és a tükörreflexeset is, automata beállításokkal. De azért játszom majd egy kicsit, és csak ragad rám valami idővel… az eredmények itt kerülnek majd bemutatásra.

Reklámok
Eszter névjegye (993 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

7 hozzászólás Fotózásra vetemedem bejegyzéshez

 1. Úúúú, várom a képeket! Hajrá a fotózáshoz!
  Mostanában engem is egyre jobban foglalkoztat a portréfotózás, nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mármint, ha nem tucatképeket akarsz készíteni.

 2. Jónak látszik a kütyü, menni fog! Bátran játssz vele! :-)

 3. Jónéhány éve az elődjét, a 400D-t használom. Szerintem remek gép. Az alapobit ha teheted azonnal cseréld le mert nagyságrendekkel jobb képeid lesznek. Ha ajánlhatok egy tényleg jó könyvet, akkor az az alábbi:

  Scott Kelby: A digitális fotós könyv

  Nekem három része van meg, de talán már megjelent egy negyedik is. Egyszerű, lényegretörő, egy-egy oldalon a lényeg képekkel illusztrálva.

  Amúgy pedig fotózni, fotózni, fotózni!

 4. Tücsi Soulleader // március 11, 2014 - 19:24 // Válasz

  Eddig is szerettem (-tük) a képeidet… :P
  Úgyhogy vetemedj csak bátran bármilyen irányba…mindig csak profitálunk belőle(d) :D hehe

 5. A kit-obival sokkal jobb minőségű képeket sajnos nem nagyon lehet elérni egy kompakthoz képest…
  Tanuláshoz a legjobb koncepciót választottad, arra figyelj, hogy a sok állítgatás miatt ne dobd be két hónap múlva a sarokba az egészet, inkább használd néha az automatát :)
  Magam részéről a ‘P’ mód elkötelezett híve vagyok, ott mindent manuálisan lehet állítani, majd fénymérés után kapsz egy záridő-rekesz párost, amiknek az arányát tologathatod. Azért szuper, mert sok szöszölés nélkül tudok olyan jellegű képet csinálni amilyet éppen akarok.

 6. Nagyon köszi mindenkinek a biztatást és a tippeket! Ha majd ráéreztem erre-arra, valszeg lesz komolyabb objektív is, csak egyelőre még pazarlás lenne. :) Várom a természet zöldülését a sok fénnyel, és akkor belevetem magam a terepmunkába… :D

 7. “a saját hiteles, hozzáértő és legfőképpen szerény véleményem” <- @X'D ez az ikszdé most nagyon jólesett, köszi! + persze have fun a cuccal, majd engem is nánásipálolj meg!

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: