Aktuális

5 féle spirituális ember, akiket… kerüljünk?

…na, hát azt nem mondom, hogy “kerülj el, ha csak lehet”, mert ha dolgod van velük, akkor ez nyilván nem fog menni. Meg amúgy is, ha nem találkozol egyikükkel sem, akkor mégis mi késztet arra, hogy mélyen magadba nézz, és egy jót nevess? Tehát, nézzük csak…

láma

A macsó varázsló

Definíció: Beállnak egy-egy nagyobb mester mögé, és a kölcsönvett mondataikkal csajoznak, egyszerre tizenöt-húsz kapura játszva. Nagyon szépen, okosan tudnak beszélni, van humoruk, és bírják nagyon a pálinkát. Karizmatikusak, és olyan dumájuk van, hogy szinte bárkiről, bármikor “leimádkozzák” a bugyit (szó szerint), és hát sok csaj teljesen le van nyűgözve, hogy gigamegamágust mélytorkozhat, aki nagyon tudja ám, mi merre az arra, úgy tantrikusan meg szakralice… ez aztán a beavatás! Háp-háp.

Kommentár: Mutasd a bicepszet… wow! Te tényleg nagyon izmos vagy! Egy gond van csak, bruder: kicsit sok itt az önzés  és a függés az anyagtól, ami egy csöppet kerékkötője a fejlődésnek, nemdebár? Ha a macsó varázsló szerelmes lesz, általában birtokolni akar (ez is mutatja, mennyit értett meg abból, amit hirdet…), és sajnos nem kizárólag fényoldali módszereket alkalmaz némelyikük a cél érdekében, ami természetesen ultragáz, de persze mind veri a mellét, hogy ért ám a karma-átrendezéshez, mert akkora mágus ő, hogy a fal adja a másikat. Hát egy nagy lófaszt, apukám, egy nagy lófaszt. What goes around, comes around…

hoho

A szent bolond

Definíció: Ő az, aki rád ír a Facebookon egyetlen felületesen váltott mondat után, hogy “Szia, találkoztál már Istennel?”, és te csak lesel, hogy hé, helló haver, ezt esetleg egy sör mellett, barátokkal, nem itt és most veled, oké? De ő missziót teljesít: ha keresztény vonalon mozog, akkor az a fő témája, hogy Jézus szeret téged (és meghalt érted a kereszten, készen állsz rá, hogy elfogadd az áldozatát?), de egyéb esetben is  folyton szent rítusokról, mágikus technikákról és döbbenetes szakrális kalandokról beszél (simán elmeséli a bankban az ügyintézőnek, hogy Mihály arkangyalhoz hivatalos épp ebédre, Buddha is ott lesz).  Ingyen gyógyít, tanít, adakozik, inge-gatyája rámegy mások segítésére, gyakran éhezik, de mégse népszerű, mert egyrészt nincs humora (baromira komolyan veszi magát), másrészt furcsa kattanásai vannak: kedden találkozik veled először, de szerdán már a kedvenc testvére vagy, csütörtökön pedig ráébred, hogy te vagy az antikrisztus, és megpróbál eláztatni a hátad mögött. Nem tudod utálni, mert szegény, szerencsétlen, és alapvetően a jószándék vezérli… csak éppen nem tudja a helyén kezelni a dolgokat, és az érzékenysége folytán túl sok hatás alatt áll egyidejűleg. Légy vele kedves, de távolságtartó, öt lépés legalább mindig.

Kommentár: Arany szívem, tedd már le néha egy kicsit a lábadat a földre, nyisd ki a szemeidet, és vedd észre, mi zajlik körülötted. Aki az eget bámulja folyton, az előbb-utóbb orra esik. Istennek, ami az istené, császárnak, ami a császáré. Látom, az előbbit viszed te a magad módján, de az utóbbival – vagyis a matériával – azért vannak gondjaid. Azért vagy itt, hogy a legelemibb fizikai módon, a legsűrűbb energiatartományban, az anyagban tapasztalj: ha ezt kihagyod, akkor tulajdonképpen tök fölöslegesen koptattad anyád méhét. Na, szedd össze magadat, menj el sittet rakodni, egyél meg egy jó pacalpörköltet, fuss le három kilométert, és ülj be egy vonzó ismerőssel a Dumaszínházba, aztán keféljetek reggelig. De ne fárasszad azzal, hogy mit mondott Mátyás király, miközben reikizted a térdét, és gumi legyen nálad, mert az AIDS ellen nem véd, ha átfújod ezüstlila fénnyel a partnered nemi szervét!

guru

A lelkes turista

Definíció: Mindenbe belekóstol, mindenből merít, minden nagy hatással van rá, szinte azonnal, kérdés és kétely nélkül. Teljesen hiányzik belőle az egészséges szkepticizmus és a józan mértéktartás, neki minden azonnal kell a Bach-virágterápiától az Avalon-papnőségig. Vannak trendek, amelyeknek hosszú időre szinte a rabjává válik: például jön a Titok-szezon, és akkor minden második szava az, hogy “bevonzani”. Gyűjti a papírokat, a prána nadi második szintje után már a Kundalini-kígyót emeli fel a koronacsakrájáig, és közben El Caminóra készül, meg baromira vár valamit mindig, az aranykort, a dimenzióváltást, a Kali-Yuga végét, az armageddont, bármit, csak ne kelljen a jelenben lenni, mert az unalmas. Nagyon lelkes, sokszor gőgös: úgy gondolja, kinőtte már a párját, a munkahelyét, a rokonságát, mióta “felébredt” mi több: “megvilágosodott”. Küzd “az egó” ellen, nem szükséges pajzsként tekint rá, és apró győzelmeit hangos kinyilatkoztatások formájában ünnepli. Nagyon-nagyon sokáig turista marad, mert a sok igaz és szép elmélet, teória és módszer között  épp csak a lényegről feledkezik meg: arról, hogy nem teszünk mással olyat, amit nem szeretnénk, hogy velünk tegyenek, és a kinti világ elég fájdalmasan tud a bentinek a tükre lenni olykor. És hát nem az a vallásod, amit a templomban teszel, hanem az, amit akkor, ha kijöttél onnan.

Kommentár: Lassan a testtel meg a lélekkel és a szellemmel, tesó, nem viszi el előled senki a atlantiszi angyalmasszázst, nyugi. Ha meg elvitte, akkor volt vele dolgod? Nem. Na látod. Próbálj meg szelektálni, mit engedsz be: én az első találkozástól napjainkig majd’ két évig érlelgettem, elkezdjem-e azt, amit együtt kezdtünk, de te olyan mugli kérdéseket tettél fel rögtön az elején, amik azt sejtetik, hogy most estél be az utcáról, és azt se tudod, hol vagy. Értem én, hogy intuíció meg ősbizalom, de te még Tihanyi Tamást is felhívnád az EZO TV-ben egy élő gerincműtét erejéig, 450 Ft+ÁFA percdíj mellett! Oké, hogy én spirituális embernek kissé szkeptikus és cinikus vagyok, de te meg éppenséggel a másik végletet képviseled… pedig valahol az arany középút volna áldásos, asszem. És not just talking the talk, but walking the walk, ugye. Inkább kevesebbet, de azt tudatosan és élesben, ha már.

jézus

A soviniszta táltos-wannabe

Definíció: Ő az, aki teljesen belegárgyult az ősmagyar táltostörténetbe, Attilába és Inannába (aki, mint tudjuk, Tündér Ilona), és végtelen gőggel kiabálja, hogy a magyar a választott nép, amelynek szent feladata, hogy a Fényhazába vezesse a világ tévelygőit. Sajnos a választott népet el akarja nyomni a sötétség fejedelme, vagyis “tudjuk kik”, ezért összeesküvés-elméletek ezrei fogannak meg elméjében naponta. Nem zsidózik nyíltan, annál okosabb, de azért időről időre kóstolgatja Ábrahám fiait (akik nem is Ábrahámtól vannak, mert az ősöreg Sárát az anyag angyalai termékenyítették meg, és Jézus is utalt rá, hogy “ti a ördögatyától valóak vagytok”). Rosszabb esetben úgy hiszi, “a krisztus” (ne feledjük, nem név, minőség!) nem is zsidó volt, hanem pártus herceg, még rosszabb esetben római katolikus elemekkel vegyíti az ősmagyar vallással elegyedő neopogány-new age vonulatot, és a nap 24 órájában hirdeti, hogy a sumérből kialakult magyar volt a teremtés nyelve – épp ezért más nyelvet ezenkívül persze nem is beszél, minek? Általában jurtalakó és oltásellenes, sokan közülük a radikális jobboldalhoz húznak.

Kommentár: Drága szép testvérem, tételezzük fel, hogy minden úgy van, ahogy mondod (a “Jézus, a pártus herceg” című kerettörténetet leszámítva, azt azért nem tudod bemagyarázni…), de mégis mondd már meg, mindez nem alázatra kellene, hogy neveljen téged a mérhetetlen gőgöd helyett? A legszebb dolog, amit az egyik legnagyobb példaképemtől, az általános iskolai magyartanáromtól tanultam, ez volt: “büszkén tekint az égre a búza, amíg éretlen, de az érett búzakalász lehajtja fejét”. Biológiai értelemben véve természetesen nincs olyan, hogy színmagyar, egészen biztosan van benned is szláv, török, sváb, sőt, zsidó, netán cigány vér is, de ha a “magyart” pusztán szellemi minőségként kezeljük, akkor sem érdemes szent fénynépként tekinteni rá, hiszen a létezésben mindennek és mindenkinek feladata van. Ha olyan közel vagy a Teremtőhöz – közelebb, mint egy francia vagy egy ghánai – akkor miért nem alázattal, hálás szívvel viszed a lámpást a többieknek, ha pedig olyan spirituális vagy, amilyennek előadod magadat, mégis hogyan képzelheted, hogy bárkitől el lehet venni bármit, ha ő nem hagyja? Hatás, ellenhatás, ok-okozat, véletlenek nélkül, és mások hibáztatása helyett tudatos egyéni felelősségvállalás, tesó, én vagyOK.  Ne bújj a póz mögé.

reinkarnáció

Az ítélkezős okostojás, mint én

Definíció: Címkéz, listáz, általánosít, röhög, nevetgél, cinikus, és közben élvezi, hogy látott már ezt-azt, ami a bennfentes szerepkörébe helyezi, és amiből három regény is kitelne. Annyira trú, hogy fényes nappal eltéved Rómában térképpel és gps-szel a kezében a Vatikánba menet, és ha megég a napon, rögtön lila lesz, nem vörös vagy barna. De azért szereti ezeket az elvtársakat is, mert mégis csak az embertestvérei, és ő sem jobb náluk egy paraszthajszálnyival se.

Kommentár: Hát, mit szépítsük, őszintén szólva örülök, hogy utam során, az elmúlt években, a fenti csoportok képezték a színes kisebbséget, akiken mindig lehetett egy jót mosolyogni, de összességében véve csodálatos emberekkel ismerkedhettem meg, akik megváltoztatták az életemet, és naponta inspirálnak a bátorságukkal, a tudásukkal, az erejükkel, a szeretetükkel és a fényükkel. És akiknek köszönhetően mindig annyit tanulok, hogy néha nem is értem, hogyan is tudhatok még mindig ilyen keveset. És persze nevetünk sokat, nagyon sokat, úgyhogy te se sértődj meg, ha az öt kategória bármelyikével rokonságot vélnél felfedezni!

mém

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

28 hozzászólás 5 féle spirituális ember, akiket… kerüljünk? bejegyzéshez

 1. Dràga Eszter, ha egyszer lesz nekem kamasz gyerekem, s internet is lesz még akkor, eme gyöngyszemeidet fogom elolvastatni vele – remélem, hajlandó lesz rà.

 2. Kedves Eszter! Nagyon sok mindent szinte teljesen azonosan látok, mint Te. Gondolhatod, melyik kategóriába soroltam magam… Azonban van egy-két súlyos dolog, aminek azért érdemes lenne utánamenni. Például: kik vagyunk mi magyarok. Ez nem egy rossz téma, és szerintem igenis ki kell hámozni az igazságot, vagy legalábbis, amit el tudunk fogadni annak. Nem tudom, hogy Jézus magyar volt-e, meg eléggé sokat éltem külföldön (majdnem 9 évet, még az uniós időszak előtt kezdtem, az pedig igencsak kettes pálya volt), úgyhogy megtanultam más nemzeteket is értékelni. Ez azonban nálunk nagyon hiányzik. A másik pici észrevételem pedig, hogy ha már egyszer lány vagy, mert annak születtél, mi lenne, ha (csak a poén kedvéért) megmutatnád, hogy tudsz Te nőiesen, úri nő módjára fogalmazni. Szóval köpd ki a dohányt szabadulj meg a rossz, cinikus szájíztől, és akkor csak ütni fog, amit írsz. Így üt, de “büdös”, mert “koszosan” oktat ki a tisztaságról, amit a végén lévő önirónia sem ellensúlyoz. Ez undorítóan groteszk és nem vicces. Aki ezt az írásodat viccesnek találja, az nem jóakaród, hanem ……….(ide Te találj ki valami frappánsat, én zenész vagyok, nem szómágus) Üdvözlettel és őszinte elismeréssel: Sándor Ádám időszakos olvasód

  • Szia Ádám!

   Abban egyetértünk, hogy a nemzeti múltat és annak értékeit nem szabad véka alá rejteni, írtam is erről a Magyarázkodni című bejegyzésben. A fa, amelynek nincsenek stabil gyökerei, bármilyen magasra is nő, könnyen kidől. Jelenleg óriási nemzeti önbizalomhiányban szenvedünk, és külső megerősítést várunk, mint a meg nem értett, megvert kisgyerek, jó példa erre a Buzzfeed-jelenség is többek között. Ma, ha kiteszel egy nemzetiszín lobogót, már náci vagy, ami egy elképesztően beteg, túlzó dolog. De tudnod kell, hogy én nem az egészséges értelemben vett nemzeti öntudat megéléséről beszéltem, hanem a soviniszta jellegről, amikor más népek kárára történik mindez. Én őszintén nem tudom, hogy a magyar-e a teremtés nyelve (nem emlékszem már rá), de a saját fényem megélése szempontjából ez számomra kicsit sem releváns információ. Én ezt a fényt akkor látom, amikor észreveszem másban a csodát – mert észreveszem – és akkor, amikor megélek és megértek valamit, ami addig homály volt előttem. Olyan ez, mint a fényképezés: csak a rekeszen át áramló fény tükröződéséből tudsz alkotni, máshogy nem megy. A vélt vagy akár valós (!) nemzeti múltba révedés tehát épp olyan káros, mint a nemzeti önbizalomhiány, ami a társadalom egészére jellemző.

   Ami a nyelvhasználatot illeti: én abban hiszek, hogy nincsenek “csúnya” vagy “szép” szavak, pláne nem “nőiesek” vagy “férfiasak”. Csak szavak vannak, amelyek a valóság valamilyen aspektusát tükrözik. Mondhatnánk, hogy a festő is csak a szép naplementéket vigye a vászonra, és hagyja el a csatatér halálszagának megfestését, mert az lehúz, rombol: de az nem volna a teljes valóság, amit megél az ember. A nyelv, mint legegyetemesebb jelrendszer, hangulatok megjelenítésére képes, és én nem szeretem a coelhós írásmódot, ahol a 20 éves gazdag lánytól a 45 éves munkanélküli, alkoholista cigányon és a 70 éves ukrán vezérigazgatóig MINDENKI ugyanúgy, ugyanazon a hangon szólal meg. Mi nem így szoktunk: a barátaim, akikkel a sok-sok itt megírt élményt átéljük, megéljük mind szabadszájúak, mert szabadok. Nincsenek címkék, “jó” és “rossz” szavak: csak a valóság van, ahogy történt, egy bizonyos erős érzelmi érintettség tükreként (és hidd el, akit bántottak, megaláztak, az ki fogja mondani a “lófasz” szót, mert az illusztrálja az adott érzelmi állapotot). Tehát a nyelvhasználatom nagyon is tudatosan átgondolt, nincs benne véletlenszerű. A cinizmus? A cinizmus is, természetesen: az ellentétek ütköztetésének csodájából fakad. A mélység, a magasság csak együtt nyeri el értelmét, ellenkező esetben giccs lesz. Ráadásul hazugság volna úgy csinálni, mintha soha nem élném át mindazt, amit a szarkasztikus humor pajzsként kínál egy óriási, transzformatív élmény kapcsán… merthogy nagyon sokszor ilyenekről van szó itt, az emberi identitás legmélyebb bugyraiból. Ezeket az egóvédelmi mechanizmusokat mind átéljük, amikor megváltozik a világunk, csodát élünk át… és ennek ez a nyelvi tükre, nem az erő nélküli, könyvekből kölcsönzött papírszavak, üres klisék.

 3. “Ha olyan közel vagy a Teremtőhöz – közelebb, mint egy francia vagy egy ghánai”
  hat egy francianal biztos kozelebb :)

  • Én már hallottam azt, hogy a francia “tölteléknemzet”, mert “nem volt ott a teremtéskor”, kérlek alássan! Hogy ez mit jelent, ne kérdezd, nem tudom: nem volt franciázás az Édenkertben esetleg? Désolée.

   • Azért a legtöbben nem voltunk ott a teremtéskor… Én a franciákat megvédeném, -bár néha ingerenciám lenne nem tenni,- közöttük élek 7 éve. Vannak nekünk is sztereotípiáink velük kapcsolatban: a “franciázást” nem is értik (mármint, hogy miért “francia”), a franciaágy itt duplaágy, a francia saláta macedón saláta, a francia kulcs angol kulcs. Nem annyira gallok, mint ahogy az Asterixből gondolnánk, inkább germán frankok, a maradék gallok és a bretonok viszont kelta népség, és igen spirituálisak. Bretagneban jön vissza a druida-kultusz, olyasmik lehetnek, mint a wanabe-táltosok, kevesebb zsidózással. És elég sok francia erősen katolikus, ez persze lehet inkább tradíció, és nem a nagyvárosokra jellemző, hanem vidékre. A külvárosokban meg térnek át az iszlámra, de az meg inkább szociális jelenség. A nagyvárosok individualista franciái viszont a “leszarom kultusz” hívei nagyrészt, ezt igaz. De néha azt gondolom: lehet, hogy nekik van igazuk…

    • A franciák azt sem értik, miért franciabetegség vagy franc a szifilisz, ők – tudtommal – spanyolkórnak hívják.
     Germán frankok: hát az ország neve is onnan jön (francus latinul)

    • Hú, én azért nagyon szívesen megnézném egy idegen kultúrkör pogány szertartását. A druida-kultusznak amúgy nálunk is vannak követői tudtommal, legalábbis pár éve voltak, nem tudom, mi van velük manapság. Persze adott közegben üt ez a legnagyobbat, tényleg örömmel részt vennék rajta.

     • Csak a druida kultusz olyan mint a yotengrit meg a skót szoknya. Nem eredeti, hanem csinált. Aligleírásokból, sok fantáziával.

      • Jaj már, hát csatornázzák az ősök tanításait, most miért? Ne legyél már ilyen vágópista, te.

       Egyébként nem csak druidát, bármilyet szívesen megnéznék, ha idegenben járok.

      • Az autentikus folytonossága legalább annyira megvan a druidáknak is, mint a táltosoknak szerintem. Íme egy lelkes csapat (azért nem csak ennyien vannak): http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2013/10/31/01016-20131031ARTFIG00459–broceliande-dans-la-foret-des-druides.php A vezetőjük egy hajdani postás és szakszervezeti felelős :):) De amúgy Bretagneban az eredeti nyelv még él (visszahozták kemény munkával), és a helyszinek azért adottak, igen sok menhir, dolmen és hasonló dolog van szerte szét, szerintem nagyon izgalmasak és sokezer éves titkokat őriznek. A fenti erdőben állítólag ott van Merlin sírja is. A druidákról a legtöbb infót Julius Cézárnak a gall háborúról szóló leírásaiból vették. Egyébként szimpatikusak, szerintük ez nem egy vallás, hanem egy természetbarát humanista filozófia, nincs külön istenük, akihez imátkoznak, mert isten ott van mindenben: lélekben, anyagban, állatokban, fákban, stb. És ami Franciaországban még csak érdekesség, az Walesben halál komoly, ők tele vannak druidákkal, és tuti autentikusak, nekik elhiszem, még “lángsírba” is mentek érte. Nagy Britaniában a neodruidizmus hivatalos vallás.
       Én amúgy egyik előző életemben kelta voltam, ezt szakember mondta.

       • Hát ez az, hogy annyira ;)
        A nyelv él, azt tudom. Jobban, mint mondjuk Skóciában.

       • Akkor ez egyfajta taoizmus, mint vallás. Így sokkal szimpibb. Szerintem a “táltoshit” is sokkal inkább ilyesmi, mint önállóvallás: filozófia + animizmus kb.

       • Ez jól hangzik, kár, hogy a cikket nem tudom olvasni, nemtok franciául. Igen, ezek a természetközpontú mozgalmak általában vallás előtti időkre nyúlnak vissza, és hiányzik a hierarchikus, intézményesített rendszer mögülük. (Kivéve, amikor előbukkan egy önjelölt guru, és kitalálja, hogy ő a vezér, és ezt neki sokan elhiszik.) Sok emlék a régi időkből megőrződött írásos formában is, mások hagyomány útján, és bizonyára szellemi módszerekkel is merítenek a hiányzó lyukak betöltéséhez, de akár új dolgokkal is ötvöződhet a régi. A lángsír az mi, mármint manapság, amikor nincs mágiahalál? Vagy úgy értve, hogy megtennék, akkor is, ha volna?

    • És ha már a “Teremtőtől való távolságról” beszélünk, akkor fontosnak tartom megmutatni ezt is. A katolikus hippitábor :) https://www.youtube.com/watch?v=7fg-C2OSsgE Nekem még Magyarországon is voltak olyan ismerőseim, akik rendszeresen jártak ki, vittek mozgássérülteket is.

 4. Asszem az egyetlen jo az a franciazas ami toluk szarmazik :) esetleg a millefeuilles. Na ez mar ketto :)
  Bocs, de sajna a franciakra nem is egy de sok munkatapasztalatom alapjan kaptam olyan allergiat ami nedvedzo kiutesekkel jar ha csak kozel jonnek. Vagy meginkabb ha megszolalnak. Arrogancia a kobon.
  De a tobbihez birtam csatlakozni :) foleg a “macso varazslo”-nal rohogtem sikoltozva. Lofaszt ne nagyon emlegess elottuk, mert frusztralodnak.

 5. Én azt mondom, hogy nem kell a fenti embertípusokat feltétlenül elkerülni, mert mindenkitől lehet tanulni, még tőlük is. Az én hozzáállásom az, hogy azt a tudást kell kiszűrni minden információkból, ami beleillik az évek során összegyűjtött kis puzzle darabkák közé. A leírt embertípusoknak (ha lehet ilyen skatulyákat felállítani) ez a választott útjuk, ők ebből fognak tanulni. A tapasztalatom pedig az, hogy a cinizmust pozitv állításokba átfordítva jobban fel lehet hívni a mások figyelmét az ellentmondásokra és így szívesebben veszik a kritikát is. Persze a humoros oldalát nézve nagyon jó írásra sikeredett ez is :-)

  • Igen, én is azt írom az elején, hogy azért ne kerüld el őket. :) Én nagyon sok mindenkitől tanulok, több mesterem is van. Nem mindig, mindenben értek velük egyet, de szerencsére ezt egyikük sem várja el. Sok olyan dolog van továbbá, amivel kapcsolatban nekem még nincs megélésem, megértésem, a puzzle-nek az szegmense egyelőre hiányzik, de legalább függöny fedi. Tanulok azoktól is, akikkel semmiben nem értek egyet, és mindig elgondolkodtatnak, én hol is állok. Köszönöm a kommentet.

 6. Nekem tetszik a stílusod, mert mai, friss és élvezhetően szlenges. :) És szarkasztikusak az írásaid…és Isten mondá, ez jó. ;)
  Adorable.

 7. Ajj, de jót röhögtem itt ma délután! :D

 8. He-he jó kis gyüjtemény:) Én mondjuk a “Lelkes Turistára” kicsit ráismerek pironkodva, de azért az EZO tévét még nem hívtam fel, általában le tudom beszélni magam még a gombnyomkodás előtt.

6 visszakövetés / visszajelzés

 1. Mondd, te miért szavaztál a Fideszre? | Eszter's Offtopic
 2. A materialista is élhet spirituális életet, tudtad? | Eszter's Offtopic
 3. Kontrolcézett konteó helyett szabadon, éberen | Eszter's Offtopic
 4. Kontrolcézett konteó helyett szabadon, éberen | Eszter's Offtopic
 5. 10 spiri (anti)tanács a hosszú élethez | Eszter's Offtopic
 6. A 2014-es blogév – számok, titkok a legnépszerűbbtől a legkedvesebbig | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: