Aktuális

Miért gáz, hogy a nőgyógyász szexet kért a műtétekért cserébe?

A Házon Kívül riportere állította kész tények elé azt a budapesti főorvost, aki hálapénz helyett szexuális szolgáltatásokat kért a pácienseitől a különféle nőgyógyászati műtétek cserealapjaként. Kicsi a világ, mert miután a 444 témába vágó anyagát megosztottam, máris előkerült a Facebookon egy ismerős, aki szintén kapott hasonló ajánlatot a múltban Dr. H. Cs. úrtól. Miért gáz ez? – kérdezik többen is a cikk kapcsán. Szomorú, ha ki kell fejteni, de  épp van tíz percem, úgyhogy – hirtelen felindulásból – megteszem.

Sexelgetni utána? - kép: abcnews.com

Sexelgetni utána esetleg? – kép: abcnews.com

1. Először is, ez egy súlyos etikai vétség.

Amikor orvoshoz megyek, hogy az abortuszomat vagy a szülésemet vezesse le (esetleg egyéb nőgyógyászati problémám megoldásában segítsen), teljes mértékben megbízom benne, és ezzel a bizalommal visszaélni végtelenül felháborító és gusztustalan dolog. Az orvos és a páciens viszonya általában nem szimmetrikus, hiszen kiszolgáltatott helyzetemben fordulok hozzá, és ezt a különbséget a szakembernek a lehetőségekhez mérten csökkentenie kell, nem pedig növelni, hogy a hatalmával visszaélhessen. Mégis hogyan lehet együtt dolgozni alapvető bizalom és kölcsönös tisztelet nélkül?

2. Nem csupán etikai vétségről, hanem bűncselekményről is beszélhetünk.

A Nane jogásza, Wirth Judit elmondta, hogy amit az orvos tett, az nemcsak orvosetikai kérdés, hanem a szexuális zaklatásnak a szexuális zsarolásos formája, tehát bűncselekmény. Az egy dolog, hogy az áldozatok közül – egyelőre – senki sem tett feljelentést, mert még ők szégyellik magukat (tipikus reakció, végtelenül szomorú), de ettől még a bűncselekmény bűncselekmény marad.

3. Az egész szituáció tudatosan az egyenlőtlenségre épül.

“Azok a Katák, akik meg táncba mentek, hát azok így jártak.” “Amelyik nőszemély meg kötélnek állt, az egyetlen valakinek tehet szemrehányást, éspedig saját magának.” “Nem lehet minden nőt megkefélni, de legalább törekedni kell rá” – érvelnek többen a téma kapcsán. Igen, vannak olyan szituációk amelyekben ez az érvelés áll, de ez pont nem az. Itt ugyanis egy hatalmi pozícióban lévő fél ajánlott (több szempontból is kifogásolható) “üzletet” olyanoknak (is), akik mélyszegénységben, nyomorban élnek, de legalábbis nehéz anyagi helyzetben vannak. Igen, én is undorral rúgtam volna le magamról, csakhogy én nem vagyok kiszolgáltatott helyzetben, támogató szociális háló híján.

4. A nettó emberi oldal: ez a figura kimondottan a kényszerszexet élvezi.

Ez a fantasztikus, egyébként boldog párkapcsolatban élő doktor úr a következőképp kommunikálta igényeit a Facebookon:

“Nézd… 1 alkalom annyiért egy rezidens végzi a műtétet. Főorvos vagyok. Azaz sexkapcsolat, amíg nem mondom, hogy vége? s jössz, amikor szólok???? nem kérdezel, nincs kifogás. jössz egyből. igaz?”

Ha nem jelentkezik az ismerős, hogy H.Cs. őt személyesen is zaklatta, talán még el is hiszem, hogy feltörték a szerencsétlen szakember Facebook-oldalát. (Rosszul vagyok a gondolattól, hogy – a fentieken túl – olyan ember nyúljon hozzám, aki a szexkapcsolatot “sexkapcsolatnak” írja.)

A levelezésből azonban egyértelműen kiderül: még csak nem is világos kereteket teremtett, hanem kimondottan a zsarolásra épít. Azt élvezi, hogy feltételeket diktál, amelyeknek a másik – pusztán félelemből – engedelmeskedik.

És amúgy meg, hadd kérdezzem már meg: mégis hogy a fenébe’ élvezheti az ember a szexet olyannal, aki nem kívánja őt? Jó, tudom: naiv vagyok, az utolsó kérdésre nem kell válaszolni.

Asszem, röviden ennyi. Tetszik már érteni, hogy miért gáz ez az egész?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

8 hozzászólás Miért gáz, hogy a nőgyógyász szexet kért a műtétekért cserébe? bejegyzéshez

 1. Anettka van de Mért // május 29, 2014 - 19:51 // Válasz

  nos, azokat, akik a fenti kommenteket tették (csak feltételezem, hogy férfiak voltak), elküldeném egy hasonló beállítottságú urológushoz. Ők vajon hagynák magukat? Vagy megértenék utána, hogy miről szól ez a történet?

 2. szerintem kivételesen kimaradt a lényeg a felsorolásból:
  nemcsak a saját “klientúrájával” cseszik ki súlyosan a doktor úr, büntetőjogilag IS, hanem a teljes hazai nőtársadalommal, aki valaha volt, van vagy lesz olyan helyzetben, hogy számára ismeretlen nőgyógyász előtt kell széttennie a lábait: nem teheti ezt többé abban a tudatban, hogy az orvos orvosilag néz rá, hanem óhatatlanul beszivárog az undorító gyanú, hogy doktor úr munka közben (helyett) be is gerjed(het).
  megmérgezi azt az egyébként is leheletvékonyra szőtt potenciális bizalmat, ami a szakmaiság semlegességén, az egyenlő orvos-beteg kapcsolaton alapszik.

 3. Miért merül fel bárkiben, hogy ez nem krva nagy gáz?!

  • Ezt én is szoktam kérdezni. Eleve jellemző, hogy ilyen esetekre azt írják, hogy megkérdezte, lehet nemet mondani, ennyi. Hát, az anyjukat. Nem kérdezhet ilyet, olyan nincs, hogy engem kiszúr magának egy orvos, ne nézzem rám potenciális alanyként, nem azért vagyok ott, és ő sem ezért van ott. És főleg egy nőgyógyász. És az a nagy gáz, hogy kurva nehéz őket elkapni, elítéltetni, bíróságra vinni. Mert eleve a sértettek érzik magukat rosszul, ez a rohadék meg ott ül tovább is. És ilyenkor jönnek azok, akik meg állítják, hogy ők is jártak nála, és velük tök jófej volt. Milyen kiszolgáltatott vagyok, ha orvoshoz kell mennem, és ha ezzel visszaélnek, az olyan súlyos bűn az én értékrendemben, hogy el sem tudom mondani.

   De pl egy intelligens barátnőm vigyorogva mesélte múltkor, hogy az egyik orvosa (nem nődoki) a vizsgálat után küldött neki smst, hogy elhívná kávézni, ő írt egy nemet, erre megint írt neki, hogy csak egy kávé, ő megint írt egy nemet, mire a doki vette a lapot, és nem írt többet. A kapcsolatfüggő, mindig férfiaktól visszaigazolást kereső barátnőmnek ez tetszett, nálam meg kiverte a biztosítékot. Bassza meg. Én a bajommal megyek oda, megvizsgál, stb, rám ne nézzem potenciális randipartnerként, ne üzengessen. Nekem már ez is határlépés, a zsarolás meg bűncselekmény.

   Bocs, ha indulatos vagyok, nem fenti eset miatt, hanem úgy általában írom, amit írok. De ha ezt az esetet nézem, milyen az, amikor valaki abortuszra készül, ami eleve megviseli, és akkor még kap egy ilyet mellé. És feküdj be hozzá ezek után a műtétre.

 4. veragelencser // május 30, 2014 - 11:36 // Válasz

  Nos, igen, gondolom, kifejezetten befolyásolható és zsarolható teremtményeket néz ki magának, mert te – vagy én -vagy bármely jobb helyzetben lévő azonnal cselekedett volna.

  Vannak emberek, akik kifejezetten szubmisszív “partnerekre” vadásznak – szerintem azért, mert nem “bírnak” el egy egyenrangú féllel. (És igenis gáz, az ilyet le kell köpni, olyan, mint egy pedofil, nem látok különbséget.)

  A másik pedig, ami eszembe jutott – mindnyájan háborgunk, és a gyomrunk fordul föl, de ezek most kiderülnek. Van itt ez a zinternet – szóval az információ eljut(hat) mindenkihez. Régen ez nem derült ki. Úgyhogy én egészében véve pozitívan közelítem meg a kérdést, persze, a fickó egy féreg, ezen semmi sem változtat.

  • Van ez a hamis nosztalgia, hogy régen minden jobb volt, nem volt ennyi borzalmas, illetve erkölcsileg kifogásolható ügy. A francokat nem volt, csak nem derült ki! Illetve, ha kiderült, a, eltusolták (még durvább hatalmi különbségek voltak ugyanis ember és ember között, mint most!); b, csak egy szűk közeghez jutott el a hír, míg most az ország, sőt a világ nyilvánossága a keret.

   Egyébként igazán bájos az, ahogy Brenner “Csáth Géza” József doktor úr a naplójában arról ír – nagy büszkén -, hogy milyen naiv kislányokat, pénztelen szolgálólányokat és félszefós asszonyokat tett magáévá a rendelési idő keretében, a honorárium értékében.

   Ez az időszak volt, amikor ő maga, művelt, sikeres és elismert orvos létére leírta, hogy a “rút onániát” minden eszközzel el kell kerülni, mert az önkielégítésnél a megcsalás és a morfiumfüggés is nagyságrendekkel jobb. És ez csak száz éve volt, emberek…. hagyjuk már a hamis nosztalgiát!

 5. Ez dobbenet. Az ilyen orvos? O eskudott fel a gyogyitasra? Nem csak emiatt de mas dolgokat olvasva/hallva is eszembe jut hogy a szemet szemert elv nem is butasag…

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Szex, drog, megaláztatás – 7 dolog, amit Csáth Gézától tanultunk a férfi és a nő viszonyáról | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: