Aktuális

Hatodik szülinapját ünnepli a blog: 6 dolog, amit tanított nekem

Az van, hogy már megint nagyon elhavazódtam, és három bejegyzés-kezdemény is vár rám a vázlatok között (például a Hanák Kolos-poszt is, Erenya!), de a jó WordPress ma figyelmeztetett, hogy figyeljek már egy kicsit, mert blogszületésnap van. Milyenanyamárazilyen, aki ezt elfelejti?! Bizony, már hat éve annak, hogy regisztráltam ezen a felületen, így megint ünneplünk.

Remélem, a 6-os miatt nem kell magyarázkodnom... kép: crazyforcrust.com

Remélem, a 6-os miatt nem kell magyarázkodnom… kép: crazyforcrust.com

 • 1. A blog egy király kommunikációs lehetőség.

Megismertem egy csomó fantasztikus embert, akiknek egy részével nagyon hasonló a gondolkozásunk, a többiekkel pedig nagyon más. Ebből rengeteget lehet tanulni, és nem kicsit szórakoztató. A blognak köszönhetek két nagyon fontos barátot (az IM-es terminológiával élve: LB-t), akikkel az elmúlt években nagyon sok ütős élményt éltünk át együtt… and more is to come. :) Köszönet Tollam-Papíromnak és Temptynek, és olvassátok őket – is.

 • 2. Nincs ugyan direkt reklámbevétel, mégis hoz pénzt.

Annak idején tudatosan indultam el abban az irányban, hogy nem lesznek hirdetések a blogon, és ehhez hat éve tartom magamat. (Amúgy vannak néha nagyon vicces, és valszeg teljesen komolytalan megkeresések is ezen a fronton…)  Ezzel együtt több melót is a blognak köszönhetek: egyszerűen megtaláltak azok az emberek, akiknek épp arra volt szükségük, amit én tudok. Akadt több olyan lehetőség is, amire nemet mondtam, de szerencsére testhezálló projektek is akadtak az évek során. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy hajrá… a blogbevétel ugyanis nem feltétlenül gyors készpénzben, hanem gyakran hosszútávú megbízásokban materializálódik.

 • 3. Írni valamiről…valószínűleg a legszorosabb mentális kapcsolat az adott dologgal.

Mindig is azok közé tartoztam, akiknek az agyát egyszerre 70-80 ezer gondolat szövi át gyors egymásutániságban, de amikor leülök, hogy írjak ezekről, mindig kitisztul a kép… és a legtöbbször sikerül valami olyasmire rájönnöm, amire korábban nem volt rálátásom. Egyfajta felülemelkedettség ez: amikor részévé válsz valaminek, ami nagyobb, mint te vagy, pedig te magad indítottad el a folyamatot. Ez egy egészen transzcendens élmény, amelynek során megszűnik a tér és az idő. Azt hiszem, csak az érti, aki átéli… sőt, az se érti, csak átéli.  De kár volna kihagyni, mert katarzist és elképesztő felfedezéseket ad…

 • 4. Van, ami elmúlik, és a kevesebb néha több.

Nem nagyon olvasgatom a régi bejegyzéseket, de egy dolog biztos: az éves blogtakarítások és redesignok során mindig találkozom pár olyan bejegyzéssel, amivel már nem tudok azonosulni. Össze is rezzenek, hogy wattafuck, ez nagyon gáz, de általában semmit sem törlök. Az is én voltam, az is hozzá tartozik. Ezek főként hangulatok, maga a világnézetem szerencsére elég konzisztens. Van, hogy ellenállhatatlan késztetést érzek a firkára, de inkább várok, amíg kikristályosodik a gondolat: a kevesebb néha több.

 • 5. Nem számíthat mindenki és bárki véleménye.

Engem mindig meglep, amikor valaki mélyen megsértődik azért, mert egy névtelen klaviatúrahuszár beszólt egy-egy dolgára. Feltehetően az online médiamunka növesztette vastagra a képemen a bőrt, de ez engem hosszú évek óta egy cseppet sem bír meghatni. Kaptam már olyan pingbacket (a kommentekről nem is beszélve), hogy “a kurva anyját ennek is”, de eszembe sem jutott, hogy bosszankodjak vagy reagáljak. Mégis hogyan vehetik a szívükre ennyien a mezei véleménynyilvánítás primitívebb formáit? Amennyiben átlép egy bizonyos keretet a dolog, nyilván megteszem a szükséges lépéseket, de addig bárki szabadon fröcsöghet a félmondataival. Ha így gondolja, hát váljék egészségére,  nekem ezzel nincs dolgom. Ennyi.

 • 6.  Még mindig van mit tanulni, ha önfelvállalásról van szó.

“Bátor vagy” – mondják sokan, amikor egy-egy határozottabb véleményt vagy érzést fogalmazok meg. Persze, ez még mindig a jéghegy csúcsa, a valóságban nagyon sok olyan dolog van, ami nagyon is hozzám tartozik, mégsem írok róla. Talán nem is kell, mindenkinek szüksége van némi privát térre, ahol ítélet nélkül lehet a gondolataival. Azt hiszem, akkor fogok nyíltabban beszélni bizonyos dolgokról, amikor már mögöttem van néhány megoldás, ami még nincs. Nem hiszem, hogy valaha is lesz olyan pont, amikor MINDENT megírok, hiszen az élet intimitása fontosabb az állandó ventillálásnál, de abban egészen biztos vagyok, hogy a mirőlírunk-mirőlnem kérdésében még van hová fejlődni. Ezt talán meghagyom a következő hat évre…

…mert valószínűleg lesz következő hat év is, azt hiszem.

Köszönöm, hogy velem voltatok, néha nagyon jó volna többet is tudni rólatok!

blogszülinap

A többi blogszülinap ünnepi kiadásait itt nézhetitek meg…>>

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

11 hozzászólás Hatodik szülinapját ünnepli a blog: 6 dolog, amit tanított nekem bejegyzéshez

 1. Isten eltessen kedves Barokeszter Blog! :)

 2. Mindenekelőtt boldog szülinapot! :)

  Mint szintén blogírásra vetemedett, bár tőled időben 5 évvel lemaradott blogger – no persze ez azt is jelenti, hogy én vagyok a fiatalabb :) – teljesen egyetértek a 6 fent említett dologgal. Azért néhány gondolat:

  A 3-ashoz: Azt hiszem az én agyam nem állítja meg a 70-80 ezer gondolat, ráadásul éjjelre sem nagyon kapcsol ki, de tökéletesen igaz, hogy az írás során egyszerűen kitisztulnak dolgok. Ez nem mindig felemelő érzés, de mindenképpen azzal jár együtt, hogy egy csomó szennytől megtisztul az ember és így könnyebbé válva mégis érezhető egyfajta felemelkedés. A mondat második része persze tökéletesen ellentmond az első részének, de nem baj. Én sem értem, csak átélem. :)

  4-es: Azt nem mondanám, hogy nagyon gáz, amikor menetközben változik a véleményem és talán nem is változás ez, hanem inkább egyfajta finomodás. Mondjuk én sosem várok arra, hogy kikristályosodjon a gondolat, nálam ez írás közben történik. Vagy nem. Akkor viszont rápihenek, szóval mégiscsak várok én is. :)

  5-ös: Talán azzal egészíteném ki, hogy nem számít mások véleménye, hogy kurvára nem számít mások véleménye.

  Ami pedig a 6-ost illeti: Így igaz, mindig van mit tanulni, mindig van mit megérteni, mindig lehet finomítani a dolgokat és mindig lehet csiszolni a bennünk lévő gyémántot. Éppen ezért nem kell megvárni, míg tökéletes lesz, mert sosem lesz az. Úgyhogy Shine on yo crazy diamond! Now.

 3. Boldog szülinapot és várom a következő 6 évet :-)

 4. Boldog szulinapot! Gratulalok, es meg sokszor 6 evet kivanok :)

 5. Boldog szülinapot kívánok! Bár keveset kommentelek, régóta és szívesen olvasom a blogodat, a kedvenceim közé tartozik!

 6. Én a boldog szülinapon túl köszönök neked mindent, és köszönöm a blognak, hogy lett egy felnőttkorban kopott lb-m. Az egyik kedves olvasóm, kommentelő kérdezte meg tőlem pont a napokban, honnan ismerjük egymást veled. Mondtam, hogy innen. És sok mindent más is mondtam… és én ennek a blognak köszönhetem, hogy elkezdtem írni. És még sok mindent mást is, neked meg főleg sok mindent. Én a KOS-t kerestem, így találtam ide, google a mi barátunk, és teljesen itt ragadtam. Azóta meg mennyi mindent történt! Tömény négy év volt, de nekem olyan, mintha gyerekkorunk óta ismernénk egymást. Emlékszel erre? Én ezt néha újra elolvasom, most is. A régi blogra én is írtam akkor egyet a nagy találkozásunkról, az volt a címe, hogy a két Lotti. Majd átküldöm neked. :) Ölelés.

  https://barokeszter.hu/2010/07/23/szabadsag-penz-elet-vigyazat-szemelyes/

 7. úúúristen, hányan kérdezték már tőlem, honnan ismerjük egymást! és annyira meglepően trú válasz, h “hát… kommentelgettünk egymás blogjára, aztán a negyedik személyes találkozásunkkor elmentünk együtt egy hétre krétára” @X’D az élet császárai, ugye.

 8. nem volt szokásom eddig blogokat olvasni, most már igen…
  + jókívánságok

 9. Köszönet mindenkinek, ezt most nagyon jó volt ám olvasni!!! <3

 10. Kicsit megkésve, de Boldog Születésnapot a blognak! :)

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Iskoláskorú lett a blogom, juj! | tempty blogja

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: