Aktuális

Miért (nem) politizálok?

avagy a "befelé" és a "kifelé" érzékeny egyensúlya

“Örülök, hogy találtál szimpi pártot, és végre valamilyenesnek mondhatod magad. Ám ciki, nem ciki, ezen felül egy méla “aha” a reakcióm a fentiekre” – mondta a minap a jóbarát, miután egy hét bekezdéses pártpolitikai eszmefuttatással ajándékoztam meg néhány elejtett félmondata kapcsán. Őt, aki nyíltan vállalja, hogy a politika épp annyira foglalkoztatja, amennyire Vágó Istvánt egy kedvezményes kupon az esszénus auralátó tanfolyamra.

“Igazad van, tény, hogy kissé belecsúsztam a témába az elmúlt fél évben, és ez engem is meglep” – vallottam be. Mindig is volt ugyanis egyfajta közéleti érzékenységem (értsd: olvastam és reagáltam, mindig ügyek mentén), de a konkrét pártpolitikai kérdéseket túlontúl távolinak és szennyesnek találtam ahhoz, hogy foglalkozzam velük. Emellett az én fő érdeklődésem “befelé” irányul: azt figyelem, én hogyan tudok úgy élni, hogy saját és környezetem életminősége is jobb legyen. A közélet, a politika ezzel szemben kifelé mutat: arra keres válaszokat, hogy tágabb értelemben, magasabb szinten – tehát rajtam kívül – hogyan rendeződ(je)nek el a dolgok.

Függetlenül attól, hogy ki hova ikszel és mennyire involválódik az eseményekben, a legtöbb hétköznapi választópolgár rossz motivációkkal – és hiányos ismeretekkel – a fejében politizál. Ha szétnézek a környezetemben, azt látom, hogy a többség 1. menekül valami elől, 2. elsősorban kívülről várja a megoldásokat a saját (“benti”) problémáira. Egyfajta pótcselekvés ez: nem sikerült az életem, tehát a kormány/az ellenzék tehet erről. Ha most jól beintünk nekik, esély van arra, hogy nekem is jobb legyen a jövőben. De mások – a zsidók, az kommunisták, a nácik, az X párt… – miatt erre nincs lehetőség, ezért inkább anyázunk a kocsmában addig is.

Mivel itt a “befelé” figyelés teljesen elmarad, a mérleg elbillen, és a “kifelé” erősödik fel: olyannyira, hogy a tag ordítva veri az asztalt pálinkamámorban, és mindenkit ellenségnek kiált ki, aki másképp látja a közéleti palettát, mint ő. Túl sok büdöskommunistázást és rohadtnácizást hallottam már ahhoz, hogy ne ismerjem fel ezt a – lássuk be, nem túl konstruktív – sémát. Aztán ott vannak azok, akik megcsömörlöttek, mert nem történt számottevő változás az életükben a korábbi ikszeik hatására, ezért aztán elzárkóznak a téma elől egy rezignált “egyik kutya, másik eb” sóhaj kíséretében.

Mi ezzel szemben a “megfelelő” motiváció? Nos, csak a magamét tudom mondani. Ha politizálok, azért teszem, mert érdekel, mi történik “kint” a nagyvilágban, körülöttem, és szívesen folytatok erről párbeszédet azokkal, akik képesek nyitottan gondolkozni, és megfelelő ismeretanyag birtokában, indulatok nélkül érvelni. Elég következetes embernek tartom magamat, ma sem mondok mást, mint négy, nyolc vagy akár tizenkét évvel ezelőtt. Bízom abban, hogy idővel többen lesznek – állásponttól, oldaltól függetlenül – akik a “befelé” és a “kifelé” figyelés érzékeny egyensúlyát megtalálják, és nem egyfajta megváltói szerepkört várnak a politikusoktól, de nem is tolvajként aposztrofálják mindegyiküket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy mindegyik parlamenti pártban – sőt, a kimaradt “bizniszpártoknak” gúnyolt kicsik között is – akadnak olyan szakemberek, akik tisztességesen teszik a dolgukat.

Miért ne lehetne tehát az egyéni felelősségünk teljes tudatában néha-néha párbeszédet folytatni erről, indulatok nélkül? Persze nem kötelező, ahogyan a Szkeptikus Társaság elnöke is nyugodtan kihagyhatja azt az auralátó tanfolyamot…

Honnan várunk több változást: belülről vagy kívülről? - kép: etsystatic.com

Honnan várunk több változást: belülről vagy kívülről? – kép: etsystatic.com

Reklámok
Eszter névjegye (992 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Miért (nem) politizálok? bejegyzéshez

  1. A politizálás érdekes mellékhatása az azonnal bekövetkező lerészegedés. Mint mikor egy jobb pálinkából azonnal mértéktelenül vedelni kezdünk. A vége mindig az, hogy az ember feje fölött döntenek az éppen aktuális pártok és mint ősellenségre, legyőzhetetlen mumusra mutogatnak akiről azt szeretnék hinni, hogy az amúgy is már évtizedek óta negatív kilengést mutató életük mutatóját még mélyebbre óhajtják nyomni. Ahogy le is írtad, a változás odabenn kezdődik és sokkal több olyan dolog van a környezetünkben is, melyekre hatással lehetünk, míg a politikára – lássuk be – azáltal, hogy vitatkozunk róla (gyakran észérvek nélkül) fikarcnyi hatást sem gyakorlunk.
    Érdekes mód egy táncmulatsághoz, kulturális rendezvényhez vagy egy horgolóegylethez nem kellenek politikusok, csak tenni vágyó, a közösség fejlődését szem előtt tartó emberek. Igen, nem azok akik a kocsmában a kitudja hányadik feles után is csak az égre tud mutogatni és hibáztatni a hatalmasokat. Most a politika jelenti a mumust, régebben a nemesek, van, hogy Isten, meg a sors, vagy a társadalom egésze, esetleg a szomszéd Maris-néni. :)

  2. jelentem, én vagyok a múzsa, aki meg kicsúszott belőle. de fenntartom: ha egy párt engem közvetlenül érintő kérdésben foglal számomra szimpatikus módon állást, akkor szépen elmegyek majd szavazni rá. a vágó istvános hasonlat pedig ÓRIÁSI!!

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Tessék már leszállni Bálint Antónia melleiről, könyörgöm! | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: